طراوت طبیعت سرسبز، جوشش چشمه سارها، وجود رودخانه های خروشان، سدهای بزرگ با سواحل بی بدیل و جاذبه های تاریخی این سرزمین زیبا در جنوب غربی کشورمان را مقصد گردشگران با سلیقه های متفاوت کرده است.
این روزها سواحل زیبای دریاچه سدهای کوثر و شاه قاسم با وجود زیرساخت های تفریحی در ۲ منطقه گرمسیری و سردسیری در طلیعه بهار با طراوت چهره های مختلفی از طبیعت دل انگیز را به تصویر کشیده است.
در این سرزمین زیبا جاذبه هایی مانند دشتک دیل، دشت آبریگون با جنگل های بلوط، قلات گناوه، آبشار رودبال و روستای مارین، روستاهای زیبای شاه بهرام، تلچگاه، رود رونه چون بهشتی جاودان آغوش خود را به روی گردشگران گشوده است.
اینک درختان قد برافراشته چنار و بلوط،زمین های مخمل پوش، نغمه دلکش پرندگان، رودخانه های همیشه جاری، رویش گل های وحشی زیبایی هایی متفاوتی را پیش روی گردشگران گشوده است.
اینجا بناهای تاریخی چون تل خسرو، پل خیری و محمدخان، چهارطاقی خیرآباد، بنای تاریخی دوگور و وپا، سنگ نوشته های تنگ سولک، شهر تاریخی بلاد شاپور و گنبد لیشتر تماشاخانه هزاران نفر از دوستداران به تاریخ و تمدن ایرانی شده است.
کهگیلویه و بویراحمد با داشتن ۲۸۰ تفرجگاه طبیعی، ۳۰۰ بقعه متبرکه، افزون بر ۷۷۰ اثر تاریخی که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده جایگاه خوبی برای ایرانگردی در همه طول سال به ویژه فصل بهار دارد در اینجا چند جاذبه معرفی می شود.
روستای موگ بهشت ناشناخته گردشگری در گچساران
وجود چندین آبشار زیبا و خروشان و چشمه سارهایی با آب گوارا در سایه سار درختان بلوط و بنه در کنار بقعه متبرکه امامزاده اسماعیل (ع) روستای موگ در شهرستان گچساران را پنجرهای رو به بهشتی دل انگیز کرده است.
روستای موگ که در ۴۹ کیلومتری شهر دوگنبدان مقصد گردشگرانی از مناطق مختلف گچساران است اما این جاذبه بی نظیر برای بسیاری از مردم در استان کهگیلویه و بویراحمد ناشناخته است.
اینجا آب و هوای دلپذیر بهاری، بوی دل انگیز گل بوتههای پونه در کنار چشمه سارهای همیشه جاری و زنان و مردانی با پوشش لباسهای محلی و بقعه متبرکه امامزاده اسماعیل (ع) از فرزندان امام جعفر صادق (ع) جلوه هایی از روستاگردی با طعم گردشگری مذهبی را به تصویر کشیده است.
گردشگرانی که به روستای موگ سفر میکنند، افزون بر بهره گیری از طبیعت بکر این منطقه از روستای سنگی نیمدور و آسیابهای قدیمی در نزدیکی این روستا نیز بازدید میکنند.
وجود صدها چشمه سار، انارستانها و باغهای مرکبات این روستاها جلوه دیگری از این جاذبههاست.
قرار داشتن در نزدیکی آبشار رودبال، سواحل سد کوثر، روستای با بافت پلکانی مارین که به بهشت گمشده ایران معروف است و تنگ رؤیایی و زیبای دیل با پیر درختان بلوط جلوهای از اعجاز طبیعت بهاری در این روزهای گچساران است.
تل خسرو
منطقه تل خسرو در کهگیلویه و بویراحمد یک مکان با چند جاذبه گردشگری است به طوری که در آن می توان حلاوت بازدید از منطقه ای تاریخی،روستاگردی و بازی های آبی را یک جا تجربه کرد.
کسانی که به این منطقه سفر می کنند ضمن بازدید از منطقه ای تاریخی می توانند با مشاهده آداب و رسوم روستانشینان تل خسرو آشنا شوند.
اثر تاریخی تل خسرو در مرکز کهگیلویه و بویراحمد که با نام تپه خسرو نیز شناخته شده و یادگار هزاره پنجم قبل از میلاد محسوب میشود جاذبه ای آمیخته با افسانه است که سالانه گردشگران و مسافران زیادی از استانهای همجوار آن را به عنوان مقصد گردشگری خود انتخاب می کنند.
این منطقه که شامل تپه تاریخی تل خسرو و روستایی با همین نام است به دلیل قرار گرفتن در پنج کیلومتری شهر یاسوج در نیمه نخست هر سال مقصد تعداد پرشماری گردشگر است.
بومیان آن را به «کی خسرو» فرزند «سیاوش» از پادشاهان کیانی نسبت می دهند و افسانه این نقطه، قرن هاست که سینه به سینه بین مردم بویژه ساکنان استان کهگیلویه و بویراحمد روایت می شود.
روستای مارین
روستای مارین دوگنبدان که با قرار داشتن در کنار راه تاریخی شوش به تخت جمشید و بیشاپور (در دوره هخامنشیان) از روستاهای باستانی کشورمان محسوب می شود همچنان بافت سنتی خود را حفظ کرده است.
این روستا که درفاصله ۳۶ کیلومتری شمال شهر دوگنبدان مرکز گچساران قرار دارد با خانه های پله ای ،چشمه سارها ، باغ های میوه،آب و هوای دلپذیر و چشم اندازهای زیبا جذابیت های طبیعی زیادی برای نوروزگردی دارد اما طبیعت همه زیبایی های این سرزمین بکر و رویایی نیست.
اینجا لباس های محلی مردمان روستای مارین، لهجه شیرین آنان، بوی کاهگل ،بانک خروس و صدای زنگوله گوسفندان مسافران را به یاد زندگی سنتی نیاکان ایرانی می اندازد.
از آنجا که سیمای بیشتر روستاهای کشورمان در گذر زمان دست خوش تغییرات اساسی شده مارین را می توان یکی از مناطق منحصر بفردی دانست که تاکنون اصالت روستایی خود را حفظ کرده است .
این روزها در آستانه بهار و رستاخیز دل انگیز طبیعت روستای مارین بوی کاهگل در کنار عطر و بوی گل های بهاری،چشمه سارهای خروشان و باغ های زیبا آرامشی مثال زدنی را برای گردشگران به ارمغان آورده است.
مارین در میان سه کوه خامی، دیل و دلی گنج محصور شده و در شیب ملایم دره قرار دارد .واحدهای مسکونی در یک یا دو طبقه ساخته شدهاند و پشت بام خانه حیاط خانه دیگری است و همین ویژگی روستا را به ماسوله شبیه کرده است.
برخی معابر روستای مارین آنقدر کم عرض است که یک خودرو در کوچه ها به سختی از آن عبور می کند،اینجا عبور چهارپایانی چون الاغ و گاو و بوی خاک آب خورده نشانه های روستایی است که همچنان اصالت خود را حفظ کرده است.
در روستای زیبای مارین نغمه پرندگان، آسمان آبی با تکه های سفید ابر،محیطی آرام بدون دود و دم خودروها و آلودگی هوا تجربیات ماندگاری را برای گردشگران به یادگار می گذارد .
چشمه بلقیس
باغ تاریخی چشمه بلقیس شهرستان چرام از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد شاهکاری دلگشا و فرح بخش است که همه زیبایی های یک جاذبه طبیعی برای گردشگری در نزدیکی شهر را دارد.
این مکان دیدنی که در فاصله پنج کیلومتری جنوب شهر چرام و در کنار روستای کره شهبازی قرار دارد اینک تمام زیبایی های یک محیط دلنشین برای گذراندن ساعاتی خاطره انگیز در یک هوای مطبوع بهاری را دارد.
اینجا هوای پاک و آسمان یک دست آبی،ترنم صدای آب جویبارها و چشمه ساران، نغمه دلنشین پرندگان ، تنوع درختان مثمر و زینتی، بوی مست کننده گیاهانی چون پونه، بهشت رویایی را پیش روی گردشگران گشوده است.
اگرچه این روزها باغ چشمه بلقیس چرام با تن پوش بهاری فرح بخش ترین اوقات سال را سپری می کند اما زیبایی های این جاذبه دلنشین مختص به فصل خاصی نیست و این مکان گردشگری در همه روزهای سال جذابیت های خودش را دارد.
تنگ ماغر تفرجگاه پادشاهان ساسانی
تنگ ماغر در شهرستان بهمئی که بر اساس کتیبه های باستانی از جمله مناطق تفریح حکمرانان و پادشاهان دوره ساسانی بوده یکی دیگر از جاذبه های بی نظیر برای علاقه مندان به تاریخ و تمدن ایرانی در شهرستان بهمئی است.
آثار معماری صخرهای تنگ ماغر که در ۲۰ کیلومتری شمال بهمئی واقع شده ضمن جلوه های تاریخی به خاطر وجود آب و هوای بسیار مطبوع و معتدل و همچنین پوشش گیاهی و جنگل های زیبای آن بستری برای طبیعت گردی در دل تاریخ کهن محسوب می شود.
وجود باغ ها، درختان تنومند بلوط و سرازیر شدن چشمه های خروشان به تنگه ماغر جاذبه ای زیبا و شگفت انگیز ایجاد کرده که روح خسته و غبار آلود هر گردشگری را جانی دوباره می بخشد.
تالاب برم الوان
جاذبه های گردشگری بهمئی به آثار تاریخی محدود نیست و دریاچه برم الوان یکی از شاهکارهای طبیعت در این شهرستان است.
برم الوان تالابی همیشگی است که گستره آن به ۱۵ هکتار میرسد و در زمان کم آبی نزدیک به هشت هکتار است و در دوره های خشکسالی یا ترسالی ژرفای آن ۱۲ تا ۳۰ متر تغییر میکند. آب دریاجه مذکور به علت تراکم بالای نمک و املاح معدنی، آشامیدنی نیست.
این تالاب در دامنه تپه ماهورهای گچی جای دارد و یکی از زیباترین و چشم نوازترین گسترههای گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد است و پیرامون تالاب برم الوان پوششی از درختان بلوط، گز و بادام کوهی دیده میشود.
فراهم بودن امکان ماهیگیری و قایق سواری در این تالاب برای گردشگران نیز بر جذابیت این مکان گردشگری افزوده است.
تالاب برم الوان در ۴۰ کیلومتری شهر لیکک شهرستان بهمئی و در دهستان سرآسیاب یوسفی قرار دارد.
«بَرم» در گویش محلی به معنی«دریاچه» است و الوان معنی رنگها را میدهد به همین علت بَرم الوان به دریاچهرنگها هم خوانده می شود.
نوروزگردی در کهگیلویه و بویراحمد به روایت آمار
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد گفت: از روز بیست و پنجم اسفند سال ۱۴۰۱ تاکنون ۱۳۲ هزار و ۲۴۶ گردشگر در این استان اسکان یافته اند.
سعید طالبی پور افزود: این تعداد گردشگر در هتل ها، مهمانسراها، مدارس و اقامتگاه های بومگردی کهگیلویه و بویراحمد اسکان داده شدند.
وی ادامه داد: این تعداد گردشگر در هتل ها، مهمانسراها، مدارس و اقامتگاه های بومگردی کهگیلویه و بویراحمد اسکان داده شدند.
وی بیان کرد: از روز بیست و پنجم اسفند سال ۱۴۰۱ تاکنون ۳۷۴ هزار و ۹۶۸ گردشگر از جاذبه های طبیعی،تاریخی و مذهبی استان بازدید کرده اند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد افزود: ۳۸ هزار و ۳۸ نفر از جاذبه های گردشگری استان در روز ششم فروردین بازدید کردند که از این تعداد ۲۴ هزار و۵۹۳ نفر در مکان های اقامتی اسکان داده شدند.
وی بیان کرد: روستای کریک در شهرستان دنا، منطقه شلالدون باشت، بارگاه حضرت بی بی حکیمه (س) در گچساران ،آبشار یاسوج و چشمه بلقیس چرام از شلوغ ترین جاذبه های گردشگری کهگیلویه و بویراحمد در تعطیلات نوروز امسال بوده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: بیش از ۱۲۰ مجموعه گردشگری در سطح استان شامل اردوگاه های تفریحی، خانه های مسافر و بومگردی ها در ایام نوروز ۱۴۰۲ فعال است.
وی تاکید کرد: ۴۹۰ اتاق، متشکل از یکهزار و ۶۱۹ تخت در کهگیلویه و بویراحمد آماده پذیرایی از مسافران و گردشگران نوروزی شده است.
برنامه های دولت برای نشاط بخشی به نوروز
مدیر روابط عمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کهگیلویه و بویراحمد از اجرای ۱۵عنوان برنامه فرهنگی ویژه استقبال از مسافران نوروزی در استان خبر داد.
علی اکبر پاک با اشاره به اجرای برنامه های شاد و فرهنگی در نقاط مختلف استان، افزود: افتتاح هشت نمایشگاه صنایع دستی و سوغات محلی در ورودی شهرهای استان، اهدای گل و شیرینی به گردشگران در ورودی شهر های گردشگرپذیر، اجرای موسیقی سنتی، اهدای بسته های تبلیغاتی به گردشگران، راه اندازی غرفه های پخت غذاهای محلی از مهم ترین برنامه های استقبال از گردشگران بوده است.
پاک تاکید کرد که این جشنواره ها متناسب با ماه مبارک رمضان و با هدف معرفی آداب و رسوم مردم استان به گردشگران نوروزی برگزار می شود.
تا پیش از همه گیری کرونا سالانه بیش از یک هزار گردشگر خارجی و چند میلیون گردشگر ایرانی از جاذبه های کهگیلویه و بویراحمد دیدن می کردند.
این استان با مساحتی حدود ۱۶ هزار کیلومتر مربع وسعت بین استانهای فارس، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، اصفهان و خوزستان واقع شده است.
نظر شما