ضرورت مراقبت از حیات وحش در فصل زاد و ولد

۱۰ فروردین ۱۴۰۲، ۱۳:۳۶
کد خبر: 85067919
فرزانه شریفی
ضرورت مراقبت از حیات وحش در فصل زاد و ولد

یاسوج - ایرنا - هر چند حفاظت از حیات وحش در گفتمان عمومی جامعه امری پسندیده و به خطر انداختن جان حیوانات وحشی ناپسند است اما ضرورت دارد در عمل از این موجودات زیبا مراقبت کرده و مواظب آنها باشیم.

تلف شدن یک یوزپلنگ براثر بیماری هاری در منطقه آزاد گناوه لری شهرستان گچساران واکنش های شمار زیادی از مردم را به دنبال داشت و نشان داد توجه به گونه های حیات وحش به یک گفتمان عمومی تبدیل شده اما به نظر می رسد باید همه برای حفظ جانورانی که در طبیعت زندگی می کنند کوشا باشیم.

این روزها که فصل زادآوری حیوانات وحشی در طبیعت به ویژه مناطق گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد است فرصت مناسبی برای نشان دادن این مساله مهم یعنی اهمیت نگهداری از حیوانات در مناطق حفاظت شده و آزاد این استان است.

آن طور که کارشناسان محیط زیست می گویند:در فصل بهار بسیاری از جوجه های پرندگان به دلیل تمرین پرواز خارج از لانه بوده، شماری از نوزادان حیوانات به دنبال یافتن تغذیه از سوی مادر از مخفیگاه خارج می شوند و یا برخی از آنان با مشاهده انسان، نوزاد خود را لا به لای علف ها مخفی می کنند به همین سبب امکان مشاهده آنان از سوی مردمی که دامن طبیعت رفته اند وجود دارد.

هر چند محیط بانان اداره کل محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد تمام تلاش خود را برای ادامه زندگی گونه های جانوری بکار گرفته اند اما گستردگی زیستگاه های حیات وحش و پراکندگی آنان در این بخش از زاگرس نیاز به مشارکت های مردمی برای حفظ جانوران از خطرات طبیعی و انسانی را ضروری کرده است.

مراقبت از گونه های جانوری حیات وحش به ویژه در فصل زادآوری آنان، گزارش مشاهدات گردشگران و جوامع محلی درباره شکارچیان از حداقل اقدام هایی است که به تحقق این مقوله کمک می کند.

مراقب حیات وحش در فصل زادآوری باشیم

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه بهار فصل زادآوری حیات وحش است گفت: گردشگران و جوامع محلی در صورت مشاهده نوزادان حیوانات در طبیعت از برداشتن و انتقال آنان خودداری و محل را ترک کنند.

جمشید عبدی پور روز چهارشنبه در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا با یادآوری اینکه ممکن است حیوانات با شنیدن بوی انسان وحشت کرده و سراغ لانه و فرزند خود نیایند که این امر می تواند باعث تلف شدن فرزندان نوزاد آنان در لانه شود از شهروندان خواست به خانه حیات وحش نزدیک نشوند.

وی تاکید کرد: ترک زیست بوم از سوی حیوانات، مهاجرت آنان به محل زندگی جانوران دیگر جنگ برسر محل استقرار و در نهایت امکان آسیب رسیدن به گونه های حیات وحش میزبان یا مهاجر از پیامدهای نزدیک شدن شهروندان به خانه جانوران در طبیعت است به همین علت دوستداران این موجودات باید از انجام این اقدام خودداری کنند.

ضرورت مراقبت از حیات وحش در فصل زاد و ولد

وی بیان کرد: در زمان حاضر گونه های حیات وحش از نوع پرندگان در مناطق گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد در حال لانه سازی یا تخم گذاری هستند که دست زدن به آنان غیراز برهم خوردن آرامش این موجودات زیبا امکان انتقال بیمارهایی مانند آنفولانزا به انسان را فراهم می کند.

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد:پستاندارانی مانند بزکوهی نیز در زمان حاضر روزهای پایانی بارداری خود را سپری می کنند.

برای حفاظت از حیات وحش چکار کنیم؟

وی عنوان کرد:گردشگران برای تفریح به مناطق غیرتفرجگاهی وخلوت نروند زیرا احتمال حمله گونه های حیات وحش گازگرفتگی و انتقال بیمارهایی مانند هاری به آنان وجود دارد.

وی عنوان کرد: شهروندان در صورت مشاهده لاشه حیات وحش به هیچ عنوان به آنان دست نزنند زیرا امکان بیمار بودن این جانوران وجود دارد.

عبدی پور تصریح کرد:غذا دادن به حیات وحش تنها محدود به مواد خام مانند گندم شود و گردشگران غذاهای اضافی را در طبیعت رها نکنند زیرا ممکن است پس از چند روز جانوران از غذاهای فاسد استفاده و تلف شود.

عبدی پور بیان کرد:پرهیز از ایجاد ترقه و شلیک با اسلحه که باعث ایجاد آلودگی های صوتی می شود از دیگر مواردی است که گردشگران باید در نظر داشته باشد زیرا منجر به مهاجرت گونه های حیات وحش شده و این امر سبب تعارض با حیوانات مناطق دیگر یا انسان ها می شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد از شهروندان و علاقه مندان به محیط زیست و حیات وحش خواست مراقب باشند حیات وحش از سوی سودجویان شکار نشوند.

اسلام جاودان خرد گفت : افراد سودجو و شکارچیان متخلف در صدد هستند زندگی حیات وحش را به خطر اندازند و شهروندان به محض مشاهده هرگونه تخلف به سامانه ۱۵۴۰ و یا با مراجعه به نزدیک‌ترین پاسگاه محیط زیست به همکاران یگان حفاظت محیط زیست اطلاع‌رسانی کنند.

وی تصریح کرد : با توجه به وسعت زیاد مناطق تحت مدیریت و کمبود محیط بان ، افراد فرصت طلب از شرایط سوء استفاده می کنند که در این مواقع مردم می توانند در نقش یک محیط بان یاریگر محیط زیست باشند و تخلفات را گزارش دهند.

وی با اشاره به اینکه زندگی بشر در کره زمین به حیات وحش و منابع مبتنی بر تنوع زیستی متکی است تا همه نیازهای انسان ها از جمله غذا ،سوخت ،دارو ،پوشاک ،مسکن را تامین کند گفت: مراقبت از حیوانات ضرورت دارد .

برنامه های دولت برای ادامه حیات کل و بز

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد می گوید: کل و بز گونه غالب جمعیتی حیات وحش در زیستگاه های استان است به همین دلیل برنامه های مختلفی برای ادامه حیات این موجودات زیبا از سوی دولت اجرا می شود.

عبدی پور تاکید کرد: افزون بر تلاش شبانه روزی محیط بانان برای پیشگیری از شکار کل و بزها تامین و توزیع علوفه دستی برای مناطق در معرض آسیب،آبرسانی سیار از جمله برنامه های دولت برای ادامه زندگی گونه غالب کل و بز در زیستگاه های کهگیلویه و بویراحمد است.

ضرورت مراقبت از حیات وحش در فصل زاد و ولد

وی بیان کرد: توزیع علوفه دستی برای تامین غذای گونه زیبای کل و بز در زمان های برف و یخبندان و هنگامه خشکسالی یکی از مهمترین برنامه های دولت برای ادامه حیات این گونه جانوری است.

عبدی پور تصریح کرد: از آنجا که کل و بز جانورانی علفخوار هستند و تابستان ها را در ارتفاعات و زمستان ها در دامنه کوه های زیستگاه های حیات وحش روزگار می گذرانند هنگام خشکسالی یا برف و بوران زمستان برای تامین غذای خود در معرض تهدید شکارچیان سودجو هستند به همین علت دولت در تلاش است تا با تامین علوفه دستی به صورت اصولی و حساب شده به ادامه زندگی این موجودات زیبا کمک کنند.

استان کهگیلویه و بویراحمد با ۳۱۲ هزار و ۵۰۰ هکتار منطقه حفاظت شده و موقعیت اکولوژیکی و توپوگرافی خاص خود دارای پوشش گیاهی، جانوری و منابع حیاتی متنوعی است به گونه‌ای که افزون بر ۲۰ درصد پوشش جنگلی زاگرس و حدود ۴۰ درصد گونه‌های دارویی کشور را در خود جای داده است.

هفت منطقه حفاظت شده دنا با وسعت ۹۳ هزار و ۶۶۰ هکتار، دنای شرقی با وسعت ۲۸ هزار و ۲۰۲ هکتار، خاییز سرخ با مساحت ۳۳ هزار و ۲۳۵ هکتار، خامی با وسعت ۲۵ هزار و ۶۷۱ هکتار، دیل با ۱۰ هزار و ۳۸۱ هکتار، سولک با ۲ هزار ۴۲۸۷ هکتار و سیوک با ۱۲ هزار ۸۵۸ هکتار در این استان زیبای طبیعی وجود دارد.

۳۲۴ گونه جانوری مهره دار در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که ۲۲۷ گونه از این تعداد شامل انواع پرندگان است.

این استان با بیش از ۱۶کیلومتر مربع وسعت و در اختیار داشتن یک درصد خاک از کشور ۱۸ درصد گونه‌های جانوری کشور را در خود جای داده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha