به گزارش خبرنگار ایرنا، استان بوشهر در فروردین که هنوز موج گرما و شرجی به این استان کرانهای نیامده و از سرما هم خبری نیست، مقصد سفر بسیاری از ایرانیها است و امسال نیز به گفته استاندار چهارمیلیون مسافر نوروزی میهمان این استان شدهاند.
این مهمانپذیری تا اندارهای رنگ و بویی متفاوت به نوروز بوشهر بخشیده و امروز هم آن گونه که مشاهدات خبرنگار ایرنا و پلاک خودروهای پارک شده نشان میدهد صبح سیزده بدر در نوار ساحلی بندر میزبان مسافرانی است که سفر آنها را از روزهداری بازداشته است.
اما رفته رفته از بعد از ظهر این سواحل شلوغ تر شده و پیش بینی میشود در ساعتهای پیش رو تراکم جمعیت در سواحل و بوستانهای ساحلی بوشهر به اوج خود برسد؛ چرا که بیشتر شهرستانهای هشتگانه ساحلی استان بوشهر سیزده خود را در کرانه خلیج فارس به در میکنند.
همانطور که بسیاری از ابعاد زندگی بوشهری با آب و آبی دریا گره خورده، آیینهای روز طبیعت آنها ماننده سبزه اندازون و غذای سیزده بدر هم از دریا است و درکنار آن میگذرد.
با این حال این استان از کوهستانها بویژه در جم و دشتی و باغات و نخیلات رعنا قامتی در تنگستان و دشتستان برخوردار است؛ پارک های جنگلی چاهکوتاه، سرکره، علیآباد، بنهگز، چاهچاهو، بَنَک و بردخون نیز بخشی از ۶۷۰ هکتار پارک جنگلی است که میتواند میزبان طبیعت دوستان باشد.
توصیههایی برای سیزده بدر طبیعت دوستان
هرچند امسال مردم بوشهر همچون روزه داران سراسر کشور بویژه در شهرها سیزده بدر خود را در محدوده ساحلی شهرها، بوستانهای شهری میگذرانند اما مسئولان محیط زیست و منابع طبیعی این استان از روز گذشته توصیههایی کاربردی را برای حراست از طبیعت ارائه کردهاند تا همراه امروز و همیشه طبیعت دوستان بوشهری و مسافران این استان باشد.
رها کردن ماهی سفره عید در آبهای طبیعی و روان رسمی است که کم و بیش در سراسر ایران رایج است و در بوشهر نیز انداختن این ماهی به دریا و تالابها شایع است؛ رسمی که کارشناسان محیط زیست چند سالی است نقدهای جدی به آن وارد کرده و خواستهاند تا مردم آن را از برنامههای سیزده بدر خود کنار بگذارند.
رقابت تغذیهای با سایر گونههای بومی، کمک به رشد بیرویه جلبک، کاهش رفتار تولید مثلی برخی دوزیستان بومی در حضور این گونه و انتقال بیماری به ماهیان دیگر از آسیبهایی است که سبب شده سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر از مردم بخواهد تا از این اقدام بپرهیزند.
عبدالرحمن مراد زاده با اعتقاد به اینکه سیزده فروردین در حقیقت روز "دوستی با طبیعت" است از طبیعت دوستان بوشهری و مهمانان نورزی این استا خواست تا پس از تفرج در طبیعت پسماندهای تولیدی خود را در کیسه به ایستگاه های معیت تحویل دهند و از رها کردن آن در محیط خودداری کنند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر هم بر آتش سوزیهایی تاکید کرد که در اثر روشن ماندن آتش پس از ترک محل رخ میدهد و از همگان خواست تا در صورت امکان اگر به پارکهای جنگلی رفتند برای روشن کردن آتش از محلهای مشخص استفاده کنند، در غیر این صورت پیش از ترک محل با آب و مدفون کردن بقایا از خاموش و سرد شدن آن مطمئن شوند و اگر ناخواسته حریقی در طبیعت رخ داد، کپسول آتش نشانی همراه داشته باشند تا به موقع و موثر برای مهار آن اقدام کنند.
عبدالحسین گرشاسبی با بیان اینکه دلیل ۹۰ درصد از آتش سوزیهای منابع طبیعی عامل انسانی است، تاکید کرد: خاشاک و بوتههای خشک اطراف آتش جمعآوری شود چرا که ورزش باد و جرقهای کوچک میتواند منجر به آتش سوزی شود.
تفرج در طبیعت بوشهر در فصل زادآوری زیستمندان زمین و دریا
استان بوشهر از ساحلها و جزایر بکر، کوهستانها و عرصههای طبیعی برخوردار است که زیستگاه جانداران ارزشمند و گاه در معرض انقراضی است که به تعبیر رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر نقش مهمی در زنجیرههای اکولوژیک دارند.
آهوان در منطقه حفاظت شده مند و پناهگاه حیات وحش خارک ، جبیر در پارک ملی دریایی نایبند و کل و بز و قوچ و میش در مناطق کوهستانی مانند کوههای بیرمی، مند، شاهزاده ابراهیم – تنگ باهوش و کوه سیاه زیست می کنند و لاکپشتهای منقار عقابی خلیج فارس از اسفند تا اردیبهشت ماه برای تخم گذاری به جزایر نخیلو و ام الگرم در پارک ملی دریایی دیر- نخیلو و همچنین سواحل پارک ملی دریایی نایبند میآیند.
اهمیت حفاظت از این گونهها در فصل حساس زادآوری سبب شده تا خسرو درویشی رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر از مردم بوشهر و مهمانان نوروزی آنها بخواهد در این روز به سواحل بکر نایبند بویژه در روستای بنود نروند تا شرایط برای تخمگذاری گونه در خطر انقراض لاکپشت منقار عقابی مهیا و مساعد باشد.
او درباره حفاظت از دیگر گونههای شاخص این استان نیز توصیه کرد: مردم در سواحل آرامش پرندگان را به هم نزنند و از تغذیه دستی به آنها بپبرهیزند چرا که با توجه به وحشی بودن این پرندگان این غذا دهی در وضعیت زیستی و روند مهاجرتی آنها اختلال ایجاد میکند.
درویشی اضافه کرد: مردمی که سیزدهبدر به کوهستانها بویژه کوههای دشتی میروند، تعارض و مزاحمتی برای پستانداران ایجاد نکنند و به نوزادان آنها دست نزنند چرا که با این دست زدن خطر طرد شدن این نوزاد از سوی مادر و مرگ را برای او به همراه دارد.
هر چند امسال روزه داری در رمضان مبارک سبب شده تا حضور مردم بوشهر در کوهستانها و دیگر محیطهای طبیعی نسبت بوستانهای و محدودههای ساحلی شهرها کمتر باشد اما حراست از طبیعت و زیستمندانی که سهمی از زیست در آن را دارند الزامی است که همواره در آیین ایرانی و اسلامی ما مورد تاکید قرار گرفته و بی شک باید هم در سیزده بدر رمضانه امسال و هم پیوسته مورد توجه شایسته مردم مسلمان بوشهر قرار گیرد.
نظر شما