۹۶۷ کیلومتر نوار مرزی فرصت طلایی توسعه آذربایجان غربی

ارومیه - ایرنا - آذربایجان غربی در شمال غربی ترین نقطه کشور ۹۶۷ کیلومتر مرز مشترک با ترکیه ، عراق و جمهوری خود مختار نخجوان دارد که این مرز طولانی، منبعی غنی از درآمدهای سرشار تجاری برای توسعه این استان است امری که در دولت سیزدهم به آن توجه خوبی شده است.

به گزارش ایرنا، آذربایجان غربی از جمله ۱۶ استان از ۳۱ استان کشور است که در نوار مرزی قرار دارد البته در میان ۱۲ استان دارای مرز خاکی با کشورهای دیگر، آذربایجان غربی تنها استانی است که با سه کشور هم مرز است.

دیگر استان‌های به نوعی ۱۵ و به نوع دیگر ۱۱ گانه حداکثر با ۲ کشور هم مرز هستند ولی آذربایجان غربی با ترکیه بیش از ۵۵۰ کیلومتر، عراق افزون بر ۲۶۰ کیلومتر و جمهوری خودمختار نخجوان هم حدود ۱۵۰ کیلومتر مرز دارد.

البته آذربایجان غربی بخاطر وجود گمرکات و بازارچه‌های مرزی هم رکورد دار است و در ۹ شهرستان پلدشت، ماکو، چالدران، خوی، سلماس، ارومیه، اشنویه، پیرانشهر و سردشت که مرز با کشورهای دیگر دارند ۹ گمرک و ۶ بازارچه مرزی و البته پنج پایانه مرزی ایجاد شده تا بخش زیادی از اشتغال این استان هم به این امر گره خورده باشد.

در حالیکه در کشور حدود ۲۴ پایانه مرزی وجود دارد، آذربایجان غربی به تنهایی توانسته پنج پایانه مرزی را به خود اختصاص دهد که نشان می‌دهد بیش از ۲۵ درصد پایانه‌های کل کشور، ۱۶ استان و البته ۱۲ استان دارای مرز خاکی در آذربایجان غربی واقع شده که همین امر هم موقعیت خوب این استان را نشان می‌دهد.

علاوه بر آن، حضور در مسیر کریدورهای مختلف بین المللی، جاده ابریشم سابق و در آستانه بازآفرینی، کریدورهای شرق به غرب و شمال به جنوب و همچنین تمامی مسیرهای ترانزیتی که به ترکیه ختم می‌شود و اکثر مسیرهای ترانزیتی در مسیر شمال عراق ازجمله مزیت‌های این استان است که طبق آمار ارائه شده از سوی مبادی مرتبط، همین امر موجب شده تا آذربایجان غربی مسیر ترانزیت ورودی و خروجی بسیاری از تریلی‌های انباشته از اقلام مختلف صادراتی باشد.

۹۶۷ کیلومتر نوار مرزی فرصت طلایی توسعه آذربایجان غربی

همه اینها مزیت‌هایی است که آذربایجان غربی در اختیار دارد ولی بسیاری از آنها در سال‌های نه چندان دور، نه شناخته شده بودند، نه روی آنها سرمایه گذاری صورت گرفته بود و نه زیرساختی برای استفاده از آنها درست شده بود.

در سال‌های اخیر کارهای خوبی در راستای بهره‌مندی از این ظرفیت در آذربایجان غربی صورت گرفت و با روی کارآمدن دولت سیزدهم و در پیروی از دکترین حسن همجواری با همسایه‌ها و افزایش مراودات با آنها به جای نگاه صرف به غرب، سرعت اقدامات توسعه ای هم در این استان رو به فزونی گذاشت.

اتمام ساخت پایانه مسافری در پرترددترین مرز ایران با ترکیه یعنی رازی، بهبود مسیرهای ارتباطی مرزهای بازرگان، رازی، سرو و تمرچین، استفاده از ظرفیت مرز تمرچین برای عبور زائران اربعین و توسعه جاده‌های این مرز، تلاش برای رسمی شدن مرز کیله سردشت و استفاده از ظرفیت تجاری قابل توجه این مرز و همچنین تلاش برای بازگشایی مرزهای جدید از جمله در چالدران و اشنویه از جمله اقداماتی است که در راستای استفاده بهینه از ظرفیت مرزی در کمتر از ۲ سال اخیر انجام شده است.

۹۶۷ کیلومتر نوار مرزی فرصت طلایی توسعه آذربایجان غربی

۲۵ درصد پایانه‌های مرزی کشور در آذربایجان غربی فعال است

استاندار آذربایجان غربی که در حدود ۱۸ ماه حضور خود در استان، یکی از بیشترین بازدیدهایش را به حوزه مرز و مرزهای طولانی این استان اختصاص داد، این مزیت را یکی از مهمترین ظرفیت‌های توسعه ای آذربایجان غربی می‌داند و معتقد است از این ظرفیت خوب استفاده نشده ولی باید کاری کنیم که این بهره مندی روز به روز افزایش یابد.

محمدصادق معتمدیان که در این مدت از مرزهای سرو، رازی، تمرچین، بازرگان، پلدشت، کیله و بسیاری از گمرکات و بازارچه ها، بارها بازدید کرده و حتی در برخی موارد سر زده هم در این مرزها حضور یافته است، در یکی از صحبت هایش در خصوص مرز گفته بود همکاری نهادهای مسوول در تجارت مرزی از ارکان توسعه صادرات است.

وی با اشاره به فعال بودن ۲۵ درصد از پایانه‌های مرزی کشور در آذربایجان غربی اضافه می‌کند که این استان نقش ویژه ای در صادرات کشور دارد و بخش قابل توجهی از صادرات ایران از مرزهای استان محقق می‌شود.

معتمدیان جایگاه ویژه آذربایجان غربی در روند صادرات کشور را یادآور شد و اظهار کرد: یکی از پیشران های مهم توسعه استان، توسعه تجارت بین الملل بوده و وجود ۲۵ درصد از پایانه‌های مرزی کشور در آذربایجان غربی، نقش این استان را در روند توسعه صادرات کشور پررنگ تر می‌کند. توسعه تجارت بین الملل از پیشران های مهم توسعه آذربایجان غربی به شمار می‌رود که برای این بخش، برنامه ریزی لازم هم صورت گرفته است.

استاندار آذربایجان غربی یکی از تاکیداتش، تسهیل روند توسعه صادرات از پایانه‌های مرزی استان است، و ادامه داد که مرز محل توقف نیست بلکه محل عبور است و در این زمینه دستگاه‌های فعال در پایانه‌ها می‌توانند در تسهیل و روان سازی فعالیت‌های تجاری نقش موثری داشته باشند.

معتمدیان در روزهای ابتدایی امسال، سری هم به مرزها زد و این بار مرز پلدشت در منتهی الیه شمال استان و در شهرستان مرزی پلدشت همجوار با جمهوری نخجوان مقصد سفر بود.

او در این سفر آمار خوبی هم از تحقق صادرات آذربایجان غربی در سال گذشته داد بطوریکه صادرات از مرزهای این استان در سال ۱۴۰۱ نسبت به ۱۴۰۰ رشدی ۲۸ درصدی داشته است.

او اضافه کرد: در یکسال گذشته روند صادرات از مرزهای استانی رشد چشمگیری داشته است؛ خوشبختانه با توجه به رویکرد دولت سیزدهم در ساماندهی پایانه‌های مرزی در سال ۱۴۰۱ شاهد توفیقات خوبی نیز بودیم.

۹۶۷ کیلومتر نوار مرزی فرصت طلایی توسعه آذربایجان غربی

استاندار آذربایجان غربی با تاکید بر موفقیت در اجرا برنامه‌های پایانه‌های مرزی افزود: در پایانه مرزی پلدشت نیز شاهد رشد ۱۰ درصدی صادرات نسبت به سال ۱۴۰۰ هستیم.

معتمدیان با بیان اینکه تمام تلاش دولت بر رفع موانع صادرات است، ادامه داد: با توجه به اختیاراتی که در سفر رییس جمهور به استان تنفیذ و جلسات متعددی در شورای ساماندهی برگزار شد، از این طریق پس از شناسایی موانع تصمیمات مهمی در رفع آنها صورت گرفت.

وی با اشاره به استقرار شبانه روزی دستگاه‌های اجرایی در مرزها و پایانه‌ها تاکید کرد: در سال ۱۴۰۲ نیز با تمام توان صادرات مشتقات نفتی را از طریق مرز پلدشت و دیگر پایانه‌ها ادامه خواهیم داد.

۹۶۷ کیلومتر نوار مرزی فرصت طلایی توسعه آذربایجان غربی

پایانه مسافری مرزی رازی بهره برداری می شود؛ سه پایانه مرزی دیگر در دست مطالعه جامع

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای آذربایجان غربی هم که یکی از نهادهای بسیار موثر در مرزهای استان است با اشاره به اینکه پایانه مرزی رازی در حال ارائه خدمات به مسافران است و در ایام نوروز هم بیشترین تردد مسافر را داشته است، گفت: سالن مسافری این پایانه به بهترین شکل ممکن ساخته شده است.

پیمان آرامون افزود: این طرح ۹ هزار و ۵۰۰ متر مربع زیربنا داشته و در سه طبقه اجرایی شده و دارای محل مخصوص ورود و خروج مسافران، بخش مربوط به ترانزیت و قسمت اداری است.

وی اضافه کرد: این پروژه به اتمام رسیده و با تعریض و بهسازی راه دسترسی به این پایانه مرزی که در دست انجام است، شاهد پیشرفت پارامترهای توسعه اقتصادی، تجاری، گردشگری و کشاورزی استان خواهیم بود.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای آذربایجان غربی همچنین اظهار کرد: مطالعات جامع سه پایانه مرزی بازرگان، تمرچین و سرو در استان با نگاه ویژه به افق ۲۰ ساله هم آغاز شده و در حال انجام است.

آرامون ادامه داد: ایجاد زمینه برای استفاده از سامانه ایکس ری و ایکس ری ماشینی در مرزهای سرو و تمرچین و همچنین ساماندهی کل پایانه در مرز بازرگان از اهداف این مطالعات به شمار می‌رود.

وی گفت: مرزهای بازرگان و تمرچین از جمله مهمترین و فعال‌ترین مرزهای کشورمان به ترتیب با ترکیه و شمال عراق هستند که بخش مهمی از بار تجاری ایران با این کشورها و حتی کشورهای اروپایی از این طریق انجام می‌شود. مرزهای بازرگان و تمرچین در مرز آذربایجان غربی با ترکیه و عراق، از مهمترین و فعال ترین پایانه های کشورمان هستند که نقش بسیار مهمی در توسعه تجارت بین الملل ایفا می کنند.

۹۶۷ کیلومتر نوار مرزی فرصت طلایی توسعه آذربایجان غربی

البته باید به گفته‌های آرامون این را هم اضافه کنیم که مرز رازی از دهم فروردین ماه جاری، به صورت ۲۴ ساعته فعالیت دارد و همین امر موجب شده تا مشکلات مربوط به توقف فعالیت تجاری و تردد مسافر در این مرز از بین برود.

مرز رازی را باید به مرزهای تمرچین، سرو و بازرگان و مرز ریلی رازی که پیشتر ۲۴ ساعته بودند، اضافه کنیم؛ مرز پلدشت هم که فعالیت ۱۶ ساعته دارد و با این وجود مشکلی در ارائه خدمات در این مرز ایجاد نمی‌شود.

مرز پلدشت؛ پایانه رسمی صادرات محصولات نفت و گاز و پتروشیمی

۹۶۷ کیلومتر نوار مرزی فرصت طلایی توسعه آذربایجان غربی

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو گفت: گمرک جمهوری اسلامی ایران مرز پلدشت را پایانه مرزی رسمی صادرات محصولات نفت و گاز و پتروشیمی اعلام کرده است.

حسین گروسی افزود: این امر گامی بلند در ایجاد رونق در مرز پلدشت، این شهرستان و همچنین منطقه آزاد ماکو است که باید از آن بیشترین استفاده را برد.

وی با اشاره به جایگاه مهم مناطق آزاد در توسعه پیرامون به سمت مرکز اظهار کرد: منطقه آزاد ماکو با دارا بودن ۲ مرز رسمی بازرگان و پلدشت یکی از موثرترین مناطق در راستای توسعه تجارت بین الملل در کشور است که باید از این ظرفیت بسیار بیشتر استفاده کرد. ۲ مرز بازرگان و پلدشت در منطقه آزاد ماکو فعال بوده و نقش موثری در توسعه تجارت بین الملل در کشور ایفا می کنند.

۹۶۷ کیلومتر نوار مرزی فرصت طلایی توسعه آذربایجان غربی

آمار صادرات و واردات از مرزهای استان

ناظر گمرکات آذربایجان غربی که یکی دیگر از نهادهای مسوول و فعال در حوزه مرز و البته مراودات مرزی است، در خصوص آمار مربوط به گمرکات و بازارچه های مرزی استان گفت: در سال گذشته، ۲ میلیون و ۱۱۹ هزار تن کالا از استان صادر شد که ارزش آن به ۸۶۴ میلیون دلار بود.

خالد جنگجو افزود: این میزان در سال ۱۴۰۰ کمی کمتر از یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن بود و ارزش آن به ۷۸۳ میلیون دلار می رسید؛ با این آمار صادرات استان از نظر وزنی ۳۳ درصد و از نظر ارزش هم ۱۰ درصد افزایش داشته است.

وی اضافه کرد: البته در کنار صادرات محصولات تولیدی استان، آذربایجان غربی محصولات دیگر استان ها را هم از گمرکات خود صادر می کند که در این خصوص شاهد صدور سه میلیون و ۳۲۶ هزار تن کالا به ارزش بیش از ۳.۳ میلیارد دلار بودیم.

وی اظهار کرد: میزان صادرات استان های دیگر از گمرکات آذربایجان غربی تقریبا با سال گذشته برابری می کند.

ناظر گمرکات آذربایجان غربی ادامه داد: همچنین در سال گذشته ۶۱۸ هزار تن کالا از مرزهای استان وارد کشور شده که ارزش آن به یک میلیارد و ۵۷ میلیون دلار می رسد. در سال گذشته بیش از سه میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار کالای دیگر استان ها از گمرکات آذربایجان غربی به کشورهای مختلف صادر شد.

وی تاکید کرد: در این خصوص هم از نظر وزنی شاهد کاهش ۲ درصدی و از نظر ارزشی شاهد افزایش ۱۳ درصدی واردات نسبت به سال ۱۴۰۰ بودیم.

جنگجو در خصوص ترانزیت از مرزهای آذربایجان غربی هم گفت: سال گذشته سه میلیون و ۴۴۲ هزار و ۸۰۵ تن ترانزیت خارجی از استان داشتیم و روند رو به رشدی را در این خصوص نسبت به سال گذشته تجربه کردیم.

۹۶۷ کیلومتر نوار مرزی فرصت طلایی توسعه آذربایجان غربی

وی افزود: میانگین تردد روزانه کامیون از مرزهای آذربایجان غربی در سال گذشته به یک هزار و ۷۳۲ دستگاه می‌رسد که حجم کار در گمرکات را نشان می‌دهد.

وی با اشاره به تردد حدود سه و نیم میلیون نفری از مرزهای آذربایجان غربی طی سال گذشته، اضافه کرد: میانگین تردد روزانه هم در سال گذشته از مرزها ۹ هزار و ۵۰۰ نفر بود که بیشترین میزان را مرزهای رازی و بازرگان به خود اختصاص دادند.

ناظر گمرکات آذربایجان غربی اظهار کرد: درآمد گمرکات استان در سال گذشته با جهشی قابل توجه نسبت به سال ۱۴۰۰ همراه بود و میزان رشد در این بخش به حدود ۴۲۰ درصد می رسید که رقمی قابل توجه در رشد درآمدی این نهاد است. درآمدهای گمرکی سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ رشد قابل توجه ۴۲۰ درصدی داشته که نشان دهنده جایگاه گمرکات در توسعه درآمد کشور است.

به گزارش ایرنا، با توجه به رویکرد دولت سیزدهم مبنی بر افزایش مراودات و همکاری های تجاری با کشورهای همسایه و البته هدف گذاری ۳۰ میلیارد دلاری تجارت با مهمترین کشور همسایه ایران در شمال غرب یعنی ترکیه، انتظار می‌رود که مرزهای آذربایجان غربی بیش از پیش توسعه یافته و به مرزهای تجارت موفق ایران تبدیل شوند؛ امری که با تداوم توسعه زیرساختی ایجاد شده و همچنین توجه ویژه دولت به این منطقه ممکن خواهد بود.

در صورت تحقق این امر و آمارهای پیش بینی شده، می‌توان مرز ۹۶۷ کیلومتری آذربایجان غربی را به معدن طلایی تشبیه کرد که هیچگاه تمام شدنی نیست و ذخایر آن برای نسل‌های مختلف، پیام آور رفاه و توسعه و پیشرفت خواهد بود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha