به گزارش روز سهشنبه ایرنا، روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران در گزارشی اعلام کرد که ماموران یگان حفاظت محیط زیست نکا حین گشت و کنترل در منطقه هزار جریب نکا، یک شکارچی غیرمجاز را به همراه یک قبضه سلاح شکاری، لاشه یک راس مرال نر و سایر ادوات شکار، دستگیر کردند.
طبق این گزارش، شکارچی غیرمجاز پس از دستگیری و تشکیل پرونده برای سیر مراحل قانونی به مراجع قضایی شهرستان شد.
مرال یکی از بزرگترین انواع گوزن و بزرگترین گوزن بومی ایران و از حیوانات حمایت شده که شکار آن ممنوع است. مرال یا گوزن قرمز یکی از بزرگترین انواع گوزن و بزرگترین گوزن بومی ایران است و با این که در گذشته جمعیت بسیار زیادی در اغلب نواحی جنگلی سواحل دریای خزر، ارتفاعات البرز و دامنههای زاگرس داشت، امروزه تنها در برخی از ارتفاعات دور از دسترس البرز مرکزی و شرقی پیدا میشود.
مرال به طور کلی با توجه به جمعیت مناسب و زیستگاه وسیع در خطر انقراض قرار ندارد اما برخی از انواع آن در برخی مناطق با خطر انقراض روبرو بوده و یا هستند.
مرال در ایران در گذشته در جنگلهای شمال کشور از ساحل دریای خزر تا ارتفاعات البرز و جنگلهای بلوط حاشیه زاگرس از آذربایجان تا استان فارس زندگی میکرد اما امروزه نسل آن در شمال غرب و غرب کشور بهکلی نابود شده و آخرین بار ۵۰ سال پیش در جنگلهای ارسباران مشاهده شد. در جنگلهای ساحلی دریای خزر نیز به جز در یک یا دو منطقهٔ حفاظت شده نسل آن منقرض شدهاست. این گونهٔ جانوری در کرانههای غربی دریای خزر در شهرستان ماسال موجود است و سایت حفاظتی و گردشگری زیستگاه مرال در این منطقه در حال راه اندازی است، همچنین مرال در جنگلهای کوهستانی دور از دسترس البرز مرکزی و شرقی جمعیت مناسبی دارد.
سایت تکثیر در اسارت گوزن قرمز (مرال) در پناهگاه حیاتوحش سمسکنده ساری در آذر ماه ۱۳۸۶ به منظور افزایش جمعیت گلههای وحشی این گونه جانوری ارزشمند برای نخستین بار در کشور راهاندازی شد و با انتقال پنج راس مرال (۲ نر و سه ماده) از قرق گلستان آغاز به کار کرد. پناهگاه حیات وحش سمسکنده در مازندران در سال های اخیر در راستای حفاظت از مرال ها عملکرد بسیار موفقی داشت و برنامه حفاظت از مرال ها در این پناهگاه با تدابیر سختگیرانهتر و به صورت شبانه روزی در فصل زایش اجرایی می شود.
همچنین روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست مازندان در گزارش دیگری از کشف و ضبط ۶ قبضه سلاح شکاری، لاشه هفت قطعه پرنده، بیش از۵۰ قطعه ماهی و بیش از ۳۰۰ رشته دام ماهیگیری غیرمجاز را در ایام تعطیلات نوروزی امسال خبرداد و اعلام کرد که ماموران یگان حفاظت محیط زیست استان حین گشت و کنترل منظم متخلفان شکار و صید را در شهرهای نوشهر، آمل، محمودآباد، فریدونکنار، قائمشهر، ساری و میانکاله بهشهر شناسایی و دستگیر کردند.
طبق این گزارش، ماموران یگان حفاظت محیط زیست نوشهر در دو ماموریت جداگانه حین گشت و کنترل در منطقه حفاظت شده البرز مرکزی، دو قبضه سلاح شکاری به همراه ۵۲ رشته دام صید ماهی غیرمجاز را کشف و ضبط کردند.
در ماموریت مشترک، ماموران یگان حفاظت محیط زیست و یگان آبزیان شهرستان محمودآباد نیز طی گشت و کنترل در رودخانههای حوزه استحفاظی این شهرستان ۱۸۰ رشته دام غیر مجاز صید ماهی را جمع آوری و تخریب و در فریدونکنار نیز ماموران یگان حفاظت محیط زیست این شهرستان حین گشت و کنترل در حوزه استحفاظی پنج رشته تور ماهیگیری غیرمجاز را از سطح رودخانه این شهرستان جمع آوری کردند.
این گزارش می افزاید: ماموران یگان حفاظت محیط زیست آمل حین گشت و کنترل در رودخانه گرمرود بخش دشتسر از دو صیاد غیر مجاز سه رشته دام ماهیگیری و ۳۰ قطعه ماهی معمولی کشف و ضبط و در قائمشهر نیز ماموران یگان حفاظت محیط زیست این شهرستان حین گشت وکنترل در منطقه و پایش رودخانه تلار محدوده پل سنگتاب از چهار صیاد غیرمجاز سه رشته تور ماهیگیری سالیک به همراه ۲۲ قطعه ماهی رودخانهای را کشف و ضبط کردند.
ماموران یگان حفاظت محیط زیست ساری نیز در حین گشت و کنترل در حوزه استحفاظی دودانگه و هولار، از یک متخلف سه قبضه سلاح شکاری، لاشه یک طاقه قرقاول به همراه تعدادی فشنگ و در محدوده سد شهید رجایی نیز از متخلفین سه رشته دام صیادی به همراه ۶ قطعه ماهی کشف و ضبط کردند.
روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران در این گزارش اظهار داشت که ماموران یگان حفاظت محیط زیست بهشهر حین گشت وکنترل در منطقه عسگرآباد، از یک دامدار غیرمجاز یک قبضه سلاح به همراه تعدادی فشنگ و ۶ قطعه باکلان کشف و ضبط کردند ضمن اینکه ماموران پناهگاه حیات وحش میانکاله طی چندین ماموریت حین گشت و کنترل درحوزه استحفاظی، موفق به کشف و ضبط ۱۱۰ رشته دام ماهیگیری غیر مجاز شدند.
مازندران با داشتن ۵۳۰ هزار هکتار عرصه زیست محیطی و تالاب بین المللی میانکاله، سرخرود و ۸۰۰ دهنه آببندان همه ساله پذیرای بیش از ۱.۵ میلیون بال جمعیت پرندگان مهاجر زمستان گذران است که طبق آمار رسمی یک پنجم این پرندگان از سوی شکارچیان غیرمجاز و مجاز شکار می شوند.
در چند سال گذشته با وجود برخورد شدید محیطزیست و برخی دستگاههای نظارتی دیگر با شکارچیان غیرمجاز، همچنان شکار پرندگان وحشی مهاجر در صدر تخلفات زیست محیطی در استان مازندران قرار دارد و تاکنون راهکارهای برای کاهش شکار و حفاظت از پرندگان به خصوص گونه های تحت حفاظت و انقراض نیز به دلیل مقطعی بودن برخوردها و کناره گیری برخی دستگاههای نظارتی در میانه راه چندان موفقیت آمیر نبود.
علاوه برآن برنامه های محیط زیست برای صدور مجوز شکار و به رسمیت شناختن برخی از شیوه های شکار سنتی چون دوما، برای جلوگیری از قتل عام دست جمعی پرندگان مهاجر در سال های اخیر در دستور کار قرار گرفت، ولی بررسی ها نشان می دهد که این برنامه ها نیز همانند سایر برنامه های دیگر به دلیل کم کاری برخی دستگاههای نظارتی دولتی و حاکمیتی استانی و شهرستانی نتوانست کاهش شکار غیرمجاز پرندگان وحشی را به دنبال داشته باشد و همچنان شکار بی رویه و قتل عام پرندگان مهاجر به خصوص در فصل مهاجرت زمستان گذران به دغدغه همساله محیط زیست و علاقه مندان زیست محیطی قرار دارد.
نظر شما