بایدها و نبایدهای کوهپیمایی

یاسوج - ایرنا -روزهای نخست اردیبهشت ماه در میان کوهنوردان کهگیلویه و بویراحمد به نام هفته خامی نامگذاری شده به همین علت صعودهای مختلفی به این دومین قله مرتفع استان انجام می گیرد اما برخی اقدام ها موجب کاهش خطرات و سختی ها برای شرکت کنندگان در این کوهپیمایی ها می شود.

به گزارش ایرنا، کوه خامی با سه هزار و ۲۰۰ متر ارتفاع از بلندی های رشته کوه زاگرس است که ۱۰ قله بیش از سه هزار متری دارد، وجود غارها، رودخانه خروشان،آبشار دائمی، درختان انبوه، تپه ماهورهای مخملی و گل های رنگارنگ این منطقه را به یکی از زیباترین جاذبه گردشگری کهگیلویه و بویراحمد در اردیبهشت ماه تبدیل کرده به همین دلیل این روزها برنامه های زیادی برای کوهپیمایی در دامنه ها و کوهنوردی در قله ها انجام می گیرد.

کوه خامی که در جنوب استان کهگیلویه و در نزدیکی شهر باشت قرار دارد دارای قله هایی مانند سرون،بازگه، کل ول ۱ و ۲ است این کوه با دارا بودن طبیعتی بکر، زنده و اقلیم معتدل کوهستانی که چون نقاشی چیره دست تمام زیبایی های طبیعی چون جنگل، چشمه ، آبشارها، علفزارها ،گیاهان معطر، رودخانه ها و حیات وحش را در خود جای داده است.

توصیه های کارشناسان

رئیس هیات کوهنوردی گچساران می گوید که شرکت در یک دوره آموزشی کوتاه مدت برای فراگیری فوت و فن های کوهنوردی و کوهپیمایی نخستین اقدامی است که علاقه مندان آماتور باید قبل از زدن به دل کوه به آن اقدام کنند.

داود حبیبی تاکید کرد: در صورت گذراندن این دوره سفری دلچسب و پر از تجربه های تازه در انتظار کوهنوردان و کوهپیمایان خواهد بود.

بایدها و نبایدهای کوهپیمایی

وی بیان کرد:پنج باشگاه کوهنوردی در گچساران و ۲ باشگاه دیگر در شهرستان باشت آماده ارائه آموزش های کوهنوردی و کوهپیمایی به علاقه مندان است.

حبیبی با اشاره به اینکه علاقه مندان برای شرکت در برنامه های کوهپیمایی و کوهنوردی از طریق گروه های غیر رسمی اقدام نکنند تاکید کرد:حضور در این آیین ها از طریق باشگاه های کوهنوردی به دلیل نظارت فدراسیون کوهنوردی منظم، با برنامه و کم خطر است.

وی یادآور شد که شرکت کنندگان در برنامه های کوهنوردی اقدام به جابه جایی هر سنگی نکنند زیرا امکان وجود حیات وحشی چون عقرب یا مار در زیر آنان و گزیدگی و حادثه وجود دارد.

وی تاکید کرد: جدا شدن از گروه برای گرفتن عکس یا فیلم باید با احتیاط صورت گیرد زیرا تجربه بروز حادثه در چنین مواقعی در سال های قبل سفر فرد و گروه را با تلخی مواجه کرده است.

حبیبی خاطرنشان کرد: هر چند این سخن کلیشه ای شده اما کوهنوردان و کوهپیمایان جز عکس و فیلم چیزی با خود نبرند و جز رد پا اثری برجای نگذارند.

وسایلی که کوهنوردان باید به همراه داشته باشند

رئیس هیات کوهوردی گچساران گفت: کفش مناسب یکی از مهمترین الزامات سفر به ارتفاعات و کوه است زیرا باید در مقابل اصطکاک و سختی مسیر از پای شما محافظت کند.

حبیبی عنوان کرد: کوله‌پشتی یکی دیگر از تجهیزات کوهنوردی است که در سلامتی کمر و ستون فقرات شما نقش بسزایی دارد.

بایدها و نبایدهای کوهپیمایی

وی بیان کرد: کوله‌های مخصوص کوهنوردی باید باریک‌تر می‌باشند تا دست‌ها در زمان حرکت بر روی سنگ‌ها آزادی عمل بیشتری داشته باشند.

حبیبی خاطرنشان کرد: هنگام خرید کوله پشتی برای کوهنوردی به ضد آب بودن، سبکی، باکیفیت مناسب دوخت‌ها و زیب‌ها و دارا بودن حجم کافی برای لوازم اطمینان دقت شود.

وی تاکید کرد: یکی از حیاتی‌ترین و مهم‌ترین تجهیزات کوهنوردی چه در تابستان و زمستان و چه در صعود و فرود، باتوم است. این وسیله باعث حفظ تعادل در زمان بالا رفتن از کوه می‌شود و همچنین باعث جلوگیری از فشار و وارد شدن ضربات شدید به کمر و زانو در زمان پایین آمدن از کوه می‌شود.

وی گفت: لوازم پخت و پز هم برای کمپ‌های شبانه از لوازم مهمی است که برای راحتی و سبک بودن وزن کوله می‌توانید به صورت جداگانه حمل گردد.

او اضافه کرد: جی‌پی‌اس یکی از ملزومات کوهنوردی می‌باشد که برای شناسایی و نقشه‌خوانی و ردیابی افراد استفاده می‌شود.

وی ابراز کرد: کلاه و عینک کوهنوردی،لباس‌های متناسب با اقلیم و کیسه خواب از دیگر وسایل ضروری چنین سفرهایی است.

برنامه های هفته خامی

رئیس هیات کوهنوردی گچساران گفت: همزمان با هفته نخست اردیبهشت ماه که به نام هفته خامی نامگذاری شده جمع زیادی از کوهنوردان سراسر کشور به این کوه صعود می کنند.

داود حبیبی افزود:کوهپیمایی معلمان رشته تربیت بدنی کهگیلویه و بویراحمد از مهمترین این برنامه هاست.

وی تاکید کرد: برخی از این برنامه ها که با حضور کوهنوردان حرفه صورت گیرد برای صعود به قله ها و برخی نیز به منظور کوهپیمایی در دامنه های خامی پیش بینی شده است.

زیبایی های کوه خامی

آبشاری دائمی کوه خامی در مسیر جاده باشت به چرام و در کنار روستای تلچگاه شکوه زیبایی های آفرینش را به تصویر کشیده است ،این آبشار در منطقه ای بنام تنگ برا قرار گرفته که پوشیده از درختان سرسبز بلوط، بیشه زارهای مورد،چشمه سارها و رودخانه های زیباست.

بایدها و نبایدهای کوهپیمایی

آبشار خامی باشت پس از حدود سه ساعت کوهپیمایی در میان دره ای زیبا هر بیننده ای را شگفت زده می کند.
بهترین فصل بازدید از این آبشار، اسفند ماه تا اواخر خرداد است.

در کنار زیبایی های کوه خامی انواع پرندگان از جمله کبک ، تیهو و انواع کبوتر کوهی مانند گاهک،کریش و برچی زینت بخش آسمان آبی این منطقه است.

وجود ۲ چشمه با نام های دو پیردل و چشمه سرد جلوه خاصی به این منطقه داده است از مهم ترین چشمه ساران کوه خامی می توان به چشمه موری کش،او کمپ ،پیورو، چشمه اونو و کل کوزر یاد کرد که چشمه موری کش از بیشترین آب در تمام فصول سال برخوردار می باشد.


منطقه خامی رویشگاه گیاهانی با خواص دارویی مثل پونه کوهی ،آویشن، ریواس، جاشیر، چویل، گل شیپوری و بن سرخ است در این میان گیاهی به نام اوشنم (نام محلی) هم در کوه خامی می روید که در گذشته به عنوان پاک کننده بخصوص در شست و شوی لباس کاربرد داشته است.

بایدها و نبایدهای کوهپیمایی

در کنار درختان بلوط که بارزترین نماد جنگلی در کوه خامی به شمار می رود درختانی همچون کیکم، پسته وحشی ،کلخنگ، ارزن ، بادام ، زالزالک و تاگ وجود دارد و همچنین درخت شگفت انگیز دیگری به اسم (وول) در کوه خامی وجود دارد که به گفته ساکنان محلی وقتی که عمرش به پایان می رسد خود بخود آتش می گیرد.

کوه خامی دارای ایستگاه ها و استراحتگاه هایی برای کوهنوردان از جمله گو ونا،اونو و بازگه است که بازگه زیباترین نقطه کوه خامی است که آخرین نقطه ییلاقی برای ساکنان محسوب می شود .

علاوه بر این کوه خامی دارای تنگه هایی است که مانند یخچال های کوهستانی عمل می کند و در تمام فصول سال برف را در خود نگه می دارد؛ مثل تنگ برف گیر قیه(قیه همان پیاله و کاسه در اصطلاح محلی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha