محسن مطیعی در گفت و گو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا با تاکید بر شعار سال ۱۴۰۲ با عنوان تحقق شعار سال «مهار تورم، رشد تولید» افزود: تورم و تولید دو روی یک سکه هستند، اگر تولید داشته باشیم می توان جلوی تورم را گرفت و از طرفی تورم هم جلوی سرمایه گذاری را می گیرد.
وی یادآور شد: بی ثباتی اقتصادی موجب دلسرد شدن متخصصان و فناوران برای راه اندازی کسب و کار و سرمایه گذاری شده است، شرکت هایی هستند که فعالیتی را شروع کردند اما در ادامه کار به دلیل بی ثباتی اقتصادی دلسرد و حتی از ادامه کار منصرف شده اند.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه علامه طباطبائی همچنین گفت: ترویج فرهنگ پژوهش و فناوری در سطح کشور، شناسایی و عرضه یافته های پژوهشی و فناوری، بستر سازی برای تجاری سازی یافتههای پژوهشی و فناوریهای توسعه یافته است، برقراری ارتباط سازنده میان پژوهشگران و فناوران دستگاه های اجرایی و خریداران دستاوردها و تقویت ارتباط با جامعه از جمله اقداماتی است که می توان در جهت تحقق شعار سال انجام داد.
مطیعی تاکید کرد: توسعه پارکها و مراکز رشد بهترین روش برای سرمایهگذاری در حوزه اشتغالزایی و تولید است و بهترین نوع دیپلماسی در دنیای امروز دیپلماسی علم و فناوری است.
نیازمند قوانین و مقرراتی در حمایت از مالکیت فکری هستیم
وی همچنین درباره چالشهای پارک های علم و فناوری اظهار داشت: پارک علم و فناوری دانشگاه علامه در مراحل اولیه است و به همین دلیل بستر های اولیه که باید ایجاد می شده تاکنون ایجاد نشده است. ما به دنبال فراهم کردن زیرساخت ها هستیم البته با توجه به شرایط تورمی و مشکلات اقتصادی موجود برای راه اندازی زیرساخت ها با مشکلاتی روبرو هستیم.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه علامه طباطبائی نبود قوانین مالکیت فکری در حوزه علوم انسانی را یکی دیگر از چالشهای پارک عنوان کرد و اظهار داشت: در حوزه علوم انسانی فعالیت می کنیم برای این که از مالکیت فکری حمایت شود، نیازمند قوانین و مقرراتی هستیم چرا که به لحاظ قانونی در حال حاضر با محدودیت هایی روبرو هستیم. استادی که در دانشگاه علامه طباطبائی در حوزه علوم انسانی فعالیت می کند، طرح و ایده خود را نتواند ثبت اختراع کند، نمی تواند فناوری خود را به فروش برساند.
مطیعی افزود: شاهد هستیم عملا کسب و کار در حوزه فنی مهندسی بیشتر از حوزه های علوم انسانی است و بنابراین ممکن است در حوزه های علوم انسانی یک موج بیکاری را حوزه شاهد باشیم، بنابراین برای حل این موضوع نیازمند آن هستیم که قوه مقننه قوانین کشورهای توسعه یافته را در زمینه ثبت اختراع و مالکیت فکری مطالعه کنند که بتواند یک گستره بیشتری را تحت حمایت قرار دهند.
وی یکی دیگر از چالش های پیش روی پارک علم و فناوری دانشگاه علامه را کمبود بودجه عنوان کرد و گفت: بودجه پارک ها سرفصل و ردیف مشخصی دارد اما پارک دانشگاه علامه به دلیل تازه تاسیس بودن هیچ گونه بودجه ای به طور رسمی برای آن در نظر گرفته نشده است که مجبورهستیم برای بودجه از منابع دیگر استفاده کنیم که این موجب کندی کار و حمایت های بهتر از شرکت های مستقر در پارک می شود.
این استاد دانشگاه علامه طباطبائی در ادامه درباره برنامه های آینده پارک علم و فناوری این دانشگاه اظهار داشت: پارک علم و فناوری دانشگاه علامه طباطبائی در غرب تهران میزبان کسب وکارهای فناور پیشروی ملی و بین المللی در حوزه علوم انسانی و نوآوریهای اجتماعی است. پیشینه پارک علم و فناوری دانشگاه به راه اندازی مرکز کارآفرینی، نوآوری و مرکز رشد دانشگاه باز می گردد. کارگروه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال ۱۴۰۱ موافقت اولیه خود را با راه اندازی پارک اعلام کرد.
مطیعی افزود: دفتر ستادی پارک در پردیس مرکزی دانشگاه واقع در دهکده المپیک در مجاورت سایر بخش ها در بلوک ۳۳ بوده و مراکز کارآفرینی، رشد و نوآوری متعدد در مجاورت آن و دانشکده ها به مدت یک دهه فعال هستند. به دلیل گستردگی دانشگاه در سایر نقاط شهری طرح توسعه پارک به صورت غیر متمرکز و در مجاورت سایر دانشکده ها و اراضی قابل بهره برداری است. بخش بزرگ طرح توسعه پارک در مجاورت دانشکده تربیت بدنی دانشگاه در پردیس شماره ۲ و نیز اراضی غرب تهران در نظر گرفته شده است.
وی تصریح کرد: تاکنون بیش از ۱۰۰ شرکت و واحدهای فناور و نوآور در مراکز نوآوری و رشد دانشگاه وارد شده و برخی موفق به توسعه کسب و کار و حضور در سایر پارک های علم و فناوری شده اند.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه علامه طباطبائی با بیان این که کسب و کارهای فناوری که بیشتر شکل گرفته اند بیشتر در حوزه فین تک (فناوری مالی)، تولید محتوا و گردشگری هستند، خاطرنشان کرد: در طرح توسعه پارک علم و فناوری دانشگاه علامه تمرکز بر کسب و کارها و فناوری های حوزه های مالی، گردشگری، هوش مصنوعی، مدیریت کسب و کار و پاسخگو به مسایل کشور در حوزه های علوم انسانی و نوآوری های اجتماعی است.
مطیعی ادامه داد: در پردیس شماره ۲ دانشگاه علامه در مجاورت دانشکده تربیت بدنی طرح توسعه پارک در نظر گرفته شده است. در دانشکده های مختلف که ۱۱ دانشکده است مراکز نوآوری در نظر گرفته شده است که در حال حاضر چند مرکز نوآوری در دانشکده علوم اجتماعی، مدیریت و حسابداری، ادبیات زبان های خارجی، روانشناسی فعال هستند و فضاهای کسب و کار در اختیار دانشجویان قرار گرفته است.
وی افزود: پارک علم و فناوری دانشگاه علامه طباطبائی با بهره گیری از مشاورین، متخصص، دانشگاهی، صاحبان تجربه و خبره، شبکه اجتماعی گسترده و موثر، حامیان مالی و اعتباری پذیرای ایده های راهگشا و فناوری های مختلف توسط دانشجویان، دانش آموختگان، استادان و فعالین اقتصادی و صاحبان فناوری است.
استاد دانشگاه علامه طباطبائی با بیان این که مشاوره و استقرار واحدهای فناور و گرفتن تسهیلات از بعضی نهادها برای واحدهای مستقر در پارک از جمله حمایت های پارک است، گفت: یکی دیگر از خدمات پارک دانشگاه آزمایشگاههایی است که مرتبط با حوزههای علوم انسانی است مانند آزمایشگاه علوم شناختی و بحث هایی که در اسکن مغزی که در حوزه ردیابی چشمی و علوم اعصاب کاربرد دارد.
مطیعی در ادامه به حضور حدود ۱۵ شرکت فین تک در اکوسیستم نوآوری دانشگاه علامه اشاره کرد و یادآور شد: دانشکدههای اقتصاد، مدیریت و حسابداری، علوم ریاضی و رایانه دانشگاه علامه از جمله محافل علمی است که رشته ها وگرایش ها، استادان و دانش آموختگانی دارند که می توانند به توسعه این حوزه کمک کنند.
وی برپایی نشست های تخصصی، گردآوری ایده های نوآورانه از طریق برگزاری رویدادها و استقرار فین تکهایی که کمک به حل مسایل کشور می کنند را از برنامه های آتی پارک علم و فناوری دانشگاه علامه عنوان کرد.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه علامه طباطبائی در ادامه یادآور شد: سال گذشته در همایش بین المللی چشم انداز همکاری های علمی ایران و روسیه، در راستای نیل به اهداف بلندمدت چشماندازعلمی کشور و بهرهگیری از ذخایر علمی دانشمندان و متخصصان خارج از کشور، برنامه همکاری با متخصصان و کارآفرینان خارج ازکشور شرکت کردیم.
مطیعی گفت: استفاده از ظرفیت علمی و حرفهای متخصصان ایرانی خارج از کشور در مراکز علمی، فناورانه و صنعتی کشور، ترغیب، تسهیل و ایجاد انگیزه برای برقراری ارتباط و همکاری و بازگشت متخصصان ایرانی خارج از کشور، ارتقای سطح علمی و حرفهای پایگاههای تخصصی همکار، فراهم کردن شرایط مناسب جهت توسعه فناوریهای نوظهور و پیشرفته در کشور و کمک به تأسیس شرکتهای فناور در حوزههای فناوری پیشرفته از جمله اهداف پارک علم و فناوری دانشگاه علامه طباطبائی برای حضور در این همایش بینالمللی بود.
وی افزود: تجارب بینالمللی طی سال های گذشته نشان داده است، پارکهای علم و فناوری میتوانند با ایجاد ظرفیتهای جدید پژوهشی و پرورش محققین در گسترش تحقیقات در جامعه موثر باشند و از طرفی دیگر بهعنوان حلقه ارتباطی بین دانشگاهها و صنایع عمل کنند.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه علامه در ادامه درباره برگزاری رویداد تانا در این پارک نیز گفت: طرح اجرایی توسـعه و ارتقای زیست بوم نوآوری استان تهران با هدف شناسایی بازیگران و نقش آفرینان زیست بوم نوآوری علوم انسانی و اجتماعی، شبکه سازی بازیگران و فعالان اقتصادی علوم انسانی و اجتماعی، تقویت زیست بوم دانش بنیان و نوآوری در حوزه علوم انسانی و اجتماعی، تقویت ارتباط دانشگاه، صنعت و جامعه از مسیر پارک علم و فناوری، کارآمدسازی و بهره گیری از دانش علوم انسانی و اجتماعی در سطح پارک علم و فناوری برگزار می شود.
مطیعی کارآفرینی و توسعه اشتغال دانش آموختگان علوم انسانی و اجتماعی، حل مساله و ارائه خدمت به دولت، صنعت و جامعه، بروز رسانی و کارآمد سازی تولیدات علمی در حوزه علوم انسانی و اجتماعی، رفع موانع تولید، اشتغال و ارائه خدمت در حوزه علوم انسانی و اجتماعی و ارائه کالا و خدمات بر اساس توانمندی دانشگاهیان و فعالین اقتصادی جهت حل مسائل استان تهران را از دیگر اهداف طرح تانا عنوان کرد که در پارک علم و فناوری برگزار شد.
وی ادامه داد: در این رویداد هدف ما ارتباط اساتید و دانشجویان و دانش آموختگان با صنعت و دولت است. دولت که می گویم به دلیل این که ما بیشتر رشته های علوم انسانی و به جای تولید کالا ارایه خدمات است در جلسات و نشست ها و بازدیدها نیازها را بشناسیم و این را به دوستانی که کسب و کار جدید راه اندازی کنند ارایه دهیم.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه علامه طباطبائی همچنین گفت: این رویداد در دو بخش نوآوری در دولت و صنعت برگزار شد که بخشهای فرعی آن مدیریت و خدمات شهری، کسب و کار، مالی، بانک و بیمه، گردشگری و جهانگردی، سلامت روان، سلامت اجتماعی و ورزش، فرهنگ، ارتباطات، رسانه و صنایع خلاق، تحول دیجیتال و سایر حوزه های مرتبط با آن است.
مطیعی یادآور شد: فازهای اجرایی رویداد تانا در دانشگاه علامه طباطبائی نیز شامل فاز نخست بازدید از صنایع، فاز دوم برگزاری پنل تخصصی راه حل یابی، فاز سوم حضور در استارتاپ استدیو، فاز چهارم انعقاد قرارداد متقاضی خدمت و عرضه کننده فناوری و فاز پنجم، استقرار در پارک و پیاده سازی است.
وی همچنین گفت: در فاز نخست این رویداد مسوولان پارک علم و فناوری به همراه مسوولان سازمان شهرک های صنعتی و صنایع کوچک استان تهران در معیت استادان و دانشجویان ضمن بازدید از قطب صنعتی شمس آباد فرصت ها و توانمندی های استان را بررسی و برخی مشکلات صنایع را احصا کردند.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه علامه یادآور شد: صنایع ماشین آلات، لوازم خانگی و دکوراسیون مورد بازدید قرار گرفت و برخی مشکلات مانند صادرات، منابع انسانی، ارز، تجهیزات احصا شد.
مطیعی اضافه کرد: در فاز دوم مقرر شد برای راه اندازی کسب و کارهای نوآوران که نیازهای صنعت را مرتفع می کند و یا در قالب پروژه های مطالعاتی توسط پارک و شرکت شهرک های صنعتی حمایت های لازم انجام شود.
وی ادامه داد: به عنوان مثال کارخانه ای اعلام می کند که در زمینه واردات و صادرات مشکل دارد برای حل این مشکل باید دید که از چه راه کاری می شود آن را حل کرد آیا با ابلیکیشن یا با نوشتن نظام نامه می توان کاری کرد. بنابراین بدنبال این هستیم که با چه کسب و کاری و با چه فناوری مشکل را حل کرد. بر همین اساس دانشگاه همزمان با نهادها و بخش هایی که فناوری آن کار را دارند، ارتباط برقرار می کند و آن دانش را از طریق اساتید و آزمایشگاهی که داریم در اختیار آنها قرار می دهیم تا ایده و پروژه شکل بگیرد و جلو برود.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه علامه طباطبائی به برگزاری رویداد چکاوک در این دانشگاه هم اشاره و خاطرنشان کرد: رویداد «چکاوک» اولین بار در آبان ماه سال ۱۳۹۵ با همکاری و مساعدت مرکز کارآفرینی و هدایت شغلی دانشگاه علامه طباطبائی و به میزبانی دانشکده اقتصاد با هدف فرهنگ سازی و آشنایی دانشجویان و دانشآموختگان دانشگاه با الفبای کارآفرینی و راه اندازی کسب و کار و همچنین ایجاد ارتباط متقابل بین دانشگاه، صنعت و جامعه در حوزه علوم انسانی و اجتماعی برگزار شد.
مطیعی افزود: در این رویداد برای دانشجویان و دانشآموختگان مستعد و علاقمند به راه اندازی کسب و کار، در قالب برگزاری کارگاههای عمومی و تخصصی تلاش می شود تا ضمن آموزش مفاهیم مقدماتی کارآفرینی و آشنایی با فضای کسبوکار در کشور، شرکت کنندگان با ایده پردازی و تشکیل تیم های کارآفرینانه، با یکدیگر به رقابت پرداخته و در نهایت تیم های برتر، در فضای ها و مراکز نوآوری دانشگاه جهت توسعه بیشتر ایده های کسب و کاری خود مستقر شوند که تاکنون چهار دوره از این رویداد برگزار شده است.
وی ادامه داد: پنجمین دوره رویداد تخصصی کارآفرینانه چکاوک در حوزه علوم انسانی دی ماه گذشته با هدف فرهنگ سازی و آشنایی دانشجویان و دانشآموختگان علوم انسانی با الفبای کارآفرینی و راه اندازی کسب و کار، همچنین ایجاد ارتباط متقابل بین دانشگاه، صنعت و جامعه در حوزه علوم انسانی اجتماعی در دانشگاه علامه طباطبائی اجتماعی برگزار شد.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه علامه طباطبائی خاطرنشان کرد: این رویداد با حضور ۱۰۰ دانشجو در قالب ۹ تیم اندیشه ورز، پرتلاش و نو آور در قالب برگزاری کارگاههای عمومی و تخصصی در مدت سه هفته برگزار شد.
مطیعی ادامه داد: دانشجویان شرکت کننده در پنجمین دوره رویداد تخصصی کارآفرینانه چکاوک پلاس در حوزه علوم انسانی با مراحل مختلف راه اندازی کسب و کار از ایده پردازی تا نحوه ارائه و جذب سرمایه گذار آشنا شدند.
وی گفت: مهم ترین جایزه ای که به تیم های برتر در این رویداد تعلق می گیرد، این است که در مرکز نوآوری دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه، سه فضای اختصاصی در اختیار آنها قرار داده می شود تا بتوانند فرآیند کسب و کار خود را با حمایت و هدایت استادان و دانشگاه علامه طباطبائی توسعه دهند.
نظر شما