مهدی خانی روز دوشنبه به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: ایلراه ییلاقی شهرستان های اسفراین، شیروان، فاروج و بجنورد برای استفاده و کوچ بهاره عشایر به مناطق ییلاقی مرمت و بهسازی می شود.
وی خاطرنشان کرد: ۸۲ میلیارد ریال اعتبار در سال مالی جاری برای مرمت و تیغ زنی ایلراه های استان مصوب شد که از این میزان ۴۸ میلیارد ریال تخصیص یافته است.
سرپرست معاونت توسعه امور زیربنایی اداره کل امور عشایر خراسان شمالی افزود: طول ایلراه های استان یکهزار و ۲۰۰ کیلومتر است که تنها ۲ سوم از این طول برای عشایر باقی مانده است و در دهه های اخیر ۳۰ درصد از ایلراه های عشایری استان تخریب و تصرف شده است.
وی عنوان کرد: سال های گذشته در اجرای پروژه های توسعه ای از عشایر استعلام دریافت نمی شد و بر این اساس بخش زیادی از ایلراه ها تصرف شد اما در سال های اخیر استعلام ها دریافت و مشکل تصرف کاهش یافته است.
عشایر خراسان شمالی براساس آخرین سر شماری سال ۹۷ با بیش از هفت هزار و ۱۶۸ خانوار و بیش از ۳۰ هزار نفر جمعیت در سه زیست بوم شامل اترک شمالی و اترک جنوبی و کرمانج غربی کوچ روی دارند.
در این استان یک میلیون و ۹۷۰ هزار راس دام سبک وجود دارد که شامل یک میلیون و ۶۶۶ هزار و ۵۳۰ راس گوسفند و بره و مابقی بز و بزغاله است و همچنین این استان دارای ۸۲ هزار راس دام سنگین است که ۷۹ هزار و ۷۵۸ راس گاو و گوساله و ۲ هزار و ۴۹۱ نفر شتر دارد.
ایلراه جنوبی در مسیر جنوب شهرستانهای قوچان، فاروج، شیروان، اسفراین، جنوب بجنورد، قوره میدان و مراوه تپه و ایلراه میانی از قوچان تا مانه وسملقان در اطراف رودخانه اترک و کالیمانی و مراوه تپه را شامل می شود و هر کدام از این مسیرها بیش از ۴۰۰ کیلومتر طول دارد.
عشایر خراسان شمالی در قالب ۲ ایل زعفرانلو و شادلو و ۳۸ طایفه با شیوه های سنتی کوچرو و نیمه کوچرو در این استان کوچروی می کنند.
طوایف مستقر در خراسان شمالی شامل باچوانلو، قهرمانلو، ملوانلو، میلانلو، توپکانلو، ایرانلو، جیرستان، سیفکانلو، بریمانلو، پهلوانلو، جیرستان آنیصر، سارخانی، قلیانلو، کاوانلو، کیکانلو، بیچرانلو، نامانلو، امیرانلو، هشتمرخی، ایزانلو، روطانلو، تبریانی، جافکانلو هستند.
عشایر خراسان شمالی فصل سرد سال را در مناطق قشلاقی شهرستان های مانه و سملقان، راز و جرگلان و اسفراین و نیز در استان گلستان از جمله در مراوه تپه سپری می کنند.
کوچ بهاره عشایر خراسان شمالی هر سال از ۲۰ فروردین ماه آغاز می شد اما امسال به خاطر بروز خشکسالی شدید در قشلاق مراوه تپه و گرمی هوا و فقر پوشش گیاهی مراتع و کمبود آب، کوچ عشایر از مراوه تپه زودتر آغاز شده است.
ایل راه شمالی شامل مسیر شمال شهرستانهای قوچان، فاروج، شیروان، گیفان، راز و جرگلان و مراوه تپه است. ایل راه جنوبی در مسیر جنوب شهرستانهای قوچان، فاروج، شیروان، اسفراین، جنوب بجنورد، قوره میدان و مراوه تپه است و ایل راه میانی از قوچان تا مانه وسملقان در اطراف رودخانه اترک و کالیمانی و مراوه تپه است.
نظر شما