به گزارش ایرنا، ۷ اقتصاد بزرگ جهان در نشستی که از روز جمعه تا روز یکشنبه در هیروشیمای ژاپن ادامه داشت توافق کردند تا در میان نگرانیها از تسلط اقتصادی چین، زنجیره تامین خود را از این کشور دور کنند. نگرانی فزایندهای در میان کشورهای غربی که اقتصادشان به شدت به چین وابسته است وجود دارد. همه گیری ویروس کرونا معضلات زنجیرههای تامین را نمایان کرد و با جنگ اوکراین این واقعیت رو به وخامت گذاشت.
گروه ۷ در بیانیهای در نشست اخیر خود اعلام کرد: رویکردهای سیاسی ما برای آسیب زدن به چین طراحی نشده و ما به دنبال ممانعت از توسعه و پیشرفت چین نیستیم. در عین حال، ما میدانیم که مقاومت اقتصادی نیازمند تنوع بخشی و ریسک زدایی است.
به دنبال صدور بیانیه سران هفت کشور، چین سفیر ژاپن (به عنوان کشور میزبان نشست) را احضار کرد و به شرکتهای خود دستور توقف خرید از شرکت تراشه ساز آمریکایی میکرون را داد.
«جولیانو نوچی» معاون آموزشی امور چین در دانشگاه پلیتکنیک میلان در این زمینه به شبکه سیانبیسی گفت که گروه ۷ یک چشم انداز وحدت گرا علیه چین به نمایش گذاشت.
نوچی بیان کرد: جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در مورد ریسک زدایی صحبت کرد نه درمورد جداسازی. جداسازی کلمه جادویی آمریکا همچنان تا یک ماه پیش بود اما بسیار واضح است که با توجه به نقشی که بازار چین برای چندین محصول ایفا میکند و با توجه به سطح درهم تنیدگی بین زنجیره های تامین، جداسازی تقریبا غیرممکن است.
ریسک زدایی به کاهش برخی از وابستگیها به چین اشاره دارد و به صورت کامل روابط با این کشور را قطع نمیکند. این تحلیلگر سیاسی اظهار داشت: باید مشخص باشد که منزوی کردن چین نه تنها از طرفی غیرممکن است بلکه از طرف دیگر خطرناک هم است.
این تغییر موضع دولت بایدن شاید بر این دلالت دارد که جداسازی اقتصاد از چین نیازمند تلاش و رنج اقتصادی زیادی است. آمار اداره سرشماری ایالات متحده نشان میدهد که واشنگتن ۳۸۳ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ کسری تجاری در کالاها با چین ثبت کرده است. این دادهها از سال گذشته نشان میدهد که یک رکورد بالا در تجارت بین این کشورها ثبت شده و گواه دشواریهای جدا شدن اقتصادهای دو کشور است.
سران گروه ۷ در ابراز نگرانی از وضعیت دریاهای چین جنوبی و شرقی و حمایت از عدم تغییر در وضعیت موجود تایوان، پا را فراتر گذاشتند. آنها مدعی شدند: هیچ مبنای قانونی برای ادعاهای دریایی گسترده در دریای چین جنوبی وجود ندارد و با فعالیتهای نظامی چین در منطقه مخالف هستیم.
نوچی در واکنش به این ابراز نگرانی، افزود: ما پا را فراتر از جهان تک قطبی میگذاریم که آمریکا را به عنوان ابر قدرت داشت، و دنیا در حال ورود به یک جهان دو قطبی یا چند قطبی است.
در همین راستا، ریشی سوناک نخست وزیر انگلیس نیز چین را بزرگترین چالش برای امنیت و رفاه دانست که سفارت چین در لندن این اظهارات را بدخواهانه توصیف کرد.
نظر شما