مهدی محمودی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، با اشاره به اینکه این اثر دومین کار سیاسیاش محسوب میشود، مطرح کرد: حدود چهار سال پیش دست به تولید اولین مستند سیاسی خود زدم و نزدیک به دو سال و نیم برای آن وقت گذاشتم. این اثر «ستارهدار» نام داشت و موضوع آن فعالیت تشکلها و جنبشهای دانشجویی بود.
وی ادامه داد: آن زمان تصور ما این بود که در یک مجموعه ۱۰ قسمتی میتوانیم به کل جریانهای دانشجویی با شرح و تفصیل فراوان بپردازیم اما زمانی که وارد فضای تحقیق و پژوهش و تولید شدیم، به این نتیجه رسیدیم که به بسیاری از مسایل اشاره نکردیم و اطلاعات را بسیار فشرده به مخاطب منتقل کردیم که شاید کمی گیج و کلافهکننده هم بود.
به دنبال وقایع مهمی بودیم که از آنها سند و عکس موجود است و هم به دنبال افرادی مرتبط با فضای دانشجویی بودیم که بتوانیم با ایشان گفتگو کنیمکارگردان «این یک اعتراض است» یادآور شد: باتوجه به آنکه نزدیک به دو سال و نیم با این موضوع کلنجار رفته و با ان انس گرفته بودیم، انگیزهای برایمان ایجاد شد که مجموعه دیگری را کار کنیم و از مسایل مهم و حساس و همچنین دراماتیک که تا به حال در جایی گفته نشده است، بگوییم. پس با تجربهای جدید وارد مرحله تولید «این یک اعتراض است» شدیم. در حقیقت میتوانم بگویم این اثر ۶ قسمتی در ادامه «ستارهدار» ساخته شده است.
محمودی با اشاره به اینکه در «این یک اعتراض است» با جزییات بیشتری به فعالیت جنبشها و تشکلهای دانشجویی پرداخته و از تصاویر و آرشیوی بهره برده است که برای اولین بار در صداسیما به نمایش درمیآید، عنوان کرد: هیچ آرشیوی مشابهسازی نشده است و همین مساله کار را بسیار سخت میکرد. ما هم به دنبال وقایع مهمی بودیم که از آنها سند و عکس موجود است و هم به دنبال افرادی مرتبط با فضای دانشجویی بودیم که بتوانیم با ایشان گفتگو کنیم. این قیدها کار را سختتر میکرد اما به لطف خدا توانستیم کار را جلو ببریم.
مدیریت آرشیوی درستی در کشور ما وجود ندارد
وی تصریح کرد: متاسفانه مدیریت آرشیوی درستی در کشور ما وجود ندارد و تازه اهمیت آن درک و قضیه برای دوستان جدیتر شده است. در حقیقت پیدا کردن مواردی که به دنبال آن بودیم، در آرشیو صداوسیما بسیار زمانبر بود. در نهایت کار را شروع کردیم و این مساله را مدنظر قرار دادیم که برای مصاحبهها از فعالان دانشجویی که در آن مقطع تاریخی که مستند روایت میشود، حضور داشتند، استفاده کنیم تا درباره اتفاقات پیش آمده صحبت کنند.
تهیهکننده «این یک اعتراض است» افزود: ما وارد فضای استفاده از افراد تحلیلگر و شناخته شده نشدیم تا بتوانیم مخاطب جذب کنیم. در حقیقت هر عزیزی که جلوی دوربین این مجموعه مستند آمد، فعال دانشجویی بود و اثرگذار. این اتفاق ما را از تحلیل و قضاوت دور و صرفا به روایت محض نزدیک کرد. از سوی دیگر ما در «این یک اعتراض است» تنها یک کار روایی صرف داشتیم و قضاوت را به مخاطب سپردیم.
محمودی با اشاره به اینکه فضای تحقیقی درستی در دهه ۷۰ و ۸۰ برای فعالیت دانشجویان در دانشگاهها صورت نگرفته بود و این کار را برای ساخت اثر سختتر میکرد، گفت: ما موظف بودیم اطلاعات لازم را کسب و راستی آزمایی کنیم تا مخاطب به درستی با قسمتی از تاریخ کشورمان که بسیار حیاتی و مهم بوده است، آشنا شوند.
کارگردان «این یک اعتراض است» خاطرنشان کرد: در این مستند اثرگذاری فعالیتهای دانشجویی طی دوره های مختلف بررسی می شود. پرسش اصلی اینجاست که در حال حاضر چه اتفاقی رخ داده و چرا نقش دانشجویان به فراموشی سپرده شده است؟ علاقهمند بودیم مخاطب همه این موارد را با هم ببیند و خود قضاوت کند.
وی افزود: حتی شاید این سوال در ذهن مخاطب به وجود بیاید که چه اتفاقاتی رخ نداد که الان برخی رخدادها در حال وقوع است؟ و یا چه کمکاریهایی اتفاق افتاده است که در حال حاضر جامعه به لحاظ اقتصادی، سیاسی و اجتماعی دچار یکسری چالشهای جدی است؟ در نهایت میتوانم بگویم این مستند تاریخ را به یاد ما میآورد.
نظر شما