به گزارش چهارشنبه ایرنا از خبرگزاری شینهوا، امیر شهرام ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران اخیرا در گفت و گو با خبرگزاری صدا و سیما خبر داد: جمهوری اسلامی ایران به زودی با چند کشور خاورمیانه از جمله عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر، بحرین و عراق ائتلاف دریایی تشکیل خواهد داد.
این خبر دو روز پس از آن منتشر شد که امارات اعلام کرد از ائتلاف دریایی به رهبری ایالات متحده که مدعی وظیفه تضمین امنیت در آبهای منطقه بود، خارج شده است.
بی اعتمادی رو به رشد
شبکه خبری العالم عربی در تحلیلی که روز یکشنبه منتشر شد، نوشت: تحولات اخیر این پیام «روشن» و حاکی از آن است که با آگاه شدن کشورهای منطقه، زمان اعتماد به آمریکا برای تضمین امنیت در منطقه به پایان رسیده است. کشورهای عربی از نقش بی ثبات کننده واشنگتن و توطئه آفرینی برای دامن زدن به اختلافات میان کشورهای خاورمیانه اطمینان حاصل کرده اند.
به گزارش شینهوا، حسن هانی زاده تحلیلگر سیاسی در مصاحبه با بخش فارسی خبرگزاری اسپوتنیک روسیه این دیدگاه را تکرار کرد.
هانی زاده گفت: اعضای شورای همکاری خلیج فارس همگی تجربیات تلخی از همکاری با ایالات متحده داشته اند و این توضیح می دهد که چرا آنها دیگر به واشنگتن برای تضمین امنیت خود اعتماد ندارند.
وی افزود: کشورهای عربی منطقه به این نتیجه رسیده اند که هژمونی آمریکا در منطقه طی یک دهه گذشته با شکست مواجه شده است. آمار و ارقام نشان دهنده نقش مخرب آمریکا در سوریه، لبنان، یمن و عراق است.
روزنامه ایران هم روز سه شنبه در تحلیلی نوشت خروج امارات از ائتلاف تحت رهبری آمریکا که نزدیک به چهار سال پیش ایجاد شد، دلیلی بر افزایش اختلافات بین واشنگتن و کشورهای منطقه از جمله امارات است که اعتمادشان را به آمریکا از دست داده اند و در نظر دارند جایگزین های قابل اعتمادتری برای تضمین امنیت خود جایگزین آن کنند.
نگرانی های واشنگتن
تیم هاوکینز، سخنگوی ناوگان پنجم و نیروی دریایی ترکیبی آمریکا، در واکنش به خبر تشکیل ائتلاف دریایی ایران و عربی، روز شنبه به بریک دیفنس مدعی شد که ایده مطرح شده از سوی ایران مبنی بر تشکیل ائتلاف دریایی با عربستان سعودی و دیگر کشورهای عرب منطقه، عقلانی به نظر نمی آید.
شینهوا نوشت: این اظهارات دلیلی بر نگرانی شدید واشنگتن در مورد احتمال تشکیل ائتلاف دریایی است. چنین اظهاراتی همچنین نشان میدهد آمریکا از پیش برای جلوگیری از ایجاد چنین ائتلافی اقداماتی مانند وارد کردن اتهامات «بی اساس» علیه ایران را آغاز کرده است.
هانی زاده تاکید کرد: البته آمریکایی ها با هر وسیله ای تلاش خواهند کرد تا از تشکیل ائتلاف ایرانی و عربی جلوگیری کنند.
افزایش اعتماد به نفس
تحلیلگران و تحلیلهای رسانهای ایرانی می گویند کشورهای منطقه اکنون اعتماد به نفس بیشتری نسبت به توانایی خود در تضمین امنیت منطقه به دست آوردهاند.
العالم در تحلیل خود اعلام کرد کشورهای منطقه دریافته اند تنها گزینه برای تضمین امنیت آنها، همکاری مشترک است که پیش شرط ضروری آن، خروج همه نیروهای ناموجه و فرامنطقه ای از خاورمیانه خواهد بود.
العالم و ایران، هر دو، ائتلاف جدید را در تداوم توافق اخیر میان ایران و عربستان سعودی در مورد ازسرگیری روابط دوجانبه با میانجیگری چین را "پیشرفتی مهم" توصیف کردند.
هانی زاده افزود: توافق تهران-ریاض که پس از هفت سال تنش در روابط دوجانبه در ماه مارس در پکن امضا شد، نشان می دهد منطقه به سمت وحدت بیشتر پیش می رود و تشکیل احتمالی اتحاد دریایی ایران و عربی اولین گام در جهت بیرون راندن آمریکا از غرب آسیا خواهد بود.
وی تاکید کرد همگرایی بیشتر بین کشورهای منطقه به طور طبیعی هزینه هایی را که آنها برای تضمین امنیت خود متحمل می شوند کاهش خواهد داد.
نظر شما