سربازان هنر سنتی می‌آموزند/ فصلی مجزا برای صنایع‌دستی

تهران- ایرنا- معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت:‌ با ستادکل نیروهای مسلح در حال تفاهم هستیم که جوانان در دوران خدمت سربازی بتوانند یک مهارت و رشته هنری صنایع‌دستی یاد بگیرند.

به گزارش خبرنگار صنایع‌دستی ایرنا، مریم جلالی دهکردی روز چهارشنبه - ۱۷ خرداد- در نشست خبری که به مناسبت روز جهانی صنایع‌دستی و آغاز هفته صنایع‌دستی در ایران در محل سالن فجر وزارت میراث‌فرهنگی برگزار شد، گفت: ۲۰ خرداد روز جهانی صنایع‌دستی است، اما در حقیقت روز گرامیداشت هنرهای سنتی نیز است، زیرا اعتقاد ما بر این است که صنایع‌دستی میوه هنرهای سنتی است و این هنرها باید حفظ شود و توسعه یابد.

معاون صنایع‌دستی وزارت میراث‌فرهنگی با اشاره به فعالیت یک ساله خود در این معاونت افزود: رویکرد ما در این یک سال این بوده که با برنامه‌محور کار کردن بوده است، یکی از موضوعات مهم اتصال صنایع‌دستی به ادبیات توسعه بوده است، زیرا از برنامه چهارم توسعه این موضوع فراموش شده بود و صنایع‌دستی بیشتر جنبه تزئینی داشته است. بیشتر تلاش کردم که یک نظام تعامل ایجاد کنم تا صنایع‌دستی به‌عنوان موضوع اقتصادبنیان بتواند جای خود را در نظام برنامه‌ریزی کشور به خوبی باز کند.

بیشتر بخوانید

٩٠ طرح صنایع‌دستی به بهره‌برداری می‌رسد

سربازان هنر سنتی می‌آموزند/ فصلی مجزا برای صنایع‌دستی

صنایع‌دستی در برنامه هفتم صاحب فصل مجزا شد

جلالی با اشاره به تقارن هفته صنایع‌دستی با هفته محیط‌زیست، گفت: این تقارن نشان می‌دهد که صنایع دستی برخاسته از اقلیم است و می‌تواند به نظام‌های برنامه‌ریزی در حوزه اقتصادی، سیاسی، اجتماعی یا فرهنگی کمک کند. در همین چارچوب صنایع‌دستی در کنار گردشگری برای نخستین بار در برنامه هفتم توسعه کشور صاحب فصل مجزا شده است که یک فرصتی استثنایی برای این حوزه است.

معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث‌فرهنگی به بند «ترویج صنایع‌دستی» که توسط رهبر معظم انقلاب در سیاست‌های کلی نظام ابلاغ شد، اشاره کرد و افزود: این بند کمک زیادی کرد، البته با تلاش وزیر میراث فرهنگی موضوع صنایع‌دستی در برنامه هفتم جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده است، در برنامه هفتم توسعه حکم بهبود کسب و کار، دستگاه‌ها را موظف می‌کنند که در این حوزه فعالیت کنند. همچنین یک موقعیت استثنایی نیز در لایحه اهداف و وظایف وزارتخانه داریم که به ما کمک زیادی می‌کند.

وی حوزه صنایع‌دستی را فرابخشی دانست و گفت:‌ همه دستگاه‌ها باید به این حوزه توجه داشته باشند و همه کنشگران درون وزارتخانه و بیرون از وزارتخانه باید برای رونق و توسعه صنایع‌دستی همگرا باشند تا یک افق درخشان برای این حوزه تدوین شود. در این یک سال از مدیریت هزینه به مدیریت سرمایه و درآمد رسیده‌ایم و توجه حوزه‌های سرمایه‌گذاری را به صنایع‌دستی جلب کرده‌ایم، به همین دلیل اعداد و ارقام جذب سرمایه در صنایع‌دستی بزرگتر می‌شود.

صنایع‌دستی بدون توجه به هنرهای سنتی ریشه نخواهد داشت

جلالی گفت: در کنار صنایع‌دستی، هنرهای سنتی وجود دارد، بدون توجه به هنرهای سنتی، صنایع دستی بی‌ریشه خواهد بود،‌ این روزها صنایع‌دستی می‌تواند در سبک زندگی نقش‌آفرینی کند و همه دیدیم که در نوروز امسال روسری گلونی نقش مهمی را در سبک زندگی ما ایفا کرد و فضای زیبایی را به وجود آورد.

معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث‌فرهنگی گفت: برنامه های متنوعی برای هفته صنایع دستی در سراسر کشور در نظر گرفته شده است، این برنامه‌ها برخاسته از تفویض اختیاری است که وزیر میراث فرهنگی به استان‌ها داده است. رئیس شورای جهانی صنایع دستی به تهران می ِآید، این برنامه‌ها با ویژه برنامه‌ای با حضور وزیر میراث‌فرهنگی از اصفهان آغاز می‌شود.

وی با بیان اینکه محصولات صنایع‌دستی به عنوان صنایع‌زیستی باید در زندگی روزمره باید کاربردی شوند، افزود: ما در زنجیره تأمین در این حوزه مشکل داریم، ولی تلاش می‌کنیم توجه به اقلیم براساس رونق اقتصادی را در نظر بگیریم به عنوان مثال تالاب شادگان بسته بود در حالی که گردشگری با محیط‌زیست و صنایع‌دستی آن منطقه مانند حصیربافی پیوند دارد و به حفظ انسجام اجتماعی مناطق پیرامون این تالاب کمک می‌کند.

جلالی تصریح کرد: صنایع‌دستی تحریم نیست اگرچه موانع تحریم برای ما مانند ورود به بازارهای جهانی و خرید و فروش به وجود آورده است؛ پیشتر صنایع دستی در حوزه کسب و کار کنش خردمندانه حساب نمی‌شده است الان دلالی و واسطه‌گری کنش خردمندانه‌تری است تا تولید هنری که ۸ ماه زمان می‌برد! در حال حاضر ارزش آفرینی صنایع‌دستی درک نمی‌شود ولی ما تلاش می‌کنیم که این گونه نباشد. هنرمند خلق هنر انجام می‌دهد و صنعتگر کار صنعتی انجام می‌دهد. تلاش داریم که قطار از ریل خارج شده را به ریل بازگردانیم.

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی گفت: با ستادکل نیروهای مسلح در حال تفاهم هستیم که جوانان در دوران خدمت سربازی بتوانند یک مهارت و رشته هنری صنایع دستی یاد بگیرند. از طرفی برای تأمین مواد اولیه ورشو با وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح صحبت کرده‌ایم تا بخشی از مواد اولیه را به ورشو سازی بروجرد اختصاص دهند. همچنین با اتاق ایران و قطر و موزه قطر رایزنی و مفاهمه داشته‌ایم تا بتوانیم یک هاب صادراتی برای ایران در قطر و همچنین عمان ایجاد کنیم.

سربازان هنر سنتی می‌آموزند/ فصلی مجزا برای صنایع‌دستی
کپوبافی دزفول

٣ شهر و یک روستا در انتظار ثبت جهانی

جلالی درباره ثبت جهانی ٣ شهر کاشان (شهر نساجی)، دزفول (شهر کپو بافی)، رشت (شهر صنایع‌دستی) و روستای بحیری بوشهر (روستای عبابافی) به عنوان شهرهای صنایع‌دستی گفت: پرونده‌های این چهار شهر و روستا سال گذشته آماده و ارسال شد، کارشناسان فنی از شورای جهانی صنایع‌دستی به ایران آمدند و از این شهرها بازدید کردند، برخی نواقص مستندات وجود داشت که رفع شده است و منتظر پاسخ نهایی شورا هستیم و البته امیدوار.

معاون صنایع‌دستی وزارت میراث فرهنگی گفت: ثبت جهانی شهرها صرفا امتیاز نیست، بلکه مسئولیت است، به واسطه این شهرها و روستا با برند صنایع‌دستی شوق و اشتیاق اجتماعی ایجاد کرده است این مسئولیت ما است که صدای هنرمند و صنعتگر صنایع‌دستی را به گوش مسئولان اجرایی شهرها و روستاها برسانیم.

وی افزود: در حوزه صنایع‌دستی دارای ظرفیت‌های بی‌نظیری هستیم که مور توجه شورای جهانی صنایع‌دستی نیز قرار گرفته است. پرونده‌های این دوره برای ثبت جهانی از شهر کاشان آغاز شد با بازدید از رشت ادامه یافت، بعد از آن از دزفول بازدید شد و در نهایت نیز از روستای بحیری در بوشهر بازدید شد و منتظر اعلام نتایج از سوی شورای جهانی صنایع‌دستی هستیم.

جلالی افزود: ثبت جهانی شهرها و روستاهای صنایع دستی این امکان را به ما می‌دهد تا توجه به صنایع دستی در این مناطق را از استاندار و مسئولان استانی مطالبه کنیم. فراموش نکنیم که صنایع‌دستی مدت‌ها فراموش شده بود و ما باید با تلاش بسیار زیاد در این حوزه فعالیت کنیم. من نمی‌گویم چه ظرفیت‌هایی داریم بلکه امروز از برنامه‌ها و نقشه‌های راه صحبت‌ می‌کنیم تا شاهد برنامه‌ریزی خوبی در این حوزه باشیم.

سهم ناچیز صادرات صنایع‌دستی در بازارهای جهانی

جلالی درباره مسائل معیشتی هنرمندان گفت:‌ پیشتر صنایع‌دستی از ادبیات توسعه جدا بود و نگاه جدی به آن نشده بود و در رونق اقتصادی این حوزه دیده نشده بود. خوشبختانه فعالیت‌های خوبی انجام شده است رفع پیمان‌سپاری ارزی یکی نمونه از همین فعالیت‌ها است. با توجه به ایجاد وزارت بازرگانی تلاش‌هایی از سوی وزارت میراث‌فرهنگی در حال انجام است که بتوانیم در موضوع تولید و صادرات فرش با سایر دستگاه‌ها از جمله وزارت صمت همکاری‌ها تقویت شود.

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی درباره کشورهای هدف صادرات صنایع‌دستی گفت:‌ با تجمیع اعداد ارقام صادرات رسمی و چمدانی حدود ۳۲۲ میلیون دلار و سهم ناچیزی از بازار جهانی است، عراق، ترکیه، کشورهای آسیایی میانه و تعدادی از کشورهای اروپایی مقصد اصلی صادرات صنایع‌دستی هستند.

وی درباره خانه‌های خلاق صنایع‌دستی گفت: یکی از این خانه‌ها در تهران و یکی هم در اصفهان است. ما به سایر خانه‌های خلاق متصل شدیم به‌عنوان مثال هر بنای تاریخی که توسط صندوق احیا به بخش خصوصی واگذار می‌شود موظف هستند تا در حوزه صنایع‌دستی فعالیت داشته باشند. این در حالی است که پارک‌های فناوری درحوزه صنایع‌دستی نیز فعالیت‌های خوبی دارند.

سربازان هنر سنتی می‌آموزند/ فصلی مجزا برای صنایع‌دستی

پیگیر ایفای نقش مسئولیت اجتماعی برای صنایع آلاینده هستیم

جلالی درباره فعالیت صنایع آلاینده در شهرهای صنایع دستی گفت: تامین مواد اولیه توسط صنایع آلاینده پیشنهاد بسیار خوبی است، در تفاهم‌نامه‌ای که با محیط‌زیست داریم این سازمان با یک همگرایی خوب با ما در حال ملزم کردن صنایع‌دستی آلاینده در این خصوص است. با وزارت صنعت معدن و تجارت نیز تعامل خوبی داریم و این عزم برای همگرایی حکم‌رانی در حوزه صنایع‌دستی وجود دارد.

وی درباره تامین مواد اولیه برخی از رشته‌های صنایع‌دستی از تالاب‌ها افزود: تضاد بین توسعه پایدار و توسعه صنعتی یک تضاد جهانی است ما در این طناب‌کشی باید مدام مبارزه کنیم. به طور حتم اقلیم ما مهم است و باید به حفظ آن توجه داشته باشیم و ما در جبهه جنگ در توسعه صنایع، صدای ما بلند است. حتی با سازمان انرژی اتمی تفاهم انجام داده‌ایم که متناسب با فعالیت‌های صنعتی گام‌هایی را برای توسعه صنایع‌زیستی برداریم.

معاون صنایع‌دستی وزارت میراث فرهنگی درباره فضاهای فروش صنایع‌دستی گفت: با شرکت همراه اول وارد گفت‌وگو شدیم تا برنامه‌ای در قالب یک کیف پول طراحی شود تا خرید و فروش صنایع‌دستی از طریق فضای مجازی تقویت شود. در حال حاضر سکو (پلتفرم) بسیار خوبی در این باره وجود دارد. دیجیتال‌سازی در حوزه فروش صنایع‌دستی نیاز به به یک بلوغ رسانه‌ای دارد. اکنون در فضاهای مجازی فعالان صنایع‌دستی به خوبی فعالیت دارند.

عزم نمایندگان مجلس برای کمک به صنایع‌دستی

جلالی همچنین درباره مشکلات صادرکنندگان صنایع‌دستی گفت: مدتی پیش صادرکنندگان صنایع‌دستی و وزیر میراث‌فرهنگی نشست خوبی برگزار کردند، راه‌کارهای خوبی در این حوزه ارائه شد و وزیر در دولت به دنبال پیگیری و اجرای این راه‌کارها است که یکی از آنها بازگشت ارز حاصل از صادرات است. در همین رابطه دو کارگروه تشکیل دادیم و راه‌کارهای مورد نظر در حال برسی است.

معاون صنایع‌دستی وزارت میراث‌فرهنگی درباره تشکیل جلسه با کمیسیون صنایع مجلس، یادآور شد: جلسات متعددی با کمیسیون‌ صنایع‌ مجلس برگزار کردیم. نمایندگان مجلس از جمله رئیس و اعضای کمیسیون صنایع عزم‌شان جزم است تا در حوزه صنایع‌دستی اقدامات تاثیرگذاری انجام شود. این در حالی است که با کمیسیون فرهنگی و نیز کمیسیون اقتصادی مجلس نیز برگزار شده و در حال حاضر تعاملات بسیار خوبی با نمایندگان مجلس داریم و تاکید ما و مجلس بر اقتصاد هویت‌بنیان است. در کنار تعامل با نمایندگان مجلس، خوشبختانه با دستگاه‌های مختلف از جمله شرکت ملی پست تعاملات خوبی داریم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha