۲۱ خرداد ۱۴۰۲، ۱۰:۱۱
کد خبرنگار: 2201
کد خبر: 85135770
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

اعطای مشوق‌های لازم برای رعایت الگوی کشت ضروری است

دزفول- ایرنا- مدیر شرکت توسعه کشت ذرت نمایندگی خوزستان با اشاره به اهمیت رعایت الگوی کشت محصولات کشاورزی گفت: باید مشوق‌های لازم از جمله بیمه (با یارانه)، تسهیلات ارزان قیمت و تامین نهاده‌های کشاورزی برای کشاورزانی که الگوی کشت را رعایت می‌کنند، در نظر گرفته شود.

محمد قاسمی نژاد روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: الگوی کشت مناسب و متناسب با شرایط منطقه‌ای یکی از عوامل اساسی افزایش بهره وری تولید در کشاورزی، حفظ منابع، امنیت غذایی و پایداری تولید در کشور است.
وی ادامه داد: اهداف فنی، اقتصادی و راهبردی در الگوی کشت با در نظر گرفتن شرایط و ظرفیت‌های طبیعی هر منطقه به خوبی لحاظ می‌شوند؛ درحقیقت دسترسی به تولید منطقی و پایدار به ازای بهره وری مناسب از منابع آبی و خاکی بیانگر الگوی کشت مناسب است.

مدیر شرکت توسعه کشت ذرت نمایندگی خوزستان بیان کرد: استان خوزستان با وجود اینکه بیشترین حجم آب را در کشور دارد ولی به دلیل خشکسالی‌های متوالی در یک دهه اخیر، کاهش نزولات جوی، گرم شدن هوا و تا حدودی رعایت نکردن الگوی کشت مناسب با مشکل جدی تأمین آب در بخش کشاورزی روبرو شده است.

وی افزود: رعایت نکردن الگوی کاشت صحیح باعث شده هر ساله بخشی از محصولات جالیزی پر آب بر به دلیل تولید مازاد، کاهش شدید قیمت و نبود بازار فروش به هدر روند و علاوه بر هدر رفت سرمایه ملی و دسترنج کشاورزان باعث تلف شدن بخشی از آب کشور شود.

قاسمی نژاد گفت: در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ میزان بارندگی میانگین استان ۳۵۶/۷ میلیمتر (تا ۱۰ خردادماه) بوده که نسبت به سال زراعی قبل ۱۲۴ درصد برتری و نسبت به میانگین بلندمدت ۶/۳ درصد افزایش داشته است.

وی افزود: طبق گزارش کارشناسان و مدیران سازمان آب و برق خوزستان، به طور کلی سدهای دز، کارون و مارون خوب و به ترتیب ۱۰۰، ۹۸ و ۱۰۰ درصد پر آب هستند ولی خشکسالی هیدرولوژیک همچنان در سد کرخه حاکم است.

مدیر شرکت توسعه کشت ذرت نمایندگی خوزستان اظهارکرد: درخصوص الگوی کشت مناسب در تابستان، توجه به فاکتورهای کلیدی از جمله ارتقای بهره وری آب با مصرف بهینه، افزایش تولید و سود اقتصادی بیشتر ضروری است.

وی افزود: باید کارگروه اجرایی الگوی کشت و مصرف بهینه از آب در سطح استان به ریاست معاون عمرانی استاندار، دبیری سازمان جهاد کشاورزی، عضویت سازمان آب و برق، رئیس تشکل‌های کشاورزی، دانشگاه، نیروی انتظامی و سایر اعضا با توجه به نیاز در سطح استان و مشابه آن به ریاست فرماندار هر شهرستان تشکیل شود.

قاسمی نژاد برگزاری کارگاه‌ها، بازدیدهای آموزشی و ارائه آخرین رهیافت‌های علمی و انتقال دانش فنی به بهره برداران را از دیگر اقدامات موردنیاز دانست و گفت: سیاست گذاری و ساماندهی کلی بر بازار محصولات تولید شده در هنگام عرضه به بازار نیز ضروری است.

وی اضافه کرد: متاسفانه همزمان با عرضه ذرت دانه‌ای خوزستان به بازار، درب‌های واردات ذرت دانه‌ای از منطقه آزاد بندر امام نیز با تمام ظرفیت باز و قیمت ذرت دانه‌ای داخلی خوزستان که قطب تولید ذرت دانه‌ای کشور است، کاهش می‌یابد به طوری که ذرت دانه‌ای خوزستان نسبت به استان‌های همجوار با قیمت حدود ۳۰ درصد کاهش وارد بازار می‌شود.

مدیر شرکت توسعه کشت ذرت نمایندگی خوزستان مدیریت این امر را بسیار ساده و امکان پذیر دانست بطوریکه نه در بحث واردات خدشه‌ای وارد شود و نه ذرت داخلی خسارت ببیند.

وی احیا و بازسازی شبکه‌های آبیاری، زهکشی و سایر سازه‌های زیربنایی توسط وزارت نیرو در راستای کاهش تلفات آب را از دیگر عوامل کلیدی برای الگوی کشت مناسب عنوان کرد و افزود: کم آبیاری دربرخی از محصولات زراعی در مقاطعی از روند رشد فیزیولوژیک گیاه که براساس بررسی‌های تحقیقاتی کمترین کاهش را در تولید ایجاد می‌کند، موثر است.

قاسمی نژاد با بیان اینکه برنج، نسبت به دیگر گیاهان تحت آبیاری بیشترین سطح زیر کشت را دارد، گفت: بیش از ۸۰ درصد منابع آب شیرین در قاره آسیا برای اهداف کشاورزی مصرف می‌شود که نیمی از کل این آب صرف تولید برنج می‌شود.

وی افزود: محیط رشد برنج به دلیل نیاز آبی فراوان، آن را از دیگر نباتات متمایز می‌سازد بطوریکه علاوه بر آبیاری در مرحله داشت، مقدار قابل توجهی از آب آبیاری قبل از نشاء یا کشت مستقیم برای تهیه و آماده سازی زمین و غرقاب کردن آن و مقداری در طول دوره رشد محصول به طور مستمر به صورت نفوذ عمقی مصرف می‌کند.

مدیر شرکت توسعه کشت ذرت نمایندگی خوزستان اظهارکرد: مجلس در سال ۱۳۹۷ طی مصوبه‌ای، کشت برنج در استان‌های شمالی گیلان، مازندران و گلستان را ممنوع اعلام کرد؛ با توجه به اینکه تولید این محصول در خوزستان آب بسیار زیادی مصرف می‌کند و برای تولید هر کیلوگرم برنج حدود ۱۰-۹ هزار لیتر آب مصرف می‌شود کشت آن به جز در مناطقی از استان که به هور و تالاب‌ها و مناطق تک محصولی (در شرایط پر آبی حوزه‌های آبریز و استفاده از روش‌های خشکه کاری و سایر رهیافت‌های علمی) ختم می‌شود، توصیه نمی‌شود.


وی افزود: با توجه به آمار ذخایر منابع آب استان و استمرار محصولات دائمی، باغات، شیلات و تنوع محصولات زراعی فصلی تابستانه از یک طرف و آشنایی کشاورزان فهیم خوزستانی به اصول به زراعی و مدیریت فنی اینگونه مزارع و همینطور اولویت‌های تولید ملی کشور، نیاز جامعه و تقاضای بازار برنامه کشت محصولات تابستانه با همکاری دستگاه‌های ذیربط و محوریت سازمان جهاد کشاورزی ارائه شده است.
قاسمی نژاد پیشنهاد کرد: در الگوی کشت تابستانه خوزستان، ۲۰ درصد کل سطح مزارع به کشت ماش و لوبیا، ۱۴ درصد به کشت کنجد، سویا و آفتابگردان و ۴۲ درصد به کشت ذرت دانه‌ای و علوفه‌ای، ۱۰ درصد به کشت خیار، گوجه، بادمجان، هندوانه، سبزیجات برگی و غده‌ای، چهار درصد به کشت علوفه سورگوم بهاره و سودانگراس و ۱۰ درصد بقیه زمین‌ها به سایر کشت‌ها اختصاص یابد.
وی ادامه داد: این برنامه کشت با توجه به ذخایر مخازن و محصولات دائمی در استان به مقدار حدود ۳۰۰ هزار هکتار پیشنهاد می‌شود و درصد اعلام شده در رابطه با گروه‌های محصولات زراعی در حوضه‌های آبریز کارون، دز، کرخه، مارون، جراحی و هندیجان با توجه به استعداد و فرهنگ کشاورزان منطقه می‌تواند تا حدود قابل توجهی متغیر باشد.

به گزارش ایرنا سالانه حدود سه میلیون تن محصول کشاورزی و باغی در شهرستان دزفول تولید و به بازار داخل و خارج کشور عرضه می‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha