۲۴ خرداد ۱۴۰۲، ۷:۵۸
کد خبرنگار: 1278
کد خبر: 85139111
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

آگاهی والدین از ویژگی‌های دوران بلوغ فرزندان، ضرورتی انکار ناپذیر

زنجان - ایرنا - دوران بلوغ از حساسترین مراحل زندگی انسان‌ها است که گاه ناآگاهی والدین از ویژگی‌های این دوران و مدیریت ناصحیح موجب انحراف نوجوانان و آسیب‌های جدی به آنان می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، سن بلوغ از حساس‌ترین و پراهمیت‌ترین مراحل زندگی هر انسانی است به طوریکه در بسیاری از مواقع تغییرات رفتاری، جسمی و خلقی فرد در این برهه از زندگی هم خود او و هم والدین را دچار سردرگمی و پریشانی می‌کند و شتاب گرفتن رشد جسمانی و تغییرات فیزیولوژیکی در فرد، ابعاد مختلف زندگی او را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

گاه ناآگاهی از ویژگی‌های دوره بلوغ، نوجوان و والدین را مقابل هم قرار می‌دهد و موجب برخوردهای ناصحیح و تنش‌هایی میان روابط آنها می‌شود که اگر به درستی مدیریت نشود اغلب نوجوانان را در مسیر نادرستی قرار می‌دهد و باعث انحراف و گاه تحمیل آسیب‌های جدی به آنها می‌شود.

آگاهی والدین از ویژگی‌های دوران بلوغ فرزندان، ضرورتی انکار ناپذیر

ناآگاهی از تحولات دوران بلوغ، خانواده و نوجوان را دچار پریشانی و سردرگمی می‌کند. یک مادر که با فرزند نوجوان خود در حال خرید از یک فروشگاه است در خصوص نحوه رفتار خود با فرزندش در دوران بلوغ به خبرنگار ایرنا گفت: تمام سعی من در این سن حساس فرزندم، بالا بردن عزت نفس و اعتماد به نفس اوست چرا که در این دوران نوجوانان به دلیل تغییرات فیزیکی که در آنها ایجاد می‌شود اغلب از تحولات درونی و ظاهر خود ابراز تنفر می‌کنند و این موجب شرمساری و کاهش اعتماد به نفس آنها می‌شود.

اعظم سلیمانی افزود: با مشارکت دادن فرزندم در اغلب کارهای مهم و تصمیم گیری های حساس مربوط به خانواده سعی کرده ام تا او را فردی اجتماعی و با عزت نفس بالا پرورش دهم چراکه خودم در دوران نوجوانی خلاء این رفتارها و آسیب‌های ناشی از آن را تجربه کرده ام.

وی تاکید کرد: مهمترین گام در این خصوص، آشنا کردن نوجوان با مراحل رشد همه انسان‌ها و تشریح طبیعی بودن این تغییرات است.

عباس دوران نژاد، پدر نوجوانی است که با ابراز نگرانی از رفتارها و نافرمانی‌های فرزند خود، گفت: پسرم در سن ۱۴ سالگی قرار دارد و تمام تمایل او، گذران وقت با دوستان مدرسه و همسن و سالان خود است و هیچ رغبتی برای هم صحبتی یا حتی تفریح و گشت و گذار با اعضای خانواده خود ندارد.

وی افزود: با وجود اینکه از هر فرصتی برای نصیحت و نشان دادن راه درست و غلط به او استفاده می‌کنم ولی فرزندم فردی گریزان از جمع خانواده و اعضای فامیل شده است حتی زمانی که به مهمانی اقوام نزدیک نیز دعوت می‌شویم با بهانه‌های مختلف سعی دارد از شرکت در این جمع‌ها به دور باشد.

دوران نژاد، گوشه گیری، خانه گریزی، مشغولیت طولانی مدت در فضای مجازی به خصوص در زمان‌هایی که باید در خواب باشد و افت سطح تحصیلی را از خصوصیت‌های تازه ظاهر شده در فرزند خود بیان کرد و افزود: به دنبال مشاوری در مدرسه یا بیرون از مدرسه هستم تا فرزندم به سلامت و بدون آسیب جدی از این مرحله سنی عبور کند.

مشاور تربیتی: دوران بلوغ شامل سه مرحله و هریک دارای ویژگی‌های خاص است

یک مشاور تربیتی و کارشناس مسائل خانواده در خصوص سن نوجوانی و علائم آن، گفت: این سن در دختران معمولاً از ۹ تا ۱۱ سالگی و در پسران کمی دیرتر از دختران و از سن ۱۱ تا ۱۳ سالگی آغاز می‌شود.

دکتر نوشین محمدی افزود: دوران نوجوانی سه مرحله دارد که در مرحله اول رشد کودکان از حیث جسمی، عاطفی، بلوغ و عقلانی تکانه‌های محسوسی می‌خورد، در مرحله دوم نوجوانی که در پسران از ۱۴ سالگی و در دختران معمولاً از ۱۳ سالگی شروع می‌شود صفات ثانویه در آنها ظاهر می‌شود و این مرحله خصوصیاتی دارد که باید به آن توجه کرد.

وی گفت: مرحله سوم نوجوانی نیز از ۱۷ سالگی به بعد آغاز می‌شود که مرحله گذر است و به طور معمول دوره عبرت آموزی و گاه برخی ندامت‌ها برای فرد ایجاد می‌شود.

آگاهی والدین از ویژگی‌های دوران بلوغ فرزندان، ضرورتی انکار ناپذیر

اعمال محدودیت و نظارتهای مستقیم والدین بر رفتار نوجوانان موجب نافرمانی و پرخاشگری آنان می‌شود. وی با تاکید بر اینکه نوجوانی مرحله حساس برای افراد است که همزمان با سن بلوغ و دوران هویت یابی برای آنها آغاز می‌شود، گفت: اکثر والدین رفتارهای صحیح مخصوص این دوران را رعایت نمی‌کنند یا با آن آشنا نیستند و اشتباهات رایجی مانند اعمال محدودیت‌ها، نظارتهای مستقیم بر فرزندان یا محدود کردن زمان معاشرت نوجوانان با هم سن و سالان را در پیش می‌گیرند.

محمدی با تاکید بر اینکه نصیحت‌ها، سرزنش‌ها و مقایسه نوجوانان با دیگر هم سن و سالان خود، دوره نوجوانی را نابود می‌کند.

وی اظهار کرد: نوجوانان با هم سن و سالان خود بسیار راحت هستند، گفت و گو و شادی می‌کنند و اولیا از دیدن این فضا لذت می‌برند ولی در منزل همواره در تنش هستند چرا که رفتار والدین با آنها صحیح نیست.

محمدی، درک نوجوانان را مهمترین اصل در این دوران برای هر فرد ذکر کرد و گفت: بچه‌ها در محیط پیرامون خود چون همدیگر را درک می‌کنند از کنار هم بودن لذت می‌برند اما والدین همواره به چشم بچه به آنها نگاه می‌کنند و به طور معمول این دوران را درک نمی‌کنند.

آگاهی والدین از ویژگی‌های دوران بلوغ فرزندان، ضرورتی انکار ناپذیر

وی افزود: والدین باید آگاه باشند که برخی آمال، آرزو و احساسات فرزندانشان در این دوران تغییر کرده است و تا زمانی که درک نشوند و رفتار همدلانه با آنها نداشته باشند اقتضای سن آنها ایجاب می‌کند که اولیا را به چالش و استقلال خود را به رخ آنها بکشند.

محمدی گفت: دوران نوجوانی اوج فشارهای روانی بر کودکان است که والدین باید با این مقتضائات آشنا و کودکان را درک کنند چراکه در، نکردن آن، چالش بین کودکان و والدین را در پی دارد.

این کارشناس مسائل خانواده ابراز احساسات به نوجوانان را بسیار مهم و تأثیر گذار دانست و گفت: باید نوجوانان را در آغوش گرفت و آنها را نوازش کرد، این نیاز فرزندان در هر سنی است که دوست داشته شوند و اولیا باید به هر زبانی روزانه چندین بار این دوست داشتن را به صورت عملی تکرار کنند.

وی افزود: احساسات نوجوانان اگر درک و به آنها جواب داده شود، هرگز کانون گرم خانواده را رها نکرده و این نیازهای خود را در بیرون از محیط خانه جست و جو نخواهند کرد و به دنبال همراه و همدم دیگری نخواهند بود که منجر به انحرافات جسمی، جنسی و بداخلاقی‌ها شود.

محمدی تاکید کرد: کودکان باید در هر سنی که هستند از ابراز محبت والدین خود لذت ببرند و احساس پشتوانه محکمی داشته باشند و در هر برنامه ریزی برای آینده، والدین را تکیه گاه خود بدانند.

وی گفت: هرچقدر تعاملات والدین با کودکان و ابزار احساسات بیشتر باشد هویت یابی آنها بسیار مثبت خواهد بود و در آینده نقش ارزنده‌ای را در جامعه ایفا خواهند کرد.

رئیس پلیس فتا زنجان: والدین با دانش و آگاهی فرزندان خود را همراهی و نظارت کنند

والدین باید شکاف نسلی بین خود و فرزندانشان را با مطالعه و آگاهی‌های لازم، کاهش دهند. رئیس پلیس فتا استان زنجان نیز در خصوص نظارت بر فعالیت فرزندان به خصوص در سن نوجوانی، گفت: نسل جدید بسیار باهوش است و به راحتی فضای مجازی، تجهیزات و فناوری‌ها را فرا می‌گیرد و به دلیل شکافی که بین نسل جدید و والدین هست اکثر پدرها و مادرها آگاهی کافی در خصوص فضای مجازی ندارند و نمی‌توانند با فرزندان خود همراه شوند و بر رفتار نوجوانان و جوانان نظارت داشته باشد.

سرهنگ احمد موسوی افزود: در اولین قدم نیاز است که والدین آگاهی و شناخت نسبی با نیازهای نوجوانان و ویژگی‌های فضای مجازی داشته باشند تا فرزندان خود را نظارت و هدایت کنند.

آگاهی والدین از ویژگی‌های دوران بلوغ فرزندان، ضرورتی انکار ناپذیر

وی به والدین توصیه کرد: مقالات و محتواهای موجود در سایت فتا در خصوص انواع تهدیدها و آسیب‌هایی که متوجه نوجوانان و جوانان هست را مطالعه کنند و با آنها آشنا شوند و آگاهی خود را در این زمینه بالا ببرند و با نحوه رفتار صحیح بر نوجوانان خود آشنا شده و نظارت صحیح و درستی نسبت به فرزندان خود داشته باشند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha