به گزارش روز یکشنبه گروه علم و آموزش ایرنا، پژوهش دکتر احمدی ملایری دانشیار گروه ادبیات عربی دانشکدگان فارابی دانشگاه تهران، درباره رمان سیاسی فارسی و عربی، برنده نخستین دوره جایزه «یوسف بَکّار» اردن شد.
براساس اعلام دانشگاه تهران، دکتر احمدی ملایری درباره این اثر پژوهشی گفت: «کتاب "الجیران فی شرق المتوسط" (همسایهها در شرق مدیترانه) میوه هفت سال پژوهش پیگیر بر روی رمانهای احمد محمود، نویسنده ایرانی و عبدالرحمن مُنیف رماننویس تازیزبان است و نامش را از کتاب "همسایهها"ی محمود و "شرق المتوسط" منیف گرفته است. این پژوهش همسنج با نام فرعی "الروایه السیاسیه بین الفارسیه والعربیه: احمد محمود و عبدالرحمن منیف نموذجا"، همه رمانهای این دو نویسنده را چونان دو نمونه برجسته رمان سیاسی پارسی و تازی، دستمایهی خویش ساخته است.
وی درباره ساختار کتاب توضیح داد: "الجیران فی شرق المتوسط" که در سال ۲۰۱۶ از سوی انتشارات دار الطلیعه لبنان چاپ شده، در چهار گفتار، چگونگی و چرایی همسانیها و ناهمسانیهای ساختاریِ رمانهای دو نویسنده و کارکردِ ساختار این رمانها در آفرینش هنری درونمایههای سیاسی را میکاود. افزون بر پیشگفتار، درآمدی در چیستی رمان سیاسی، چهار گفتار "شخصیت روشنفکر و مکان"، "نمودهای تجربه زیسته در جهان برساخته داستانی"، "رمان، پنجه در پنجه تاریخ" و"بوتیقای نام رمان" سازههای این پژوهش همسنج هستند.
عضو هیأت علمی دانشکده الهیات دانشکدگان فارابی دانشگاه تهران که پیش از این ۲ رمان «شرق المتوسط» و «النهایات» عبدالرحمن منیف را به فارسی برگردانده و با نامهای «فغان شرق» و «پایانها» منتشر کرده است، در معرفی جایزه «یوسف بکار» گفت: این جایزه به پاس و پیشنهاد دکتر یوسف بکار استاد برجسته ادبیات پارسی و یکی از سرشناسترین ایرانشناسان منطقه عربی، به پژوهشهای همسنج شرقی میان زبانهای تازی، پارسی و ترکی داده میشود و انجمن نویسندگان اردن (رابطه الکتاب الاردنیین) پذیرش و داوری و گزینش کتابها را برعهده دارد. کتاب "الجیران فی شرق المتوسط" به همراه کتابی از یک پژوهشگر اردنی، کتابِ برتر نخستین دوره این جایزه شده است.
به گزارش ایرنا، انجمن نویسندگان اردن (رابطة الکتاب الاردنیین) امسال، نخستین دوره «جایزه یوسف بکار را برای پژوهش های همسنج شرقی میان زبان های عربی و پارسی و ترکی» برگزار کرد.
در بیانیه انجمن نویسندگان اردن از زبان استاد یوسف بکار، ایرانشناس برجسته اردنی آمده است که این جایزه سالانه است و اختصاص مبلغ جایزه از سوی این چهره [برجسته فرهنگ اردن و جهان عرب] برخاسته از باور وی به ضرورت برانگیختن پژوهشگران به نوآوری و ابتکاری است که راه بهره گیری از پیوندها و ناهمسانی ها همسانی های میان تمدن ها و آفرینش های هنری را هموار می سازد.
نظر شما