آیت الله اراکی: قم می تواند نخستین شهر با الگوی اسلامی باشد

قم - ایرنا - عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان برخی ناهنجاری‌های سبک زندگی شهری فعلی، گفت: شهر قم شایسته این است که به عنوان اولین الگوی شهر اسلامی معرفی شود، در این زمینه طرح‌هایی آماده شده است که با تلاش مسوولان شهری می‌تواند تحقق یابد.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از روابط عمومی شورای اسلامی شهر قم، آیت الله محسن اراکی در نشست «تبیین فقه نظام شهری» که با حضور جمعی از اعضای شورای اسلامی قم برگزار شد، خدمت در شهر قم را افتخاری ارزشمند برشمرد و ابراز داشت: قم امروز پایتخت امام زمان(عج) به شمار می آید و کارگزاران این شهر از سربازان آن حضرت محسوب می‌شوند.

وی وجود بارگاه نورانی حضرت فاطمه معصومه(س) در قم را سرمایه‌ای گرانبها برای همگان دانست و اظهار داشت: هر شهر روحی دارد که هویت آن را می‌سازد، هویت شهر اسلامی به نمادهایی است که معنویت در آن جلوه‌گر باشد.

وی افزود: درگذشته مردم تنها در امور روزمره به علما مراجعه می‌کردند و حکام جور به هیچ وجه اجازه مطرح شدن مسائل کلانی را نمی دادند که به آنها خدشه ای وارد نماید؛ با این وجود مباحث زیادی از علمای ما در مورد مسائل گوناگون بجای مانده است که باید به آن ها مراجعه شود.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با انتقاد از تخریب برخی بافت‌های سنتی در اطراف حرم مطهر حضرت معصومه(س)‌ ابراز داشت: در روایات بیان شده است که دیوار ساختمان‌ها نباید از کعبه بلندتر باشد. اگر این دستورات در برخی شهرها و کشورها رعایت نشد، مجوزی برای تکرار این اشتباهات در سایر شهرهای مذهبی نیست.

اراکی ادامه داد: اجرای پروژه‌های خدمت رسانی به زائران باید به شکلی باشد که به این بافت‌ها آسیبی وارد نشود. اصل اولیه هر خدمتی ایجاد آسایش برای مردم است، برای رفع برخی مشکلات، نباید اسباب زحمت برای مردم ایجاد شو.

آوی طولانی شدن روند اجرایی را یکی دیگر از انتقادات وارد به برخی از برنامه‌های شهرسازی دانست و تصریح کرد: ‌حل مشکلات باید با اندیشه و رعایت اولویت‌ها باشد، در برنامه‌ها ضروری است مسائل دینی، اقتصادی، فرهنگی و آسایشی مردم به عنوان اولویت در نظر گرفته شود.

عضو مجلس خبرگان رهبری، رعایت این اولویت‌ها را در همه برنامه‌های‌ شهرسازی قابل اجرا دانست و خاطرنشان کرد:‌ در اطراف قم زمین‌های فراوانی وجود دارد که می‌تواند جهت ساخت شهرک‌های مسکونی با رعایت معیارهای لازم مورد بهره‌برداری قرار گیرد، با اهتمام به این مساله هم می‌توان مشکل مسکن در کشور را به طور کامل مرتفع نمود و هم زمینه افزایش رضایت مردم را فراهم کرد.

وی با اشاره به مزیت استفاده از برخی روش‌های سنتی برای حمل و نقل عمومی در شهرها، یادآور شد: امروزه در بسیاری از شهرهای پیشرفته جهان مسیرهایی برای حرکت درشکه و چهارپایان در نظر گرفته شده اما با وجود روایاتی که در منابع دینی ما وجود دارد، این مسائل به طور کلی در شهرهای ما کنار گذاشته شده است.

اراکی، تشکیل کارگروهی برای پایش زمین‌های قابل سکونی‌سازی در اطراف قم را نخستین گام برای رفع مشکل مسکن دانست و خاطرنشان کرد: هم اکنون زمین‌های زیادی در اختیار افراد و نهادها قرار دارد که می‌توان با مصالحه و رایزنی برای ساخت مسکن مردم مورد بهره برداری قرار گیرد و در این زمینه اگر نیاز به قانونی نیز وجود دارد، باید از مجلس تصویب آنها را پیگیری نمود.

رئیس شورای اسلامی شهر قم نیز در این جلسه با اشاره به دیدگاه های آیت الله اراکی در حوزه شهرسازی اسلامی، اظهار داشت: دیدگاه‌های ارزشمند ایشان می‌تواند مبنای برنامه‌های توسعه شهری قرار گرفته و مدیران مرتبط با حوزه مهندسی و شهرسازی، از این دیدگاه‌ها در برنامه های خود بهره‌مند گردند.

محسن محرری با اشاره به وجود برخی محدودیت ها در حوزه اجرایی، اظهار داشت: در مباحث ساخت مسکن، موضوع ساخت ویلایی به شکل الگویی و اجرایی در قم آغاز شده است و برخی مناطق استان و شهر قم، به این منظور اختصاص یافته است.

وی با تاکید بر تعهد دولت به ساخت چهار میلیون مسکن، ابراز داشت: در این مبحث ما با کمبود زمین مواجه نیستیم، اما در مورد سایر خدمات و امکانات لازم با چالش هایی مواجه هستیم که باید لحاظ گردد. مدیران شهری ناچار هستند در بسیاری موارد در موضع انفعال تصمیم‌گیری نمایند و تنها باید به مدیریت بحران بپردازند.

رئیس شورای اسلامی شهر قم در ادامه به ارائه توضیحاتی درباره بافت پیرامونی اماکن زیارتی قم پرداخت و یادآور شد: در شهر مقدس قم طرح‌های توسعه در اطراف حرم مطهر در دستور کار قرار دارد تا امکان ارائه خدمات به زائران کریمه اهل بیت(ع) فراهم شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha