به گزارش ایرنا منطقه فسیلی مراغه به اذعان کارشناسان جزو پنج منطقه پراهمیت دارای فسیلهای مهرهداران جهان به شمار میرود و از نظر ذخیرگاه دیرینهشناسی و مطالعه جغرافیای دیرینه صفحه «اوراسیا» دارای اهمیت ویژهای است که بخشی از این اهمیت به وجود فسیلهای نخستیها یا میمونها بر میگردد.
این منطقه در مسیرهای مهاجرتی پستانداران دوران سوم یعنی مسیرهای مهاجرتی بین اروپا، آفریقا و آسیایشرقی قرار گرفته و گونهزایی جانوران فسیلی (پستانداران) در میوسن فوقانی نوار آذربایجان به خصوص در سایت مراغه نیز بر اهمیت آن افزوده است.
تراکم بالای فسیل مهرهداران هفت تا ۹ میلیون ساله، منطقه فسیلی مراغه را به بهشت فسیلشناسان تبدیل کرده و دنیای پر رمز و راز حیواناتی چون فیل، زرافه، ببر دندان شمشیری، انواع گاوها، آهو، کرگدن و اسب را پیشروی دیرینهشناسان جهان قرار داده استتاکنون بقایای گروههای مختلفی از پستانداران شامل ۳۷ جنس و گونه متعلق به ۱۵ خانواده در منطقه فسیلی مراغه کشف شده است که از غنای گوشتخواران و گیاهخواران آن روزهای سهند حکایت دارد و یکی از همین گیاهخواران دارای اهمیت مطالعاتی ویژه، میمونها هستند.
استخراج فسیل میمون طی سه برهه تاریخی
یک دیرینهشناس مقیم مراغه میگوید: دکتر «ریموند برنور» برای نخسینبار در سال ۱۳۵۳ فک زیرین میمونهای دنیای قدیم را از دره «گرگ» منطقه فسیلی مراغه استخراج کرد که اکنون این فسیل در آمریکا نگهداری میشود.
دکتر «غلامرضا زارع» افزود: هرآنچه که در عمل برای سازند مراغه معروف به «بهشت دیرینهشناسان جهان» اتفاق افتاد، حاصل همان مطالعاتی است که سازمان محیط زیست طی دهه ۸۰ شمسی با همکاری دانشگاه هلسینکی انجام داد و در یکی از همین موارد دکتر زینالعابدین پورابریشمی فسیل میمون «Mesopithecus pentelicus» را از مردق استخراج کرد.
وی ادامه داد: در سال ۱۳۸۶ نیز بنده سه قطعه دندان میمون از محدوده کرجآباد استخراج کردم که گونههای آنها هنوز مشخص نشده است و به تحقیق بیشتر نیاز دارد.
وی با بیان اینکه ۲ فسیل استخراج شده در دهه ۸۰ شمسی به دلیل حساسیت فسیلهای میمونها در موزه تاریخ طبیعی تهران نگهداری میشود، بیان کرد: استخراج فسیل این میمونهای گیاهخوار از سازند مراغه به ویژه در مناطق بالادستی نشان میدهد که در دامنههای سهند بیشهزاری به هم فشرده وجود داشت.
دکتر «زارع» با تاکید بر اینکه میمونها بیشتر در لایههای بالای سازند مراغه سکونت داشتند، بین کرد: این میمونها در برهه میوسن فوقانی فقط در خاورمیانه و در ایران زندگی میکردند و مرکز آنها مراغه بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تبریز نیز در مورد مطالعاتی که در دهه ۱۳۸۰ با محوریت سازمان محیط زیست انجام شد، میگوید: طی کاوش سال ۲۰۰۴ در مراغه، فسیلهای بسیار غنی کاوش شد که شامل بقایای کاملاً غیرمنتظره از فسیل نخستیها (primates) بود.
دکتر اکبر سهرابی اظهار داشت: در مطالعات انجام گرفته توسط دکتر پورابریشمی در سال ۱۳۸۴ تعداد زیادی آثار فسیلی با ارزش عاج فیل ماستودونت، فک بالایی کرگدن، جمجمه گوشتخواران، آرواره زرافه، فک و دندان اسبها کشف شد که وجود دندان میمون در میان آن اکتشافات، گمانهزنیها در خصوص قدمت سازند مراغه را دستکاری کرد.
نظر شما