به گزارش ایرنا، رضا فدایی روز یکشنبه در جمع خبرنگاران در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: این تعداد شامل مواردی است که به مراکز بهداشتی و درمانی استان مراجعه کردهاند.
وی با بیاناینکه بررسیهای اداره دامپزشکی حاکیست که حدود ۲۵ درصد از حیوانات در این موارد به بیماری "هاری" مبتلا بودهاند، اظهار داشت: با این وجود، بدلیل دیوار دفاعی محکم و اطلاع رسانی لازم در استان، در ۲۰ سال گذشته هیچ مورد فوتی ناشی از بیماری هاری انسانی در اصفهان نداشتهایم.
فدایی با تاکید بر خطر بالای جان باختن انسان بر اثر ابتلا به هاری اضافه کرد: افزایش حیرتآور حیوانات ولگرد در معابر و نگهداری انواع حیوانات در منازل از جمله عوامل رشد موارد حیوان گزیدگی است.
وی با بیان اینکه در هر شهرستان، یک مرکز بهداشتی برای تزریق واکسن هاری بطور شبانهروزی فعال است، تصریح کرد: مردم در صورتی که با هر نوع گاز گرفتگی، پنجه کشیدن و حتی لیس زدن توسط انواع حیوانات اهلی، خانگی و بدون صاحب مواجه شدند باید به مراکز بهداشتی مراجعه کنند تا در صورت تشخیص پزشک، واکسن هاری به آنها تزریق شود.
سگها عامل ۷۰ درصد از حیوانگزیدگیها در اصفهان
وی با اشاره به اینکه حدود ۷۰ درصد از موارد حیوان گزیدگی در استان مربوط به سگهاست، گفت: بیشتر آنها سگهای بدون صاحب و ولگرد هستند که لازم است تمهیدات بیشتری برای کنترل آنها توسط ارگانهای مسوول اتخاذ شود.
مدیر گروه مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان همچنین با تاکید بر اینکه از ابتدای سال تاکنون با مورد اثبات شدهای از ابتلا به بیماری تب "کریمه کنگو" در شهرستان های زیر پوشش این دانشگاه مواجه نشدهایم، خاطرنشان کرد: نمونهگیریهایی از برخی افراد مشکوک صورت گرفت اما جواب آزمایش همه آنها منفی بود.
وی با بیان اینکه پارسال ۶ مورد اثبات شده از ابتلا به تب کریمه کنگو در استان داشتیم که یکی از آنها جان باخت، افزود: بیشتر این افراد در مناطقی که قطب دامپروری هستند، بسر میبردند و بر اثر ذبح دام یا گزش کنه به این بیماری مبتلا شده بودند.
فدایی با تاکید بر پرهیز از ذبح غیربهداشتی دام گفت: برنامههایی توسط مرکز بهداشت استان برای آموزش مردم در این زمینه بویژه در مناطقی که دام زیاد در آنها نگهداری میشود، اجرا شده است.
وی با اشاره به اینکه خطر بیماری تب کریمه کنگو، دائمی است، تصریح کرد: هر جا به هشدارهای داده شده توجه نشود مشکلاتی بوجود میآید و میزان فوت فرد مبتلا به این بیماری بین ۳۰ تا ۵۰ درصد است.
وی با بیاناینکه بیشتر افراد آلوده به تب کریمه کنگو بدلیل ذبح دام خارج از کشتارگاه و نداشتن لوازم حفاظتی به این بیماری مبتلا شدهاند، افزود: مردم اگر روی پوست خود "کَنه" دیدند نباید آن را با دست لِه کنند زیرا ممکن است سبب انتقال بیماری به آنها شود.
وی با اشاره به اینکه دامپزشکی برای کنترل بیماریهایی مانند تب "مالت" و "سیاه زخم"، واکسیناسیون دامها را در دستور کار خود دارد، خاطرنشان کرد: شغل هایی که با دام و پوست حیوانات سر و کار دارد یا حتی افرادی که هنوز از "سفیداب" در استحمام استفاده میکنند در معرض خطر ابتلا به این بیماری ها قرار دارند.
مدیر گروه مبارزه با بیماری های واگیر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در باره "تب مالت" نیز توضیح داد: این بیماری ناشی از مصرف فراوردههای لبنی غیر پاستوریزه مانند پنیر، سَرشیر و خامه محلی است.
وی با بیان اینکه گرایش مردم به استفاده از لبنیات سنتی افزایش یافته است، افزود: مردم باید توجه داشته باشند که برای حفظ سلامت خود و جلوگیری از ابتلا به بیماری باید از لبنیات پاستوریزه استفاده کنند.
ثبت سالانه ۵۰۰ تا ۸۰۰ مورد ابتلا به تب مالت در اصفهان
فدایی با تاکید بر اینکه بیماری تب مالت عوارض زیادی به همراه دارد، خاطرنشان کرد: بطور متوسط هر سال بین ۵۰۰ تا ۸۰۰ مورد ابتلا به تب مالت در استان ثبت می شود که البته میزان آمار واقعی حدود پنج برابر آن است.
وی اضافه کرد: بنظر میرسد که میزان ابتلا به تب مالت در استان در سالهای اخیر کاهشی نیست.
وی در باره پشه خاکی و احتمال سرایت بیماری توسط آن به انسان نیز گفت: پشه خاکی در صورتی که به مخازنی مانند موش و انگل سالک دسترسی داشته باشد می تواند عامل انتقال این بیماری به انسان شود.
فدایی با بیان اینکه عمده مناطق سالکخیز استان در اردستان، نطنز، بُرخوار، شاهین شهر و شرق اصفهان واقع است، افزود: از ۱۴ سال گذشته برنامه مُدونی برای مبارزه با این بیماری توسط دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اجرا و در سال جاری نیز تاکنون سه مرحله از پنج مرحله آن عملیاتی شده است.
وی با تاکید بر اینکه ریختن زباله و نخاله ساختمانی در معابر و اطراف خانهها بسیار خطرناک است و احتمال ابتلا به سالک را افزایش میدهد، تصریح کرد: برخی از ساخت و سازها نیز به سمت تاغزارها و لانه موشها نزدیک شده است که باید از این کار پرهیز شود.
به گفته وی، حداقل باید فاصله یکهزار متری بین خانهها تا تاغزارها رعایت شود و از طرفی مردم و مدیران محلی به مسائلی مانند مدیریت زباله ها و فاضلاب روباز نیز توجه بیشتری داشته باشند.
فدایی با اشاره به انواع بیماریهای مشترک بین انسان و دام مانند هاری، سیاه زخم، تب مالت و تب کریمه کنگو تاکید کرد: پیشگیری و کنترل این بیماریها مستلزم همکاری نزدیک بین بخش های مرتبط با بهداشت انسانی و حیوانی و حمایت افکار عمومی است.
رییس روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز در این نشست گفت: لازم است در موارد حیوان گزیدگی حتی اگر توسط حیوان خانگی باشد، به مراکز بهداشتی مراجعه شود.
پژمان عقدک با تاکید بر اهمیت خودمراقبتی در پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مشترک انسان و دام افزود: در برخی موارد افراد نسبت به توصیهها و هشدارهای داده شده آگاهی دارند اما بدلیل نداشتن اعتقاد، آنها را رعایت نمیکنند و همین موضوع سبب بروز مشکلات متعدد میشود.
کارشناس بهداشت محیط مرکز بهداشت استان اصفهان نیز در این نشست گفت: در هر شهرستان، مسوولیت کارگروه ساماندهی حیوانات بدون صاحب بر عهده فرمانداری است و سپس در سطح شهرها و روستاها، شهرداریها و دهیاریها متولی اصلی این موضوع هستند.
رسول پرتوی افزود: در سال های گذشته اقداماتی برای زندهگیری سگهای بدون صاحب در سطح برخی از شهرهای استان صورت گرفته است و این سگها واکسیناسیون و عقیم سازی و در یک مکان مشخص نگهداری میشوند.
به گزارش ایرنا، هاری یک بیماری ویروسی قابل پیشگیری با واکسن است که در بیش از یکصد کشور جهان رُخ میدهد و ۴۰ درصد از افراد گاز گرفته شده توسط حیوانات مظنون به هاری، کودکان زیر ۱۵ سال هستند.
تب کریمه کنگو بیماری مشترک بین انسان و دام است که با آغاز فصل گرما احتمال شیوع آن افزایش مییابد و در صورت رعایت نکردن نکات بهداشتی، انسان به آن مبتلا خواهد شد.
نظر شما