مهدی خورسند کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص برگزاری اجلاس عدم تعهد و نقش اعضای این جنبش در شکلگیری نظم نوین جهانی و مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا، اظهارکرد: این جنبش بینالمللی با عضویت ۱۲۰ کشور جهان از وزن بسیار بالایی برخوردار است و حتی از این جنبش به عنوان «سازمان ملل متحد دوم» هم یاد میکنند.
وی گفت: از طرف دیگر با توجه به ساختار غیرمشخصی که دارد، تا الان چندان نتوانسته در مواضع درستی که اتخاذ کرده، رویکرد همگرایی را به درستی عملیاتی کند که باید در این مسیر تلاش و جدیت بیشتری به کار گرفته شود.
این کارشناس مسائل بینالملل ادامه داد: در واقعیت نبود ساختار سازمانی مشخص، زمینه عدم انتفاع لازم را فراهم کرده است، ولی برگزاری رویدادهایی در سطح وزرای خارجه در همگرایی کشورها برای فهم بهتر «دوران گذار نظم بینالمللی از تک قطبی و رسیدن به نظام چند جانبه گرایی» میتواند بسیار موثر باشد.
خورسند افزود: حتی ایران میتواند به عنوان پیشگام و پیشتاز این قضیه برای اعتبار بخشی به موضوع ماهیت این جنبش و رسمی کردن تصمیماتی که گرفته میشود و تغییر ساختار آن از جنبش به سازمان با کارکرد و رویکرد مناسب و موثر باشد.
وی در خصوص آثار مثبت این جنبش برای مقابله با یکجانبهگرایی آمریکا بیان داشت: یکی از ابزارهای مقابله با یک جانبهگرایی، «موضوع نهادگرایی منطقهای و بینالمللی» است که میتواند در دستورکار این اجلاس هم قرار گیرد.
این کارشناس مسائل بینالملل گفت: در همین رابطه عضویت، فعالیت و تاثیرگذاری بیشتر ایران در تصمیمات، خروجیها و بیانیههای پایانی نشستهایی این چنینی، آن هم در یک نشستی که نمایندگان ۱۲۰ کشور مستقل دنیا هستند، میتواند «زمینه بازیگری بیشتر ایران در نظام بین الملل»، برای اهدافی چون چند جانبهگرایی که ایران در کنار قدرتهای بزرگ بینالمللی دنبال میکند را فراهم آورد.
خورسند تصریح کرد: تن ندادن این کشورها به یک جانبهگرایی آمریکا یا سیاست محکوم کردن اقدامات یک جانبه گرایانه از سوی جنبش عدم تعهد یکی از رویکردهای مناسب این جنبش است.
وی در پایان تاکید کرد: اما نمادین بودن بیانیههای و دیدارها و «مذاکراتی که در حاشیه این نشستها میان اعضای این جنبش» صورت می گیرد، میتواند در زمینه تحقق اهداف و رویکرد جنبش عدم تعهد موثر باشد.
نظر شما