به گزارش ایرنا، خیلی از شهر سلطانیه دورتر نیست، روستای عباس آباد یک روستای خلوت شاید هم خالی از سکنه نمیدانم، همینطور که مسیر را طی میکنم چند پسر بچه را میبینم که به سمت یک منطقه مسکونی میروند.
چند پسر بچه با پوست تیره رنگ که به نظر میآید ایرانی نیستند، مسیری که آنها میروند را دنبال میکنم و به محلی میرسم که تابلو زده است، "مهمان شهر".
همینطور که مسیر را پیش میروم، پسر بچههای بیشتری شبیه آنچه که در مسیر دیدم میبینم با لبخند و حرکت سر به من خوشامد میگویند.
به محل زندگیشان که میرسم، چند کارگر عراقی را میبینم که در گوشهای از حیات ایستادهاند و با فارسی دست و پا شکسته "خوش آمدید و صبح بخیر" میگویند.
پس از گذشتن از مسیر به دفتر مسئول مهمانشهر میروم، آقای ابراهیم فتاحی مسئول مهمانشهر است و در طول بازدید از این محل داستان این مکان را برای من بازگو میکند.
با مسئول مهمانشهر همراه میشوم تا امکانات این اردوگاه را از نزدیک ببینم.
اولین جایی که ما را میبرد مدرسه اردوگاه است، سر و صدای بچهها از چند متری مدرسه به وضوح شنیده میشود، مثل سایر بچههای دیگر الفبا و خواندن و نوشتن فارسی را یاد میگیرند.
یکی از بچههایی که در مدرسه است، «ماریه» دختر دو سالهای است که پس از مهاجرت خانواده به ایران در سلطانیه متولد شده است، اما همانند بقیه اعضای خانواده مدارک هویتی مثل شناسنامه ندارد.
با توجه به اینکه این خانوادهها مسلمان هستند، حجاب کاملی دارند و فرزندان دختر حتی با سن کم نیز روسری به سر می کنند. معاون مدیرکل امور اتباع خارجی و مهاجران استانداری زنجان: خوشبختانه آموزشها در این اردوگاه به شکلی بوده که این کودکان علاوه بر درس، سرودهای مذهبی و یک سری نکات آموزشی دیگر از قبیل رعایت بهداشت فردی را هم آموزش دیدهاند.
جای بعدی که در مهمانشهر به آنجا میرویم، محل پخت نان توسط زنان میانماری با تنوری است که خیرین و مسوولان برایشان خریداری کرده اند.
میانماریها عادت ندارند، چیزی غیر از برنج در وعده غذاییشان بخورند اما کمی پس از اقامت در مهمانشهر یاد گرفتهاند که نان هم بخورند، نانی که به دست خودشان میپزند.
کمی آنطرفتر از مهمانشهر چند مرد در یک زمین کشاورزی مشغول هستند و برای درآمدزایی خانواده محصولات کشاورزی کاشت و برداشت میکنند.
اقامت ۴۴ میانماری و ۱۰ عراقی در مهمانشهر زنجان
معاون مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری زنجان با بیان اینکه از همان روزهای آغاز ورود پناهندگان به اردوگاه مهمانشهر خدمات بسیاری به این افراد داده شده است، اضافه کرد: ظرفیت مهمانشهر بالاست اما تقریبا ۴۴ میانماری و ۱۰ عراقی در این محل سکونت دارند که ۱۰ سال پیش در اثر جنگی که در کشور میانمار پیش آمد به ایران پناهنده شدند.
ابراهیم فتاحی با بیان اینکه از جمله خدمات رایگانی که به این افراد داده شده استفاده از آب، برق و گاز است، افزود: از نظر بهداشتی، خدمات بیمه سلامت مشمول پناهندگان عراقی میشود اما میانماریها نمیتوانند از این خدمات استفاده کنند، چون شناسنامه ندارند.
وی با اشاره به اینکه شرط گرفتن شناسنامه برای این اتباع خارجی ازدواج با دختران ایرانی است، اضافه کرد: میانماریها این شرایط را نداشتند و نتوانستیم برای آنها شناسنامه بگیریم.
معاون مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری زنجان گفت: حتی دختر بچه دو ساله میانماری به اسم ماریه که در خود شهر سلطانیه متولد شده نیز فاقد شناسنامه است.
وی افزود: البته از نظر تحصیلی تا کلاس سوم ابتدایی آموزشهای لازم برای این افراد ارائه میشود و کتاب و ملزومات لازم را برای مدرسه آنها از طریق خیرین فراهم میکنیم.
معاون مدیرکل امور اتباع خارجی و مهاجران استانداری زنجان در ارتباط با تهیه ملزومات پناهندگان نیز گفت: برای تهیه ملزومات هر ماه یکبار به همراه این خانوادهها به بازار میرویم. معاون مدیرکل امور اتباع خارجی و مهاجران استانداری زنجان: سال قبل تیم بهداشتی شهرستان سلطانیه شامل (بیماریهای واگیر و غیر واگیر، پزشک، ماما، بهورز روستای قلعه و گسترش شبکه) ضمن بازدید از پناهندگان میانماری به تعداد ۳۳ نفر در محل مهمانشهر سلطانیه اقدامات بهداشتی و درمانی از جمله انجام واکسیناسیون، غربالگری فشار خون و دیابت، تست سریع اچ.آی.وی، بررسی سرطان سینه، ثبت نام افراد در سامانه سیب، ارجاع بیماران قلبی و عروقی به متخصص و بررسی وضعیت بهداشت محیط را انجام دادند.
فتاحی با اشاره به اینکه کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان نیز کمک هزینه جزئی به ازای هر نفر به این خانوادهها اهدا میکند، افزود: با توجه به اینکه این خانوادهها مدت زیادی است که در سلطانیه هستند، برای آنها تنور تهیه کرده ایم و حتی نزدیک سه هکتار زمین کشاورزی را در اختیار آنها قرار دادهایم که روی آن کار کنند.
پذیرش خانواده های میانماری از سوی کشور نیوزیلند
وی در ارتباط با مهاجرت تعدادی از این افراد، گفت: از آذرماه سال قبل کارهای مهاجرت این افراد از قبیل اخذ گذرنامه انجام شده است.
معاون مدیرکل اتباع خارجی و مهاجران استانداری زنجان افزود: تمامی خدمات کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان رایگان است و هرکسی می تواند برای دریافت اطلاعات بیشتر با خطوط تلفن حمایتی کمیساریا تماس بگیرد.
فتاحی با اشاره به اینکه درخواست پناهندگی این افراد با نامه مربوطه ارسال شد، اضافه کرد: اروپا پناهندگی این افراد را قبول نکرد ولی نیوزیلند این خانوادهها را پذیرفت که خوشبختانه خدمات خوبی هم به پناهندگان ارائه میدهد.
وی با بیان اینکه نیوزیلند فاصله زیادی از ایران دارد، گفت: به همین خاطر برای انتقال تعدادی از این افراد ابتدا آنها را به دبی اعزام کردیم و سپس با طی مسیر ۱۸ ساعته با هواپیما به نیوزیلند رسیدند.
معاون مدیرکل اتباع خارجی و مهاجران استانداری زنجان با اشاره به اینکه چهارم مردادماه نیز تعداد باقی مانده به دبی اعزام و از آنجا به نیوزیلند میروند، اضافه کرد: همه هزینههای مربوط به نقل و انتقال این پناهندگان از طریق کشور نیوزیلند پرداخت میشود.
فتاحی ادامه داد: البته این مهاجرت فقط برای پناهندگان میانماری اتفاق افتاده است و پناهندگان عراقی همچنان در این مهمانشهر سکونت خواهند داشت.
هفت سال پناهندگی میانماری ها به ایران و سه سال سکونت در سلطانیه
یکی از پناهندگان میانماری که با جملاتی بریده به زبان فارسی صحبت میکند، در گفتوگو با خبرنگار ایرنا گفت: هفت سال است که به ایران پناهنده شدهایم و از سه سال قبل در سلطانیه هستیم.
این تبعه میانماری که طی سه سال گذشته با حضور در مهمانشهر سلطانیه سواد خواندن و نوشتن را یاد گرفته است، افزود: ساکنین شهر سلطانیه بسیار خونگرم هستند و به ویژه خیرین کمک زیادی به پناهندگان کردند.
یکی از پناهندگان عراقی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: بیش از ۱۰ سال است که در این پناهگاه زندگی میکند و در این شهر به کشاورزی مشغول است.
وی با اشاره به اینکه سواد خواندن و نوشتن و فارسی صحبت کردن را با حضور در جمع سلطانیهایها و آموزشهای ارائه شده در اردوگاه یاد گرفته است، اضافه کرد: خوشبختانه مردم سلطانیه و مسئولان مهمانشهر خیلی کمک کردند که در این شهر به زندگی عادی و درآمدزایی برسیم و پس از چند سال سکونت با برخی از آنها دوست شدهایم.
برآیند:
میانمار دومین کشور بزرگ آسیای جنوب شرقی است که تا سال ۱۹۴۸ به عنوان برمه شناخته می شد.
بریتانیا این کشور را در سال ۱۸۲۴ اشغال و ضمیمه حکومت هند، مستعمره خود کرد و در سال ۱۹۴۸ اجازه داد تا برمه استقلال یابد و از آن زمان به میانمار تغییر نام یافت.
نظامیان پس از کودتای سال ۱۹۶۲ توسط ژنرال «نِ وین» حاکمیت را در این کشور به دست گرفتند و از آن زمان رهبری میانمار تحت کنترل رهبر نظامی درآمد که این شرایط تا سال ۲۰۱۱ ادامه داشت و در این سال مراسم تحلیف رییس جمهور دولت غیرنظامی برگزار شد.
میانمار طبق آخرین آمار به دست آمده در سال ۲۰۰۵ جمعیتی بالغ بر ۴۰ میلیون نفر دارد.
خشونتهای جدید علیه مسلمانان میانمار در ایالت راخین بعد از کشته شدن ۱۱ مسلمان بی گناه توسط ارتش این کشور در ماه مه ۲۰۱۲ و حمله یک گروه بودائیان به اتوبوس حامل مسلمانان و کشته شدن یک بودائی در پاسخ به این حمله آغاز شد.
به دنبال آغاز درگیریها در غرب میانمار، بوداییها با حمله به مناطق مسلماننشین بیش از ۲ هزار منزل مسکونی متعلق به مسلمانان را به آتش کشیدند و بیش از یک صد هزار نفر را آواره و بی خانمان کردند.
اغلب آوارگان مسلمان به مرزهای میانمار و بنگلادش پناه بردند و بخشی هم به استانهای مختلف ایران پناهنده شدهاند.
کشور جمهوری اسلامی با رافت اسلامی و انسانی و با نگاه حقوق بشری، پناهندگان این کشور را پذیرفت و اسباب زندگی، معیشت و آموزش آنها را فراهم کرد تا در سالهای بعد با فراهم شدن شرایط به کشور خود بازگردند.
نظر شما