به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از شبکه خبری سیانان، در پی شورش گروه واگنر در روسیه، غرب نگاه خود را به طور فزاینده ای به بلاروس غیرقابل پیشبینی معطوف کرده است؛ متحد کلیدی روسیه که مقامات غربی بیم آن دارند به خانه سربازان تبعیدی واگنر بدل شود و از آن به عنوان میدانی برای جنگ هسته ای استفاده کند.
هرچند مقامات آمریکایی و اروپایی تاکنون نه نشانه ای از مامن یافتن واگنرها در بلاروس دیده اند و نه از تلاش آن برای نبرد هسته ای.
الکساندر لوکاشنکو اخیرا گفت: شاید واگنر به اینجا نیاید. وی در گفت و گو با سیانان تاکید کرد که یوگنی پریگوژین رئیس واگنر هم در بلاروس نیست و اضافه کرد وی در روسیه بسر می برد. این اظهارات وی در حالی است که لوکاشنکو در پی توافق با رهبر واگنر اعلام کرده بود که پریگوژین در بلاروس است.
در مورد تحرکات هسته ای بلاروس نیز بنا بر گفته ناظران، هیچ نشانه ای مبنی بر این دست اقدامات پیدا نشده است. مقامات آمریکایی و اروپایی همچنین اعلام کرده اند که به نظر نمی رسد بلاروس هنوز زیرساخت مناسبی برای نگهداری تسلیحات هسته ای داشته باشد و آمادگی برای چنین منظوری احتمالا ماه ها به طول می انجامد.
براساس اعلام اتاق فکر فدراسیون دانشمندان آمریکایی (Federation of American Scientists)، روسیه با چهار هزار و ۴۷۷ کلاهک هسته ای مستقر و ذخیره شده، از جمله نزدیک به یک هزار و ۹۰۰ سلاح هسته ای تاکتیکی، بزرگترین زرادخانه تسلیحات هسته ای جهان را داراست. اما هنوز مشخص نیست روسیه قصد دارد چه تعداد از این تسلیحات را در بلاروس مستقر کند.
مکس برگمن مدیر بخش مطالعات روسیه و اروپا در مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی (اندیشکده آمریکایی) در این خصوص گفت: ما در هاله ای از ابهام در خصوص اقدامات احتمالی ولادیمیر پوتین قرار داریم. اینکه او قرار است چه اقدامی در پیش گیرد، ما نمی دانیم.
برگمن افزود: پوتین برای استفاده از این تسلیحات به سلاحهای هستهای تاکتیکی مستقر در بلاروس نیاز ندارد. اما آمریکا نگران است استقرار همزمان این تسلیحات در بلاروس همراه با نقل مکان نیروهای واگنر به تهدیدی جدید بدل شود.
در این میان لهستان در بحبوحه ترس از ساماندهی مجدد واگنر در بلاروس، از اتحادیه اروپا درخواست کمک مالی اضافی برای تقویت امنیت مرزی خود کرده است. نخستوزیر لتونی نیز ابراز نگرانی کرده است که واگنر از بلاروس برای نفوذ در اروپا استفاده کند. رئیس جمهور لیتوانی هم جنگجویان واگنر را "قاتلان زنجیره ای" توصیف کرده که هر لحظه ممکن است در بلاروس ظاهر شوند و هیچکس نمیداند چه زمان علیه اروپا شورش می کنند.
از همین رو، روسای جمهورلهستان، لیتونی و لیتوانی روز گذشته در نامه ای به ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو و روسای این ائتلاف نظامی به آنها در مورد اقدامات تهاجمی روسیه و وضعیت در حال تحول در بلاروس هشدار دادند.
مقامات آمریکایی و اروپایی همچنین شاهد علائمی هستند که حاکی از احیای یک پادگان نظامی در حدود ۵۰ مایلی جنوب شرقی مینسک (پایتخت بلاروس) است که به نظر می رسد برای استفاده نیروهای واگنر در نظر گرفته شده است.
اما با توجه به اینکه پریگوژین دیگر به اندازه پیش از قیام از کرملین کمک مالی دریافت نمی کند، مشخص نیست بتواند مانند قبل فرماندهی گروهی بزرگ همچون واگنررا ادامه دهد و یا اینکه اساسا لوکاشنکو به او اجازه این کار را بدهد.
لوکاشنکو پیش از این اعلام کرده بود که چنانچه واگنر قصد نقل مکان به بلاروس را داشته باشد باید قراردادی را امضا کند که براساس آن چارچوب فعالیت واگنر در بلاروس تعیین می گردد.
نظر شما