به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، سید محمد مقیمی روز شنبه در آئین اختتامیه نشستهای تخصصی «جشنواره بینالمللی فیلم حوا» که در تالار شهید سلیمانی دانشگاه تهران برگزار شد، افزود: نشستهای تخصصی این جشنواره در دانشگاه تهران برگزار شد و با توجه به ماموریتی که این جشنواره در ارائه الگوی زن مسلمان در عرصه هنر هفتم دارد، کسانی که در این زمینه فعالیت اثرگذاری داشتند، تقدیر می شوند.
وی گفت: در دانشگاه تهران تلاش میکنیم که این کار ارزشمند را از جنبههای مختلف هنری، روانی و اجتماعی از دید متخصصان در دانشکدههای هنر، روانشناسی، علوم اجتماعی و انسانی مورد ارزیابی قرار دهیم تا یک رویکرد جامع الاطراف نسبت به ایفای نقش زن مسلمان در سینمای امروز داشته باشیم.
مقیمی اظهار داشت: آنچه که مسلم است سینما یک محصول وارداتی است و ما حتماً باید مولفههای فرهنگی خودمان را در این صنعت جاری کنیم این مطابق با دیدگاه کسانی است که معتقد به ارتقا و رشد سینما حتی در فرهنگ غربی هستند و اعتقاد دارند اگر سینما میخواهد در یک جامعه ای اثرگذار باشد و رشد کند حتماً باید ایدئولوژی حاکم در آن جامعه را در درون خود جاری و ساری کند و به نوعی اگر میخواهیم فرهنگ جامعه را شناسایی کنیم، سینما یک عنصر مهم است.
وی با بیان اینکه اگر میخواهیم فرهنگ یک جامعه را بشناسیم باید فیلمهای سینمایی آن کشور را تحلیل و ارزیابی کنیم، افزود: حوزه سینما به صورت عام و نقش زن در سینما به طور خاص آنطور که باید مؤلفههای فرهنگی کشور را بازنمایی نمیکند؛ هرچند تلاش خیلیها در این عرصه قابل تقدیر است اما واقعیت این است که ما نتوانستیم به درستی ارزشهای حاکم بر جامعه را در نظام سینمایی منعکس کنیم.
مقیمی گفت: تلاش جشنواره حوا این است که بتواند نقش زن را بر اساس همان جایگاهی که دین مبین اسلام به آن داده و در دیدگاه امامین انقلاب هم ترسیم شده است، بازنگری کند تا متناسب با شاخصهای فرهنگی که داریم، بتوانیم سینماگرانی را در فیلمنامه نویسی، کارگردانی و هنرپیشگی تربیت کنیم و باید بتوانیم برای پرورش و تربیت سینماگران زن مسلمان در تراز تمدن نوین اسلامی قدم برداریم.
وی افزود: در همین راستا قرار است دانشگاه تهران هم در دورههای رسمی و هم در دورههای غیررسمی، کمک کند تا زمینهای را فراهم کنیم تا حضور زن مسلمان در سینمای ایرانی یا حضور زن مسلمان در سینمای جهان اسلام به گونهای نمایان شود که انعکاس دهنده ذاتی دین مبین اسلام باشد.
رئیس دانشگاه تهران در ادامه گفت: در دولت مردمی سیزدهم شعاری را سرلوحه خود قرار داده ایم و در خصوص اجرای آن اقداماتی در دانشگاه تهران رخ داده که اثرات خوبی هم داشته است. حوزه مسئولیت پذیری اجتماعی یکی از آن بخش های مهم شعار دانشگاه تهران است؛ دانشگاهی اثرگذار که ارتباط خود را با توده مردم برقرار می کند و در اجتماعی شدن علم توفیق دارد. مردم باید طعم علم را بچشند و یکی از حوزه های علم که مردم میتوانند ارتباط خوبی با آن برقرار کنند، دانشگاه است.
وی تاکید کرد: بر اساس بیانیه گام دوم انقلاب که رهبر انقلاب مطرح فرمودند، هنر برای ایجاد زبان مفاهمه به عنوان مشترک ترین زبان برای برقراری تعامل و انتقال پیام انقلاب بسیار مفید است؛ بنابراین تعریف از آزادی زنان در آموزه های دینی و انقلاب ما و آنچه معاندین از آزادی تعریف می کنند فرق دارند. دشمنان با تعریف هایی که ارائه می دهند می خواهند نظام مقدس اسلامی و اسلام را به چالش بکشند.
رئیس دانشگاه تهران گفت: ما باید آنچه را که پروپاگاندای غرب می خواهد، بشناسیم تا بتوانیم با آن مقابله کنیم. یکی از راه ها برای مقابله با آنها رسانه، سینما و جایگاه زن در سینماست.
مقیمی در ادامه با طرح این سوال که آیا هنر فیلم توانسته آداب و رسوم، ایدئولوژی و ارزش های ما را آنطور که حقیقت دارد منعکس کند، گفت: نتوانسته ایم این انطباق سازی را انجام دهیم. اگر بخواهیم از مقوله سینما و سینماگری و نقش آن یاد کنیم، میبینیم که توفیق نداشتیم و این علل مختلفی دارد. در التهابات اخیر در دانشگاه و جامعه که شاهدش بودیم، قشر سینماگر می توانست نقش تعدیل گر را بازی کند اما آیا ما شاهد تعدیل گری سینماگران بودیم آن هم در جامعه ای که هنرمندان از بودجه بیت المال و از تلویزیون به شهرت رسیده اند؟ آیا کشوری سراغ داریم که دولتش هنرمندان را بپروراند و آنها عکس ارزش های آن دولت عمل کنند؟
وی در ادامه گفت: هجمه های اصلی که این روزها در خصوص زن صورت می گیرد، به دنبال ویران کردن پایه های عقیدتی مردم ایران است که دل در گرو اسلام و ارزش های آن دارند. این چالش ها مسبوق به سابقه است اما هیچگاه مسیر اصلی خدشه دار نشده و نتوانسته اند ما را منحرف کنند.
رئیس دانشگاه تهران با بیان اینکه اسلام به زنان اهمیت ویژه ای می دهد، افزود: باید این موضوع را در سینما مورد توجه قرار دهیم. معاندین تلاش می کنند چهره زن در دیدگاه اسلام و قرآن را دگرگون جلوه دهند. اما حدیث قدسی کسا به خوبی محوریت حضرت فاطمه زهرا (س) به عنوان یک زن را نشان داده است. امروز بنیان خانواده به شدت مورد هجمه قرار دارد و دشمنان تلاش می کنند از طریق جوانان که سرد و گرم زندگی را نچشیده اند، هجمه ها را وارد کنند و در این شرایط چه چیزی بهتر از سینما می تواند برای مقابله با هجمه های فرهنگی به ما کمک کند؟
استاد دانشکدگان مدیریت دانشگاه تهران بار دیگر گفت: ما آمادگی داریم مرکزی را با کمک نهادهای رسمی و غیررسمی ایجاد کنیم تا مقوله زن در سینما ساماندهی شود و حتی دوره هایی تخصصی در این زمینه برگزار کنیم.
به گزارش ایرنا، آئین اختتامیه نشستهای تخصصی جشنواره بینالمللی فیلم حوا امروز شنبه ۲۴ تیر ماه با حضور سید محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران و جمیله علمالهدی دبیر ستاد تعلیم و تربیت شورای عالی انقلاب فرهنگی در محل تالار شهید سلیمانی دانشگاه تهران برگزار شد.
نخستین جشنواره بینالمللی فیلم حوا با هدف تقویت گفتمان رسانهای زن و خانوادهمحور در دو بخش ملی و بینالمللی در قالبهای فیلم بلند سینمایی، فیلم کوتاه داستانی، مستند، عکس و بخش آثار مردمی درباره زنان موفق از ۱۶ تیر ماه ۱۴۰۲ آغاز شده و میزبان شرکتکنندگان و متقاضیانی از ایران و سراسر جهان است.
بخش علمی نخستین جشنواره بینالمللی فیلم حوا با محوریت دانشگاهیان و در قالب نشستهای تخصصی با عناوین «زنان، فمینیسم و سینمای ایران»، «تصویر زن در سینمای قبل و بعد از انقلاب اسلامی»، «سیاست خانواده در جوامع اسلامی»، «خانواده و تحولات دنیای مدرن»، «جنسیت در اندیشه متفکران مسلمان» و «رسانههای تصویری و مناقشات گفتمانی حوزه زن» از ۱۷ تیر ماه تاکنون در دانشگاه تهران برگزار شده است.
نشستهای بخش علمی نخستین جشنواره بینالمللی فیلم حوا با همکاری مشترک بنیاد بینالمللی گوهرشاد و پردیس البرز دانشگاه تهران برگزار شد.
نظر شما