نصب رابیتس زمانی انجام می شود که بخواهید فضای را روی سقف اصلی ایجاد کنید. رابیتس کاری از جمله مراحل سقف کاذب است که امروزه در ساختمان سازی بسیار پرکاربرد است. در این نوشتار همراه شما هستیم تا در مورد رابیتس کاری سقف و قیمت رابیتس به تشریح نکاتی بپردازیم. با ما همراه باشید.
رابیتس چیست؟
رابیتس یک توری فولادی شبکه بندی است که از آن جهت انجام گچ کاری و برای زیرسازی کار استفاده می شود. چیزی که رابیتس را پرکاربرد می کند، قابلیت اجرای طرح های گوناگون و زیبا روی سقف است. معمولا اجرای رابیتس در ساختمان سازی و خصوصا نمای داخلی کاربرد دارد. رابیتس دارای خصوصیتی است که بیشتر ملات ها به سادگی به آن چسبیده و دچار ترک نمی شوند. به صورت کلی رابیتس در دو مدل مسطح و برجسته تولید می شود و هر طرحی را روی سقف فضای مورد نظر می توان اجرا کرد.
رابیتس کاری سقف
رابیتس یکی از پرکاربردترین و رایج ترین سقف های کاذب است که برای زیبایی نمای ساختمان به کار می رود. رابیتس کاری در چند مرحله انجام می شود که در ادامه مراحل آن را بیان کرده ایم:
۱- نصب میلگردهای آویز
۲- نصب رابیتس
۳- گچ کاری رابیتس
نصب میلگردهای آویز
برای نصب سقف کاذب ابتدا باید میلگردهای آویز نصب شوند. میلگردهای آویز به دو روش دفنی و جوشی مرسوم هستند. این میلگردها یا از پیش در سقف اصلی قرار دارند یا باید در زمان رابیتس کاری این میلگردها را به سقف یا تیرآهن جوش بدهیم. وظیفه اصلی میلگردهای آویز انتقال بار اصلی سقف کاذب به سقف اصلی است.
روش جوشی: میلگرد آویز از طریق جوش به سقف اصلی متصل می شود. در صورت استفاده از این روش، حداقل طول جوش باید ۲ سانتی متر و حداقل قطر میلگرد باید ۶ میلی متر باشد.
روش دفنی: میلگرد آویز دفنی باید در هنگام ساخت سقف اصلی اجرا شود. اگر سقف اصلی دال بتن یا کرومیت باشد، حتما باید از این روش جهت نصب رابیتس استفاده کرد. از آنجایی که میلگردهای سقف بتنی و بال پایین کرومیت برای تحمل وزن سقف کاذب طراحی نشده اند، در نتیجه نمی توان از روش جوشی استفاده کرد.
مهمترین نکته در هنگام نصب میلگردها رعایت فاصله میلگردها است. فاصله میلگردها باید نهایت ۶۰ سانتی متر باشد. در صورتی که اجرای کار سنگین و شلوغ باشد، فاصله میلگردها ۳۰ سانتی متر می شود. در این مرحله میلگردهای آویز با خط تراز یکدست شده و نبشی های حمال به وسیله جوش به میلگردها متصل می شوند. برای ایجاد طرح مورد نظر باید میلگردهای فرعی با فاصله ۱۵ تا ۲۵ سانتی متری از نبشی ها جوش داده شوند.
نبشی های باربر برای اتصال سقف کاذب به میلگردهای آویز انجام می شود. سایر نبشی های باربر یا حمال باید بین ۳ تا ۵ سانتی متر باشد. حداکثر فضای مجاز نبشی های باربر از هم در سقف های ساده باید ۶۰ سانتی متر باشد. استفاده از نبشی های باربر در کناره سقف و کنج ها الزامیست. (حداکثر طول مجاز کنسول شدن میلگرد فرعی بدون نبشی ۱۵ سانتی متر است.)
نصب رابیتس
در مرحله نصب رابیتس باید رابیتس روی میلگردها قرار گیرد و محکم شود. برای محکم کردن رابیتس باید از روش جوش استفاده شود. همچنین برای نصب رابیتس می توان از سیم رابیتس بندی نیز استفاده کرد. سیم رابیتس بندی کمک می کند که توری فولادی به زیر سازی انجام شده در مرحله اول متصل شود. در محل های اتصال توری های رابیتس معمولا یک همپوشانی ۷ تا ۱۰ سانتی متری باید لحاظ شود تا توری ها به وسیله سیم رابیتس بندی به همدیگر متصل شوند. در تمامی مراحل نصب توری رابیتس، اجرای کنترل تراز قسمت های مختلف و سقف اصلی ضروری است زیرا برای گچ کاری و سفید کاری باید سطح یکدست باشد. در صورت وجود اختلاف در سطح نمی توان گچ کاری و سفید کاری تمیزی درآورد.
گچ کاری
گچ کاری رابیتس مرحله پایانی است. گچ کاری بعد از نصب رابیتس انجام می شود. در این مرحله ابتدا توری فلزی با گچ سفید پر می شود تا توری کاملا پوشیده شود. سپس روی آن ملاتی از جنس سیمان، پودر و خاک سنگ قرار می گیرد. در مرحله آخر نیز سیمان به عنوان آستری روی آن ها قرار می گیرد. روکش نهایی که گچ است باید به دقت و به صورت یکدست پر شود تا در نهایت گچ کاری و سفید کاری تمیز انجام شود.
جنس فولادی به کار رفته در ساخت رابیتس و همچنین وزن و تعداد ستون های به کار رفته در آن باید با توجه به میزان فاصله میلگردها تعیین شود. هر چقدر فاصله میلگردها زیاد باشد برای جلوگیری از شکم دادن گچ بهتر است از رابیتس با تعداد ستون و وزن بیشتر استفاده شود.
سقف کاذب رابیتس
سقف کاذب رابیتس رایج ترین نوع سقف کاذب است که به طور معمول از میلگرد و نبشی تشکیل شده است. سرعت زیاد در اجرا، پیدا کردن راحت مصالح، قابلیت اجرا روی طرح های متنوع و وجود نیروی کار ماهر زیاد سبب شده است تا سقف کاذب با رابیتس بندی یک روش محبوب برای ایجاد سقف کاذب باشد.
مزایای سقف کاذب رابیتس بندی شده
در زیر برخی از مزایای سقف کاذب رابیتس بندی شده ارائه شده است:
۱- سرعت اجرای رابیتس بندی خیلی زیاد است.
۲- ارزان و به صرفه بودن قیمت رابیتس
۳- مصالح مورد نیاز به راحتی پیدا می شوند.
۴- نیروی ماهر برای اجرای رابیتس زیاد است.
۵- انواع طرح های هندسی گوشه دار و منحنی با کمک رابیتس قابل اجرا است.
معایب کاذب رابیتس بندی شده
در زیر برخی از معایب سقف کاذب رابیتس بندی شده ارائه شده است:
- رابیتس دارای وزن زیادی است.
- گچی که برای نازک کاری به کار می رود بسیار زیاد است.
- هزینه گچ کاری زیاد می شود.
نیروی کار و مدت زمان اجرای رابیتس
برای رابیتس کاری سقف، حداقل ۴ نیروی کار لازم است که باید کارهای زیر را انجام دهند:
۱. یک جوشکار برای انجام زیرسازی کار نیاز است.
۲. یک کمک جوشکاری برای دادن وسایل مورد نیاز به جوشکار نیاز است.
۳. یک رابیتس بند حرفه ای برای نصب رابیتس نیاز است.
۴. یک نفر که به رابیتس بند کمک می کند.
استادکار باید در اجرای طرح ها مهارت داشته باشد تا از معماری و ابزار مورد نیاز اطلاع داشته باشد. به صورت کلی رابیتس کاری، کاری سخت است و نمی توان آن را به دست هر کسی سپرد. در صورتی که این کار را به افراد غیرماهر و بی تجربه بسپارند، نتیجه خوبی را نمی توان دریافت کرد. رابیتس باید با ظرافت و به دقت اجرا شود تا زیبایی واقعی خود را نشان دهد؛ بنابراین باید اجرای رابیتس توسط افراد ماهر انجام شود.
انواع دستگاه های مورد نیاز برای رابیتس کاری چیست؟
انواع دستگاه های مورد نیاز برای رابیتس کاری شامل دستگاه های جوش، انبرآماتور بندی، قیچی میلگرد بری، شاقول و... و. نام برد.
سوالات متداول
۱. انواع رابیتس چطور دسته بندی می شوند؟
رابیتس ها براساس ضخامت ورقی که دارند یا براساس تعداد پل یا ستون تقسیم بندی می شوند.
۲. اشتباهات رایج مجریانِ سقف کاذب رابیتس چیست؟
برخی از اشتباهات رایج مجریان در اجرای سقف کاذب این است که تراز را نادرست انجام می دهند و یا اورلپ ها توری ها را به صورت غیراصولی انجام می دهند.
*** محتوای این مطلب تبلیغاتی است و ایرنا مسئولیتی درباره آن ندارد.
نظر شما