واگذاری ۴ ماموریت مهم برنامه هفتم توسعه به جهاد دانشگاهی+فیلم

تهران- ایرنا- رییس سازمان جهاد دانشگاهی، از واگذاری چهار ماموریت فناورانه در حوزه‌های آب‌شیرین‌کن‌ ها، مولدسازی معادن، قطارهای برقی و ژن‌درمانی به این مجموعه از سوی مجلس شورای اسلامی ذیل برنامه هفتم توسعه کشور خبر داد.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، سازمان جهاد دانشگاهی با تکیه بر دانش و توانمندی متخصصان و پژوهشگران خود و بر اساس نیازهای جامعه در طول سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی اقدامات چشمگیری را در بومی سازی و انتقال دانش فنی روز دنیا در حوزه های مختلف از جمله پزشکی، فنی مهندسی، علوم پایه، کشاورزی و علوم انسانی به ثمر رسانده است.

این سازمان نیمه دولتی بر اساس وظیفه ذاتی خود که همان ارتباط دانشگاه و صنعت است، همواره با حمایت از حوزه پژوهش در دانشگاه ها و مراکز علمی و همچنین امضای قراردادهای علمی و پژوهشی با مراکز و سازمان های مختلف به منظور قطع وابستگی کشورمان طرح های تحقیقاتی بسیاری را برای استفاده در بخش های مختلف به صورت کاربردی در قالب فناوری پیاده سازی و به سرانجام رسانده است.

رهبر معظم انقلاب نیز در طول سال های گذشته همواره ضمن تشویق روحیه خودباوری ملی در بین جهادگران دانشگاهی، در سال ۱۳۸۶ از این مجموعه به عنوان مولود مبارک انقلاب نام برده و فرمودند: «بنده به جهاد دانشگاهی اعتقاد راسخ دارم».

طراحی و ساخت دکل حفاری با محرک برقی با عمق ۲۰ هزار فوت و مجهز به سیستم تصفیه گل و فوران‌گیر برای حفر چاه های نفت، طراحی سیستم برق و کنترل دکل های حفاری، طراحی دستگاه لوله مغزی سیار برای سرویس و تعمیرات و تکمیل چاه های نفت حفاری، طراحی بازوهای بارگیری نفت خام با طول بلندکننده ۶۵۰۰ متر به منظور انتقال ایمن و آسان نفت و فرآورده های نفتی یا معیانات گازی از ساحل به‌ کشتی و بالعکس، طراحی و ساخت مته های دندانه ای سه کاجی و همچنین مته PDC برای حفر چاه های نفتی و ساخت سامانه پیشگیری از تشکیل رسوب در کف مخازن نفتی و مواد موثره تعلیق شکن برای نمک زدایی از نفت از جمله محصولاتی است که سازمان جهاد دانشگاهی با حمایت و استفاده از دانش پژوهشگران در طول سال های گذشته برای استفاده در صنعت نفت کشور اجرایی کرده است.

طراحی و ساخت سیستم رانش و سامانه کنترل و نظارت قطار مترو، الکتروموتورهای معکوس گرد، موتور گیربکس ۱۲ هزار دور خورشیدی، سیستم لایه نشانی تحت خلأ، محصول الکتروفیلتر و بگ فیلترها با راندمان بالای غبارگیری برای استفاده در کارخانجات تولید سیمان، صنایع فلزی و فولادی و صنایع پالایشگاهی، تولید سرامیک های نسوز، طراحی و ساخت صداگیر داخلی رگولاتورهای اکسیال با ویژگی مقاوم در برابر انفجار مورد استفاده در صنایع خودروسازی، نفت، گاز، پتروشیمی، صنایع دفاعی، ساختمان سازی و صنایع برودتی، سامانه تست تجهیزات دوار با قابلیت تست ۵ هزار اسب بخار و سرعت ۳۷ هزار دور بر دقیقه‌ که برای تست گیربکس، توربین و سایر تجهیزات دوار استفاده می شود و استحصال فلزات گروه PGM از کاتالیست های کهنه خودرو و بازیابی فلزات گرانبها از پسماندهای الکترونیکی از دیگر محصولات این سازمان در بخش فنی مهندسی به شمار می روند.

واگذاری ۴ ماموریت مهم برنامه هفتم توسعه به جهاد دانشگاهی

سازمانی که به گفته حسن مسلمی نائینی رییس جدید جهاد دانشگاهی، رهبر معظم انقلاب همواره در توصیف این مجموعه و نهاد انقلابی جملات والایی بکار برده و آن را امید کشور دانسته و معتقدند همه ارگان ها، سازمان ها و مدیران کشور باید ضمن حمایت از آن، این مجموعه را در ایفای هرچه بهتر نقش خود راهبری کنند.

بر این اساس و در آستانه فرارسیدن چهل و سومین سالگرد جهاد دانشگاهی، مسلمی نائینی با حضور در خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) ضمن دیدار و گفت و گو با «علی نادری» مدیرعامل این رسانه و بازدید از بخش های مختلف رسانه مادر، در میزگردی با اشاره به دستاوردها و پیشرفت های این مجموعه دانش پایه، از دغدغه ها، مشکلات و دستاوردهای این نهاد ارزشمند انقلابی سخن گفت.

واگذاری ۴ ماموریت مهم برنامه هفتم توسعه به جهاد دانشگاهی

واگذاری ۴ ماموریت مهم برنامه هفتم توسعه به جهاد

رئیس جهاد دانشگاهی گفت: در حال حاضر چهار فناوری در برنامه هفتم توسعه برعهده ما گذاشته شده است که یکی از آنها در حوزه آب‌شیرین‌کن‌ ها است که وزارت نیرو باید در این زمینه به جهاد کمک کند، دیگری در حوزه مولدسازی معادن است که از وزارت صمت درخواست همراهی داریم، دیگری در زمینه ساخت قطارهای برقی است و مورد آخر هم در حوزه سلامت و ژن‌درمانی است.

مسلمی افزود: برخی موضوعات در حوزه فرهنگی و جمعیت را نیز مجلس قصد دارند به ما واگذار کند اما آن چیزی که تا امروز مرکز پژوهش های مجلس به ما اختصاص داده، همین چهار ماموریت است که وقتی جزو برنامه و وظایف جهاد شود، باید بودجه هم به آن اختصاص یابد.

وی در مورد این چهار ماموریت جهاد در برنامه هفتم توسعه گفت: آب شیرین کن ها و قطار برقی در مباحث محیط زیست خیلی موثر هستند، در حوزه مولدسازی معادن کشور نیز باید گفت که تعداد زیادی از معادن بلااستفاده مانده که ما باید از آنها استفاده کنیم و دیگری ژن درمانی است که اصل کار جهاد است. اولین نهادی که در حوزه سلول درمانی و سلول های بنیادی در کشور ما وارد شده، جهاد دانشگاهی است که با تاسیس رویان این کار را انجام داده است.

مسلمی ادامه داد: امیدواریم در این چهار ماموریت در برنامه هفتم با حمایت ارگان های مربوطه بتوانیم کارهای بزرگی انجام دهیم. انتظار حمایتی ما در حوزه مالی، تجهیزاتی، فضا و امکانات است و مجوزها و قانون هم در برخی از موارد کمک شایانی می تواند در تسریع انجام پروژه داشته باشد.

هرجا کاری در زمین مانده بود به جهاد سپرده می‌شد

رییس جهاد دانشگاهی در ابتدا در سخنانی با بیان اینکه، جهاد در زمان های مختلف و با توجه به نیازهای روز جامعه، با انجام ماموریت های مختلف ثمرات ارزشمندی برای کشور به ارمغان آورده است، خاطرنشان کرد: در ابتدای پیروزی انقلاب و درحالی که تمام درهای دنیا به روی ایران بسته بود و هدف تلاش دشمنان هم ساقط کردن این نظام مقدس بود، امام راحل (ره) با توجه به نیازهای علمی و فناوری کشور جهاد را پایه گذاری کردند.

مسلمی نائینی افزود: در واقع در ابتدا هرجا که احساس می شد که کاری بر زمین مانده است، جهادگران وارد میدان می شدند و کار را به نتیجه می رساندند و شاید در ابتدای انقلاب نیاز اساسی دانشگاه ها به اساتید و مدیرانی بود که جهاد در تربیت آنها نقشی اساسی داشت.

واگذاری ۴ ماموریت مهم برنامه هفتم توسعه به جهاد دانشگاهی

ساخت دستگاه مخابراتی رمزخوان در دوران دفاع مقدس

سی و یکم شهریورماه ۱۳۵۹، در حالی‌ که چهل‌وشش روز بیشتر از تشکیل جهاد دانشگاهی نگذشته بود، پای این نهاد به عنوان یکی از اولین مولودهای انقلاب اسلامی به جنگ تحمیلی که صدام علیه ایران آغاز کرده بود، باز شد. با شروع جنگ، علاوه بر حضور مستقیم جهادی ها در جبهه ها، بخش اعظم توان جهاددانشگاهی معطـوف به جبهه‌های حق علیه باطل شد.

رییس جهاد دانشگاهی در این خصوص با اشاره به ۱۰۳ شهید جهاد دانشـگاهی که ۹۶ نفر آنها در دوران دفاع مقدس به مقام شهادت نائل آمدند، خاطرنشان کرد که با همت جهادگران ۱۲۰ پروژه بزرگ و کوچک نظامی و بسیاری از تجهیزات و ادوات نظامی آسیب‌دیده که توان واردات آن از خارج از کشور نبود، تعمیر و بازسازی و حتی با ابتکار محققان جوان، تعداد زیادی از قطعات و تجهیزات راهبردی مورد نیاز جبهه ها بومی سازی شدند و دفاتر پشـتیبانی از جبهـه و جنگ راه‌اندازی شد.

مسلمی نائینی با تاکید بر اینکه، جهاد دانشگاهی نقش بی بدیلی در هشت سال دفاع مقدس داشت، با ذکر مثالی با اشاره به یکی از تجهیزات مخابراتی راهبردی بومی سازی شده توسط جهادگران دانشگاهی گفت: در همان ابتدای جنگ جهادگران موفق به ساخت یک دستگاه مخابراتی رمزخوان شدند که بسیاری از اطلاعات و اسرار دشمن بعثی را به روسای نظامی وقت کشور برای اتخاذ تصمیمات لازم منتقل می کرد.

وی با بیان اینکه، جهاد دانشگاهی حتی برای وضعیت فرهنگی و حفظ روحیـه رزمنـدگان اسلام برنامه داشت، انتقال مطبوعات و بازتاب های حمایت های مردمی از جنگ به خطوط مقدم جبهه و همچنین برگزاری گروه‌های تئاتـر دانشجویی و اجرای موسیقی اصیل برای رزمندگان را بخشی دیگر از خدمات فراوان جهاد نام برد.

راه‌اندازی اولین موسسات غیرانتفاعی در برهه انقلاب فرهنگی

رییس جهاد دانشگاهی در ادامه یکی دیگر از ماموریت های این مجموعه انقلابی در دوران جنگ را اقدامات فرهنگی در دانشگاه های کشور عنوان کرد و افزود: واقعا در آن برهه و حتی زمانی که بنده سال ۱۳۶۳ توفیق ورود به جهاد دانشگاهی را داشتم، دانشگاه ها به دلیل اینکه دشمن در آن زمان در این عرصه بسیار قوی عمل کرده بود، با یک خلأ فرهنگی مواجه بودند.

مسلمی نائینی افزود: به همت جهاد دانشگاهی و در حالی که تنها یک دفتر نماینده رهبری در دانشگاه ها فعال بود که اقدامات مختصری داشت، معاونت فرهنگی در دانشگاه ها شکل گرفت و اجرای اقدامات فرهنگی در دانشگاه های کشور را نیز جهاد دانشگاهی عهده دار شد.

واگذاری ۴ ماموریت مهم برنامه هفتم توسعه به جهاد دانشگاهی

وی ادامه داد: به دلیل اینکه مسوولیت تبلیغات جهاد دانشگاهی دانشگاه صنعتی اصفهان را عهده دار شدم، شاهد بودم تقریبا تمام کارهای فرهنگی این دانشگاه از نصب پوستر تا مسابقات مختلف، نمایش فیلم های کوتاه و بلند سینمایی و برگزاری تئاتر و موسیقی و همچنین برنامه های شب های احیا و شب های دهه های محرم را جهاد دانشگاهی برعهده گرفته بود و پوشش می داد.

مسلمی نائینی افزود: پس از آن شاهد یک جمعیت متقاضی ورود به دانشگاه ها بودیم اما دانشگاه‌ها توان پاسخگویی به این تقاضا را نداشتند و خوشبختانه جهاد اولین نهادی بود که دانشگاه غیرانتفاعی برای تحصیل جوانان تاسیس کرد که با بودجه مردم اداره می شد و هدف این بود که هیچ فشاری به دولت نباشد؛ بنابراین موفق شد بهترین دانشگاه غیرانتفاعی تاسیس کند و اولین موسسات غیرانتفاعی در واقع موسسات جهاد دانشگاهی بودند که به تدریج به دانشگاه تبدیل شدند.

سکانداری جهاد در حوزه سلول‌های بنیادی

رییس جهاد دانشگاهی در ادامه اظهار داشت: با گذشت زمان در برهه ای جهاد به دلیل فشار تحریم ها و نیازمندی های فناورانه کشور در بخش های مختلف، توسعه نوآوری و فناوری را با تمرکز بر حوزه پژوهش در دستور کار خود قرار داد.

مسلمی نائینی افزود: بر همین اساس خوشبختانه جهاد دانشگاهی در طول دهه های اخیر دستاوردهای ارزشمندی را در حوزه تحقیقات و تولید محصولات فناورانه برای کشور به ارمغان آورده است.

وی با اشاره به دستاوردهای ارزشمند جهاد دانشگاهی در زمینه‌های مختلف تحقیقاتی از جمله ژن‌درمانی، سلول های بنیادی، ناباروری و سلول‌درمانی یادآور شد: این دستاوردها منجر به خودکفایی در بخش‌های مهمی از نظام سلامت و درمان شده و بر همین اساس جزو مظاهر مهم استقلال و قدرت کشور به شمار می‌روند و در واقع جهاد پرچم نظام مقدس جمهوری اسلامی را در این زمینه ها در دنیا برافراشته کرد.

واگذاری ۴ ماموریت مهم برنامه هفتم توسعه به جهاد دانشگاهی

دستاوردهایی در حوزه امنیت غذایی

مسلمی نائینی همچنین گفت: جهاد دانشگاهی علاوه بر نوآوری در حوزه تحقیقات پزشکی، در سایر حوزه ها از جمله صنعت و کشاورزی تجهیزات و محصولات فراوانی را بومی سازی و حتی ابداع کرده است.

وی توضیح داد: با توجه به اینکه یکی از دغدغه های رهبر معظم انقلاب، دستیابی کشور به امنیت غذایی و ورود هرچه بیشتر نوآوری به حوزه کشاورزی است، جهاد دانشگاهی در حوزه تولید جنین ممتاز منجمد برای اصلاح نژاد گاوهای شیری و گوشتی، فناوری تولید چهار نوع بذر هیبرید سبزی و صیفی، کسب دانش فنی و تولید بچه ماهی سی باس برای پرورش در قفس و تکثیر گاومیش‌هایی با خصوصیات ژنتیکی برتر وارد شده و موفقیت های زیادی در این زمینه به دست آورده است.

مسلمی افزود: همچنین با هدف خودکفایی و تأمین امنیت غذایی کشور در زمینه رفع وابستگی از واردات گوشت، کره و تولید گوساله نر ممتاز جهت تولید اسپرم منجمد با قابلیت تعیین جنسیت طرح فناورانه «تولید جنین ممتاز منجمد برای اصلاح نژاد گاوهای شیری و گوشتی» در جهاد دانشگاهی اجرا شد.

وی نتایج حاصل از اجرای این طرح را صرفه جویی در واردات نهاده‌های دامی، راندمان بهتر تولید و عدم نیاز به افزایش جمعیت دام، خودکفایی در زمینه واردت گوشت و کره، توسعه نژادهای گوشتی، امکان صادرات جنین منجمد و ارزآوری و اشتغال‌زایی عنوان کرد.

وی همچنین دستیابی به دانش تولید بذر هیبرید محصولات صیفی و سبزی به‌ خصوص گوجه و خیار و فلفل گلخانه‌ای را از دیگر دستاوردهای جهاد در حوزه کشاورزی عنوان کرد و حفظ استقلال، امنیت غذایی و کاهش واردات را از نتایج این طرح برشمرد.

واگذاری ۴ ماموریت مهم برنامه هفتم توسعه به جهاد دانشگاهی

ساخت و تحویل ۳ دکل حفاری به وزارت نفت

رئیس جهاد دانشگاهی همچنین طراحی و ساخت دکل حفاری و تجهیزات مربوطه، برای حفر چاه های نفت، طراحی بازوهای بارگیری نفت خام برای انتقال ایمن و آسان نفت و فرآورده های نفتی و معیانات گازی از ساحل به کشتی و بالعکس، طراحی و ساخت مته های دندانه ای سه کاجی و همچنین مته PDC برای حفر چاه های نفتی و ساخت سامانه پیشگیری از تشکیل رسوب در کف مخازن نفتی و مواد موثره تعلیق شکن برای نمک زدایی از نفت را از جمله سایر فعالیت های این نهاد نام برد.

مسلمی نائینی افزود: هم اکنون یکی از کارهای بزرگ جهاد ساخت دکل های حفاری است و تاکنون دو نمونه را تحویل وزارت نفت داده ایم و یک نمونه دیگر را تا آخر شهریور باید تحویل دهیم و این یک کار بزرگ و با فناوری های متعدد است که انجام شده است.

رییس جهاد همچنین، رانش و سامانه کنترل و نظارت قطار مترو، الکتروموتورهای معکوس گرد، موتور گیربکس ۱۲ هزار دور خورشیدی، سیستم لایه نشانی تحت خلا، محصول الکتروفیلتر و بگ فیلترها با راندمان بالای غبارگیری برای استفاده در کارخانجات تولید سیمان، صنایع فلزی و فولادی و صنایع پالایشگاهی، تولید سرامیک های نسوز، طراحی و ساخت صداگیر داخلی رگولاتورهای اکسیال با ویژگی مقاوم در برابر انفجار مورد استفاده در صنایع خودروسازی، نفت، گاز، پتروشیمی، صنایع دفاعی، ساختمان سازی و صنایع برودتی، سامانه تست تجهیزات دوار برای تست گیربکس، توربین و استحصال فلزات گروه PGM از کاتالیست های کهنه خودرو و بازیابی فلزات گرانبها از پسماندهای الکترونیکی را تعدادی دیگر از محصولات این سازمان در بخش فنی مهندسی برشمرد.

مسلمی نائینی با بیان اینکه، این مجموعه در طول دهه های گذشته در آموزش و پرورش نیروهای نخبه کشور نقش مهمی داشته است، افزود: بسیاری از مدیران نخبه کشور همچون مرحوم کاظمی آشتیانی پرورش یافته در جهاد دانشگاهی بودند.

وی با اشاره به دیدار سالانه رهبر معظم انقلاب با جامعه نخبگان و اساتید و جامعه دانشگاهی کشور افزود: ایشان همواره در این جمع از مرحوم کاظمی آشتیانی به عنوان بهترین الگو یاد می کنند که با همت، تعهد و تلاش و ایمان توانست کارهای بزرگی را به سرانجام برساند.

گفت و گو از: یوسف درویشی و ناهید شفیعی

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha