به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، نمایندگان مجلس در جلسه علنی روز یکشنبه - ۱ مرداد - با لایحه موافقتنامه همکاریهای امنیتی و انتظامی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری قرقیزستان موافقت کردند.
ابوالفضل عمویی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با ارایه گزارش این کمیسیون به نمایندگان گفت: موضوع لایحه موافقتنامه همکاریهای امنیتی و انتظامی ایران و قرقیزستان به همکاری در حوزههایی چون مبارزه با قاچاق انسان، مواد مخدر، افراط گرایی، پولشویی و تروریسم باز می گردد.
وی افزود: ایران و قرقیزستان عضو سازمان های منطقه ای اکو، شانگهای و اوراسیا هستند که نهادهای مهم اقتصادی منطقه به شمار می روند.
به گفته عمویی، این توافقنامه در ۱۲ بند تنظیم شده است و وزرای امور خارجه و کشور ایران و قرقیزستان آن را امضا خواهند کرد.
عمویی افزود: کمیسیون امنیت ملی مجلس در جریان بررسی این لایحه یک تبصره به آن افزود که در اجرای آن، اصول ۷۷، ۱۲۵ و ۱۲۹ قانون اساسی رعایت شود؛ این بدان معناست که این لایحه بدون مجوز مجلس امکان اجرا ندارد و برای رفع اختلاف جهت ارجاع به داوری نیاز به مجوز مجلس دارد.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس همچنین با اشاره به اظهارات برخی نمایندگان مجلس مبنی بر اینکه آیا نمایندگان بر روند اجرای توافقنامههای بینالمللی نظارت دارند؟ گفت: آنها میتوانند از وزرای مربوطه در کمیسیون امنیت ملی سوال مطرح کنند؛ توافقنامه در چهارچوب همکاریهای امنیتی و انتظامی است که برای روابط اقتصادی دو کشور اعتمادساز است و فضای امنی برای تجار فراهم میکند. آسیای میانه یکی از بازارهای ما خواهد بود.
در ادامه محمدرضا صباغیان نماینده مردم بافق در مجلس به عنوان مخالف اظهار داشت: تا به حال هیچ گزارشی نسبت به تصویب موافقتنامههای بینالمللی در مجلس ارائه نشده و ما از هیچ کدام از مفاد مصوبههای در خصوص توافقنامههای بینالمللی و روند اجرای آنها اطلاعی نداریم که در چه مرحلهای قرار دارند نمایندگان در کنار قانونگذاری نظارت هم باید داشته باشند.
مرتضی محمودوند نماینده مردم خرم آباد در مجلس به عنوان موافق لایحه موافقتنامه همکاریهای امنیتی و انتظامی میان ایران و قرقیزستان گفت: داشتن همکاری با دنیا از لوازم ارتباط با کشورهاست و این روابط به نفع ایران است که نه تنها در ابعاد امنیتی و انتظامی که در سایر ابعاد از جمله اقتصادی نیز نتایج مثبت در پی خواهد داشت.
علی بابایی کارنامی دیگر مخالف لایحه موافقتنامه همکاریهای امنیتی و انتظامی ایران و قرقیزستان گفت: کشوری مانند قرقیزستان برای ما اهمیت چندانی ندارد ایران کشور سادهای نیست که نگاه سادهای به روابط خارجی آن داشته باشیم.
نماینده مردم ساری در مجلس افزود: این لایحه با برخی مفاد قانون اساسی مخالف است چرا وزیر کشور باید در این خصوص دخالت کند مسئولیت همه روابط بینالملل با وزیر امور خارجه است.
وی با بیان اینکه برخی مفاد این لایحه مشخص نیست خواستار ارجاع لایحه به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شد و گفت: به عنوان مثال منظور از دامنه افراط گرایی در این لایحه چیست؟ این موارد را کمیسیون باید بیشتر توضیح دهد.
جلیل رحیمی جهان آبادی به عنوان موافق این لایحه اظهار داشت: رابطه ما با کشورهای آسیای مرکزی که برخی از آنها عضو سازمان شانگهای هستند، روابط تاریخی است و تبادلات اقتصادی گسترده با آنها داریم حائز اهمیت است، به خصوص کشوری مانند قرقیزستان که در مقابل انقلابهای رنگی آمریکا ایستادگی کرد.
سیدمحمد حسینی معاون پارلمانی رئیس جمهور نیز با اشاره به عضویت ایران و قرقیزستان در سازمان شانگهای و اکو، تصویب لایحه توافقنامه همکارییهای امنیتی ایران و قرقیزستان را با اهمیت دانست و اظهار کرد: حل و فصل اختلافات در لایحه مشخص و روش اجرای کار نیز تعیین شده است و زمان اعتبار این لایحه نامحدود است.
در نهایت نمایندگان مجلس با ۱۷۹ رای موافق، ۵ رای مخالف و ۸ رای ممتنع به کلیات لایحه همکاریهای امنیتی و انتظامی ایران و قرقیزستان، سپس با ۱۶۳ رای موافق، ۴ رای مخالف و هفت رای ممتنع به جزئیات ماده واحده لایحه موافقتنامه همکاریهای امنیتی و انتظامی ایران و قرقیزستان رای مثبت داد.
نظر شما