سپردن جان به رودخانه های وحشی/ داغی که وسوسه آبهای البرز بر دل می نشاند

کرج – ایرنا- تابستان که فرا می رسد گردشگران به زیر سایه درختان حاشیه رودخانه های استان البرز پناه می آورند اما گاهی وسوسه آبتنی به بهایی سنگین برای افراد بی احتیاط تمام می شود.

به گزارش ایرنا، این روزها مناطق گردشگری البرز مانند حاشیه رودخانه های کرج، طالقان و برغان استان البرز مملو از جمعیت گردشگرانی است که برای دمی آسایش و فرار از نورخورشید و گرما به این مکان ها پناه آورده اند. آب، رودخانه و درخت پناه همیشگی مسافران و افراد به ستوه آمده از حرارت تابستانند اما این میزبانی تا زمانی تن آسا و گواراست که هیچ ریسک خطری در میان نباشد و میهمان بی گدار به آب نزند.

سردی دمای آب برای تن های گرما زده گاهی آنچنان خوشایند و لذت بخش است که چوب احساس و ناآگاهی برخی را به داخل رودخانه «هل » می دهد تا سردی و خنکای آب را با عمق جان بچشند غافل از اینکه گرداب برای بلعیدن جان در کمین است. اینجاست که مرز دوستی با آب و رودخانه آشکار می شود ؛ زمانی که کار از کار گذشته است.

سپردن جان به رودخانه های وحشی/ داغی که وسوسه آبهای البرز بر دل می گذارد

در کناره رودخانه کرج تا چشم کار می کند گردشگران لنگر انداخته و اسباب رفاه و آسایش را پهن کرده اند اما به یکباره شیون و کمک خواهی مادران و اعضای خانواده در فراق عزیز یا عزیزانی همه جا را فرا می گیرد و خاطره ای تلخ در یک روز شیرین رقم می خورد.

چند متر یا کیلومتر پایین رودخانه ناجیان و غواصان برای یافتن غرق شده در حال جستجو و تلاشند و آب روشن و گورا، جان شیرین را گرفته و جسد کبود را به آنان می سپارد و. یک روز گردشگری گاهی آنچنان تلخ می شود که ماه ها و سال ها سایه غم در اذهان می تازاند.

در این میان اندوهناک تر اینکه گاهی پدر یامادر به بهای سرگرمی و بازی در آب مسبب از دست دادن فرزندان خردسال خود می شوند و اجساد کودکان معصوم در میان گریه ها تراژدی غم انگیزی خلق می کند.

با این وجود دیدن رودخانه های خروشان کرج ، طالقان یا برغان برای بسیاری جذاب و زیباست اما نگاه برخی به سیمای آب، سیل اشک بر گونه هایشان جاری می کند.

تابلوهای هشدار اگرچه در حاشیه رودخانه خودنمایی می کنند اما زمانی نگاه ها محو آنها می شوند که کار از کار گذشته است .

آمار چه می گوید؟

سپردن جان به رودخانه های وحشی/ داغی که وسوسه آبهای البرز بر دل می گذارد

هرچندسال ۱۴۰۲ آمار دقیقی از شمار قربانیان آب البرز انتشار نیافته اما به گفته مدیرکل پزشکی قانونی البرز سال گذشته آب ۳۷ قربانی در این استان داشت.

"بهزاد ولی زاده" افزود: این افراد در استخر، کانال آب، رودخانه و دریاچه مصنوعی جان خود را از دست دادند که از مجموع متوفیان ۲۷ نفر مرد و ۱۰ نفر زن بودند و در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۴۰۰ حدود ۴۲ درصد کاهش داشت.

وی آماری از تعداد غرق شدگان سال جاری البرز ارائه نداد اما به گفته مدیرعامل جمعیت هلال احمر البرز کشف جسد جوان غرق شده در روز ۱۷ تیرماه سال جاری در سد کرج آخرین حادثه امسال رقم خورد.

"محمدباقر خلفی" گفت: پنج جوان در سد کرج اقدام به شنا کرده بودند که یک نفر از آنها غرق شد.

طبق آمار سال ۹۹ رودخانه های البرز با ۵۲ نفر قربانی پرشمارترین تلفات را طی سال های اخیر به ثبت رساندند.

هشدار! بازار داغ غرق شدگی در تابستان

کارشناس آموزش اورژانس استان البرز می گوید: مردم به تصور اینکه رودخانه‌ها عمق و خطر کمتری دارند برای شنا و تفریح وارد آن می‌شوند، در حالی که بیشترین آمار غرق شدگی مربوط به رودخانه‌هاست.

"مسعود بهنام ارزنده" گفت: غرق شدگی به دنبال افتادن فرد در آب و به دلیل عدم توانایی فرد در نفس کشیدن و نرسیدن اکسیژن به اعضای حیاتی مثل قلب و مغز ایجاد می‌شود. فرد در اثر غرق شدگی ممکن است دچار مرگ مغزی یا در صورت نجات دچار فلج‌های مادام العمر شود.
وی ادامه داد: در مورد غرق شدگی نکته‌ مهم شناسایی محل‌های پرخطر برای شنا کردن است، دریاها، دریاچه‌ها، رودخانه‌ها، سدها و استخرهای کشاورزی و حتی استخرهای استاندارد محل‌هایی هستند که شنا کردن درآن می تواند برای همه به ویژه کودکان خطرناک باشد. برخلاف تصورعموم که حتما باید محل عمیقی باشد تا غرق شدگی رخ دهد، غرق شدگی بیشتر درآب‌های کم عمق رخ می‌دهد.
ارزنده در خصوص علت افزایش آمارغرق شدگی در رودخانه‌ها اظهار کرد: بیشتر مردم برای گردش به اطراف رودخانه‌ها می‌روند در حالی که رودخانه‌ها قسمت‌های کم عمق و عمیق دارد و این ویژگی‌ها خطرآفرین است.

وی گفت: از طرفی کودکان به دلیل بازی یا شیطنت ممکن است وارد آب شده و غرق شوند. در رودخانه‌ها چون سرعت حرکت آب بیشتر است و فرد پس از ورود به آن تعادلش را از دست داده و داخل آب می افتد. سپس جریان آب او را با خود برده و فرد نمی‌تواند خودش را نجات دهد و دچار غرق شدگی می‌شود.
این کارشناس افزود: به خاطر اینکه بستر رودخانه‌ها، بسترهای ناهموار با سنگ‌های ریز و درشت است، ضمن اینکه فرد توسط جریان آب رودخانه جا به جا می‌شود، قطعا سر و اندام‌هایش به ناهمواری‌های کف رودخانه و سنگ‌ها برخورد کرده و فرد دچار آسیب مغزی می‌شود. فرد با این آسیب بعد از اینکه از هوش می‌رود، دچار غرق شدگی خواهد شد.
این کارشناس آموزش اورژانس درباره نجات فرد غرق شده تاکید کرد: به مردم توصیه می‌کنیم اگر فرد غرق شده‌ای را داخل آب دیدند، اگر دوره‌های آموزش غریق نجات را ندیده‌اند، به هیچ عنوان وارد آب نشده و سعی در نجات فرد نکنند. چون خودشان به قربانی دوم غرق شدگی تبدیل می‌شوند. بهترین کار این است که از وسایلی مثل چوب بلند، طناب، تیوپ یا جلیقه نجات برای کمک به فرد غرق شده استفاده کنند.

وی افزود: اگر با فرد غرق شده‌ای مواجه شدند که توانسته بودند او را از آب خارج کنند، اگر ارگان‌های امدادی حضور نداشتند حتما با شماره ۱۱۵ تماس بگیرند. تا همکاران اورژانس به محل حادثه برسند، باید با توجه به توصیه‌هایی که واحد ارتباطات اورژانس به آنها می‌دهند، عملیات احیاء را روی فردی که دچار ایست تنفسی و قلبی شده است شروع کنند. با رسیدن اورژانس اقدامات پیشرفته تر نجات انجام خواهد شد.
بهنام ارزنده با اشاره به اینکه صرف گذاشتن تابلوی شنا ممنوع برای محل‌های پر خطر در استان کافی نیست گفت: موضوع مهم تعیین و جانمایی مناطق از پیش تعیین شده و استاندارد به ویژه در حاشیه رودخانه هاست تا مردم بتوانند برای تفریح با احتمال کمترین خطر به این محل‌ها بیایند. لازم است در محل‌های خطرناک و پرتردد، غریق نجات به صورت تمام وقت حضور داشته باشد تا در صورت شنا و احتمال غرق شدگی، غریق نجات برای کمک اقدام کند.
وی تاکید کرد: رودخانه‌ها به هیچ عنوان محل مناسبی برای شنا نیستند و قطعا استانداردترین محل، همین استخرهای شنا هستند که با توجه به متراژ و عمق دیده شده و حضور غریق نجات با اطمینان می‌توان در آن شنا کرد.
بهنام ارزنده درباره اقدام برخی از مردم برای گرفتن فیلم و عکس در هنگام بروز حوادث سیل و طغیان رودخانه‌ها یادآور شد: اگرچه تصویربرداری و به اشتراک گذاشتن تصاویر حوادث طبیعی، می‌تواند جالب باشد اما اقدامی خطرناک است، توصیه این است که در هنگام سیل و طغیان رودخانه‌ها اولین اقدام نجات خودشان و اطرافیانشان باشد. علاوه بر این ازدحام و تراکم جمعیت در محل حادثه باعث کندی حرکت و خلل در امر امداد رسانی می‌شود.
وی در خصوص غرق شدگی نوزادان گفت: برای نوزادان ممکن است غرق شدگی هنگام حمام کردن نوزادان رخ دهد. در اثرسهل انگاری اگر حتی برای ثانیه یا دقایقی نوزاد در وان یا لگن رها شوند ممکن است نوزاد غرق شود. از این رو به والدین توصیه می‌کنیم در هنگام حمام نوزاد خود بیشتر مراقب باشند.
کارشناس واحد آموزش اورژانس استان البرز در پایان تاکید کرد: با توجه به اینکه پیش بینی‌های هواشناسی امروزه دقیق‌تر شده و تغییرات آب و هوایی را قبلاً به اطلاع مردم می‌رسانند، ضروری است مردم اگر بخواهند از تفرجگاه‌ها استفاده کنند حتما وضعیت آب وهوا را بسنجند و حتی اگر خیلی اخبار هواشناسی را دنبال نمی‌کنند، ایمنی محل را مورد توجه قرار دهند. چون ممکن است هوا که در ابتدا و به ظاهر آرام است، پس از مدتی خسارت زیادی را به دنبال داشته باشد. کماکان که چنین تجربه‌ای را در سیل اخیر جاده چالوس شاهد بودیم.
دستگاه متولی آب های البرز چه می گوید؟

سپردن جان به رودخانه های وحشی/ داغی که وسوسه آبهای البرز بر دل می گذارد

"عباسعلی کیخایی" مدیر روابط عمومی شرکت آب منطقه ای استان البرز می گوید: به رغم نصب تابلوهای هشداری و حتی حضور ماموران حفاظت آب در حاشیه رودخانه گردشگری کرج برخی به هشدارها توجه نمی کنند و حادثه می آفرینند.
وی ادامه داد: انتظار می رود گردشگران و مردم از حضور در حاشیه رودخانه های کرج ، طالقان و برغان خودداری کنند چرا که ورود به حریم این رودخانه ها به ویژه برای کودکان و افراد خردسال پرمخاطره است .

کیخایی گفت : گاهی پا گذاشتن به داخل رودخانه با از دست دادن تعادل بدن همراه شده و فرد براثر شدت سردی و جریان آب رودخانه غرق می شود و در کمترین زمان ممکن جان خود را از دست می دهد.

مدیر روابط عمومی شرکت آب منطقه ای البرز تاکید کرد: رودخانه های کرج و طالقان به علت تغذیه از یخچال های طبیعی ارتفاعات ، دمای آب آنها پایین است و با ورود افراد به داخل آب دچار مشکل اساسی خواهند شد.

وی اظهار کرد: وجود چاله های رسوبی در داخل رودخانه کرج سبب می شود تا افراد در کمترین زمان ناپدید شوند و متاسفانه اجساد قربانیان پس از چند ساعت و گاهی چند روز پیدا می شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha