به گزارش روز یکشنبه ایرنا، نشریه کره ای "کوریا تایمز" در گزارش خود نوشت:
محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی ایران روز شنبه گفت که تمام وجوه مسدود شده ایران در کره جنوبی آزادسازی شده و این مبلغ برای «کالاهای غیرتحریمی» استفاده خواهد شد. ایالات متحده گفته است که این بودجه برای خرید غذا، دارو، تجهیزات پزشکی که کاربرد نظامی ندارند مورد استفاد قرار خواهد گرفت.
به دنبال این معامله،خبرگزاری جمهوری اسلامی، گزارش داد که وجوه ایرانی به ارزش ۶ میلیارد دلار در کره جنوبی در بانکی در سوئیس به یورو تبدیل شده است.
از سال ۲۰۱۹، پس از اعمال تحریمهای آمریکا علیه ایران، حدود ۷ میلیارد دلار در دو بانک کره جنوبی از جمله بانک ووری و بانک صنعت کره نگهداری می شود. به گفته فرزین، ایران یک میلیارد دلار را به دلیل کاهش ارزش ارز را از دست داده است.
در سال ۲۰۲۱، نفتکش هانکوک چمی Hankuk Chemi متعلق به شرکت کشتی رانی دی ام DM در کره جنوبی از ژانویه تا آوریل ۲۰۲۱ توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توقیف شد. در آن زمان، ایران این کشتی را به نگرانی های ناشی از نشست مواد آلوده و شیمیایی که ناقص قوانین محیط زیست بود، توقیف کرد. اما بنظر می رسد این اقدام تهران در عتراض به وجوه مسدود شده ایران در کره جنوبی تعبیر می شود.
در ژانویه سال جاری، پس از آن که یون سوک یول، رئیس جمهور کره جنوبی گفت که کره جنوبی و امارات متحده عربی در موقعیت های مشابهی قرار دارند و به ترتیب با کره شمالی و ایران به عنوان دشمنان اصلی و بزرگترین تهدیدهای خود روبرو هستند، روابط بین دو کشور با آشفتگی بیشتری روبرو شد. پس از این اظهارات، کره جنوبی و ایران هر دو نمایندگان یکدیگر را در اعتراض به این مساله فراخواندند.
بر اساس این گزارش، این تنش ها تأثیر محسوسی بر تجارت بین دو کشور داشته است و در نتیجه این مساله روند تجاری دو کشور کاهش یافته است.
بر اساس گزارش انجمن تجارت بین المللی کره، حجم مبادلات تجاری میان کره جنوبی با ایران در سال ۲۰۱۱ بالغ بر ۱۷.۴۳ میلیارد دلار برآورد شده بود، اما این رقم در سال ۲۰۲۱ به ۱۷۷ میلیون دلار و در سال ۲۰۲۲ به ۱۹۵ میلیون دلار تقلیل یافت.
در این بازه زمانی، اکثر شرکت های کره جنوبی فعالیت خود در تهران را متوقف کردند و تنها چهار شرکت کره ای از سپتامبر سال گذشته تا کنون پرسنل خود را در این کشور برجا گذاشته است.
بر اساس این گزارش کره تایمز در تماس با سفارت ایران موفق به دریافت جزئیاتی بیشتردر این خصوص نشده است. همچنین وزارت امور خارجه از تایید جزئیات درباره توافق ایران و آمریکا خودداری کرده و ابراز امیدواری کرده است این مساله به خوبی حل و فصل شود.
اگرچه آزادسازی این صندوق به معنای لغو تحریمهای آمریکا علیه ایران یا احیای توافق هستهای ایران نیست، اما انتظارات برای بهبود روابط بین سئول و تهران به ویژه در زمینه اقتصادی رو به افزایش نشان می دهد .
امید به توسعه همکاری دو کشور در صنایع سنگین مانند ماشینآلات، ساختمان، پتروشیمی و فولاد که بیشترین صادرات کره جنوبی به ایران را تشکیل میدهند، بیشتر است.
از سال ۱۹۷۵ میلادی تا کنون زیرمجموعه دی ال ای اند سی DL E&C در ایران مشغول به فعالیت است. در سال ۲۰۱۶ میلادی مجموله صنعتی دائیلیم Daelim یکی از زیرمجموعه های دی ال ای اند سی قراردادی به ارزش ۱.۹ میلیارد دلار با پالایشگاه نفت اصفهان ایران برای ساخت یک پالایشگاه نفت منعقد کرد اما به دنبال مشکلات اقتصادی ناشی از اعمال تحریم ها این همکاری به حال تعلیق درآمد.
بر اساس این گزارش، صنایع فولاد نیز امیدوار به توسعه همکاری دو کشور هستند چرا که این مساله می تواند میزان تقاضا برای افزایش فولاد را بالاتر ببرد.
یک مقام مسئول در یک شرکت فولادسازی در ایران که در این گزارش اشاره ای به نامش نشده است، می گوید «اگرچه باید بر روند توسعه مبادلات تجاری به دلیل تحریمها اعمال شده نظارت داشته باشیم، اما بنظر می رسد بهبود روابط سئول و تهران سیگنال خوبی برای صنایع سنگین به همراه داشته باشد.»
بر اساس این گزارش، تجهیزات پزشکی و محصولات دارویی نیز به عنوان اقلام تجاری جدید به شمار می آیند زیرا تحریم های اعمال شده از سوی کشورهای خارجی تجارت کالاهای غیر از اهداف بشردوستانه را نیز هدف قرار می دهد.
همچنین نمایندگی ارتقای تجارت و سرمایه گذاری کره در مورد ایران، کره جنوبی صادرات دارو، تجهیزات پزشکی و سایر محصولات مراقبت های بهداشتی به ایران را از سر گرفت، زیرا تحریم های ایالات متحده تجارت کالاهای بشردوستانه را در ژوئن ۲۰۲۰ به دلیل همه گیری کووید-۱۹ مجاز دانسته است.
در این گزارش آمده است: برای ادامه روابط همکاری با ایران، لازم است صادرات کالاهای بشردوستانه مانند تجهیزات پزشکی، دارویی و مواد غذایی به عنوان بخشی از کمکهای بشردوستانه حفظ شود. همچنین انتظار می رود در کنار تجارت مستقیم با ایران، واردات نفت خام کره جنوبی از جمهوری اسلامی نیز افزایش یابد.
پس از افزایش تنش در روابط سئول و تهران، نگرانی ها در مورد پیامدهای احتمالی بر واردات نفت کره جنوبی ایجاد شده است، زیرا این کشور بیش از ۷۰ درصد از واردات نفت خام خود را از طریق تنگه هرمز تامین می کند.
نظر شما