«سوگ شفق»؛ روایت غروب آزادمردی که زیر بار ظلم کمر خم نکرد

تهران- ایرنا- ویژه برنامه موسیقایی مذهبی «سوگ شفق» با روایتی از حماسه کربلا به مناسبت اربعین حسینی با همراهی ارکستر به رهبری عرفان وکیلی در برج میلاد روی صحنه رفت.

به گزارش خبرنگار موسیقی ایرنا، ویژه برنامه موسیقایی مذهبی «سوگ شفق» به مناسبت اربعین حسینی با آهنگسازی میلاد آقایی، همراهی ارکستر و رهبری عرفان وکیلی، منتخبی از نوازندگان و خوانندگان به مدت سه شب (۱۶، ۱۷ و ۱۹ شهریور) در مرکز همایش‌های برج میلاد تهران برگزار می‌شود و شامگاه جمعه (۱۷ شهریور) در دومین شب میزبان مخاطبان بود.

این برنامه موسیقایی، حماسه کربلا را در پنج پرده؛ تقابل خیر و شر، صبح عاشورا، بازگشت جناب حُر، شهادت حضرت عباس(ع) و شهادت امام حسین(ع) با همراهی نوازندگان منتخب، گروه کُر به رهبری سرژیک میرزائیان و خوانندگان؛ مجتبی عسگری در نقش امام حسین (ع)، هادی فیض‌آبادی در نقش حضرت عباس(ع)، سیدمحسن حسینی در نقش جناب حُر، امیرحسین سمیعی در نقش عمر بن سعد، محمدرضا صفی در نقش شمر و ستار روزبه در نقش ابلیس روایت می‌کند.

امیرعباس ستایشگر مدیرعامل انجمن موسیقی ایران در توضیحی درباره این ویژه برنامه موسیقایی نوشته است: ««سوگ شفق» فرصتی است تا از مسیر هنر، راه ارادت و بندگی خود را بپیماییم و برای سرنهادن بر این آستان جانان، گلبانگ سربلندی قافله کربلا را همراهی کنیم. قرن‌هاست که حدیث نینوا، آتش به جان آب می‌زند و ما در ایام اربعین حسینی این تشنگی و آن واقعه عظیم را به سوگ می‌نشینیم. تکرار می‌کنیم تا به خود و جهانیان تذکر دهیم راه نجات، تنها در پناه حسین (ع) است. آنجا که عطر معرکه را از خود گلاب باید شنید. جان را برای حضورش آذین‌بندی می‌کنیم. «سوگ شفق» در پنج پرده و روایتی از حماسه کربلاست که برای نخستین بار به اجرا در می‌آید. باشد که این صدا، به عنوان مُهر بندگی به پیشانی‌مان حک شود و به یاد بیاوریم: ماندش نماز آخرین، بر منبر خونین زین/ ساقی سرودی دست چین، سرداد و بر محراب زد»

«سوگ شفق»؛ روایت غروب آزادمردی که زیر بار ظلم کمر خم نکرد

پرده اول «سوگ شفق»؛ روایتی از تقابل خیر و شر است؛ روایت موسیقایی که توسط گروه کُر با خوانش اشعاری از حافظ شیرازی و همراهی سازهای کوبه‌ای و چنگ آغاز می‌شود و در نهایت ابلیس وارد صحنه می‌شود و ستار روزبه اشعاری را از فردوسی می‌خواند: «چو ضحاک شد بر جهان شهریار، بر او سالیان انجمن شد هزار/ سراسر زمانه بدو گشت باز، برآمد بر این روزگار دراز»

سپس گروه کُر با خوانش شعر حافظ با مطلع «از هر طرف که رفتم جز وحشتم نیفزود....» و شعر ابوتراب جلی اجرا را ادامه می‌دهد.

«سوگ شفق»؛ روایت غروب آزادمردی که زیر بار ظلم کمر خم نکرد

پرده دوم؛ روایتی از صبح عاشوراست که با رجزخوانی عمر سعد (امیرحسین سمیعی) و همراهی سازهای کوبه‌ای آغاز می‌شود: «آمدم امروز پیکاری کنم، خون ز قلب تیغ‌ها جاری کنم...»

سپس امام حسین (ع) (مجتبی عسگری) وارد صحنه می‌شود و با همراهی سازهای زهی و چنگ به رجزخوانی عمر سعد پاسخ می‌دهد: «مرد جنگی را هراس از جنگ نیست، زیستن با ظلم غیر از ننگ نیست/ گر غریبی خسته دور از میهنم، میهمانم بر شما کی دشمنم»، این گفت و گو با همراهی سازهای ارکستر ادامه پیدا می‌کند و در نهایت اجرا وارد پرده سوم می‌شود.

«سوگ شفق»؛ روایت غروب آزادمردی که زیر بار ظلم کمر خم نکرد

پرده سوم؛ روایت بازگشت جناب حُر نزد لشگر امام حسین (ع) است؛ سازهای زهی و کوبه‌ای راوی گفت و گوی پرچالش‌ میان حُر، شمر و عمربن سعد هستند که در نهایت با آواز مجتبی عسگری (امام حسین(ع)) خطاب به حُر در اوج پایان می‌گیرد: «روز ازل که عهد خلایق ستانده‌اند، نام تو را به جرعه پاکان نشانده‌اند/ تو حر عاشقی و چه زیباست نام تو، حقا تو را چه خوش که به این نام خوانده‌اند...»

«سوگ شفق»؛ روایت غروب آزادمردی که زیر بار ظلم کمر خم نکرد

پرده چهارم؛ شهادت حضرت عباس(ع)، روایتی از وفاداری و عشق میان وی و برادرش امام حسین(ع) و شهادت علمدار کربلاست؛ سازها و نواها برای روایت شهادت حضرت عباس(ع) هم‎صدا می‌شوند و گروه کُر با مطلع «باز این چه رستخیز عظیم است کز زمین، بی نفخ صور خاسته تا عرش اعظم است...» این پرده را آغاز می‌کند. سپس یک عاشقانه‌ای میان هادی فیض‌آبادی (حضرت عباس (ع)) و مجتبی عسگری (امام حسین (ع)) شکل می‌گیرد و در نهایت گروه کُر خبر می‌دهد که: «ای اهل حرم میر و علمدار نیامد...»

«سوگ شفق»؛ روایت غروب آزادمردی که زیر بار ظلم کمر خم نکرد

پرده پنجم، پرده آخر؛ روایت شهادت امام حسین (ع) است؛ گروه کُر با همراهی سازهای کوبه‌ای و زهی شعری از مولانا «کجایید ای شهیدان خدایی» را می‌خواند و شمر همچنان رجز می‌خواند. مجتبی عسگری (امام حسین (ع)) نیز می‌خواند:«آه ای فلک! رفیق شفیقی نبوده‌ای، بس گوهران پاک ز دستم ربوده‌ای/ سالار بی‌پناهم و سردار بی‌سپاه، باب فراق و غصه به رویم گشوده‌ای/ یا رب به سر، مسیر وصال تو طی کنم، رو سوی توست، رو به غیر تو کی کنم/امروز در میان شفق می‌کنم غروب، با لطف تو طلوع دگر روی نی کنم»

سپس گروه کُر می‌خواند: «ای ساربان آهسته ران کآرام جانم می‌رود» و در پایان این پرده مجتبی عسگری (امام حسین (ع)) می‌خواند: «وقت سفر رسیده و هنگام دوری است، بر من بلاست قسمت و بر تو صبوری است/ ما زیر بار ظلم کمر خم نمی‌کنیم، مردن به چشم باز به از ننگ کوری است»

در بخش‌های مختلف گفت و گوهای میان شخصیت‌ها به خصوص در پرده آخر بر آزادگی امام حسین(ع) تاکید می‌شود، از نکات قابل توجه این ویژه برنامه موسیقایی، حضور یک بانو؛ مونیکا لران به عنوان کنسرت ‌مایستر است، همچنین تمام پرده‌های اجرای «سوگ شفق» با نقاشی امیرمحمد سرمدی و با نظارت حسن روح‌الامین همراه است که به صورت موشن‌گرافی و با توجه به مضمون هر پرده به نمایش در می‌آید. بخش‌هایی از این ارکستر همچون پرده‌های سوم و چهارم صحنه‌هایی از تعزیه را تداعی می‌کند. همچنین اکثر مخاطبان به صورت خانوادگی در این رویداد حضور داشتند.

محمدرضا صفی مدیر ارکستر، آرش وطن خواه مدیر اجرایی، رضا هنروری مسئول هماهنگی، زهرا ابراهیم زاده و محمدحسین مجیدپور طراحان گرافیک، کیامهر محسن پور موشن گرافیک، امیرمحمد سرمدی نقاش، مریم رمضانلو عکاس، سعید برزی مدیر تصویربرداری، پژمان اختیاری مشاور صدا از دیگر عوامل اجرایی ویژه برنامه موسیقایی «سوگ شفق» هستند.

ویژه برنامه «سوگ شفق» به تهیه‌کنندگی انجمن موسیقی ایران و با مشارکت برج میلاد ۱۹ شهریور از ساعت ۱۹:۳۰ در برج میلاد تهران برگزار می‌شود و عموم علاقه‌مندان می‌توانند برای رزرو بلیت به صورت رایگان به سامانه برج میلاد مراجعه کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha