به گزارش ایرنا، لورا هولگیت سفیر ایالات متحده نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، در سخنانی به تدابیر جبرانی ایران در برجام اشاره کرد و گفت: همانطور که گزارش مدیرکل نشان میدهد، ایران به گسترش برنامه هستهای خود، فراتر از محدودیتهای تعیین شده در برجام ادامه میدهد.
وی با اشاره به گزارش اخیر مدیرکل آژانس درباره کاهش ذخایر اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد توسط ایران مدعی شد که ایالات متحده این مساله را مد نظر قرار داده است «اما ما از ایران میخواهیم که تمام این تولیدات را که در تضاد با رفتار سایر کشورهای غیرهستهای عضو انپیتی (پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای) است، متوقف کند. ایران باید اقداماتی را انجام دهد که اعتماد بین المللی را جلب کند و تنشها را کاهش دهد، نه اینکه به تضعیف تضمینهای اساسی ادامه دهد.»
سفیر ایالات متحده با تکرار ادعاهای سیاسی درباره مسائل پادمانی از روند اجرای توافق اسفندماه گذشته میان ایران و آژانس انتقاد کرد و مدعی شد: سطح همکاری ایران بهطور کلی ضعیف و بسیار کمتر از انتظاراتی است که در نوامبر گذشته توسط شورا و مدیرکل بیان شد. ما از ایران میخواهیم که در اجرای توافق اسفند، به طور کامل با آژانس همکاری کند. ما مشتاقانه منتظر گزارش بیشتر مدیرکل در ابن باره هستیم.
سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس نیز در بیانیهای مشترک در این نشست، ادعا کردند که ایران به تعهدات توافق با آژانس پایبند نبوده است. آنها با بیان این ادعا که ایران ارادهای از خود برای اجرای تعهدات شفاف ساز مندرج در توافق اسفند با نشان نداده است، خواستار اجرای کامل توافق از جمله نصب مجدد دوربینها و تجهیزات نظارتی شدند.
همچنین کارل هالگارد سفیر و نماینده دائم اتحادیه اروپا نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین که به تازگی این سمت را برعهده گرفته است، با ایراد سخنانی به تکرار مواضع این بلوک علیه پیشرفتهای هستهای ایران پرداخت. وی با چشمپوشی از تهدید ناشی از زرادخانههای مملو از تسلیحات هستهای رژیم صهیونیستی، ادعا کرد: «خطر یک بحران اشاعه هستهای در منطقه در نتیجه توسعه فعالیتهای هستهای ایران بیشتر شده است.»
این دیپلمات اروپایی با تکرار ادعاهای سیاسی درباره مسائل پادمانی خواستار همکاری به موقع و کامل ایران با آژانس و همچنین اجرای کامل تعهدات اتمی ذیل برجام شد. وی مدعی شد که این اقدامات «برای کمک به ایجاد اعتماد بین المللی درباره ماهیت صلح آمیز برنامه هستهای ایران ضروری است.»
ادعاهای پادمانی درباره فعالیتهای هستهای ایران، به چهار سال پیش بر میگردد که آژانس به واسطه اسناد جعلی رژیم صهیونیستی پرونده جدیدی را درباره کشف ذرات اتمی اعلام نشده در چهار مکان ادعایی در ایران باز کرد. این ادعاها نخستین بار از سوی بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی مطرح و سپس توسط رسانهها و مقامهای غربی دامن زده شد.
جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده همواره تاکید کرده است که تعهدات کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست؛ با این حال اسفند گذشته در جریان سفر دو روزه رافائل گروسی مدیرکل آژانس به تهران، به صورت داوطلبانه با فعالیتهای راستی آزمایی و نظارت بیشتر بازرسان این سازمان، در چارچوب قانون راهبردی مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از منافع ملت ایران) موافقت کرد.
در پی این توافق جلساتی در سطح کارشناسی برگزار شد و گزارشها حاکی است که پیشرفتهایی در این زمینه حاصل شده است؛ اما طرفهای غربی سرعت اجرای توافق را کافی نمیدانند.
محسن نذیری اصل سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان های بین المللی در وین پیشتر تصریح کرد که موضوعات پادمانی طی قطعنامه شورای حکام در سال ۲۰۱۵ بسته شده است. وی تصریح کرد: ادعاهای پادمانی غیر مهم آژانس نیز مربوط به حدود ۲ دهه قبل است که با این حال، ایران تاکنون تعاملات مناسب و سازنده ای را با آژانس و با هدف حل و فصل این آنها به عمل آورده است.
نظر شما