به گزارش خبرنگار ایرنا، برای همه ما پیش آمده هنگام عبور از خیابان ها و معابر، کارگرانی را می بینیم که در طول ساعات روز و در ساعات پیک مصرف، شیلنگ به دست در حال آبیاری فضاهای سبز شهری هستند.
هرچند وجود فضاهای سبز شهری ضرورتی انکارناپذیر برای آرامش روحی و افزایش نشاط و شادابی شهروندان هستند، اما از این سوی قضیه نیز باید در نظر داشت حفظ منابع آبی برای نسل های آینده نیز ضرورتی اجتناب ناپذیر است که ایجاد تعادل میان این دو، راهکارهای مناسبی را از سوی مسوولان می طلبد.
به گواه کارشناسان چنانچه آبیاری فضای سبز شهری از آب شرب جدا شود، به تنهایی حدود ۲۰۰ لیتر بر ثانیه به ظرفیت منابع آب شرب شهر خرم آباد افزوده می شود که رقم بسیار بالایی است ، به همین دلیل همکاری و مساعدت مسوولان برای حل این مسئله ضروری به نظر می رسد، چراکه آبیاری فضای سبز با آب شرب شهری بطور قطع در کمبودها و قطعی آب برخی مناطق اثرگذار خواهد بود.
در شرایطی که روزانه با انواع تبلیغات مختلف در فضای مجازی و شهری مردم را به صرفه جویی در مصرف آب ترغیب می کنیم، بدون شک پذیرفتن آبیاری فضای سبز شهری با آب شرب قابل قبول نیست، بنابراین استفاده از گونههای گیاهی کم آببر و متناسب با اقلیم استان و همچنین بهره گیری از پساب فاضلاب برای آبیاری این فضاها و موکول کردن آبیاری به ساعاتی که زمین کمترین تبخیر را خواهد داشت، از سوی شهرداریهای استان نیز مسلم به نظر می رسد.
تمامی اینها در حالی است که اجرای برنامه های عملیاتی در راستای کاهش ۳۰ درصدی آب مصرفی در فضاهای سبز توسط شهرداری ها به عنوان متولیان فضاهای سبز شهری یک دستورالعمل کشوری بوده که دبیر کارگروه ملی سازگاری با کم آبی، شهرداری ها را از سال ۹۷ تاکنون ملزم به اجرای آن کرده و به نظر می رسد اجرای آن هنوز به صورت جدی در دستور کار قرار نگرفته است.
الشتر (مرکز شهرستان سلسله) یکی از شهرهای استان لرستان است که به گفته شهردار آن حدود ۶ سال است برای آبیاری فضاهای سبز شهری از آب چاه استفاده می شود و به گفته وی، الشتر از شهرهای پیشروی استان در اجرای طرح کاهش ۳۰ درصدی آب مصرفی در فضاهای سبز شهری محسوب می شود، چراکه در آبیاری این فضاها از آب شرب به هیچ عنوان استفاده نمی شود.
سلسله الگویی برای سایر شهرهای لرستان
"محمد شریفی مقدم" به ایرنا گفت: براساس ماده ۲۷ و ۲۲ قانون هوای پاک، شرکت آب منطقه ای موظف است آب غیرشرب را برای آبیاری فضاهای سبز شهری در اختیار شهرداری ها قرار دهد، اما این قانون در استان به خوبی اجرا نمی شود.
وی ادامه داد: شهرداری الشتر از سال ۱۳۹۷ با حفر سه حلقه چاه، آب مصرفی مورد نیاز برای آبیاری فضای سبز را تامین و از آب شرب جدا کرده که اقدامی مناسب در زمینه صرفه جویی در مصرف آب بوده است.
شریفی مقدم عنوان کرد: ۵۲ هزار و ۴۹۵ متر مربع فضای شهری، ۴۴ هکتار فضای سبز جنگلی و بیش از پنج هکتار کمربند سبز مصوب در شهر الشتر وجود دارد.
استفاده از پساب فاضلاب برای آبیاری فضای سبز بروجرد
مدیرعامل فضای سبز شهری شهرداری بروجرد نیز با اشاره به اینکه استفاده از پساب فاضلاب برای آبیاری فضای سبز شهری برای اولین بار در غرب کشور و در شهر بروجرد انجام میشود، اظهار کرد: آب در فاز نخست این طرح، به طول سه کیلومتر از تصفیه خانه آب و فاضلاب بروجرد به بلوار صاحب زمانی منتقل و با استفاده از یک مخزن ۲۰۰ متر مکعبی تانکرها اقدام به آبگیری میکنند.
به گفته "ایرج بابایی" در فاز نخست این طرح، حدود ۲۰ هکتار از فضای سبز شهری با پساب فاضلاب آبیاری میشود و در فاز دوم نیز بناست آب به سمت فدک و چغا انتقال یابد که برای اجرای فاز نخست این طرح مبلغ ۴۰ میلیارد ریال هزینه شده است.
چاه های شهرداری برای آبیاری فضای سبز به ۱۳ حلقه افزایش می یابد
شهردار خرم آباد نیز در این خصوص به ایرنا، گفت: طی ۲ سال گذشته تاکنون، اقدامات بسیار خوبی توسط شهرداری خرم آباد در راستای کاهش مصرف آب شرب در آبیاری فضای سبز صورت گرفته است.
" داریوش بارانی بیرانوند" افزود: طی این مدت مجوز حفر سه حلقه چاه جدید برای آبیاری فضای سبز شهری اخذ شده است تا تعداد چاه های شهرداری خرم آباد برای آبیاری به ۱۳ حلقه افزایش یابد.
وی با تاکید بر لزوم نصب کنتور برای انشعابات شهرداری، عنوان کرد: متاسفانه تاکنون در شهر خرم آباد این اتفاق صورت نگرفته و چنانچه اجرایی شود ، تا یک سوم کاهش مصرف آب را به دنبال خواهد داشت.
شهردار خرم آباد موضوع جداسازی آب شرب را از آبیاری فضای سبز، اولویت اساسی شهرداری دانست و تصریح کرد: در حال حاضر حدود ۳۰ درصد فضای سبز شهری از آب چاه ها، آبهای جاری ، رودخانه ها و چشمه ها آبیاری شده و حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد دیگر نیز به ناچار توسط آب شرب آبیاری می شود.
بارانی بیرانوند با اشاره به تجهیز یک حلقه چاه دیگر در پارک بانوان خرم آباد، ادامه داد: پیش بینی می شود با به مدار آمدن این چاه ها، مصرف آب شرب از ۳۰ درصد به ۱۵ درصد کاهش یابد.
وی با اشاره به اینکه سه حلقه چاه ذکر شده تا پایان مهرماه به مدار بهره برداری وارد می شوند، عنوان کرد: فضای سبز شهری خرم آباد حدود ۳۳۰ هکتار است که در حال حاضر میزان ۶۵ هکتار از این مقدار با آب شرب آبیاری می شود که مقدار هشت لیتر در متر مربع در ۶ ماه سال استفاده از آب شرب دارند.
۷۰ درصد فضای سبز شهری لرستان با آب شرب آبیاری می شود
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان نیز در این خصوص به ایرنا، گفت: اکنون ۷۰ درصد فضای سبز شهری لرستان با آب شرب آبیاری می شود، درحالیکه جداسازی آب شرب از آبیاری فضای سبز یک دستورالعمل است که باید اجرا شود.
"یاسر اکبریان" اظهار کرد: شهرستان پلدختر کمترین و خرم آباد بیشترین میزان استفاده از آب شرب را برای آبیاری فضای سبز شهری دارند.
وی با اشاره به وجود ۱۷۰ هکتار فضای سبز شهری با ۷۰۰ اشتراک در لرستان، افزود: ۷۰ هکتار از این مقدار به تنهایی متعلق به شهر خرم آباد است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان با تاکید بر اینکه موضوع جداسازی آب شرب از فضای سبز، دستورالعمل و تکلیف است، تصریح کرد: در این راستا کارگروهی تعریف شده و کارهایی نیز در اینخصوص در حال انجام است، ولی به زیرساخت های لازم نیاز دارد.
اکبریان با اشاره به اینکه فضای سبز جزو مبلمان شهری و از الزامات است، عنوان کرد: برخی شهرهای کشور زیرساخت استفاده از پساب فاضلاب برای آبیاری فضای سبز را دارند، اما درلگ لرستان هنوز این زیرساخت فراهم نیست.
وی اضافه کرد: می توان در شهر خرم آباد و سایر شهرها در حاشیه رودخانه هایی که کیفیت شرب ندارند، با احداث چاه نسبت به آبیاری فضای سبز شهری اقدام کرد.
وی افزود: همچنین فاضلاب های خامی در تمام شهرها وجود دارد که می توان با طراحی پکیج های تصفیه در مسیر این فاضلاب ها، از آنها برای آبیاری فضای سبز شهری بهره برد و یا با اصلاح ساعات آبیاری و عدم استفاده در ساعات پیک مصرف، نسبت به صرفه جویی در این زمینه تا فراهم شدن زیرساخت های لازم اقدام کرد.
به گزارش ایرنا گ، شرکت آب و فاضلاب لرستان طبق آمارها خبر از آبیاری ۷۰ درصد از فضای سبز شهری لرستان با آب شرب خبر می دهد که در نوع خود آماری بسیار بالا و تامل برانگیز است که در بحران کم آبی، ضرورت جداسازی آب شرب را از آبیاری فضاهای سبز بیشتر می کند.
چنانچه رویه موجود به قوت خود باقی باشد، می تواند زنگ خطری جدی در کاهش منابع آب شرب برای نسل های آینده در آینده ای نزدیک باشد که البته رفع این مشکل حیاتی همت جدی مسوولان را می طلبد.
نظر شما