۳ مهر ۱۴۰۲، ۱۴:۲۱
کد خبر: 85238534
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پکن - دمشق؛ دوستی های پایدار

۳ مهر ۱۴۰۲، ۱۴:۲۱
کد خبر: 85238534
پکن - دمشق؛ دوستی های پایدار

تهران – ایرنا – "بشار اسد" رییس جمهور سوریه از روز پنجشنبه گذشته در راس یک هیات عالی رتبه سیاسی – اقتصادی به چین سفر و با همتای چینی خود و دیگر مقامات این کشور دیدار کرد، سفری که هنوز به پایان نرسیده و رویکرد اصلی آن اقتصادی و هدف آن ترمیم اقتصاد آسیب دیده سوریه است.

به گزارش ایرنا، چین بر خلاف کشورهای غربی به ویژه آمریکا از کشورهایی بوده که در جنگ تحمیلی ۱۳ ساله به سوریه، تا حد زیادی در کنار مردم و دولت این کشور بوده و از سیاست های ضدانسانی غرب درباره سوریه پیروی نکرده است؛ هرچند دو کشور جمهوری اسلامی ایران و روسیه در چند سال گذشته و در دوران جنگ بین المللی علیه سوریه کاملا در کنار دمشق بوده اند، ولی پکن نیز کمک های خوبی طی این دوران به سوریه داشته است.

روابط پکن – دمشق در هفت دهه اخیر پایدار و خوب بوده و از قدمت ۶۷ ساله برخوردار است و دو کشور در بسیاری از موارد بین المللی دیدگاه های مشترکی داشته و دارند. سفر بشار اسد به چین اولین سفر عالی ترین مقام سوریه به پکن در ۱۳ سال گذشته یعنی از زمان آغاز جنگ بین المللی علیه سوریه بوده است.

هرچند گسترش روابط میان چین و سوریه می تواند به نفع دمشق باشد ولی نباید از این مساله غافل بود که در این مسیر چین نیز منافع اقتصادی و سیاسی خود را قوی تر خواهد کرد و نقش خود در جهان را تقویت خواهد نمود.

"شی جین پینگ" رئیس جمهوری چین در دیدار با همتای سوری خود اعلام کرده که پکن خواهان همکاری با دمشق برای تقویت روابط و همکاری دوستانه است و دو طرف در حال حرکت برای اعلام ایجاد روابط و شراکت راهبردی هستند.

وی در عین حال تاکید کرده که سفر اسد به چین در زمان و شرایط مهمی انجام شده، زیرا امروز جهانی چندقطبی در حال شکل‌گیری است که تعادل و ثبات را به جهان باز می‌گرداند و وظیفه همه ماست که برای آینده‌ای روشن و امیدوار کننده از این لحظه استفاده کنیم.

پکن - دمشق دوستی های پایدار

جهش روابط میان پکن – دمشق

باید گفت که حضور "بشار اسد" در چین و دیدارهای وی با رییس جمهور این کشور و دیگر مقامات آن، دستاوردهای خوبی برای دمشق به همراه داشته و در صورت اجرایی شدن این توافقات جهش خوبی در مسایل اقتصادی سوریه رخ خواهد داد، سوریه ای که به دلیل تحریم های ظالمانه غرب و به ویژه آمریکا در کنار جنگ تحمیلی ۱۳ ساله و سرقت منابع آن از سوی تروریست های آمریکایی و پیش از آن توسط گروه های تروریستی با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کند.

در سفر اسد به پکن سه سند و توافق همکاری مهم میان مقامات چین و سوریه به امضا رسیده؛ سند اول، توافقنامه همکاری اقتصادی است و سند دوم نیز شامل یک یادداشت تفاهم مشترک برای تبادل و همکاری در زمینه توسعه اقتصادی می‌شود. سومین سند نیز یک یادداشت تفاهم در زمینه طرح همکاری در چارچوب طرح «یک کمربند و یک جاده» است.

از نکات مهم این سفر صدور بیانیه مشترکی بود که از سوی روسای جمهور سوریه و چین در شهر «هانگژو» صادر شد، بیانیه ای که دو طرف بر ضرورت لغو تحریم‌های ظالمانه غرب علیه سوریه و همچنین برقراری روابط و شراکت راهبردی میان دو کشور تاکید کردند.

در این بیانیه آمده است: دو طرف به تبادل حمایت قاطع در مورد موضوعات مرتبط با منافع اصلی و نگرانی‌های اصلی طرف مقابل ادامه خواهند داد. طرف سوری قاطعانه به اصل چین واحد پایبند است و اذعان دارد که دولت جمهوری خلق چین تنها دولت قانونی است که نماینده کل چین بوده و تایوان بخشی جدایی ناپذیر از خاک آن است و همچنین از تلاش‌های چین برای حفظ حاکمیت، وحدت و تمامیت ارضی خود حمایت می‌کند.

طرف چینی نیز قاطعانه از تلاش‌های سوریه برای حفظ استقلال، حاکمیت و تمامیت ارضی آن حمایت و اعلام کرده که چین از ملت سوریه برای ادامه مسیر توسعه منطبق با شرایط ملی و همچنین از سیاست‌ها و اقدامات دولت سوریه به منظور حفظ امنیت، ثبات و توسعه این کشور حمایت می‌کند.

در این بیانیه مشترک همچنین تاکید شده که چین مداخله قدرت‌های خارجی (همچون آمریکا و ترکیه) در امور داخلی سوریه، تأثیرگذاری بر امنیت و ثبات آن، حضور نظامی غیرقانونی، انجام عملیات نظامی غیرقانونی در این کشور، غارت منابع طبیعی آن را محکوم و رد می‌کند و از کشورهای مربوطه می‌خواهد که هرچه سریع‌تر همه تحریم‌های یکجانبه و غیرقانونی علیه سوریه را لغو کنند.

پکن و دمشق در عین حال تاکید کرده اند که دو طرف همکاری‌های دوستانه خود را در زمینه‌های اقتصادی، تجاری، کشاورزی، فرهنگی، جوانان، رسانه‌ها و غیره افزایش خواهند داد و طرف چینی به ارائه کمک‌های لازم به سوریه ادامه خواهد داد و از تلاش‌های سوریه برای بازسازی مناطق ویران شده در نتیجه جنگ و توسعه آن حمایت خواهد کرد.

پکن - دمشق دوستی های پایدار

توجه و تمرکز رسانه های بین المللی به سفر اسد به چین

رسانه های بین المللی توجه زیادی در طول سفر اسد به پکن از خود نشان دادند؛ موضوعی که نشان داد این سفر نه تنها برای مقامات دمشق – پکن دارای اهمیت می باشد، بلکه برای رسانه های بین المللی به عنوان نمایندگان کشورهایشان حایز اهمیت است.

روزنامه فایننشال تایمز در این باره نوشت که، بشار اسد در سفر به چین به دنبال جلب حمایت چند میلیارد دلاری پکن برای بازسازی کشورش است.

این روزنامه به نقل از "الساندرو آردوینو" مدرس موسسه "لائو" چین و کالج "کینگ" لندن نوشت: دیدار اسد از چین فرصتی برای پکن برای افزایش وجهه دیپلماتیک خود در خاورمیانه است که به واردات نفت و گاز آن وابسته می باشد.

به نوشته فایننشال تایمز، چین به طور سنتی به گسترش روابط تجاری خود با منطقه متمرکز بوده و از دخالت در مسائل سیاسی اجتناب کرده، اما این کشور در اقدامی که بسیاری را حیرت زده کرد، مارس (اسفند ۱۴۰۱) گذشته، نقش میانجی در توافق از سرگیری روابط دیپلماتیک بین تهران و ریاض، ایفا کرد.

به نوشته این روزنامه انگلیسی، اسد از زمان آغاز درگیری ها در کشورش در سال ۲۰۱۱ (جنگ تحمیلی علیه سوریه) تعداد معدودی سفر خارجی انجام داده است. وی ماه می (اردیبهشت) گذشته نیز برای اولین بار به عربستان رفت. قبل از آن ریاض که پیشتر از اپوزیسیون سوریه (تروریست ها) حمایت می کرد، تلاش دیپلماتیک را در سطح منطقه آغاز کرد تا به الحاق دوباره این کشور به اتحادیه عرب کمک کند.

خبرگزاری رویترز نیز درباره سفر اسد به چین نوشت: بشار اسد وارد شهر هانگژو (Hangzhou) در شرق چین شد و اولین سفر خود را از سال ۲۰۰۴ به این کشور آسیایی آغاز کرد.

این خبرگزاری اعلام کرد که رئیس جمهوری سوریه با این سفر گام‌های بیشتری را برای پایان دادن به بیش از یک دهه انزوای دیپلماتیک در بحبوحه تحریم‌های غرب برداشته است.

به نوشته رویترز، چین مدتها از حکومت اسد حمایت کرده و از جمله حمایت دیپلماتیک را از این کشور در شورای امنیت -که پکن عضو دائم آن است - مبذول داشته است. این کشور هشت بار قطعنامه های ضد سوری را در این شورا وتو کرده است.

روزنامه نیویورک تایمز هم سفر اسد به چین را با هدف جلب حمایت مالی و تقویت جایگاه بین المللی خود، ارزیابی کرده و نوشت: سفر اسد در حالی به چین انجام می شود که پکن به شریک کشورهایی تبدیل شده که آمریکا و غرب از آنها دوری می کند.

این روزنامه آمریکایی همچنین اعتراف کرده که دیدار اسد از چین فرصتی برای پکن برای نشان دادن قدرت دیپلماتیک خود است، به ویژه که پکن با رقابت تشدید یافته واشنگتن برای اعمال نفوذ ژئوپلتیک از جمله در خاورمیانه مواجه است.

شبکه المیادین هم طی گزارش مفصلی اعلام کرد: بشار اسد رئیس جمهوری سوریه درحالی در راس یک هیات عالی رتبه سیاسی و اقتصادی به چین سفر کرده که این نخستین سفر رسمی وی به چین از سال ۲۰۰۴ تاکنون است.

پیش از این، رئیس‌جمهور سوریه در دیدار "چای جون"، فرستاده ویژه چین به دمشق، از نقش پکن در سطح جهانی بعنوان نقشی که به صورت آرام و متعادل در حال افزایش است، تمجید و تاکید کرده بود که سوریه، حمایت های چین در طول جنگ سوریه از حاکمیت این کشور بر اساس قوانین بین المللی و منشور سازمان ملل متحد را فراموش نمی کند و همچنین قدردان همه کمک هایی است که پکن در جریان زلزله اخیر (۱۷ بهمن ۱۴۰۱) ارائه کرد.

پکن - دمشق دوستی های پایدار

استقبال گرم پکن از اسد

منابع خبری از استقبال گرم مقامات چین به ویژه رییس جمهور این کشور از بشار اسد خبر داده اند، استقبالی که در عین حال به مذاق کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی و دشمنان مردم سوریه خوش نیامده است.

شی جین پینگ رییس جمهور چین در دیدار با اسد در شهر «هانگژو» خواهان تقویت همکاری دوستانه با سوریه شده و تاکید کرده که پکن و دمشق در حال حرکت برای اعلام ایجاد روابط و شراکت راهبردی هستند.

جین پینگ با تصریح بر این که چین آماده توسعه همکاری با سوریه و دفاع مشترک از عدالت بین‌المللی در شرایط بی‌ثباتی فعلی است، اعلام کرده که «سوریه یکی از اولین کشورهایی است که با چین جدید روابط برقرار کرد».

وی همچنین اظهار داشت: روابط سوریه و چین به مدت ۶۷ سال در برابر تغییرات در شرایط بین المللی مقاومت کرده و دوستی بین دو کشور در طول زمان پایدار بوده و روابط مشارکت راهبردی با سوریه نقطه عطف مهمی در تاریخ روابط دوجانبه در مواجهه با شرایط بی‌ثبات بین المللی خواهد بود و پکن خواهان تقویت همکاری با سوریه است.

رئیس جمهور سوریه نیز در دیدار با همتای چینی خود به نقش سازنده چین در عرصه بین المللی ابراز امیدواری کرده و در عین حال تلاش‌ های برخی کشورها برای تضعیف نقش پکن، با مداخله در امور داخلی چین را مردود اعلام کرده است.

وی تاکید کرده که «سوریه قاطعانه با هرگونه مداخله در امور داخلی چین مخالف بوده و آماده است تا دوست و شریک طولانی مدت چین باشد».

اسد با بیان این که چین همواره از آرمان‌های عادلانه ملت‌های منطقه بر اساس اصول حقوقی، انسانی و اخلاقی حمایت می‌کند، تاکید کرده، «سیاست چین در مسایل بین‌المللی مبتنی بر استقلال کشورها، احترام به اراده ملت‌ها و نفی تروریسم است».

رییس جمهور سوریه با تاکید بر این که این سفر در زمان و شرایط مهمی انجام شده خاطر نشان کرده که «امروز جهانی چندقطبی در حال شکل‌گیری است که تعادل و ثبات را به جهان باز می‌گرداند و وظیفه همه ماست که برای آینده‌ای روشن و امیدوار کننده از این لحظه استفاده کنیم».

بشار اسد همچنین اضافه کرد: حمایت گسترده بین‌المللی از ابتکار «یک کمربند و یک جاده» وجود داردِ چراکه هدف آن دستیابی به امنیت و توسعه برای همه از طریق یکپارچگی و اتحاد است، نه از طریق درگیری.

پکن - دمشق دوستی های پایدار

دیپلماسی فعال بین المللی اسد در منطقه و جهان

از ابتدای اسفند ماه سال گذشته (۱۴۰۱) "بشار اسد" رییس جمهور سوریه پنج سفر مهم به کشورهای عمان، روسیه، امارات، عربستان و در آخر هم چین داشته است، سفرهایی که طی سال های اخیر به دلیل مسایل امنیتی و تحریم های آمریکا با محدویت هایی همراه بود، ولی پنج سفر پی در پی خارجی اسد در مدت اخیر نشان از دیپلماسی فعال وی برای پررنگ شدن نقش سوریه در منطقه و همچنین عزم وی و دولت سوریه برای حل مسایل و مشکلات اقتصادی این کشور دارد.

با وقوع زلزله هفت و هشت دهم ریشتری مهیب ۱۷ بهمن ماه سال گذشته شمال غرب سوریه و پس از چند روز لغو ظاهری شش ماهه تحریم های ظالمانه آمریکا علیه سوریه و ارسال کمک های برخی کشورهای جهان همچون ایران، امارات و عمان به آسیب دیدگان سوری و در ادامه سفر هیات یک لبنانی به سوریه و هیات پارلمانی اتحادیه عرب به این کشور پس از ۱۲ سال، دریچه های امید به بازگشت سوریه به جهان عرب که با توطئه غربی – صهیونیستی به وقوع پیوسته بود، روشن شد.

به دنبل این موضوع بشار اسد نیز عزم خود را برای سفر به کشورهای دوست خود برای کسب کمک ها و تعاملات اقتصادی آغاز کرد؛ اولین سفر مهم منطقه ای بشار اسد در هفت ماه گذشته، به عمان بود؛ وی در اول اسفند ماه (۱۴۰۱) در سفر به مسقط با استقبال خوب "هیثم بن طارق" سلطان عمان مواجه شد.

بعد از وقوع زلزله شمال غرب سوریه در ۱۷ بهمن ماه، عمان جزو اولین کشورهای عربی بود که به سوریه کمک کرد، چنانکه با دستور سلطان "هیثم بن طارق" یک پل هوایی بین سوریه و عمان ایجاد شد.

دومین سفر بین المللی و تاثیرگذار اسد در هفت ماه گذشته به مسکو و دیدار وی با "ولادیمیر پوتین" رییس جمهور روسیه در ۲۳ اسفند ماه بود.

بشار اسد در دیدار با پوتین از وی به دلیل حمایت مسکو از دمشق برای مقابله با تروریسم تشکر کرد و اظهار داشت که وجود نظامیان متجاوز غربی به ویژه تروریست های آمریکایی‌ در خاک سوریه، ناامنی در منطقه و ایجاد مشکل برای سوریه را افزایش داده است.

در مقابل، پوتین نیز به آمریکا و ائتلاف‌های غربی هشدار داد و گفت که آن‌ها باید برای پایان دادن به جنگ ۱۲ ساله (این جنگ وارد سیزدهمین سال شده است) در سوریه و تامین امنیت منطقه همکاری کنند.

سفر سوم و با اهمیت بشار اسد به امارات بود؛ این سفر که ۲۷ اسفند ماه انجام شد با استقبال خوب شیخ "محمد بن زاید" رئیس دولت امارات همراه بود. بن زاید، در فرودگاه ابوظبی از رییس جمهوری سوریه استقبال کرد و پیش از آن به محض ورود هواپیمای حامل بشار اسد به حریم هوایی امارات، چند فروند جنگنده اماراتی برای استقبال از وی، هواپیمای حامل رییس جمهوریه سوریه را همراهی کردند.

رییس جمهور سوریه در دیدار با رییس امارات اعلام کرد که مواضع ابوظبی همواره عقلانی و اخلاقی بوده و نقش آن در خاورمیانه فعال است و این نقش با دیدگاه سوریه درباره ضرورت تحکیم روابط میان کشورهای عربی و اقدام مشترک عربی همسو است و کشورهای عربی و ملت های آنها را به هم پیونده زده و منافع آنها را برآورده می سازد.

چهارمین سفر اخیر بشار اسد که می توان گفت مهم ترین سفر عربی وی در ۱۳ سال گذشته به شمار می رود در ۲۸ اردیبهشت ماه سال جاری اتفاق افتاد؛ رئیس‌جمهور سوریه در این تاریخ به منظور شرکت در نشست سران اتحادیه عرب برای شرکت در نشست سران این اتحادیه با دعوت رسمی پادشاه سعودی به عربستان سفر کرد.

مشارکت اسد در این نشست برای نخستین بار پس از ۱۳ سال جنگ، تحریم و انزوای سوریه صورت گرفت، سفری که بسیار حایز اهمیت بود و منجر به حل بسیاری از اختلافات میان دمشق و بسیاری از کشورهای عربی شد.

پیش از این سفر وزرای خارجه عضو اتحادیه عرب، (هفتم ماه می)، در نشستی فوق العاده، تصمیم خود برای رفع تعلیق عضویت دمشق در این نهاد منطقه‌ای یا به عبارتی بازگشت سوریه به اتحادیه را اعلام کرده بودند.

آخرین سفر بشار اسد هم مربوط به سفر مهم وی به چین می باشد که از پنجشنبه گذشته آغاز شده و هنوز نیز ادامه دارد.

اهداف سفرهای بین المللی اسد

هدف اصلی بشار اسد در سفرهای بین المللی ترمیم رابطه با کشورهای عربی و غیرعربی و خروج سوریه از محاصره ظالمانه غرب به سرکردگی آمریکا و دریافت کمک ها برای ترمیم اقتصاد این کشور می باشد. کشورهای غربی با کمک رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای عربی و ترکیه از اسفند ماه سال ۱۳۸۹ (۲۰۱۱) با ایجاد و تجهیز گروه های تروریستی، جنگی بین المللی به سوریه تحمیل کردند، اما ارتش و دولت سوریه توانستند با کمک دوستان خود همچون ایران و جبهه مقاومت اسلامی و روسیه تروریست ها یا همان بازوی غربی – عربی – صهیونیستی را شکست بدهند و امنیت را در اکثر مناطق سوریه برقرار نمایند، هرچند تروریست ها در بخش کمی از شمال غرب سوریه و شرق این کشور هنوز هم حضور دارند.

با شروع بحران سوریه متاسفانه برخی از کشورهای عربی و ترکیه نیز در مسیر توطئه غربی – صهیونیستی قرار گرفتند ولی با شکست تروریست ها در سوریه در آذر ماه سال ۱۳۹۶ که عملا شکست جبهه غربی – صهیونیستی بود، توطئه جدید آنها که محاصره ظالمانه اقتصادی سوریه بود آغاز گردید.

مطمئنا سفر بشار اسد به چین و چهار سفر گذشته وی به دیگر کشورها و پیش از آن به ایران دستاوردهای مهمی برای سوریه خواهد داشت و ادامه این روند نوید آینده ای روشن برای مردم این کشور را می دهد، مردمی که به دلیل تحریم های ظالمانه آمریکا و غرب روزهای سختی را سپری می کنند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha