به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا شیخ جواد صالحی، مدیر حوزه علمیه رسالت کابل در سخنانی در وبینار سی و هفتمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی با تصریح اینکه مجمع تقریب در طول حیات خود توانسته است ارزش های والایی را برای جوامع اسلامی به ارمغان بیاورد و راهکارهای عملی برای ایجاد وحدت ارائه دهد، افزود: در سال های اخیر یکی از ارزش های والایی که در قالب فضای اخوت دین اسلام، در بعضی از مناطق افغانستان مشاهده می کنیم، همکاری و هماهنگی هایی است که میان مردم وجود داشته است و آنها توانسته اند از طریق این همکاری، زندگی مسالمت آمیزی را رقم بزنند.
وی در ادامه به مهم ترین معضلات جهان اسلام اشاره کرد و گفت: مشکل مهمی که امروز جهان اسلام با آن مواجه است، موضوع افراطی گری و تروریسم است که بزرگترین بحران امروز سیاسی- اجتماعی جهان اسلام به شمار می رود و نیاز است که همه جوامع اسلامی نسبت به مبارزه با این پدیده اهتمام ویژه ای داشته باشند. شیخ صالحی ادامه داد: کار بنیادی که در این فضا می توان انجام داد، تربیت عقلانی نسل های جدید مسلمان برای آشنایی با آموزه های واقعی دین اسلام است.
فضای مجازی در خدمت زندگی مسالتآمیز مسلمانان قرار بگیرد
سیده نفیسه حسینی واعظ، مدیر حوزههای علمیه خواهران گلستان در ادامه این وبینار با تاکید بر اینکه ضروری است مسلمانان برای پیشبرد اهداف الهی خود و نزدیک شدن مسلمین به همدیگر از ظرفیتهای موجود به نحو احسن استفاده بکنند و با برنامه ریزی تهدیدات را تبدیل به فرصت کنند، ادامه داد: در فضای مجازی میتوان به ترویج یک زندگیمسالمت آمیز ذیل آداب اسلامی، آزاد اندیشی و فرهنگ مدارا و صبر پرداخت و زمینه را برای ترویج وحدت و تقریب فراهم کرد.
وی توضیح داد: دین اسلام برای جلوگیری از تشنج و درگیری و اختلافات بین مردم و جامعه توصیه به مدارا کرده است و عاقل ترین مردم را کسی معرفی میکند که بیشترین مدارا را با مردم داشته باشد. خداوند در قرآن کریم میفرماید: «أذَلُّ النّاسِ مَن أهانَ النّاسَ». خوارترین مردم کسی است که انسانهای دیگه را تحقیر می کند.
اهمیت سواد رسانهای جدی گرفته شود
اشرف علی زیدی محقق و فعال دینی از هندوستان هم با تاکید بر اینکه امروزه رسانه ها در بخش مهمی از زندگی شخصی یا اجتماعی دخیل و تاثیر گذار هستند، بیان کرد: ما اغلب به رسانه ها برای دریافت اطلاعات و انتقال هرگونه اطلاعات به یکدیگر و جامعه وابسته هستیم. انتشار اطلاعات و تاثیر آن بر مردم به رسانه هایی که انتخاب می شود، بستگی دارد. رسانه های اجتماعی، مبادله اطلاعات را ساده کرده اند.
این فعال حوزه مجازی ادامه داد: از آنجا که مقادیر معتنابهی اطلاعات نادرست وجود دارد و سرعت انتشار سخنان بالاست، هیچ کسی نمی تواند آنها را بررسی و تصحیح کند. اخبار و اطلاعات جعلی و شایعات مندرج در رسانه های اجتماعی، نه تنها جامعه و وحدت اجتماعی کشورها و امت اسلام، بلکه هر دین و مذهبی را تضعیف می کند.
وی با اشاره به اینکه در چنین وضعیتی، مشکل اخبار نادرست در کشورهایی مانند هند به علت گسترش اختلاف میان جوامع، فرقه ها، مذاهب و ادیان روبه افزایش گذاشته است، افزود: امروزه این مشکل به رسانه های اجتماعی محدود نبوده بلکه در رسانه های الکترویک و اندکی نیز در رسانه های چاپی دیده می شود در حالی که رسانه ها باید نظم، هماهنگی و برابری در جامعه ایجاد کرده و به شهروندان آگاهی بدهند. وی اظهار داشت: ما باید آموزش سواد رسانه ای را به صورت نمادین به نظام آموزشی خود بیافزائیم و اقدامات مناسبی دراین باره انجام دهیم.
افراط گرایان باید از میان مسلمانان طرد شوند
حجتالاسلام محمد حسن مهدوی مهر، دبیر شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در وبینار سیوهفتمین کنفرانس وحدت اسلامی تصریح کرد: طبعاً در دین اسلام یکپارچگی امت اسلامی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و ما باید به عواملی که میتواند این یکپارچگی را در میان امت اسلامی تقویت کند، توجه کنیم و بر عواملی که این یکپارچگی را تضعیف میکند، حساس باشیم.
وی با بیان این که طبعاً در میان طوایف مختلف مسلمانان اختلاف نظر و اختلاف رای وجوددارد، اظهار داشت: باید به این اختلاف نظر و رأی به عنوان یک امر نظری که در چارچوبهای مختلف فکری و اندیشهای قابل تحمل هست، نگاه شود نه اینکه ما به خاطر اختلاف نظری که بین طوایف مختلف مسلمانان و مذاهب اسلامی وجود دارد، یکدیگر را متهم به کفر و الحاد کنیم.
دبیر شورای عالی مجمع جهانی تقریب خاطرنشان کرد: در دستورات اسلامی، مدارای با دیگر ادیان به ویژه ادیان الهی و ابراهیمی مورد تاکید هست تا چه رسد به وحدت و یکپارچگی در میان امت اسلام که طبعاً از اهمیت بیشتری برخوردار است.
وی با اشاره به دیدگاه گروههای افراطی مبنی بر این که تنها خود را برحق میدانند، گفت: این افراد باید از اسلام طرد شوند و نباید به عنوان مسلمان به حساب بیایند زیرا این امر در اسلام پذیرفته نیست.
استعمارگران به دنبال تامین منافع خود از طریق ایجاد تفرقه هستند
سید احمد زرهانی، قائم مقام ستاد اقامه نماز کشور هم در ادامه در وبینار سی و هفتمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی، با اشاره به این که پدیده جنگ و صلح در جهان اسلام در چهارده قرن گذشته مورد توجه بوده و گاهی مسلمانان به دلایل مختلفی مانند اختلافات ارضی، قومیتی، نژادی و زبانی درگیریهایی با هم داشتهاند، تأکید کرد: در چهارصد سال اخیر که استعمار شکل مدرنی برای دخالت در سرنوشت کشورهای اسلامی به دست آورده، نوع جنگها متفاوت شده است.
وی با بیان این که همه جنگها یک فایده عام برای استعمارگران داشتهاست، تأکید کرد: استعمارگران از راه ایجاد تفرقه، منافع متنوعی را برای خودشان در جریان جنگها در جهان اسلام تعریف میکنند.
زرهانی افزود: اینکه گفتهاند «تفرقه بینداز و حکومت کن» یک سخن بیهوده سیاسی نبوده، بلکه مبنا و آثار و تبعات داشته است.
قائم مقام ستاد اقامه نماز کشور خاطرنشان کرد: هر جنگی که در دنیای اسلام اتفاق افتاده، اعم از جنگهای قرن هجده، نوزده، بیست، فروپاشی عثمانی در جنگ جهانی اول، از دست رفتن اندلس در اثر جنگهای داخلی و جنگهایی که الآن در قرن بیست و یکم در حال وقوع است، ۹۹ درصد ریشه در تدابیر و تدلیس استعمارگران دارد و آنها با مکر و حیله و با نفوذ و برنامهریزی، زمینه را برای وقوع جنگ مساعد میکنند.
نظر شما