به گزارش ایرنا، سالمندی بخش اجتناب ناپذیری از زندگی است که متاسفانه در آینده نه چندان دور کشور ما را تهدید می کند و مطابق با نظر کارشناسان در ۲۰ سال آینده، یک سوم جمعیت کشور را سالمندان در بر می گیرد.
کهگیلویه و بویراحمد اگرچه نسبت به استان های کشور بیشترین جمعیت جوان را دارد اما روند رو به رشد پیری جمعیت در کل کشور و این استان در حال افزایش است.
بر اساس سرشماری سال ۹۵ از مجموع ۷۱۳ هزار نفر جمعیت استان کهگیلویه و بویراحمد، ۴۸ هزار و ۴۶۷ نفر معادل ۶.۸ درصد سالمند در این استان وجود دارد.
تکریم از سالمندان و توجه ویژه به نیازهای این گروه از جامعه از سیاست های کلی نظام است که دستگاه های مختلفی به نوبه خود موظف به خدمت رسانی هستند.
سازمان بهزیستی کهگیلویه و بویراحمد در کنار دیگر سازمان ها وظیفه ساماندهی سلامت و رفاه سالمندان را بر عهده دارد که در این راستا خدمات متعددی همانند "مراکز نگهداری از سالمندان"، "مراکز ویزیت در منزل"، و "مرکز خانه کوچک نگهداری از سالمندان" ارایه می کند.
معاون توانبخشی بهزیستی استان در این باره گفت:۳ تا مرکز نگهداری سالمندی با ظرفیت ۱۸۰ نفر در استان خدمات ارایه می کنند که از این ظرفیت تنها ۸۰ نفر در این سه مرکز نگهداری می شوند.
"کریم رهیده" دلیل استقبال کم سالمندان از مراکز نگهداری را باور فرهنگی مثبت در این خطه دانست چرا که بیشتر سالمندان توسط فرزندانشان نگهداری میشوند و اعضای خانواده راضی به سپردن پدر و مادر پیر و سالمند خود به خانه سالمندان نیستند و حتی این ۸۰ سالمند حدود ۴۰ نفر از آنها فرزند ندارند و ۱۷ تا از اینها از استان های همجوار هستند.
وی به دیگر خدمات بهزیستی اشاره کرد و گفت: این سازمان سه مرکز فعال ویزیت در منزل دارد که برای اکرام سالمندان و جلوگیری از جدایی سالمندان از خانواده ها تشکیل شد و این مراکز متشکل از یک تیم پزشکی که به صورت متغیر بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ سالمند را خدمات می دهند.
به نظر می رسد با توجه به باورهای سنتی مثبت و موثری که در این استان نسبت به سالمندان وجود دارد جا دارد سازمان بهزیستی و دیگر نهادهای متولی بجای احداث مراکز سالمندی، مراکز ویزیت در منزل را بیشتر کنند چرا که هم هزینه های آن کمتر خواهد بود و هم به سالمندان بیشتری خدمات ارایه خواهد شد اگرچه معان توانبخشی بهزیستی در پاسخ به این پیشنهاد گفت: سقف هزینه های ما ناچیز هستند و لازم است اعتبارات بیشتری در اختیار بهزیستی قرار گیرد تا بتواند به سالمندان بیشتری خدمات رسانی کند.
اگرچه مطابق با این آمار و نظر کارشناسان بهزیستی فرهنگ نگهداری از سالمندان در خانه در کهگیلویه و بویراحمد مثبت و خوشایند است اما لازم است به تقویت این باور فرهنگی و سنت نیکو توجه بیشتر شود چرا که حفظ و نگهداری سالمند زمانی اثرگذار است که علاوه بر بودن در کنار دیگر اعضای خانواده ، سلامت جسمی آن به صورت مرتب کنترل شود.
این خانواده های سنتی که رفتار نیکوی آنها نشان از حس مسئوولیت و انسان دوستی دارد در یک استان کم برخوردار زندگی می کنند که امکانات ناچیز بهداشتی موجود پاسخگوی کامل به نیازهای همه افراد جامعه نیست.
با توجه به این سنت نیکوی انسان دوستی دراین خطه، پیشنهاد می شود کهگیلویه و بویراحمد به عنوان الگو و استانی انتخاب شود که روحیه نگهداری از سالمندان در خانه بالاست و ضمن نگهداشت این فرهنگ به تقویت و ترویج آن در دیگر استان ها اقدام کرد.
نبود بانک اطلاعاتی معتبر، چالش مهم سالمندان کهگیلویه و بویراحمد است
برای اینکار لازم است اولا آمار معتبر و دقیق و به روزی از سالمندان استان تهیه شود و حمایت های لازم از سالمندان با محوریت سازمان بهزیستی در دستور کار قرار گیرد.
ارائه خدمات رفاهی، بهداشتی، درمانی و توانبخشی به سالمندان قانونی است و مطابق با این قانون حدود ۱۷ سازمان عضور شورای سالمندی هستند که هر کدام به نوبه خود وظیفه ای در این خصوص دارد.
برنامه ریزی برای سالمندان داشتن آمار دقیقی از این گروه است که با پیگیری خبرنگار ایرنا، آمار جدیدی پس از سرشماری سال ۱۳۹۵ از سالمندان استان تهیه نشده است و شورای سالمندان در ۶ ماهه امسال در استان تشکیل نشده است.
الهام گرجی پور مسوول دبیرخانه شورای سالمندان استان گفت: اگرچه در سالجاری تاکنون شورای سالمندان استان تشکیل نشده است اما امیدواریم با همراهی و همکاری سازمان ها در نیمه دوم سال این شورای استانی تشکیل و اقدامات لازم را دنبال کنیم.
نبود شهر دوستدار سالمند چالش مهم
در کنار نبود آمار و بانک اطلاعاتی دقیق از سالمندان استان، این گروه از جامعه با چالش هایی نیز مواجه است که به گفته معاون توانبخشی بهزیستی استان نبود شهر دوستدار سالمند ازدیگر چالش هایاین گروه است چرا که معابر و مبلمان شهری یاسوج (مرکز استان) مناسب سازی برای سالمندان پیش بینی نشده است.
رهیده تاکید کرد: با نبود پیاده روها و معابر مناسب برای تردد سالمندان، خطرات بیشتری این گروه را تهدید می کند چرا که با افتادن یک سالمند در مسیر تردد پیاده رو، فرد سالمند را معلول کرده و برای همیشه زمین گیر خواهد کرد.
سوگ"آشیانه خالی"
وی گفت: سوگ"آشیانه خالی" سالمندان ما را نیز تهدید می کند چرا که احساس فقدان، افسردگی، بیهدف بودن و اندوه ممکن است هنگام رفتن فرزندان به شهری دیگر برای ادامه تحصیل دانشگاهی یا ازدواج و تشکیل خانواده مستقل بوسیله آنها در والدین بروز کند و قابل درمان هم نباشد.
توجه و اهمیت به سالمندی داشتن پیوست سالمندی در برنامه سازمان ها است
معاون توانبخشی بهزیستی استان که بر روند افزایش سالمندی در استان را تاکید کرد گفت: هر سازمانی باید پیوست سالمندی برای بازنشستگان خود داشته باشد چرا که روند سالمندی در کشور و به تبع آن استان ما رو به رشد است و لازم است همه سازمان ها به نوبه خود برای مدیریت و کاهش مشکلات سالمندی برنامه ریزی همکاری و مسولیت خود را در این خصوص انجام دهند تا از بحران های پیش رو پیشگیری شود.
رهیده تاکید کرد: آمادگی روحی و روانی برای سالمندان پیش بینی شود که نیاز است آموزش های قبل از رسیدن به سن سالمندی برای این گروه از افراد جامعه ارایه شود تا آسیب ها و خطرات این دوره سنی، کاهش یابد.
وی گفت: افرادی که سن آنها بالا می رود بیمارهای مشخصی مبتلا می شوند واگر خانواد ها در منزل فشار خون و قند خون سالمندان را به صورت روزانه کنترل کنند از خیلی از مشکلات و بیماری های پیشگیری می شود.
نظر شما