ایجاد کریدور غلات در راهگذر شمال-جنوب به نفع ملت‌های منطقه است

مسکو- ایرنا- قائم مقام وزیر جهادکشاورزی در امور تجارت و تنظیم بازار با اشاره به اراده تهران و مسکو برای بهره‌گیری از ظرفیت‌های ترانزیتی در راستای توسعه مبادلات تجاری در سطح منطقه گفت: ایده کریدور غلات در چارچوب این راهگذر بین‌المللی به جذابیت‌های آن می‌افزاید و تحقق آن به نفع ملت‌های منطقه است.

به گزارش ایرنا، علیرضا پیمان پاک جمعه همزمان با دومین روز چهارمین همایش و نمایشگاه Made In Russia (ساخت روسیه) در نشستی تخصصی با عنوان روسیه و خاورمیانه، چالش‌ها و اهداف، افزود: بخشی از ظرفیت ۱۰ میلیون تنی فرآوری آرد و سیلوها در ایران، برای تحقق این ایده می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.
وی ادامه داد: در چارچوب این همکاری، غلات علاوه بر اینکه در مسیر کریدور شمال – جنوب قابل حمل به بازارهای دیگر کشورها است، ظرفیت فرآوری آن در طول مسیر از جمله در جمهوری اسلامی ایران نیز می‌تواند مورد توجه قرار گیرد.

ایجاد کریدور غلات در راهگذر شمال-جنوب به نفع ملت‌های منطقه است

قائم مقام وزیر جهادکشاورزی در امور تجارت و تنظیم بازار در ادامه با اشاره به تلاش‌های برای توسعه زیرساخت‌های حمل و نقل در مسیرهای سه گانه کریدور شمال – جنوب، اقبال کشورهای امارات متحده عربی، عمان و پاکستان برای نقش آفرینی فعال در این مسیر حمل و نقلی را زمینه‌ساز تأثیرگذاری بیشتر این راهگذر بین‌المللی در توسعه مبادلات تجاری در سطح منطقه و جهان دانست.
وی در ادامه با اشاره به واردات یک میلیارد دلاری خوراک دام توسط شرکت‌های روسی گفت: ۸۰۰ کارخانه تولید خوراک دام در ایران با فناوری پیشرفته در حال فعالیت هستند که می‌توان با مواد اولیه ارسالی از روسیه، خوراک دام مورد نیاز این کشور را تولید و به این کشور عرضه کنند.
پیمان پاک با بیان اینکه زیاده‌خواهی و سیاست‌های کشورهای غربی به مشکلات و چالش‌هایی در تأمین امنیت غذایی در جهان منجر شده است، گفت:‌ کشورهای منطقه باید در مشارکت جدی با یکدیگر، امنیت غذایی را برای خود و دیگر کشورها به ارمغان بیاورند که در این راستا،‌ می‌توان از ظرفیت بالای اتحاد روسیه و ایران و سایر کشورها در این مسیر بهره گرفت.
قائم مقام وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه ارائه سران کشورهای ایران و روسیه بر توسعه مناسبات دوجانبه استوار است، گفت: باید در سطوح دیگر مدیریتی و اجرایی، فارغ از بروکراسی،‌ پروژه‌های عملیاتی را دنبال کنیم.
پیمان پاک در بخش دیگری از سخنان خود با محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین، هوشیاری کشورهای منطقه درباره سیاست های این رژیم در موضوع امنیت غذایی را بسیار با اهمیت توصیف کرد و همکاری منطقه ای برای خنثی کردن توطئه های این رژیم علیه ملت های منطقه را خواستار شد.

چهارمین همایش و نمایشگاه Made in Russia پنجشنبه با حضور نخست وزیر روسیه و برخی دیگر از مقامات این کشور و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و همچنین هیات هایی از سایر کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران گشایش یافت. در روز نخست این همایش، سفیر ایران در مسکو و استاندار تهران در نشست‌های تخصصی این همایش سخنرانی داشتند.
در این نمایشگاه بین المللی که به مدت سه روز ادامه دارد، ۷۸ شرکت از ۴۶ منطقه فدراسیون روسیه به ارائه ظرفیت ها و توانمندی های خود پرداخته اند. همچنین ۱۰۸ شرکت نیز در قالب بروشور الکترونیکی به چند زبان محصولات خود را به بازدیدکنندگان معرفی می‌کنند.
این نمایشگاه، شامل ۹ بخش از جمله صنعت، محیط زیست، شهر هوشمند، پزشکی، کالاهای مصرفی، ساخت و ساز، آموزش، تجهیزات کشاورزی و فناوری اطلاعات است.

پیش از این، وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا با بیان اینکه این اتحادیه آماده امضای قرارداد موافقت‌نامه تجارت آزاد با ایران است،‌ گفت: به دنبال توسعه کریدور شمال – جنوب از نظر حمل و نقل و مبادلات تجاری هستیم و در این راستا، مذاکرات مثبتی با کشورهای عربی برای پیوستن به این کریدور انجام شده است.
آندری اسلپنف این سخنان را پنجشنبه در نشست تخصصی نمایشگاه Made in Russia (ساخت روسیه) که با حضور معاون نخست وزیر روسیه، مقامات و صاحب‌نظران اتحادیه اوراسیا و همچنین سفیر ایران در روسیه و استاندار تهران در مسکو برگزار شد، بیان کرد.
وی با بیان اینکه با برخی مشکلات لجستیک در این عرصه روبرو هستیم، اظهار داشت:‌ برای توسعه شتابان کریدور شمال – جنوب به نظر می‌رسد که باید فعالان و مدیران بخش‌های حمل‌ونقل در کارگروه‌های تخصصی، بحث‌های فناوری و لجستیک را دنبال کنند و به افزایش مبادلات تجاری کمک کنند.

معاون نخست‌وزیر روسیه نیز در این نشست تخصصی گفت: این کشور به دنبال تقویت مبادلات تجاری با کشورهای هند و پاکستان و دسترسی به بازار کشورهای آفریقایی از طریق کریدور شمال – جنوب و بنادر جنوبی ایران است.
الکسی اورچوک افزود: ‌این کشور هم‌اینک برای توسعه بازار خود در جهان از جمله جنوب آفریقا تلاش می‌کند و علاوه بر آن هم به جنوب و هم به شرق نگاه خاصی دارد، چرا که این مناطق، مرکز ثقل در بازار جهانی محسوب می‌شوند.
اورچوک با بیان اینکه روسیه به دنبال تقویت امکانات لجستیک و توسعه زیرساخت ‌های کریدور شمال – جنوب است، گفت:‌این کریدور با سه مسیر و با گذر از روسیه و سایر کشورها به بندر عباس و بندر چابهار در جنوب ایران می‌رسد که از این طریق، می‌توان کالاها را به بازار هند، پاکستان و آفریقا عرضه کرد.

به گزارش ایرنا، کریدور شمال – جنوب که در آغاز راه، محصول اراده و عزم روسیه، ایران و هند در سال ۲۰۰۰ میلادی برای ایجاد گذرگاه حمل و نقل بار بود، در طول سال های بعد، شاهد پیوستن شمار دیگری از کشورها به این مسیر ترانزیتی بود.
آنچه برای این کشورها در پیوستن به این مسیر ترانزیتی انگیزه بخش بود این بود که مسیرهای متداول برای ارسال کالا از هند به سمت سن پترزبورگ روسیه که از کانال سوئز عبور می‌کند، حدود ۱۴ هزار و ۵۰۰ کیلومتر طول دارد اما کریدور ایران در این مسیر تنها هفت هزار و ۲۰۰ کیلومتر است که بهره گیری از این ظرفیت، ۴۰ درصد زمان ترانزیت و ۳۰ درصد هزینه های حمل و نقل را کاهش می دهد.

اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ و پس از سخنرانی روسای جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه، قرارداد ساخت راه آهن رشت - آستارا به طول ۱۶۲ کیلومتر به امضا رسید. این خط ریلی، تکمیل کننده خط ریلی مسیر غربی کریدور شمال - جنوب است.
رئیس جمهوری اسلامی ایران در این آیین گفت: امضای توافقنامه راه آهن رشت - آستارا، گام مهم و راهبردی در جهت همکاری های بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه است.
آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی امضای این توافقنامه را محدود به همکاری ایران و روسیه ندانست و با بیان اینکه کشورهایی که در مسیر گذرگاه ریلی شمال - جنوب قرار دارند، از آن سود می برند، اظهار داشت: کریدور شمال - جنوب برای همه کشورهای منطقه مفید خواهد بود؛ این مسیر از آسیای شرقی و جنوبی گرفته تا قفقاز و شمال اروپا، جلوه ای از دوستی، همگرایی و همکاری تجاری و اقتصادی بین همه این کشورها خواهد بود و این همکاری ها بیش از گذشته برقرار خواهد شد.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه ۱۳ مهرماه ۱۴۰۲ در نشست باشگاه مباحثه‌ای والدای در شهر سوچی روسیه با بیان اینکه روسیه به دنبال ایجاد راه‌های جدید حمل‌ونقل با هدف افزایش حجم مبادلات تجاری است، گفته بود:‌ در این راستا، کریدور شمال-جنوب را گسترش می‌دهیم.
رئیس جمهوری روسیه همچنین پنجم مردادماه ۱۴۰۲ در نشست عمومی دومین مجمع اقتصادی و بشردوستانه روسیه و آفریقا در سن‌پترزبورگ روسیه که با حضور جمعی از رهبران و مقامات ارشد قاره سیاه برگزار شد، از کشورهای غربی به خاطر آنچه به بن بست کشاندن توافق غلات خواند،‌ انتقاد کرد و گفت: این کشور مصمم است از کریدور شمال – جنوب برای تحویل کالا به آفریقا بهره گیرد.
پوتین افزود:‌ این کریدور حمل‌ونقل امکان تحویل راحت کالا به آفریقا و بازگشت را فراهم می کند و در این راستا از آن بهره خواهیم گرفت.

دمیتری دوگدکین سفیر روسیه در قطر هم خردادماه ۱۴۰۲ اعلام کرد: مسکو و دوحه آماده همکاری در پروژه «کریدور حمل و نقل بین‌المللی شمال-جنوب» هستند.

پیش از این، وزیر تجارت خارجی امارات متحده عربی اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ در اجلاس اقتصادی روسیه – جهان اسلام در کازان اعلام کرد که کشورش به سرمایه گذاری و توسعه بخش فناوری کریدور شمال-جنوب علاقه مند است.
ثانی بن احمد آل زیودی افزود: کریدور بین المللی "شمال - جنوب" یکی از مسیرهای قابل توجه است که می توان با نوآوری در آن، از این مسیر برای حمل کالا به آفریقا استفاده کرد.
وزیر تجارت خارجی امارات متحده عربی با اعلام آمادگی این کشور برای سرمایه گذاری و ارائه خدمات پشتیبانی برای توسعه این کریدور اظهار داشت: انتظار داریم که تا سال ۲۰۳۰ بیش از ۱۰۰ کشور جهان در این حوزه تجاری مشارکت داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: این پروژه امکان توسعه بازار ما و سایر کشورها را فراهم می کند. کریدور «شمال-جنوب» ما را نه تنها با روسیه، بلکه با کشورهای اروپای مرکزی و آسیا متصل خواهد کرد.
ثانی بن احمد آل زیودی هم اظهار داشت: ما بدون شک ظرفیت اتصال همه مسیرهای موجود را در نظر می گیریم و با این نگاه، شرکت های امارات متحده عربی آماده پیوستن به این پروژه به نفع همه مردم هستند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha