به گزارش ایرنا، مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه مصوب کرد که مالیات هر نخ سیگار ایرانی تولید داخل ۱۵ درصد و هر نخ سیگار خارجی وارداتی با هر برندی، ۵۰ درصد باشد.
این تصمیم، استقبال وزارت بهداشت را به دنبال داشت؛ حسین فرشیدی معاون بهداشت وزیر بهداشت در این ارتباط بر اجرای موثر ضوابط فروش و عرضه دخانیات از جمله رعایت فاصله ۱۰۰ متری از مراکز فرهنگی و آموزشی، ممنوعیت فروش نخی سیگار و فروش دخانیات به افراد زیر ۱۸ سال و ممنوعیت تبلیغات در این زمینه تاکید کرد.
فرشیدی از کاهش سن شروع مصرف دخانیات و افزایش مصرف این محصول آسیبرسان سلامت در گروههای سنی جوان کشور به خصوص بانوان که به طور عمده ناشی از پایین بودن قیمت محصولات دخانی و تنوع بستهبندی، دسترسی فراوان و آسان به این محصولات، مصرف بیرویه دخانیات در شبکه نمایش خانگی و تبلیغات و فروش در فضای مجازی بوده است ابراز نگرانی کرد.
در این ارتباط روز چهارشنبه شورای عالی انقلاب فرهنگی میزبان یک نشست در حوزه دخانیات بود؛ البته پیشتر حجت الاسلام عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با انتقاد از ترویج مصرف دخانیات و مشروبات الکلی در مجموعههای نمایش خانگی گفت: ترویج این نوع رفتارها که در فرهنگ ما خط قرمز است، باید اصلاح شود.
احمدرضا مسجدی دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران در این نشست با بیان اینکه مجلس شورای اسلامی مالیات بر دخانیات را قانونگذاری کرد، گفت: اما هیچ دولتی از حوزه دخانیات بهره نخواهد برد.
وی اضافه کرد: دولت باید چند برابر درآمد حوزه دخانیات را صرف هزینه درمان بیماری های ناشی از مصرف دخانیات کند.
به گفته وی، مصرف دخانیات فقط برای مافیای این صنعت در عرصه بین المللی سودآور است و برای هیچ دولتی منافعی ندارد.
دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران، از پیامدهای مصرف دخانیات در مادران باردار را مرگ جنین، تولد زودرس و یا فرزندان نارس دانست و یادآور شد: زمانی کمتر از یک درصد دختران دخانیات مصرف می کردند که امروز این عدد به چهار درصد رسیده است.
مسجدی یادآور شد: سالانه حدود ۱۵۰ هزار مورد سرطان کشف می شود که میتوان با مقابله با دخانیات این عدد را به یک سوم رساند.
محمود حاجیلویی دبیر ستاد فرهنگی اجتماعی شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در این نشست به ارایه آماری در خصوص استفاده از دخانیات در بین جوانان پرداخت و اظهار داشت: متاسفانه در حوزه دختران با رشد ١٣٣ درصدی مصرف دخانی مواجه هستیم.
وی روند کلی مصرف دخانیات را در کشور رو به رشد و برای گروه سنی نوجوانان نگران کننده توصیف کرد که به گفته او با رشد 13 درصدی مصرف دخانیات در نوجوانان ۱۳ تا ۱۵ سال مواجه هستیم.
حاجیلویی گفت: اعتیاد سبک مقدمه اعتیاد سنگین است به طوری که ٧٠ تا ٨٠ درصد کسانی که اعتیاد سنگین داشته اند پیش تر اعتیاد سبک را تجربه کرده اند.
وی با بیان اینکه طبق هدف گذاری سازمان جهانی بهداشت باید مصرف دخانیات در کشور ٢٥ درصد کاهش یتابد، خواستار استفاده از ظرفیت های مردمی و قانونی برای مقابله با مصرف دخانیات در کشور شد.
معاون فرهنگی شورای انقلاب فرهنگی تاکید کرد: همچنین نهادهای متعددی وجود دارد که شورای عالی انقلاب فرهنگی می تواند به عنوان نهاد متولی و هماهنگ کننده از ظرفیت دستگاههای مختلف استفاده کند.
به گفته حاجیلویی برای جلوگیری از اعتیاد سنگین، مبارزه ومقابله با مصرف دخانیات نخستین گام است که باید همه به خصوص ظرفیت های مردمی پای کار آورده شوند.
نظر شما