به گزارش ایرنا ، محمد نعمتی روز یکشنبه در نشست با مدیران و کارکنان پالایشگاه دهم پارس جنوبی در"عسلویه" اظهار کرد: کورههای واحد نم زدایی جهت احیا بسترهای جاذب رطوبت گازهای شیرین شده بکار میروند.
وی افزود: رطوبتزدایی از گاز به دلیل جلوگیری از ایجاد یخ زدگی و انسداد لوله در مسیر انتقال، بویژه به نقاط سردسیر کشور، از درجه اهمیت بالایی برخوردار است.
نعمتی یادآورشد: گاز فرآیندی پس از عبور از داخل خطوط داخلی پرهدار بخش همرفتی و سپس خطوط داخلی بخش تشعشعی کوره با جذب حرارت داغ می شود و به بستر جاذب رطوبت (مولکولارسیو) ارسال میشود و بستر فوق را جهت بکارگیری مجدد، احیا می کند.
وی ادامه داد: برای تامین دمای ⁰C ۲۴۰ گاز فرآیندی، دمای نرمال خروجی از دودکش کوره می بایست⁰C۲۸۰ باشد.
مدی پالایشگا ه دهم پارس جنوبی گفت: کارکرد پیوسته و طولانی مدت کورهها در چنین شرایط عملیاتی، سبب تشکیل رسوبات سختی بر روی سطوح خارجی تیوبها (بویژه تیوبهای دارای پره)شده و نگرانیهایی از قبیل کاهش بازده حرارتی، افزایش مصرف انرژی، کاهش عمر تیوبها و در برخی اوقات خطرات ناشی از انفجار و آتشسوزی را در پی خواهد داشت از این جهت، رسوبزدایی تیوبها از درجه اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
وی با اشاره به محدودیتهایی چون عدم دسترسی، وجود انواع مواد نسوز اطراف تیوبها و چندبخشی بودن کوره افزود: استفاده از روشهای معمول، تمیزکاری و رسوب زدایی را بسیار مشکل نموده و بهره برداری از کوره را با چالشهای جدی مواجه میسازد چنانکه تاکنون راهکار قابل اجرایی برای این مهم، در دسترس نبوده است.
مدیر پالایشگاه دهم مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: در این راستا و در جهت یافتن راه حل مناسب و قابل اجرا با تاکید بر انجام رسوب زدایی به روش خشک و بدون قطع تولید (آنلاین)، کارکنان بازرسی فنی پالایشگاه دهم، ایدهای را به یکی ازشرکتهای دانش بنیان و توانمند داخلی که در زمینه رسوبزدایی از خطوط داخلی کورهها با روش از سرویس خارج نمودن کوره با استفاده از شویندههای شیمیایی خیس فعالیت داشت انتقال دادند.
وی در ادامه گفت: با تلفیق تجربه، دانش و پس از حدود ۶۰۰ ساعت کار و بررسیهای همه جانبه تخصصی مشترک، دستورالعمل ایمن و کاربردی مربوطه تهیه و سپس مواد رسوب زدای متناسب با نوع درخواست، به روشی جدید طراحی و ساخته شد.
نعمتی اضافه کرد: برای نخستین بار در کشور، از این روش ابداعی، جهت رسوبزدایی از خطوط داخلی کوره ردیف دوم گازی پالایشگاه دهم مجتمع گاز پارس جنوبی، استفاده شد و در نتیجه، دمای مورد نیاز گاز فرایندی با عملکرد موفقیت آمیز ۹۹% حاصل شد.
وی گفت: همچنین به منظور اطمینان بیشتر، این روش بر روی سه کوره دیگر انجام شد که نتایج منطبق و مشابهی را در پی داشت.
نعمتی افزود: اقدامات انجام شده افزایش راندمان کوره به مقدار هشت درصد، کاهش انتشار آلایندههای زیست محیطی، کاهش مصرف سوخت و بهبود شاخصهای قابلیت اطمینان و دردسترسپذیری تولید گاز را در پی دارد.
نظر شما