صید شب چراغی؛ آبزیان هرمزگان در معرض خطر

بندرعباس - ایرنا - بیش از ۳۵ هزار صیاد با چهار هزار و ۷۰۰ فروند شناور صیادی مشغول صید و صیادی در آبهای هرمزگان هستند که صید غیرمجاز شب چراغی وضعیت ذخایر آبزیان را تحت فشار قرار داده و تهدیدی جدی برای اشتغال این افراد است.

به گزارش ایرنا، این درحالی است که این ناوگان عظیم صیادی برای استان هرمزگان بیش از ۳۲۱ هزار تن صید سالانه را رقم زده است که موجب رونق سفره‌های مردم و فعالیت چرخه اقتصادی شده است.

همچنین درحال حاضر نیز صیادان سنتی هرمزگان نیز پس از ۲۵ سال معطلی سامان یافته و تاکنون بیش از ۱۱ هزار صیاد بدون مجوز و بدون هرگونه سیستم‌های جانبی، مجوزدار شده و مشکلات بیمه آنان رفع شده و اکنون با اطمینان‌خاطر می‌توانند به فعالیت خود بپردازند اما این افراد سودجو با این روش صید ابداعی غیرمجاز ارتزاق مردم از سفره دریا را به خطر انداخته است.

صید شب چراغی در واقع نوعی صید غیرمجاز ابداعی عده‌ای سودجو و منفعت طلب است که در هنگام شب و با استفاده از نور چراغ یا نورافکن‌های پرقدرت به عمق آب تابانده و گله‌های ماهی در اندازه‌های کوچک و بزرگ و غیرتجاری را به دام می‌اندازند.

در این صید مخرب که تور ماهی گیری در دریا پهن می‌شود و با نورافکن‌، نور شدید در دریا منعکس شده، باعث تجمع ماهیان ریز و درشت در اطراف شناور می‌شود؛ پس از آن نیز شناور دوم با بهره‌گیری از تور پرساین محاصره‌ای تمامی ماهی‌های جمع شده را در زیر نور جمع‌آوری می‌کند.

برای هر بار تورریزی افزون بر چند تُن از انواع ماهیان که بیشرشیرماهی‌های ریز بوده، در دام صیادان متخلف افتاده و حتی ممکن است توراندازی در طول یک شب چندین بار تکرار شود، دراین روش بی‌رحمانه صید، هیچ گونه شانسی برای فرار ماهی‌ها وجود ندارد و انواع مختلف ماهی بالغ و نابالغ به شکل ناباورانه ای مورد کشتار جمعی قرار می‌گیرند.

شیلات هرمزگان توان مقابله لازم با صید مخرب شب چراغی را ندارد

مدیرکل شیلات هرمزگان در این راستا ضمن مخرب دانستن صید شب چراغی که وضعیت ذخایر آبزیان استان را به شدت تحت فشار قرار می‌دهد، گفت: شیلات با توجه به هجمه وارده توان مقابله لازم با این صید را ندارد و نیاز است دستگاه های اجرایی، نظامی و دریایی بنا بر حفظ منافع ملی به این مهم ورود کنند.

مسعود بارانی افزود: شیلات هرمزگان با تمام توان و تجمیع همه نیروهای یگان حفاظت منابع آبزیان شیلات استان اقدام به مقابله با این روش مخرب صید خواهد کرد اما در این راستا با کمبود نیرو و اعتبارات مواجه است.

وی بیان کرد: البته در حال حاضر یگان حفاظت منابع آبزیان شیلات هرمزگان با وجود کمبود نیروی انسانی بیش از ۹۰ درصدی، کمبود اعتبارات جاری و مشکلات لجستیکی گام‌های بزرگ و اقدامات خوبی در راستای حفظ ذخایر ارزشمند آبزیان به نسبت توان اجرایی خود داشته است.

مدیرکل شیلات هرمزگان اظهار کرد: عده‌ای سودجو و منفعت طلب با ابداع روش صیدی به عنوان «صید شب چراغی» اقدام به صید انبوه آبزیان کرده و گله‌های ماهی را در اندازه‌های کوچک و غیرتجاری صید می‌کنند که این روش در شب‌ها و با استفاده از نور چراغ گله‌های ماهی در هر اندازه و هر سنی را به دام می‌اندازد.

بارانی تصریح کرد: در صورت تداوم صید شب چراغی و باتوجه به فراگیر شدن این نوع صید توسط سودجویان بی‌شک لطمه و آسیب‌های جبران ناپذیری به ذخایر آبزیان وارد خواهد شد.

وی با اشاره به اهمیت صید و صیادی اصولی و پایدار و همچنین بقای ذخایر ارزشمند آبزیان برای نسل‌های آینده، گفت: برخورد با صید مخرب و ویرانگر شب چراغی نیازمند یاری و حمایت همه بخش‌ها است.

مدیرکل شیلات هرمزگان همچنین از مردم و جامعه صیادی و همچنین بهره‌برداران این حوزه خواست همکاری لازم با مبادی قانونی و اجرایی ذیربط برای مقابله با این روش صید غیرمجاز و سایر روش‌های صید غیر استانداردی که منجر به آسیب ذخایر می‌شوند، داشته باشند.

استان هرمزگان به عنوان قطب شیلاتی کشور با صید سالیانه حدود ۳۲۱ هزار تن انواع آبزیان، ۴۵ درصد صید جنوب کشور را به خود اختصاص داده و افزون بر یک چهارم تولیدات شیلاتی کشور را انجام می‌دهد و با این میزان صید یادشده، رتبه نخست را در کشور دارد. این استان با ۱۹ بندر صیادی، ۲۲ موج شکن و ۳۹ مرکز تخلیه صید، به صیادان خدمات رسانی می‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha