نوید احیای دوباره هنر «نی چیت بافی» در کهگیلویه وبویراحمد

یاسوج -ایرنا- هنر «نی چیت بافی» از رشته های در حال فراموشی صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد بوده که همت و کوشش چند خانواده خوش ذوق کهگیلویه وبویراحمدی نویدبخش احیای دوباره این هنر دیرینه در دیار آریوبرزن شده است.

به گزارش ایرنا، روزگارانی نه چندان دور همه ساکنان روستای «تنگ آب» در شهرستان باشت با هنر «نی چیت بافی» کسب درآمد می کردند اما همه آنان به مرور زمان به دلایل مختلف رو به دامپروری آوردند و خانواده قصه ما میراث دار شغل پدران خود شدند.

این خانواده چهار نفره ساکن روستای «تنگ آب» از توابع بخش بوستان شهرستان باشت که یکی از انگشت شمار هنرمندان «نی چیت بافی» در سال های اخیر بوده آنقدر بر تولید در این رشته پافشاری کرد تا حالا این دست ساخته سنتی احیا شده است.

حالا تولیدات این خانواده افزون بر تامین بخشی از نیاز مناطق عشایری کهگیلویه و بویراحمد، محصولات مورد نیاز عشایرنشینان استان های چهارمحال بختیاری، فارس و خوزستان را تولید و برایشان ارسال می کنند.

رحیم محمدی پدر این خانواده می گوید: خود،فرزندان و همسرش سال هاست که از طریق «نی چیت بافی» کسب درآمد می کند.

او که اکنون ۴۳ سال سن دارد و ۳۰ سال است در این زمینه فعالیت می کند اظهار داشت:آنچه فراتر از درآمد مایه خوشحالی من شده موضوع مهارت و علاقه فرزندانم در زمینه هنر مردم روزگار کهن تمدن ایران زمین است.

نوید احیای دوباره هنر «نی چیت بافی» در کهگیلویه وبویراحمد

محمدی ابراز داشت: من و خانواده ام با توجه به سفارش های دریافتی از استان های مختلف کشور اقدام به تولید محصول می کنیم.

وی که هم اکنون در فضای محدود خانه خود کارگاه کوچکی راه اندازی کرده است می گوید: در صورت دریافت تسهیلات بانکی اقدام به توسعه کارگاه و خرید تجهیزات جدید خواهم کرد.

مهدی یکی از فرزندان این خانواده معتقد است انجام فعالیت در زمینه «نی چیت بافی» نه تنها او را خسته نمی کند بلکه برایش انرژی بخش است.

نوید احیای دوباره هنر «نی چیت بافی» در کهگیلویه وبویراحمد

او که هنر «نی چیت بافی» را به صورت تجربی از پدر خود فرا گرفته با اشاره به اینکه صنایع دستی غیر از تامین نیاز، هویت ملی محسوب می شود تاکید کرد: نسل جوان با فعالیت در این حوزه افزون بر درآمدزایی به فرهنگ کشور خود خدمت می کنند.

«نی چیت بافی» چیست؟

«نی چیت » برای حفاظت و زیبایی اطراف سیاه چادر و جدا کردن قسمت‌های مختلف فضاهای داخل چادر به ۲ صورت ساده و رنگی استفاده می‌شود این محصول بعد از گلیم به‌عنوان زیرانداز نیز در مناطق عشایری کاربرد دارد و همچنین به‌عنوان حصاری برای سیاه چادر عشایری کاربرد دارد.

برای تولید «نی چیت» از پشم رنگی و حصیر که تشکیل شده از نی‌های نازک و بلند است، استفاده می‌شود و نقش های بافته شده در آن بیشتر به‌صورت ذهنی باف و انتزاعی است.

دانه‌های نی انتخاب شده را پس از دسته بندی از لحاظ رنگ و اندازه به‌وسیله پشم رنگی یا ساده از ابتدا تا انتها می‌پیچند آنگاه نی‌های پیچیده شده را در کنار هم قرار داده و به‌وسیله نخ‌های پشمی می‌بافند و تبدیل به دیوار پر نقش و نگاری می‌شود که به آن نی چیت می‌گویند.

در حال حاضر گاهی از کامواهای رنگی نیز برای تولید این محصول استفاده می‌شود که نوع نامرغوب آن برای آغل گوسفندان کاربرد دارد.

قدمت تولید محصولات نی چیت بافی به دوران صفویه باز می گردد،این دست ساخته برای نگه داشتن و زیبایی سیاه چادرهای عشایری با چوب تراش داده شده درختان بید و چنار و موی بز درست می شود.

شناسایی ۳۵ هزار هنرمند صنایع دستی

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد گفت: هنر «نی چیت بافی» در دولت سیزدهم پس از اقدام های عملی دولت و با کمک هنرمندان این رشته احبا شده است.

سعید طالبی پورافزود: این رشته صنایع دستی که پیش این رو به فراموشی بود به طوری که تعداد انگشت شماری هنرمند کهگیلویه و بویراحمدی در این زمینه فعالیت می کردند اما این هنر ۲ سال گذشته تاکنون با اجرای دوره های آموزشی در مناطق شهری و روستایی،معرفی در نمایشگاه های ملی و منطقه ای و برپایی کارگاه های زنده در استان احیا شده است.

وی عنوان کرد: با هدف حفظ و احیای مشاغل سنتی، ترویج استفاده از وسایل و کالاهای ساخت تولیدکنندگان داخلی احیای رشته های صنایع دستی در حال فراموشی در دستور کار است.

وی بیان کرد: برای حمایت از رونق تولید این رشته های صنایع دستی دولت همچنین وام های بانکی به متقاضیان پرداخت می کند که تاکنون ۱۵ کارگاه راه اندازی شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: برای راه اندازی این کارگاه های صنایع دستی ۵۰۰ میلیون تا ۲ میلیارد ریال تسهیلات بانکی به متقاضیان پرداخت شده است.

وی با اشاره به اینکه راه اندازی هر کارگاه صنایع دستی سه تا پنج فرصت شغلی ایجاد می کند حمایت از ایجاد کارگاه های صنایع دستی از رویکردهای دولت سیزدهم برای حمایت از تولید در این حوزه است.

طالبی پور تاکید کرد: تاکنون۳۵ هزار هنرمند صنایع دستی در استان شناسایی شده که این هنرمندان در جاجیم بافی، سفره بافی، نمدمالی، نی چیت بافی، مشته بافی، رندبافی، گچمه بافی، ریسندگی، سوزن دوزی، سبدبافی، رودوزی‌های سنتی و سیاه چادر بافی مهارت دارند.

سالانه ۲۱۸ هزار متر مربع انواع صنایع دست بافت در کهگیلویه و بویراحمد تولید می‌شود که هنرمندان شهرستان‌های دنا و گچساران بیشترین سهم را در تولید دارند.

استان کهگیلویه و بویراحمد با ۷۳۰ هزار نفر جمعیت در جنوب غربی ایران قرار دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha