افشین طاهری اعظم روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا افزود: علم جراحی لگن بسیار پیشرفته است ضمن اینکه مراکز تعویض مفصل لگن پروتکلهای ویژهای دارند که بیماران با کمترین مشکل این جراحی را انجام میدهند.
وی درباره روند جراحی تعویض مفصل لگن اظهارداشت: بیماران این جراحی معمولا فردای روز عمل راه میروند و از بیمارستان با کمترین مشکل مرخص میشوند، البته برخی بیماران نیاز به تعویض دوطرفه مفصل دارند که با این روش نیز با جدیدترین استاندارد روز دنیا در کشور در حال انجام است.
این پزشک با تاکید بر اینکه طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، جراحی مفصل ران یکی از موفقترین جراحیهای است که انجام میشود، اضافه کرد: در جریان این جراحی مفصل آسیبدیده با پروتز جایگزین میشود تا نهایتا مفصل جدید کارکرد یک مفصل عادی و طبیعی را برای بیمار به همراه داشته باشد.
تاخیر در جراحی تعویض لگن، می تواند چند جراحی را به فرد تحمیل کند
طاهری اعظم اظهار داشت: ترس از جراحی یا درد بعد از عمل نباید مانعی برای افرادی کاندید این جراحی شود، چرا که قطعا دردهای بعد از عمل به مراتب کمتر از مشکلات و دردهای مزمنی است که این افراد روزانه با مواجه بوده، به تعبیری اولین شب بعد از عمل درد به مراتب از سایر شبهایی که با مفصل خراب زندگی میکردند کمتر است. تاخیر در جراحی تعویض لگن، می تواند چند جراحی را به فرد تحمیل کند.
وی، تصریح کرد: شرایط جراحی تعویض مفصل درکشورمان نه تنها از نرم جهانی پایینتر نیست بلکه این جراحی با بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا برابری یا حتی پیشروتر نیز هستیم و در بالاترین سطح کیفی جهانی قرار داریم.
آرتروز، سیاهشدگی، دررفتگیهای بدوتولد، سوانحی که موجب آسیب دیدگی مفصل ران میشود که شکستگی سرران یا کاسه لگن را در پی دارند، کاندیدهای تعویض مفصل لگن هستند به شکلی که این جراحی میتواند زندگی دوباره به این افراد هدیه کند.
بدو تولد زمان طلایی برای غربالگری دررفتگی مفصل ران
متخصص ارتوپدی جراح هیپ لگن و زانو ادامه داد: دوران طلایی تشخیص و درمان کودکان مبتلا به دررفتگی بدو تولد لگن، روزهای اول تولد است.
طاهری اعظم با اشاره به اینکه مجموعه عواملی مثل زندگی شهرنشینی، حوادث جادهای، تصادفات و افزایش امید به زندگی، دست به دست هم داده تا استفاده از دارو برای کاهش بار بیماری بیشتر شود، تصریح کرد: از طرف دیگر استفاده از برخی داروها در دراز مدت، سیاهشدگی سر استخوان ران را بیشتر کرده است.
ضرورت غربالگری لگن در بدو تولد
این دانشیار ارتوپدی اهمیت غربالگری دررفتگی لگن در نوزادان را مورد توجه قرار داد و گفت: کودکانی در سنین پنج یا ۶ سالگی یا حتی در سنین بالاتر با عوارض بدو تولد تشخیص داده نشده و با در رفتگی مفصل ران مراجعه میکنند و نهایتا تمام این موارد به جراحی تعویض مفصل منتهی میشود.
وی ادامه داد: مشخصا در کشورهای پیشرفته با تولد هر نوزاد، غربالگری دررفتگی مفصل ران با روش معاینه فیزیکی و سونوگرافی در دستور کار است، متاسفانه در کشور ما این غربالگری در بسیاری از موارد نادیده گرفته میشد و کودکان زیادی با مشکلات ناشی از عدم تشخیص به موقع این مسئله مثل مفصل کوتاه، دررفته و یا بدون کارکرد روبهرو میشوند.
درد، محدودیت در حرکت و مشکلات فراوان در تحرک از عارضههایی بیماریهای لگنی بدو تولد تشخیص داده نشده که کودکان را تهدید میکند بنابراین خانوادهها باید در بدو تولد بررسی کودک به لحاظ سلامت مفصل لگن را ضروری تلقی کنند.
وی با بیان اینکه متخصصان کودکان و نوزادان و متخصصان ارتوپد در صورت معاینه فیزیکی، میتوانند مشکلات لگنی بدو تولد کودکان را تشخیص دهند، ادامه داد: در صورت مشاهده موارد مشکوک سونوگرافی، تصویربرداری و در ادامه درمان کودک آغاز میشود.
هشدار نسبت به مصرف خودسرانه داروهای چاقی و لاغری
وی با هشدار به مصرف خودسرانه داروهای لاغری و چاق کننده غیراستاندارد، گفت: مصرف این داروها سیاهشدگی وخیم لگن را در پی دارند، ضمن اینکه استفاده برخی ورزشکاران از داروهای مکمل غیر استاندارد یا قاچاق روند و مسیر ورزشی زندگی این افراد را دچار چالش میکند.
وی همچنین به افزایش مشکلات مربوط به سیاهشدگی لگن با همهگیری کووید ۱۹ اشاره کرد و گفت: استفاده از کورتون برای درمان کرونای حاد، معظل جدی سیاهشدگی لگن را افزایش داده است.
نظر شما