کشت رو به رشد «کاملینا» در جنوب آذربایجان‌شرقی

مراغه- ایرنا- دانه روغنی «کاملینا» در ردیف گیاهان اقتصادی، سازگار و دارای تناوب مناسب کشت با غلات دسته‌بندی می‌شود و کشت آن در شهرستان‌های جنوب آذربایجان‌شرقی روند رو به رشدی دارد. 

به گزارش ایرنا کاملینا یا «Camelina sativa» بر اساس نتایج پژوهش‌ها احتیاج آبی بسیار کمی داشته و در برابر سرمای بهاره مقاومت بیشتری نسبت به سایر گیاهان دانه روغنی به خصوص کلزا دارد.

همچنین بر اساس آنچه که در کتاب «کاملینا، گیاهی کم‌توقع و سازگار» طی سال ۱۳۹۸ در دانشگاه رازی منتشر شد، این گیاه از مقاومت بالایی در برابر آفت‌های رایج در دانه‌های روغنی مانند سوسک‌های گرده‌خوار برخوردار است.

کشت رو به رشد «کاملینا» در جنوب آذربایجان‌شرقی
کشت رو به رشد «کاملینا» در جنوب آذربایجان‌شرقی

خواص و کاربردهای کاملینا در این کتاب اینگونه توصیف شده است که «روغن آن دارای مقادیر بالایی از امگا ۳ است که باعث پیشگیری از سرطان و چاقی می‌شود؛ در صنعت به عنوان سوخت زیستی، تولید رزین، واکس‌ها و همچنین برای تولید لوازم آرایشی، بهداشتی و دارویی مورد استفاده قرار می‌گیرد».

علاوه بر آن در ادامه کاربردهای این گیاه نوشته شده است: «در کارخانه‌های روغن‌کشی برای جلوگیری از فساد و اکسیداسیون و افزایش ماندگاری روغن، اقدام به افزودن آنتی‌اکسیدان صنعتی می‌کنند که برای سلامت انسان بسیار خطرناک است؛ این در حالی است که کاملینا به دلیل داشتن آلفاتوکوفرول و ویتامین E بالا، که از آنتی‌اکسیدان‌های قوی است، نیاز به هیچگونه افزودنی برای ماندگاری ندارد».

کشت کاملینا در ۱۵۰ هکتار از مزارع هشترود

مدیر جهاد کشاورزی هشترود گفت: برش شهرستان برای کشت این دانه روغنی در سال زراعی جاری ۷۵ هکتار است اما ۱۵۰ هکتار از مزارع زیر کشت این گیاه قرار گرفت.

«اردشیر عسگری» افزود: این گیاه طی سال‌های زراعی ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به صورت محدود در این شهرستان کشت شد و مزیت‌های آن از جمله نیاز کم به آب و مواد مغذی، سازگاری به شرایط نامطلوب محیطی و مقاومت به آفت‌ها برای کشاورزان مشخص شد.

وی با بیان اینکه این گیاه می‌تواند خودش را با شرایط محیطی سرد سازگار کند، افزود: این گیاه به عنوان یکی از گزینه‌های جدی برای کشت در مناطق سرد، کم‌آب و در شرایط تغییر اقلیم توصیه می‌شود.

سایه سنگین سرمازدگی سال قبل مراغه بر کشت امسال

مسئول زراعت مدیریت جهاد کشاورزی مراغه با اشاره به اینکه روغن کاملینا کیفیت بالایی دارد و سرشار از امگا ۳ است، بیان کرد: برش شهرستانی سال قبل ۴۰۰ هکتار بود اما ۴۵۰ هکتار کشت شد که متاسفانه در اثر تاخیر در بارش و همچنین سرمازدگی، خسارت زیادی به زارعان وارد شد.

«وحید صدقیه» با بیان اینکه بذر مورد نیاز سال قبل را جهاد کشاورزی تامین کرده بود، افزود: امسال نیز برش شهرستانی کشت کاملینا ۶۷۰ هکتار است اما این دانه روغنی تا زمان حاضر در ۱۳۵ هکتار از مزارع مراغه کشت شده است.

وی ادامه داد: امسال رغبت کشاورزان مراغه برای کشت دانه روغنی کاملینا کمتر است اما آنان به تدریج متوجه می‌شوند که هر محصول دیگری نیز در اثر تغییرات اقلیمی می‌توانست دچار خسارت شود.

کشت کاملینا در عجب‌شیر ادامه دارد

مدیر جهاد کشاورزی عجب‌شیر به شرایط جوی این شهرستان اشاره و بیان کرد: با توجه به اینکه برودت هوا با تاخیر مواجه شده است، کشت کاملینا همچنان در این شهرستان ادامه دارد.

«احمد اسلامی» افزود: پارسال ۶ هکتار از مزارع شهرستان به کشت کاملینا اختصاص یافت و امسال در ۱۳ هکتار کشت شده است و تداوم کشت تا حدود ۲۰ روز دیگر قابل پیش‌بینی است.

وی برش شهرستانی کشت کاملینا در عجب‌شیر را طی سال زراعی جاری ۳۸ هکتار عنوان کرد و افزود: کشت بذر اصلاح شده کاملینا در اراضی دیم شهرستان رو به گسترش است.

به گزارش ایرنا رقم جدید گیاه دانه روغنی کاملینا در بیست و ششمین جلسه کمیته ملی معرفی رقم در تاریخ ۲۴ آبان ۱۳۹۶ با ویژگی سازگاری با شرایط اقلیم‌های مختلف کشور و با نام «سهیل» معرفی، و از «دانیال کهریزی» به جهت معرفی این رقم به عنوان هفتمین رقم بخش خصوصی و اولین رقم گیاه دانه روغنی کاملینا قدردانی شد.

وی که به‌نژادگر دانه روغنی «کاملینا» است، به تاییدیه‌های بین‌المللی روغن و کنجاله کاملینا و مصرف آن در تمامی سنین اشاره کرده و بیان می‌کند: روغن کاملینا حتی پس از گذشت بیش از ۲ سال، بدون نگهدارنده و در شرایط دمایی اتاق تغییری از خود نشان نمی‌دهد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha