به گزارش ایرنا در محله ته باغ لله متعلق به خواجه اتابک بزقوش از عرفا و سیاستمداران دوران سلجوقی کرمان، گرمابه ای ساخته شده که امروز به نام حمام باغ لله مشهور است، بنایی که معماری زیبا و تزئینات ارزشمندی را در خود دارد.
گذاردن نام لله نیز بر این باغ و حمام به نقل از زنده یاد دکتر محمد ابراهیم باستانی پاریزی به پاس زحمات دایه فرزندان پادشاهان ترک زبان دوران سلجوقی است که دایه خود را به نام لله می خوانده اند.
حمام باغ لله حدود ۲۰۰ سال فعالیت داشت و تا دهه ۵۰ شمسی در ۲ بخش مردانه و زنانه به صورت جدگانه به ارائه خدمات می پرداخت اما پس از تعطیلی حمام و استفاده کوتاهمدت از آن به عنوان محلی برای بزرگداشت مناسبت روز باستانی و زورخانه، حدود سه دهه این مکان به دلیلی بی توجهی رو به تخریب نهاد و به مکانی برای پاتوق معتادان و بی خانمان ها تبدیل شد.
سال ۱۳۹۴ با تصمیم و همت مسئولان وقت استان و شهر کرمان طرح مرمت حمام باغ لله تهیه شد و توسط شهرداری و میراث فرهنگی به مرحله اجرا رسید؛ در حالی که سرعت اجرای طرح مناسب به نظر می رسید و نوید بازگشایی این بنای تاریخی را می داد، کار مرمت اما به دلیل مشکلات مالی متوقف شد و سایه نحس تخریب دوباره بر سر این بنا سایه انداخت.
در هفته های اخیر البته اخباری مبنی بر ورود فاضلاب به این بنا و تخریب بخشی از قسمت های قدیمی و حتی مرمت شده در رسانه ها منتشر شد که نتیجه به درازا کشیدن مرمت حمام باغ لله بوده که نگرانی فعالان میراث فرهنگی را به دنبال داشته است.
آنطور که علی بابایی شهردار وقت کرمان در سال ۹۶ به رسانه ها اعلام کرده بود، مرمت حمام باغ لله کرمان با یکهزار و ۱۰۰ متر زیربنا و ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی (درهمان سال) در حال انجام اما واقعیتی که امروز وجود دارد اینکه ۳۰ درصد مابقی مرمت این بنا نه تنها به اتمام نرسید بلکه حدود سه سال متوقف مانده است.
البته طی روزهای اخیر باز خبرهای خوشی از مدیریت شهری کرمان در این باره به گوش می رسد و شهردار نیز اعلام کرده که قرار است این بنا مرمت شود.
ادامه مرمت حمام باغ لله در گرو انتخاب پیمانکار
اما معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری وصنایع دستی استان کرمان در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: بخش بزرگی از حمام باغ لله در تملک شهرداری بود که مابقی آن هم توسط شهرداری کرمان در دهه ۹۰ به طور کامل تملک و مرمت بنا توسط این دستگاه آغاز شد.
مجتبی شفیعی افزود: فصلی از مرمت این بنای تاریخی شامل پشت بام و فضای داخلی توسط شهرداری در دهه ۹۰ انجام شده اما به دلیل کاهش اعتبارات و منابع ادامه مرمت حمام باغ لله متوقف مانده است.
وی تصریح کرد: به تازگی طرح مرمت حمام باغ لله توسط شهرداری تهیه، به تصویب میراث فرهنگی رسیده و برای اجرا ابلاغ شده است.
معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری وصنایع دستی استان کرمان اظهار داشت: شهرداری در نظر دارد با انتشار فراخوان، پیمانکار برای مرمت مابقی بنای حمام باغ لله انتخاب کند و کارگاه مرمتی مجدد فعال شود.
وی اظهار امیدواری کرد که بهزودی تکلیف مرمت حمام باغ لله مشخص شود تا قسمت های مرمت شده این بنای تاریخی دچار خسارت نشود و همچنین کارهای مرمتی بنا نیز به طور کامل تکمیل شود.
حمام باغ لله در انتهای کوچه شماره ۱۳ خیابان شریعتی کرمان واقع شده و ۲۲ مرداد ۱۳۸۴ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
نظر شما