به گزارش خبرنگار ایرنا از سازمان ملل، شورای امنیت سازمان ملل نشستی درباره خاورمیانه و سوریه برگزار کرد که با توجه به جنگ اسرائیل و حماس، برخی کشورها نسبت به گسترش درگیریها در منطقه به ویژه سوریه و نیز کشاندن منطقه به سوی جنگ از سوی رژیم اسرائیل هشدار دادند.
خانم نجات رشدی معاون نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه روز سه شنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت درباره وضعیت خاورمیانه گفت: اثرات تحولات غم انگیز فلسطین اشغالی و اسرائیل همچنان در داخل سوریه احساس میشود.ما به نیاز مداوم و فوری برای کاهش تنش در سوریه و در سراسر منطقه داریم. ما عمیقا نگران احتمال تشدید بالقوه تنش ها در سوریه هستیم.
وی تصریح کرد: گزارشهای تقریباً روزانه از حملات به نیروهای آمریکایی در شمال شرق سوریه ادامه دارد که عمدتاً گروه موسوم به مقاومت اسلامی در عراق مسئولیت آن را برعهده گرفته است و آمریکا مدعی است ایران از گروههای پشت این حملات حمایت میکند. واشنگتن دو دور دیگر حملات تلافیجویانه به تأسیساتی در سوریه انجام داده است که ادعا میکند توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و گروههای مورد حمایت ایران استفاده شده است و ایران ادعای وابستگی این گروه ها به خود را رد می کند.
این مقام سازمان ملل گفت: من چهار پیام فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه را تکرار می کنم. اول، ما به کاهش تنش در داخل سوریه، حرکت به سوی سمت آتش بس سراسری و رویکرد همکاری برای مقابله با گروه های تروریستی در فهرست شورای امنیت، مطابق با قوانین بین المللی نیاز داریم.دوم، همه بازیگران – سوری و غیر سوری – باید حداکثر خویشتنداری را به کار گیرند. سوم، همه بازیگران باید به صورت کامل از قوانین بین المللی بشردوستانه حمایت کنند. چهارم، همکاری بین المللی برای تمرکز مجدد بر روند سیاسی در سوریه مورد توجه قرار گیرد.
نماینده سوریه نیز در این نشست با محکوم کردن "ماشین کشتار اسرائیل" که "جنایت تمام عیار علیه بشریت انجام داده است" گفت: اسرائیل در حال "کشیدن" منطقه به درگیری بزرگتر است.
وی خواستار رویکردی برای بازگشت "بدون تبعیض" آوارگان شد و تاکید کرد که نباید به گروههای تروریستی اجازه داده شود که مانع از تلاشهای "بازسازی زودهنگام" از جمله مین روبی شوند.
نماینده سوریه در سازمان ملل گفت که آمریکا به دنبال تغییر توجه از حمایت خود از «تروریسم اسرائیل» است. وی تاکید کرد اقدامات تحریک آمیز آمریکا در سراسر جهان به صورت "پیوسته ادامه دارد."
نماینده ترکیه نیز در این نشست گفت که پس از ۱۲ سال طولانی هنوز "راه حل سیاسی پایدار" برای سوریه دیده نمی شود و تاکید کرد هیچ رضایتی در مورد اجرای کامل قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت وجود ندارد.
نماینده ترکیه همچنین بر مسیرهای متعدد پیشرفت در سوریه از جمله تسهیل بازگشت آوارگان و توقف تهدید "مستقیم" علیه ترکیه و سایرین از سوی پکک و سایر گروهها، تاکید کرد.
نماینده ترکیه از شرایط «غیرقابل پیشبینی» کمکهای بشردوستانه به سوریه به دلیل اختلاف نظر در مورد کمک فرامرزی و «موج» بازگشت آوارگان ابراز تاسف کرد.
نماینده چین نیز در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره وضعیت سوریه، خواستار همکاری بیشتر شورای امنیت برای جلوگیری از گسترش یا تشدید درگیریهای منطقهای بهویژه از غزه شد. وی گفت تهدیدهای تروریستی مانعی برای پیشرفت سیاسی در سوریه است.
نماینده چین به مزایای بشردوستانه از ارسال فرامرزی کمک به سوریه اذعان کرد، اما خواستار سرمایهگذاری بیشتر در ارسال کمک داخلی به سوریه و همچنین در پروژههای بازیابی اولیه شد.
واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل نیز گفت: وضعیت در سوریه با تشدید درگیری فلسطین و اسرائیل بشدت حساس است. این کشور مانند تعدادی از همسایگان خود در منطقه، به معنای واقعی کلمه در آستانه ورود به یک رویارویی گسترده در منطقه است. "
وی افزود که روسیه از احیای کمیته قانون اساسی "به عنوان بخشی از پیشبرد روند سیاسی تحت رهبری سوریه که با کمک سازمان ملل انجام میشود" حمایت میکند.
امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل نیز در نشست شورای امنیت در مورد وضعیت خاورمیانه؛ سوریه گفت: اتهامات بی اساس ایالات متحده علیه کشور من در این نشست قاطعانه رد می شود. به نظر می رسد این اتهامات بی اساس بخشی از تلاش عمدی ایالات متحده برای منحرف کردن توجه از نقض جدی حقوق بین الملل و منشور سازمان ملل متحد در جمهوری عربی سوریه باشد.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران هرگز در هیچ اقدام یا حمله ای علیه نیروهای نظامی آمریکا در سوریه یا جاهای دیگر دست نداشته است. ایران همواره به تعهدات خود برای ارتقای صلح و امنیت در منطقه پایبند بوده است.
وی تصریح کرد: ایالات متحده باید اقدامات غیرقانونی خود در سوریه را متوقف کند، به اشغال غیرقانونی خود پایان دهد و به تعهدات حقوقی بینالمللی خود، از جمله قطعنامههای مربوطه شورای امنیت، که همه کشورهای عضو را ملزم به حمایت و احترام به حاکمیت ملی، استقلال و تمامیت ارضی سوریه میکند، عمل نماید. چنین اقداماتی برای ارتقای صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی بسیار مهم است.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل همچنین قاطعانه ادعاهای غیرمستند مطرح شده توسط نماینده بریتانیا را رد کرد.
ایروانی در ابتدای سخنانش گفت: بحران انسانی در سوریه همچنان وخیم است. مردم سوریه از چالش های اقتصادی عمیقی رنج می برند. علیرغم تلاشهای سازمان ملل و شرکای بشردوستانه آن برای ارائه کمکهای ضروری به نیازمندان، تأثیر مستمر تحریمهای یکجانبه غیرقانونی بهویژه تحریمهای غیرقانونی توسط ایالات متحده، بار عظیمی را بر دوش مردم سوریه از جمله زنان و کودکان وارد میکند.کمک های بشردوستانه و طرح های بازسازی در سوریه نباید به عنوان ابزاری برای اعمال فشار سیاسی بر دولت سوریه مورد استفاده قرار گیرد. مهم است که اطمینان حاصل شود که ارسال بیطرفانه و غیرسیاسی کمکهای بشردوستانه به تمام مناطق سوریه اقدامی حیاتی برای حفظ جان انسانها است.
قطعنامه مجمع عمومی برای خروج اسرائیل از بلندی های جولان سوریه
به گزارش خبرنگار ایرنا، نمایندگان کشورهای مختلف نیز در نشست مجمع عمومی سازمان ملل با توجه به وخامت نوار غزه و وضعیت اسفناک مردم در این منطقه، خواستار آتش بس دائمی و زمینه ساز مذاکرات جدی برای دستیابی به صلح دائمی و عادلانه در سرزمین های اشغالی فلسطین شدند.
مجمع عمومی سازمان ملل بار دیگر خواهان خروج رژیم اسرائیل از بلندیهای جولان سوریه شد. قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل با ۹۱ رای موافق، ۸ رای مخالف و ۶۲ رای ممتنع تجدید شد.
در این قطعنامه آمده است: کشورهای عضو سازمان ملل "عمیقا نگران هستند که اسرائیل برخلاف قطعنامههای شورای امنیت و مجمع عمومی، از جولان سوریه که از سال ۱۹۶۷ در اشغال است، خارج نشده است. "
در این قطعنامه همچنین بر غیرقانونی بودن شهرکسازی و سایر فعالیتهای رژیم اسرائیل در جولان سوریه که از سال ۱۹۶۷ اشغال شده، تاکید شده است.
بلندیهای جولان در منتهیالیه جنوبغربی سوریه واقع بوده و علاوهبر موقعیت راهبردی خاص آن، بخش مهمی از منابع آبی رژیم صهیونیستی را نیز تامین میکند. تل آویو با احداث دهها شهرک صهیونیستنشین، حدود ۳۰ هزار تن از ساکنان سرزمینهای اشغالی را در این منطقه اسکان داده است
قطر خواستار تشکیل کمیته تحقیق بین المللی درباره جنایات اسرائیل شد
سفیر و نماینده دائم قطر در سازمان ملل متحد که از میانجیگران برقراری توافق تبادل اسرا میان اسرائیل و حماس و نیز آتش بس موقت درگیری ها در غزه یا همان وقفه برای تبادل اسرا است، بار دیگر خواستار تشکیل کمیته تحقیق بین المللی درباره جنایات رژیم صهیونیستی علیه غیر نظامیان در نوار غزه شد.
«علیا احمد بن سیف آل ثانی» گفت: دولت قطر ضمن محکوم کردن مجدد جنایات هولناک اشغالگران اسرائیلی علیه ملت فلسطین در غزه، خواستار تشکیل کمیته تحقیق بین المللی درباره جنایات رژیم صهیونیستی علیه غیر نظامیان در نوار غزه است. فلسطینی ها در غزه به دلیل بمباران های اسرائیل که منجر به شهادت، زخمی و مفقود شدن بیش از ۵۰ هزار تن شده است در بدترین بحران انسانی به سر می برند.تجاوز نیروهای اسرائیل به مسجد الاقصی، نقض قوانین بین المللی و تحریک احساسات مسلمانان است.
اسامه عبدالخالق سفیر و نماینده مصر در سازمان ملل نیز با تاکید بر اینکه باید اشغالگری اسرائیل پایان یافته و دولت مستقل فلسطینی در مرزهای ۱۹۶۷ تشکیل شود، گفت: آتشبس باید به توقف کامل درگیری در غزه منجر شده و کمکهای بشردوستانه بدون مانع وارد این باریکه شود.
وی بر توقف دائمی جنگ در غزه تاکید کرد و از سازمان ملل خواست به مسئو لیت خود عمل کند.
ایران خواستار احیای قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل درباره نژادپرستی صهیونیسم شد
امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل نیز با تاکید بر اینکه بیش از این نباید به رژیم اسرائیل اجازه داد در برابر جنایاتش از مصونیت برخوردار باشد، اعلام کرد: وقت آن است که مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه ۳۳۷۹ (۱۹۷۵) خود، که صهیونیسم را شکلی از نژادپرستی و تبعیض نژادی برشمرده بود، احیا کند.
به گزارش ایرنا، امیرسعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل شامگاه سه شنبه به وقت محلی برابر با ۷ آذر ۱۴۰۲ (۲۸ نوامبر ۲۰۲۳) درباره مساله فلسطین گفت: رژیم اسرائیل باید مجبور شود تا تعهداتش را اجرا نماید، محاصره غزه و اشغالگری را خاتمه دهد و تشکیل کشور مستقل فلسطین مورد حمایت قرار گیرد و در این زمینه، پذیرش عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل، اولویت خواهد داشت.
وی افزود: بر اساس یافتههای گزارش کمیته حقوق مسلم فلسطینیان (CEIRPP)، وضعیت ناگوار کنونی در فلسطین اشغالی، نتیجه مستقیم اشغالگری رژیم صهیونیستی است که در واقع هسته مرکزی بحرانها و منازعات منطقه خاورمیانه است. گزارش کمیته نشان میدهد که پیش از ۷ اکتبر، تعداد شهدای فلسطینی در ابتدای سال ۲۰۲۳ به بالاترین تعداد از ۲۰۰۶ میلادی رسیده بود. شهرک نشینان صهیونیستی مردم فلسطین از جمله کودکان را هدف قرار میدادند. بر اساس حقوق بینالملل، چنین شهرک نشینان مسلحی را که با پشتیبانی نیروهای مسلح صهیونیستی مستقیماً در درگیری مداخله کرده اند، نمیتواند شهروند حمایت شده توسط حقوق بشردوستانه دانست.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل ادامه داد: ایران معتقد است تلاش برای توجیه جنایات علیه مردم فلسطین به بهانه «دفاع از خود» در حالیکه حقوق مسلم فلسطینیان از جمله "حق دفاع از خود" برای ایشان نادیده انگاشته میشود، برای اشغالگر مبنای حقوقی ندارد. در این رابطه اگر بنا بر استفاده یکی از طرفها از حق دفاع باشد، فلسطینیان مستحق آن خواهند بود چراکه مشکلات آنها پیش از همه ریشه در اشغالگری و جنایات نیروهای صهیونیستی در طول سالهای قبل از شکلگیری مقاومت مردم فلسطین در پاسخ به این جنایات، دارد.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل افزود: ما از تمام اعضای سازمان ملل میخواهیم پیش از پذیرش بهانه ساختگی اشغالگران برای دفاع از خود، گزارش اقدامات رژیم صهیونیستی در سال قبل از وقایع اخیر را در نظر بگیرند و برای محکوم نمودن آنچه گروگانگیری خوانده میشود، به این بخش گزارش توجه کنند که میگوید تعداد فلسطینیانی که بدون دلیل موجه و بدون اتهام بازداشت شده بودند، به بیشترین حد پس از ۲۰۰۸ رسیده بود و ۵۰۰۰ فلسطینی از جمله ۱۶۰ کودک و ۱۱۰۰ زندانی بدون اتهام و رسیدگی قضایی در زندانهای رژیم صهیونیستی به سر میبردند. فقط در طول ۵۰ روز اخیر، بیش از ۳۲۰۰ فلسطینی دیگر نیز بازداشت شدهاند.مطالبه گری برای پاسخگو کردن و مسئول شناختن رژیم صهیونیستی برای جنایاتش از جمله جرایم جنگی، جرایم علیه بشریت و نسلکشی، حق مسلم فلسطینیان است. ایران بر این باور است که ارتکاب این جرایم باعث شده قضاوت شورای امنیت در سال ۱۹۴۹ برای تأیید «صلح دوست» بودن رژیم صهیونیستی (که مبنای پذیرش عضویت این رژیم در سازمان ملل بوده است) و قابلیت و اراده این رژیم برای اجرای تعهدات ذیل منشور سازمان ملل متحد، مورد تردید جدی قرار گیرد.
سفیر ایران در سازمان ملل تاکید کرد: جرایم این رژیم باید بطور جدی مورد توجه جامعه بینالمللی قرار گیرد و مردم فلسطین باید در سطح بینالمللی مورد حمایت قرار گیرند. وقت آن است که مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه ۳۳۷۹ (۱۹۷۵) خود را که صهیونیسم را شکلی از نژادپرستی و تبعیض نژادی برشمرده بود، احیا کند. بیش از این نباید به رژیم صهیونیستی اجازه داد که در برابر جنایاتش از مصونیت برخوردار باشد. این رژیم باید مجبور شود تا تعهداتش را اجرا کند، محاصره غزه و اشغالگری را خاتمه دهد و تشکیل کشور مستقل فلسطین مورد حمایت قرار گیرد و در این زمینه، پذیرش عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل، اولویت خواهد داشت.
ایروانی ادامه داد: در خاتمه ایران بر موضع اصولی خود تأکید دارد که راهحل پایدار و مؤثر برای حل مساله فلسطین برگزاری یک همه پرسی با شرکت تمام فلسطینیان است.ایران معتقد است راهحل تضمین صلح تنها از طریق پایان اشغالگری و بازگشت آوارگان فلسطینی به سرزمین خود و بهرهمندی از حق تعیین سرنوشت است. در حال حاضر نیز ما معتقدیم که مهمترین و ضروری ترین اولویت، تمدید وقفه بشردوستانه در غزه و تبدیل آن به یک آتشبس بادوام و ارسال کمکهای بشردوستانه به این منطقه است.
نظر شما