به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از این نشریه آمریکایی، اتحادیه اروپا در حالی گامهای پایانی بسته تحریمی جدید علیه روسیه را به اتمام میرساند، که در پیشنویس این طرح هیچ اقدام جدیدی برای تحریم گاز روسیه به چشم نمیخورد.
پولیتیکو با بیان اینکه اتحادیه اروپا به پایان خط تحریمهای انرژی روسیه رسیده، افزود: براساس دادههای وجود، درآمد مسکو از محل فروش گاز مایع طبیعی به اتحادیه اروپا ۶.۱ میلیارد یورو برآورد شدهاست.
به گفته منابع آگاه به پیشنویس این بسته جدید تحریمی، منع تجارت الماس و اقدامات جدید برای مقابله با فرار از تحریمهای روسیه از جمله گامهای جدیدی است که بروکسل سعی دارد مقابل روسیه بردارد. است. اما هیچ تلاشی برای کاهش سقف ۶۰ دلاری قیمت نفت روسیه دیده نشدهاست.
به نوشته این نشریه، اقدامات نه چندان شدید اتحادیه اروپا در برابر روسیه، اساسا چالشهای بروکسل را برای کاهش درآمدهای کرملین از محل فروش انرژی برجسته میکند.
پولیتیکو در بخش دیگری از این مطلب، مجارستان را به عنوان یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا مثال زده که از مدتها پیش تحریمهای بیشتر علیه روسیه را وتو کرده و قصد تغییر رویه هم ندارد. ویکتور اوربان نخستوزیر این کشور اروپای شرقی همچنین تهدید کرده که هرگونه محدودیت در صنعت هسته ای غیرنظامی روسیه را هم وتو خواهد کرد.
علاوه بر این، بسیاری از سیاستگذاران بروکسل بیم آن دارند که اقدامات شدیدتر علیه مسکو صنایع و مصرف کنندگان اروپایی را متضرر کند.
این نشریه آمریکایی بزرگترین تلاش تحریمی غرب مقابل روسیه را تعیین سقف قیمت ۶۰ دلاری برای هر بشکه نفت روسیه دانسته است؛ اقدامی که کشورهای ثروتمند گروه هفت سال گذشته به همراه اتحادیه اروپا و استرالیا در پیش گرفتند.
اما ویکتور کاتونا تحلیلگر ارشد نفت خام در شرکت اطلاعاتی کپلر در این خصوص گفت: این امر به تنهایی نمیتواند مانع فروش محموله های نفت روسیه شود، زیرا بشکههای نفتی این کشور بهطور مداوم نزدیک به ۸۰ دلار معامله میشوند. وی در ادامه اظهاراتش، تلاش غرب برای تعیین سقف قیمت نفت را تنها بر روی کاغذ خوب ارزیابی کرد که در واقعیت هیچ تاثیری نداشته است.
تحلیلگران معتقدند که مشکل دیگر این است در حالی که شرکتهای اروپایی برای خرید نفت وسیه بسیار محتاطانه عمل میکنند تا آن را به قیمتی بالاتر از سقف تعیین شده نخرند، ترکیه، چین و هند با خرید نفت به هر قیمتی، تجارت خود را رونق بخشیده اند. بنابر گزارش ها، این سه کشور با پالایش محصوالات نفتی روسیه بنزین، گازوئیل، سوخت جت و سایر محصولات را تولید کرده و آن را به اروپا میفروشند.
تداوم خرید گاز از روسیه
این نشریه در بخش دیگر میافزاید: کشورهای اتحادیه اروپا بهرغم تلاش سیاستمداران، همچنان به واردات حجم عظیمی از گاز طبیعی مایع روسیه ادامه دادهاند و تاکنون هیچ نشانهای از کاهش واردات دیده نشده است. براساس گزارشها، خرید گاز ال ان جی روسیه توسط برخی کشورهای اروپایی از ابتدای سال گذشته تغییری نکرده و اسپانیا و بلژیک حتی واردات خود را تا ۵۰ درصد در سال ۲۰۲۳ در مقایسه با سال ۲۰۲۲ افزایش دادهاند.
یک دیپلمات دیگر اتحادیه اروپا در این خصوص گفت: «تنها اهرم تحریمی شدید در برابر روسیه، نخریدن گاز است که برخی کشورهای عضو هرگز با این موضوع موافقت نمیکنند».
از همین رو، ناظران معتقد هستند که بسته تحریمی جدید اروپا حتی اگر منابع انرژی روسیه را هدف قرار دهد، بدون درنظر گرفتن جایگزین موفق نخواهد بود.
ماریا شاگینا از اعضای ارشد موسسه مطالعات استراتژیک در این زمینه گفت: «در صورت تشدید تحریم انرژی روسیه بدون پیدا کردن جایگزینی دیگر، بخش انرژی بسیار شدیدتر از آنچه در حال حاضر شاهد هستیم، لطمه میبیند. به همین دلیل بروکسل رویکرد محتاطانه ای را درپیش گرفته است».
وی با یادآوری خاطرات زمستان گذشته، زمانی که قیمت انرژی افزایش یافت و وحشت سراسر اروپا را فراگرفته بود که آیا کشورها میتوانند جایگزینی برای منابع روسیه پیدا کنند یا خیر، اضافه کرد: اکنون بار دیگر زمستان است و اروپا هنوز در حال پیدا کردن جایگزین.
وی در انتها گفت: شاید تابستان سال دیگر.
نظر شما