دکتر هادی بابایی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: طرح سراسری واکسیناسیون دامهای سنگین (گاو و گوساله) علیه بیماری لمپی اسکین در گیلان از ماه جاری آغاز شده و تا ۲ ماه ادامه دارد.
وی با بیان اینکه لمپی اسکین از جمله بیماریهای ویروسی در دام سنگین اعم از گاو و گوساله است که میتواند خسارتهای اقتصادی فراوانی به صنعت دامداری وارد کند، اضافه کرد: ظهور ضایعاتی مانند کهیر بر روی پوست گاوها، التهاب بر روی گردن و کشاله ران، تب شدید، آبریزش چشم، بینی و اختلال در تعادل دامها از جمله علائم این بیماری است.
مدیرکل دامپزشکی گیلان با تاکید بر ضرورت همکاری دامداران با گروههای واکسیناسیون در اجرای این طرح خاطر نشان کرد: دامداران در صورت بروز بیماری لمپی اسکین در واحدهای دامداری، ضمن اطلاع به ادارات دامپزشکی در شهرستانها، نسبت به قرنطینه کردن دام اقدام کنند.
بیماری لمپی اسکین بیشتر از طریق حشرات ناقل منتقل میشود و واکسیناسیون به موقع، سمپاشی مستمر و جلوگیری از تردد افراد متفرقه و وسائل نقلیه به دامداری از مهمترین راههای پیشگیری از این بیماری است.
لمپیاسکین؛ بیماری ویروسی گاو و گاومیش و عامل برآمدگی و زخمهای پوستی است؛ ویروس لمپیاسکین تنها یک «سروتیپ» به نام ویروس نیتلینگ دارد و به عنوان سویه مرجع در تهیه واکسن به کار میرود.
این ویروس نسبت به شرایط نامساعد محیطی بسیار مقاوم است و تجارت و سلامت گاوها را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد، بنابراین از لحاظ اقتصادی بیماری با اهمیتی محسوب میشود. این بیماری نخستین بار در سال ۱۹۲۹ میلادی در زامبیا گزارش شد و سپس به سایر کشورهای آفریقایی، خاورمیانه، قفقاز و بالکان تحت عنوان یک بیماری نوپدید انتشار پیدا کرد.
نخستین مورد این بیماری در کشور ترکیه در سال ۲۰۱۳ گزارش شد و متعاقب شیوع آن در منطقه خاورمیانه و کشورهای عراق و ترکیه، در سال ۱۳۹۳ خورشیدی از مرزهای غربی به کشور وارد شد؛ در ابتدا الگوی بیماری در کشور به صورت نوظهور ثبت شد اما هماکنون به صورت بومی یا اندمیک و شایع است، این بیماری در ردیف بیماریهای «اخطار کردنی» قرار دارد که باید به محض رخداد گزارش شده و اقدامات بهداشتی مناسب برای کنترل بیماری انجام شود.
استان گیلان با ۱۷ شهرستان و سه هزار و ۲۱۲ روستا، دارای ۳۸۴ هزار راس دام سنگین است.
نظر شما