ساخت مسکن نخبگان به کجا رسید؟/تکمیل پرونده استخدامی ۲۸۰ نخبه در دستگاه‌های اجرایی+فیلم

تهران- ایرنا- سرپرست معاونت توسعه و مدیریت بنیاد ملی نخبگان، ضمن تبیین مراحل ساخت مسکن نخبگان و چالش‌های آن، از جذب ۱۳۰۰ نخبه در بخش خصوصی از سال گذشته تاکنون و تکمیل پرونده ۲۸۰ نخبه دیگر برای استخدام در دستگاه‌های دولتی خبر داد و در عین حال یکی از مشکلات اصلی این بنیاد را مسائل مالی و کسری بودجه اعلام کرد.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، بنیاد ملی نخبگان دستگاهی حاکمیتی است که با هدف سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی در زمینه توسعه منابع انسانی برگزیده کشور با ماموریت برنامه‌ریزی در زمینه نخبه‌شناسی، نخبه‌پروری، نخبه‌گزینی و نخبه‌گماری فعالیت می‌کند.

ایده تأسیس بنیاد ملی نخبگان نخست به دنبال رهمنود رهبر معظم انقلاب در دیدار مهرماه سال ۱۳۸۳ ایشان با برخی از نخبگان دانشگاهی به منظور رسیدگی به مسائل گوناگون نخبگان علمی و دانشگاهی خطاب به مسوولان ارشد کشور مطرح شد.

رهبر معظم انقلاب در آن جلسه فرمودند «من در مورد خاصِ نخبگان این‌جور به نظرم می رسد که ما یک بنیاد نخبگان لازم داریم... ما باید یک بنیاد درست کنیم که زیر نظر ریاست‌ جمهوری باشد؛ چون بهترین جا آن‌جاست. حتی دستگاه وزارتی هم برای این کار کافی نیست؛ چون این کار فراتر از کار یک وزارتخانه است.»

بر همین اساس نیز اساسنامه بنیاد ملی نخبگان در پانصد و شصتمین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی در دهم خردادماه ۱۳۸۴ در یک مقدمه، چهار فصل، شانزده ماده و ۹ تبصره به تصویب رسید.

هیات امنا، رییس بنیاد و شورای نخبگان سه رکن اصلی بنیاد ملی نخبگان را تشکیل می دهد و از آنجا که بر اساس رهنمود رهبر معظم انقلاب سازوکار این بنیاد باید بالاتر از سطح یک وزارتخانه تعریف می شد، رییس‌جمهور به‌ عنوان رییس هیات امنای بنیاد ملی نخبگان انتخاب شد.

ساخت مسکن نخبگان به کجا رسید؟/ تکمیل پرونده استخدامی ۲۸۰ نخبه در دستگاه‌های اجرایی

هیات امنا عالی‌ترین مرجع بنیاد در زمینه سیاستگذاری و تصمیم‌گیری و دارای اختیارات قانونی در حدود اهداف و وظایف بنیاد و اداره امور آن است و تقسیم‌بندی اعضای آن شامل دو گروه حقوقی و حقیقی می شود.

اعضای حقوقی بنیاد علمی نخبگان را رییس‌جمهور به‌ عنوان رییس هیات امنا، معاون اول رییس‌جمهور، معاون رییس‌جمهور و رییس بنیاد، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزرای علوم، بهداشت، ارشاد و آموزش و پرورش و همچنین رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی، رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، رییس جهاد دانشگاهی و رییس دانشگاه آزاد اسلامی تشکیل می دهند.

مجموعه ای ۱۷ ساله که در حال حاضر ریاست آن را روح الله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور عهده دار است و ۲۸ تیرماه نیز قائم مقامی این مجموعه که در اصل مدیریت اجرایی بنیاد ملی نخبگان را شامل می شود، از سوی دهقانی به سید سلمان سیدافقهی عضو هیأت علمی دانشگاه جامع امام حسین (ع) سپرده شد.

خبرگزاری ایرنا با برگزاری میزگردی با حضور سیدسلمان سیدافقهی قائم مقام بنیاد ملی نخبگان و همراهی فرشاد سلیمانی سرپرست معاونت توسعه و مدیریت این مجموعه که او نیز ۲۲ مردادماه امسال توسط دهقانی فیروزآبادی به این سمت منصوب شده، مسائل، چالش ها، تغییر و تحولات و برنامه های در دست اقدام این مجموعه را واکاوی کرده است.

قائم مقام بنیاد ملی نخبگان و سرپرست معاونت توسعه و مدیریت این مجموعه با بازدید از خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) در میزگردی خبری، بسیاری از مسائل نخبگان از جمله تغییر رویکرد این بنیاد در دوره جدید مدیریتی در شناسایی، جذب و حمایت از نخبگان، آخرین وضعیت طرح «شهاب» یا همان شناسایی و هدایت استعدادهای برتر کشور تا برنامه های جدید این مجموعه، آخرین وضعیت استخدامی نخبگان در دستگاه های اجرایی، بودجه بنیاد، مسکن و سربازی آنها را با ایرنا در میان گذاشتند.

ساخت مسکن نخبگان به کجا رسید؟/ تکمیل پرونده استخدامی ۲۸۰ نخبه در دستگاه‌های اجرایی

در این میزگرد که تاکنون سه بخش آن به شرح ذیل تقدیم مخاطبان شده است، اعلام شد که هم اکنون نزدیک به ۶۲ هزار نفر نخبه عضو بنیاد ملی نخبگان هستند اما افرادی که با این مجموعه کنش‌گری دارند حدود ۶ تا هفت هزار نفر هستند.

سیدافقهی: مردم را برای شناسایی نخبگان پای کار می‌آوریم+ فیلم

هدف‌گذاری شناسایی و پرورش ۱۵۰ هزار نخبه دانش‌آموز در کشور+فیلم

بنیاد ملی نخبگان در موضوع استخدام نخبه‌ها چه رویکردی را در پیش گرفته است؟ +فیلم

ساخت مسکن نخبگان به کجا رسید؟/ تکمیل پرونده استخدامی ۲۸۰ نخبه در دستگاه‌های اجرایی

تکمیل پرونده ۲۸۰ نخبه برای استخدام دولتی

سرپرست معاونت توسعه و مدیریت بنیاد ملی نخبگان نیز میزگرد خبری ایرنا در خصوص آخرین وضعیت اشتغال نخبگان در دستگاه های اجرایی با بیان اینکه، در حوزه اشتغال دو بحث اشتغال در دستگاه های اجرایی دولتی و همچنین اشتغال در دستگاه های خصوصی دنبال می شود افزود: بنیاد ملی نخبگان به دنبال سابقه درخشان و اعتباری که در کشور دارد، همواره یکی از مراجع مورد درخواست نیروی انسانی حتی از سوی بخش خصوصی کشور است.

فرشاد سلیمانی با بیان اینکه، بنیاد ملی نخبگان سال گذشته ۱۳۰۰ نفر را به بخش خصوصی معرفی کرده است تصریح کرد: همه اینها جذب شدند و برای امسال تعداد بسیار بیشتر است و پیش بینی می کنیم این تعداد به دو هزار نفر افزایش یابد.

وی در خصوص آخرین وضعیت جذب هزار نخبه در دستگاه های دولتی نیز تصریح کرد: از این تعداد ۲۸۰ نفر پرونده های آنها در سازمان امور استخدامی تکمیل شده است.

سرپرست معاونت توسعه و مدیریت بنیاد ملی نخبگان افزود: یعنی بنیاد آن چیزی که وظیفه خود در معرفی هزار نفر نخبه به سازمان اداری استخدامی را انجام شده منتهی سازمان ها خود دارای یک فرایند اداری و برورکراتیک برای جذب هستند.

وی همچنین وعده داد: به زودی سامانه جذب نخبگان در مجموعه های دولتی که درحال حاضر برای تعیین تکلیف نهایی آن هزار نفر بسته است، مجددا باز خواهد شد و چهار هزار نفر دیگر را ما از این طریق برای جذب ثبت نام خواهیم کرد تا مجموع پنج هزار نفر برای امسال تکمیل شود.

ساخت مسکن نخبگان به کجا رسید؟/ تکمیل پرونده استخدامی ۲۸۰ نخبه در دستگاه‌های اجرایی

سرپرست معاونت توسعه و مدیریت بنیاد ملی نخبگان در عین حال یکی از دلائل خروج نخبگان از کشور و دلسردی آنها را سقف پایین حقوقی تعریف شده برای آنها در دستگا های اجرایی دانست تاکید کرد: به طور حتم این حقوق ها اصلا در شان نخبگان نیست و این را باید بپذیریم.

سلیمانی با بیان اینکه، این صحبت از رهبری معروف است که تبعیض در حق نخبگان عین عدالت است افزود: یعنی این در کل دنیا برای نگهداشت نخبگان یک رویه است.

وی با بیان اینکه، متاسفانه بعضا مجلس شورای اسلامی نیز در این داستان همراهی لازم را نمی کند افزود:یک بخش دیگری نیز بحث سازمان برنامه و بودجه است که آنها هم بعضا با ما برای حمایت بودجه ای از نخبگان همراهی نمی کنند.

سرپرست معاونت توسعه و مدیریت بنیاد ملی نخبگان گفت: متاسفانه سازمان برنامه و بودجه به واسطه اینکه بنیاد ملی نخبگان را هم همچون سایر دستگاه ها مثل یک دانشگاه در نظر می گیرد در حالی که بنیاد ملی نخبگان دانشگاه نیست و یک نهاد ملی است.

وی افزود: بنیاد ملی نخبگان مثل دستگاهی همچون وزارت علوم است باید خدمات آن وسعت داشته باشد و جمعیتی هم که با آن درگیر است جمعیت وسیعی است اما متاسفانه تناسبی بین پرداختی ها و تخصیص هایی که سازمان و برنامه و بودجه به بنیاد می دهد و آن انتظاری که مردم، رهبری و دولت از این مجموعه دارند فعلا وجود ندارد اینها باعث شده است که ما در یکسری خدمات دهی به نخبگان دچار مشکل شویم.

ساخت هزار مسکن برای نخبگان به کجا رسید؟

سرپرست معاونت توسعه و مدیریت بنیاد ملی نخبگان در ادامه با اشاره به اینکه، این بنیاد در حوزه اشتغال و مسکن تعهداتی در برابر نخبگان کشور دارد، افزود: طبق دستور رییس جمهور و تکلیفی که برعهده بنیاد نخبگان است، باید هزار مسکن برای نخبگان ساخته و در اختیار آنها گذاشته شود.

سلیمانی ادامه داد: البته الزاما مشخص هم نشده است که این خانه ها بصورت تملیکی باشد و به نام نخبگان سند زده شود، اما اجاره این خانه ها هم در زمان های طولانی مثلا ۱۰ ساله می تواند بخشی از مشکلات نخبگان را رفع کند.

وی یکی از مسائل اصلی توقف پروژه ساخت مسکن نخبگان را بودجه دانست و افزود: متاسفانه نظام بودجه ای کشور با ما این همراهی را نمی کند، این درحالی است که در نارضایتی ها از مساله خروج نخبگان از کشور انگشت اتهام به سمت بنیاد ملی نخبگان نشانه می رود.

سرپرست معاونت توسعه و مدیریت بنیاد ملی نخبگان تاکید کرد: به طورحتم اگر تکلیفی به بنیاد سپرده می شود، یک حقوقی هم باید در کنار آن رعایت شود و چه خوب است که بودجه و اختیارات این مجموعه نیز ویژه دیده شود.

وی با اشاره به امضای تفاهمنامه با دانشگاه ها، اداره اوقاف و امور خیریه برای تامین زمین ساخت یک هزار مسکن برای جامعه نخبگان افزود: خوشبختانه در خصوص زمین مشکلی نداریم و حتی با بانک مسکن و مجموعه وزارت مسکن و شهرسازی صحبت کرده و اعلام کرده ایم که وام همین طرح نهضت ملی به نخبگان هم با بازپرداخت پنج ساله به نخبگان اختصاص پیدا کند و موافقت هم شده اما باز هم یک رقمی در حدود ۵۰۰ میلیارد تومان باقی می ماند که بلاتکلیف مانده است.

سلیمانی توضیح داد: یعنی سازمان برنامه و بودجه و سایر دستگاه های مرتبط زیر بار نمی روند و این تعهدی است که روی دوش بنیاد ملی نخبگان مانده است و این درحالی است که جناب رییس جمهور نیز شخصا روی این قضیه تاکید کرده اند.

وی ضمن تقدیر از آیت الله رئیسی که ریاست هیات امنای بنیاد ملی نخبگان را نیز عهده دار است، گفت: ذکر این نکته بسیار مهم دانست که جلسه هیات امنای بنیاد ملی نخبگان در مدت هشت سال دولت یازدهم و دوازهم یک بار هم تشکیل نشد یعنی اینکه اصلا سطح بنیاد ملی نخبگان و سطح نخبگان خیلی سطح قابل توجهی در دید سیاست مداران وقت نبود. این درحالی است که در همین دوره کوتاه رییس جمهور هم در همایش های بنیاد ملی نخبگان حضور فعالی داشته و هم در دو جلسه هیات امنای بنیاد ملی نخبگان خود شخصا حضور داشته اند و مجموعه نخبگان ما هم این را می بینند اما آن چیزی که در بدنه اتفاق می افتد، متاسفانه بودجه ها آن طور که باید دیده نمی شود.

ساخت مسکن نخبگان به کجا رسید؟/ تکمیل پرونده استخدامی ۲۸۰ نخبه در دستگاه‌های اجرایی

سلیمانی در ادامه، یکی دیگر از مشکلات نخبگان را در حوزه نهضت ملی مسکن، سود بالای تسهیلات تعریف شده عنوان کرد و افزود: درحالی که سود بانکی تسهیلات مسکن از ۲۳ درصد به ۱۸ درصد تقلیل پیدا کرده اما همچنان این سود برای جامعه نخبگان ۲۳ درصد و حداکثری است و این مساله یک نکته عجیب و غریبی است که بعضا باعث نارضایتی می شود.

سرپرست معاونت توسعه و مدیریت بنیاد ملی نخبگان در ادامه از شورای پول و اعتبار درخواست کرد که به مساله سود بانکی تسهیلات مسکن نخبگان ورود کرده و به منظور کمک به نخبگان درصدی از این سود را کاهش دهد.

گذشت ۸ ماه و تحقق تنها یک پنجم بودجه سالانه بنیاد نخبگان

سرپرست معاونت توسعه و مدیریت بنیاد ملی نخبگان در ادامه درخصوص وضعیت بودجه ای این مجموعه نیز با بیان اینکهم، بودجه مصوب امسال ما ۴۳۰ میلیارد تومان بوده است، گفت:درحالی که هم اکنون در پایان ماه هشتم سال هستیم از این بودجه تنها ۸۰ میلیارد تومان یا حدود یک پنجم آن محقق شده است.

ساخت مسکن نخبگان به کجا رسید؟/ تکمیل پرونده استخدامی ۲۸۰ نخبه در دستگاه‌های اجرایی

سلیمانی افزود: این یعنی تنها تامین هزینه های جاری و حقوق و دستمزد و ساختمان لذا واقعا این کمک های مردمی و خیرین، اوقات، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و کمک های دستگاه ها است که بنیاد ملی نخبگان را برای پیشبرد برنامه ها روی پا نگه داشته است.

وی تاکید کرد: به طورحتم بودجه ای که از سوی سازمان برنامه و بودجه به بنیاد ملی نخبگان اختصاص داده شده است اصلا با جایگاه این مجموعه برای انجام طرح های حمایتی از نخبگان هم خوانی ندارد. همین الان هم سازمان برنامه قول هایی داده که جبران می کند و امیدواریم این قول ها در برورکراسی و صحبت ها و شلوغی دستگاه ها گم نشود و بنیاد و مجموعه نخبگان ویژه دیده شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha