فعال سیاسی افغانستانی:تعامل اقتصادی ایران و افغانستان به نفع دو ملت است

مشهد- ایرنا- رئیس مرکز فعالیت‌های فرهنگی اجتماعی تبیان گفت: موضوع تعامل اقتصادی ایران و افغانستان به نفع ملت دو کشور و بسیار مهم است و این تعامل برای افغانستان از اهمیت بیشتری برخوردار است.

حجت‌الاسلام والمسلمین سید عیسی حسینی مزاری روز چهارشنبه با حضور در دفتر ایرنا مشهد اظهار داشت: ایران و افغانستان در معرض تحریم های اقتصادی قرار دارند لذا با این تعامل دو کشور می توانند به یکدیگر کمک کنند، به خصوص افغانستان که در خشکی محاصره شده و نیازمند ارتباطات مرزی است.

وی گفت: ارتباط با ایران می تواند افغانستان را از طریق بنادر جنوبی این کشور به خلیج فارس و دریای عمان و از غرب با مرزهای ترکیه متصل کند.

رئیس مرکز فعالیت‌های فرهنگی اجتماعی تبیان به تامین مایحتاج کشورش از طریق مرزهای ایران اشاره کرد و گفت: افغانستان کشوری غنی به لحاظ ذخایر معدنی نظیر سنگ آهن، نفت و گاز و سنگ های قیمتی و تزئینی است و می تواند با ارتباطات تجاری از طریق ایران صادرات خود را توسعه دهد.

اهداف متنوع اقدامات تروریستی در افغانستان

حسینی مزاری به ترور هفته گذشته ۲ عالم دینی در شهر هرات افغانستان اشاره و بیان کرد: ترورهای ولایت هرات از زمان جمهوریت به شکل گسترده وجود داشته اما در زمان حاکمیت حکومت طالبان این ترورها کاهش داشته است.

وی بیان داشت: ویژگی ترورهای ولایت هرات این است که در آنها علمای اهل سنت و شیعه و بیشتر علمای شیعه به شهادت می رسند که نشان دهنده بالابودن میزان این نوع ترورها در مقایسه با سایر ولایات است.

رئیس مرکز فعالیت‌های فرهنگی اجتماعی تبیان انگیزه های این ترورها را مختلف دانست و بیان کرد: یک هدف ایجاد اختلاف بین آحاد جامعه افغانستانی و دوم ایجاد اختلاف و تحریک افکار شیعیان علیه حکومت طالبان است.

حسینی مزاری به ترور علمای شیعه در ولایات مختلف از جمله کابل، بغلان و قندوز اشاره کرد و افزود: پس از این نوع ترورها شایعاتی منتشر می شود که حاکمیت کنونی با افکار ضد شیعی به دنبال حذف شیعیان و یکدست کردن حاکمت است.

وی گفت: ولایت هرات هم مرز، هم زبان و هم فرهنگ با ایران است از طرفی همه در داخل افغانستان دغدغه مندی ایران نسبت به شیعیان افغانستان را می دانند بنابراین تروریست ها با انگیزه تخریب روابط ایران و حکومت طالبان افغانستان دست به این اقدامات می زنند تا موجب کدورت ایران از اتفاقات داخل افغانستان را باعث شوند.

رئیس مرکز فعالیت‌های فرهنگی اجتماعی تبیان بیان داشت: در ترور مسلحانه هفته گذشته در هرات ۲ نفر از علمای شیعه و چهار شهروند عادی به شهادت رسیدند اما هنوز انگیزه و علل این حادثه اعلام نشده است.

حسینی مزاری افزود: البته ترورها و انفجارات هراس افکن در افغانستان که طی ۲۲ سال گذشته روی داده اختصاص به قوم و مذهب خاصی نداشته و هرگروه و قومی به اندازه شمار وابستگان خود از این اقدامات آسیب دیده است چنانچه در بازه زمانی یاد شده پشتونها بیشترین کشته و تلفات را در بمباران آمریکایی ها و اقدامات مشابه داشته اند.

بهره گیری از ظرفیت اتباع افغانستانی در ایران

رئیس مرکز فعالیت‌های فرهنگی اجتماعی تبیان با اشاره به فعالیت ۳۵ ساله تبیان در ایران گفت: طی این مدت مدام درگیر موضوع مهاجران بوده ایم و در جمهوری اسلامی نیز مهاجر افغانستانی وجود دارد چرا که مهاجرت پدیده ای همه گیر و جهانی است چنانچه از ایران نیز حدود هشت میلیون مهاجر در سراسر دنیا وجود دارد.

حسینی مزاری افزود: مهاجرات بواسطه نابرابری های اقتصادی و غیره در یک منطقه روی می دهد.

وی گفت: سامان دهی مهاجران افغانستانی طی دهه های گذشته در ایران به درستی اعمال نشده و از طرف دیگر کشورهایی مانند قطر و امارات عربی متحده تعداد اندکی نیروی بومی دارند و بیشتر جمعیت آنها از مهاجران خارجی است اما این کشورها به لطف مدیریت این مهاجران اکنون به کشورهای ثروتمند تبدیل شده اند.

رئیس مرکز فعالیت‌های فرهنگی اجتماعی تبیان ادامه داد: اگر در یک کشور بتوان از توانمندی های مهاجران بهره گرفت می توان از این استعدادها به نفع مردم ۲ کشور همسایه ایران و افغانستان استفاده کرد.

حسینی مزاری با اشاره به برخی شیطنت های کشورهای غربی در قبال ایران و افغانستان، بیان داشت: سیاست ها باید در قبال مهاجران افغانستانی در ایران طوری باشد تا دشمن پروری و مخالف پروری از آنها در تقابل با نظام جمهوری اسلامی فراهم نشود.

وی گفت: با توجه به اینکه افغانستان رتبه خوبی در سرمایه گذاری خارجی ایران را دارد لذا ایجاد محدودیت برای کسبه و بازاریان افغانستانی در ایران و کلانشهر مشهد نباید وجود داشته باشد.

وی افزود: اکثر افغانستانی هایی که در بازار ایران و مشهد هستند به دلیل مباحث اعتقادی و فرهنگی است، لذا از مسوولان خواستار حمایت بیشتر آنان در قبال اتباع خارجی هستیم.

رئیس مرکز فعالیت‌های فرهنگی اجتماعی تبیان به اعمال محدودیتهای دیگر نیز اشاره و بیان کرد: بر این اساس مهاجران افغانستانی نمی توانند بیشتر از یک حساب بانکی و یک سیم کارت تلفن همراه داشته باشد که کار را برای افغانستانی ها مشکل می کند.

حسینی مزاری ادامه داد: مخالف رسوب و ماندگاری مهاجران افغانستانی در ایران هستیم اما تا زمانی که این مهاجران در ایران حضور دارند می توان از ظرفیت آنها برای تعمیق روابط اقتصادی ایران و افغانستان بهره گرفت.

وی در خصوص ساماندهی اتباع افغانستان در مشهد نیز گفت: پیشنهاد ما این است که از حضور مهاجرانی که در ایران دارای پرونده اقامتی و رزومه معتبر هستند حمایت شود و حتی در خصوص تعیین هویت اتباع افغانستانی تازه وارد به مشهد و اتباع ناشناس در مشهد الرضا(ع) از این قشر کمک گرفته شود.

رئیس مرکز فعالیت‌های فرهنگی اجتماعی تبیان گفت: از نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی می خواهیم با جدیت بیشتر در خصوص حضور اتباع فاقد هویت و غیرمجاز تازه وارد اقدام کرده، آنها را دستگیر و رد مرز کنند و در اجرای این روند نیز از کمک اتباع مجاز بهره گیرند.

حسینی مزاری گفت: بسیاری از اتباع افغانستانی میلیاردها تومان در حوزه اقتصادی مشهد سرمایه گذاری کردند که طرد این افراد موجب خروج این مقدار سرمایه گذاری از این کلانشهر خواهد شد.

بر طبق اعلام رسمی مسوولان جمهوری اسلامی، پنج میلیون نفر از اتباع افغانستان در ایران سکونت دارند که گفته می شود حدود یک‌ میلیون نفر از این تعداد در خراسان رضوی بویژه کلانشهر مشهد زندگی می کنند.

این تعداد در قالب ۵۰۰ هزار تبعه دارای اسناد اقامت، برگه سرشماری و گذرنامه و به همین تعداد مهاجران فاقد مجوز برآورد شده‌اند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha