مُداخلات آموزشی و تشویقی نقش موثری در کنترل چاقی نوجوانان دارد

اصفهان-ایرنا - معاون پژوهشکده قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: نتایج یک مطالعه در این پژوهشکده نشان داد که مُداخلات آموزشی و تشویقی، نقش موثری در پیشگیری و کنترل چاقی بویژه در نوجوانان دارد.

به گزارش ایرنا، نوشین محمدی‌فرد روز دوشنبه در جمع خبرنگاران در پژوهشکده قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: طرح مطالعاتی «اثربخشی مُداخلات کاهش وزن در نوجوانان و بزرگسالان» توسط پژوهشکده قلب و عروق این دانشگاه انجام شد که نتایج آن حاکی از تاثیرگذاری معنی‌دار مداخلات آموزشی و تشویقی است.

وی با اشاره به اینکه چاقی و اضافه وزن یکی از عوامل ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی است، اظهار داشت: بیش از نیمی از افراد بزرگسال و حدود ۲۰ درصد از کودکان و نوجوانان کشورمان دچار اضافه وزن و چاقی هستند بنابراین در این طرح مطالعاتی تلاش شد تا روش‌های مختلف برای پیشگیری و کنترل چاقی و اضافه وزن در سطح جامعه و میزان تاثیرگذاری آنها بررسی شود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اضافه کرد: در این طرح، مُداخلات آموزشی و تشویقی بر روی ۲ دسته بزرگسال و نوجوانان (۱۱ تا ۱۸ ساله) صورت گرفت و شاخص‌هایی مانند«نمایه توده بدنی»،«اندازه دور کمر»، «درصد چربی» و سطح تغییرات «پروتئین پری لیپین» که در فرایند ساخت و ذخیره چربی نقش دارد، اندازه‌گیری شد.

«شاخص توده بدنی»(BMI) یک معیار مهم برای اندازه‌گیری تناسب قد و وزن افراد است و به کمک آن می‌توان مقدار اضافه وزن یا کمبود وزن را مشخص کرد.

محمدی‌فرد گفت: در این طرح مطالعاتی، آموزش‌ها در چهار زمینه اصلی«عوارض چاقی و فواید کاهش وزن»، «برنامه غذایی»، «فعالیت بدنی» و «بهداشت روان» انجام شد.

وی با بیان اینکه آموزش‌ لازم به شرکت‌کنندگان در طرح در زمینه‌هایی مانند مواد غذایی چاق کننده و روش جایگزینی آنها با غذاهای مناسب، چگونگی ورزش کردن در منزل و راهکارهای ایجاد انگیزه و تشویق افراد به رعایت کاهش وزن و افزایش فعالیت ارائه شد.

این متخصص تغذیه همچنین با بیان اینکه مُداخلات تشویقی بمنظور ترغیب افراد برای پیگیری و اجرای آموزش های مذکور نیز انجام شد، خاطرنشان کرد: بدین منظور به افرادی که بعد از ۶ ماه حداقل۱۰ درصد کاهش وزن داشتند یا پس از یک سال، کاهش وزن خود را حفظ کردند یا حداقل ۱۰ درصد دیگر کاهش وزن داشتند، به قید قرعه جایزه تعلق گرفت.

محمدی‌فرد افزود: نتایج مطالعه نشان داد که مُداخله‌های مذکور، کاهش کمی در شاخص‌های چاقی بزرگسالان ایجاد کرد اما در بین نوجوانان سبب کاهش قابل توجهی در درصد چربی بدن و پروتئین موثر در ساخت و ذخیره چربی شد.

معاون پژوهشکده قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تاکید بر اینکه پیشگیری و کنترل چاقی بر روی کاهش بیماری‌های غیرواگیر مانند سرطان، پوکی استخوان و تنفسی تاثیر دارد، تاکید کرد: پیشگیری و کنترل چاقی و اضافه وزن در بین مردم نیاز به کار چندجانبه و مُداخلات مُداومی دارد که در سبک زندگی افراد، نهادینه شود.

محمدی‌فرد با بیان اینکه لازم است سبک زندگی در بین همه افراد خانواده‌ها اصلاح شود، افزود: در سال‌های اخیر بویژه دوران کرونا، میزان استفاده کودکان و نوجوانان از وسائل دیجیتالی مانند تلفن همراه بسیار افزایش یافته که تغییر آن نیز کار دشواری است.

وی با تاکید بر اینکه لازم است خانواده‌ها از ابتدا فرهنگ مصرف میوه و سبزی را به فرزندان خود آموزش دهند، اظهار داشت: خوراندن غذا یا میوه با زور و اجبار هیچ نتیجه مثبتی ندارد بلکه باید در این زمینه از روش‌های آموزشی و تشویقی استفاده کرد.

وی با اشاره به اینکه در سال های گذشته برنامه‌هایی مانند«بوفه سالم» در سطح مدارس بمنظور ارائه برنامه غذای مناسب به دانش آموزان اجرا شده است، تصریح کرد: لازم است برخی از قوانین موجود در این زمینه احیاء شود.

محمدی‌فرد ادامه داد: اجرای برنامه‌های پیشگیری و کاهش اضافه وزن و چاقی در بین دانش آموزان نیاز به همدلی و همراهی همه‌جانبه بخش‌های مختلف جامعه مانند مراکز بهداشت، آموزش و پرورش، خانواده‌ها، معلمان و رسانه‌ها دارد.

به گزارش ایرنا، پژوهشکده قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، فعالیت خود را بطور رسمی از سال ۱۳۷۲ بعنوان مرکز تحقیقات قلب و عُروق آغاز کرد و در سال ۱۳۹۰ به پژوهشکده تبدیل شد.

این پژوهشکده در زمان حاضر دارای هفت مرکز تحقیقاتی در زمینه‌های مختلف مانند پُرفشاری خون، نارسانی قلبی، قلب کودکان، فیزیولوژی کاربردی، بازتوانی قلبی و اقدامات تهاجمی قلب است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha