افزایش ۵۴ درصدی حجم تجارت منطقه خودمختار سین‌کیانگ چین و آسیای میانه

تهران - ایرنا - منطقه خودمختار سین‌کیانگ چین حجم تجارت با پنج کشور آسیای میانه را در سال ۲۰۲۳ به ۵۴ درصد افزایش داده است؛ این شاخص برای تاجیکستان ۹۸ درصد اعلام شد.

به گزارش ایرنا به نقل از آسیاپلاس، حجم تجارت سین کیانگ با تاجیکستان ۹۷.۳ درصد با قزاقستان و قرقیزستان به ترتیب ۷۰.۸ و ۳۲ درصد در مدت یاد شده افزایش یافته است.

بر اساس این گزارش به طور کلی، گردش تجاری سین کیانگ با کشورهای آسیای مرکزی تقریباً ۸۰ درصد از کل تجارت منطقه را تشکیل می دهد.

گردش تجاری سین کیانگ با کشورهای شرکت کننده در طرح کمربند و جاده در طول دوره زمانی یاد شده، ۴۹.۸ درصد در سال افزایش یافت.

در ماه های ژانویه تا آخر نوامبر سال جاری( ۱۱ ماه سال ۲۰۲۳)، حجم تجارت خارجی سین کیانگ با ۴۷.۴ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ۳۲۰.۵۳ میلیارد یوان (حدود ۴۵.۱۹ میلیارد دلار) رسید.

به گزارش شین هوا، سین کیانگ در مدت یاد شده رشد سریعی را در صادرات محصولات الکترومکانیکی تجربه کرد. ارزش کل صادرات کالاها در این دسته ها ۲۳۲.۷۶ میلیارد یوان یا ۸۶ درصد از کل صادرات سین کیانگ در این دوره بوده است.

بر اساس گزارش اداره آمار جمهوری تاجیکستان، حجم مبادلات تجاری تاجیکستان و چین در ۱۱ ماه سال جاری از ۱.۳ میلیارد دلار گذشت که نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۲۲، ۲۱ درصد بیشتر است. صادرات محصولات تاجیکستان به چین ۲۴۵ میلیون دلار و واردات کالاهای چینی به جمهوری تاجیکستان حدود ۱.۱ میلیارد دلار بوده است.

شورای دولتی چین اخیرا شهر ارومچی، کاشغر و هورگوس در سین کیانگ را به طور آزمایشی به عنوان منطقه آزاد تجاری معرفی کرد که به توسعه طرح کمربند و جاده (BRI) این کشور و ارتباط با آسیای میانه کمک کند.

به گزارش ایرنا، دولت چین در منطقه سین کیانگ به طور آزمایشی یک منطقه آزاد تجاری با پوشش حدود ۱۸۰ کیلومتر مربع ایجاد خواهد کرد.

این منطقه استان های کاشغر، ارومچی و هورگوس را در بر می گیرد و انتظار می رود به روند توسعه همکاری و حضور منطقه سین کیانگ در بازارهای داخلی و بین المللی کمک و توسعه اجتماعی و اقتصادی محلی را تقویت کند.

بر اساس گزارش شین‌هوا، این منطقه جدیدترین منطقه آزاد تجاری در چین است که انتظار می رود از توسعه منطقه اصلی ابتکار کمربند و جاده حمایت کند و نقش مهمی در ایجاد یک «کانال طلایی» بین آسیا و اروپا و پل ارتباطی چین به سمت غرب ایفا کند.

در طرح کلی که توسط شورای دولتی چین منتشر شده است، این سه حوزه با استفاده از برتری‌های خود در تجارت بین‌المللی و لجستیک، بیشتر از نقاط قوت نسبی خود بهره خواهند برد و به طور مشترک در خدمت توسعه همه جانبه محلی، ملی و منطقه‌ای گسترده‌تر خواهند بود.

شین هوا در گزارش خود آورده است: به عنوان مثال، ارومچی بر توسعه تجارت جهانی، لجستیک مدرن، تولیدات پیشرفته، منسوجات و پوشاک و همچنین صنایع نوظهور جدید مانند بیوداروها، انرژی های نو و مواد جدید تمرکز خواهد کرد و همچنین قرار است به یک پلتفرم مهم برای مبادلات و همکاری با کشورهای همسایه خود، از جمله کشورهای آسیای مرکزی، تبدیل شود.

کاشغر اقتصاد صادرات محور را گسترش و تقویت می کند و صنایع مبتنی بر کارگران مانند فرآوری عمیق محصولات کشاورزی و فرعی، تولید نساجی و پوشاک و مونتاژ محصولات الکترونیکی را توسعه می دهد.

هورگوس آماده است تا نقش خود را به عنوان یک مرکز همکاری بین‌المللی برای توسعه صنایع خدماتی مدرن مانند لجستیک فرامرزی، خدمات مسافرتی و مالی اعمال کند و طبق برنامه کلی، خود را به الگوی تجارت فرامرزی و همکار در سرمایه‌گذاری تبدیل کند.

ژوانگ روی، رئیس اجرایی مؤسسه اقتصاد بین‌الملل در دانشگاه تجارت بین‌الملل گفت: افتتاح آزمایشی منطقه آزاد تجاری در منطقه سین کیانگ، قرار است قدرت مکانی منحصر به فرد این منطقه را به طور کامل آشکار کند و فعالانه در خدمت ادغام منطقه در الگوی توسعه جدید چین باشد.

تحلیل‌گران بر این باورند که این اقدام چین، سین کیانگ را به یک نقطه جالب توجه برای منابع داخلی و خارجی و سرزمینی با محیط تجاری عالی، دسترسی مناسب برای سرمایه گذاری و تجارت و انبوهی از صنایع سودمند و جایی برای دستیابی به یک نقطه تاثیرگذار جهانی مهم تبدیل خواهد کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha