آیا شما هم از درد گردن رنج میبرید؟ یا برای انجام کارهای روزمره درد زیادی در گردن خود احساس میکنید؟ دیسک گردن یکی از رایجترین مشکلات استخوانی و مفصلی است. این عارضه با اینکه بیشتر در سنین بزرگسالی اتفاق میافتد ممکن است در تمامی سنین از جمله جوانان و نوجوانان هم دیده شود. در صورتی که این عارضه در سنین پایین دیده شود به آن دیسک نوجوانی یا اختلال دیسکوژنیک نوجوانان گفته میشود که درد زیادی در قسمت گردن و کمر به همراه دارد. ما در ادامه این مطلب قصد داریم بیشتر در مورد علت این بیماری، علائم آن و همچنین راهکارهای درمانی آن صحبت کنیم. همراه ما باشید.
منظور از دیسک گردن چیست؟
قبل از اینکه در مورد دیسک گردن صحبت کنیم ابتدا اجازه دهید کمی در مورد ساختمان ستون فقرات توضیح دهیم. همانطور که شاید خودتان هم بدانید ستون فقرات ما از ۳۳ استخوان تشکیل شده است. استخوانهایی که به یکدیگر قفل شدهاند. نواحی که از بالا به پایین این استخوانها را تشکیل میدهند شامل گردن، قفسه سینه، کمر، ساکروم و دنبالچه میشوند. دقت کنید که در بین تمامی این مهرهها دیسکهای بین مهرهای قرار گرفتهاند. این دیسکها از سایش استخوانها بر روی یکدیگر جلوگیری میکنند. دیسکها از یک هسته مملو از ژل ساخته شدهاند و یک حلقه دارند.
۷ دیسک در ناحیه گردنی ما وجود دارد. به طور کلی گردن ما فشار بیشتری نسبت به دیگر نواحی ستون فقرات تحمل میکند. همین موضوع باعث شده که در معرض آسیبهای بیشتری باشد.
یکی از عارضههایی که بخش دیسک گردنی را درگیر میکند فتق دیسک یا همان بیرونزدگی دیسک است. وقتی از فتق دیسک صحبت میکنیم منظورمان بیرونزدگی مایع ژلهای دیسک بوده که بر اثر پاره شدن دیسکها اتفاق میافتد و این مایع میتواند به اعصاب اطراف گردن فشار زیادی وارد کند. در نتیجه این اتفاق فرد درد بسیار زیادی را در زندگی روزمره خود تجربه خواهد کرد.
علت دیسک گردن چیست؟
به طور کلی عامل اصلی دیسک گردن چه در جوانی چه در سنین دیگر تغییرات دژنراتیو طبیعی دیسکها است. در این بین برخی فاکتورها هستند که این اثر تخریبی را شدیدتر میکنند. از شیوه کار نامناسب گرفته تا وارد شدن فشار بیش از اندازه و طولانی مدت به دیسکها. همانطور که خودتان هم میبینید در زندگی امروزی شیوه کار کردن به پشت میز نشینی خلاصه شده است. همین ساعات طولانی پشت میز بودن و فرم نادرست بدن باعث شده که دردهای گردنی بیشتر و بیشتر شوند. از دیگر فاکتورهایی که احتمال بروز دیسک گردن را افزایش میدهند میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
اضافه وزن و چاقی
سابقه بیماری فتق یا دیسک گردن در خانواده
ضعف عضلات موجود در بخش گردنی به دلیل نداشتن فعالیت بدنی کافی
سبک زندگی نادرست مانند استعمال دخانیات یا مصرف بیش از اندازه الکل
تغذیه نامناسب که مواد معدنی و ویتامینهای مورد نیاز بدن را تامین نمیکند
افزایش سن که منجر به خشک شدن تدریجی دیسکهای بین مهرهای میشود
مشاغل سخت و پرفشار که استرس بیشتری به دیسکها و مهرههای گردنی وارد میکنند.
علائم و نشانههای دیسک گردن کداماند؟
از اصلیترین و مهمترین علائم دیسک گردن میتوان به درد اشاره کرد. دردی که ممکن است به طور موقتی ناپدید شود اما بعد از مدتی دوباره ظاهر میشود. همین موضوع باعث شده که افراد بر این باور باشند درد به طور کلی از بین رفته و از ستون فقرات خود کار زیادی بکشند. علاوه بر درد، بسیاری از افراد سوزش ناحیه گردن را گزارش کردهاند. گاهی اوقات هم درد به دیگر قسمتهای نزدیک مانند دستها سرایت میکند. از دیگر علائم این بیماری میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
دردی که با استراحت بهبود پیدا نمیکند
تجربه درد در حین بلند کردن اجسام مختلف
سرایت درد به دیگر قسمتهای ستون مهرهای
افزایش درد در حین چرخاندن یا تغییر وضعیت گردن
افزایش درد با تغییر وضعیت بدن مانند نشستن، برخاستن و راه رفتن
بیاختیاری مدفوع و ادرار در شرایطی که دیسک شدت بیشتری دارد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
به طور کلی در صورتی که میزان درد غیر قابل تحمل باشد، شما را از انجام کارهای روزمره منع کند، با استراحت و راهکارهای خانگی درد کمتر نشود و علائم با گذر زمان تنها شدیدتر شوند بهتر است که در این زمینه علائم خود را با یک متخصص ارتوپد در میان بگذارید. دقت کنید هر چقدر بیماری زودتر تشخیص داده شود کنترل و درمان هم راحتتر خواهد بود. اگر به دنبال بهترین دکتر ارتوپد تهران هستید همین حالا سری به سایت درمانکده بزنید.
تشخیص دیسک گردن
تشخیص این عارضه با چند روش ممکن است که اولین آن معاینه بالینی توسط پزشک و همچنین بررسی علائم و تجربیات بیمار است. از دیگر متدهای تشخیصی میتوانیم به تصویربرداری اشعه ایکس، ام آر آی، بررسی سوابق بیماریهای فرد، تستهای عصبی و همچنین آزمایش خون و ادرار اشاره کنیم.
راهکارهای کنترل و درمان دیسک گردن
روشهای درمان دیسک گردن به دو دسته کلی تقسیم میشوند. یکی جراحی و دیگری روشهای غیر جراحی. جراحی تنها در صورتی که متدهای غیر جراحی نتیجه مثبتی به همراه نداشته باشند و شرایط بیمار ویژه باشد مورد استفاده قرار میگیرد. در روش جراحی پزشک سعی میکند فشار وارد شده به اعصاب ناحیه گردنی را کاهش دهد.
از روشهای کم تهاجمتر و غیر جراحی میتوانیم به درمانهای خانگی، دارو درمانی، فیزیوتراپی، ورزشهای گردنی و... اشاره کنیم.
فیزیوتراپی به بیماران کمک میکند دامنه حرکتی خود را به واسطه حرکات اصلاحی افزایش دهند.
داروهایی که به منظور درمان دیسک گردن تجویز میشوند با هدف کاهش درد، از بین بردن التهاب و همچنین شل کردن عضلات به بیماران توصیه میشوند.
ورزش کردن به بیماران کمک کرده عضلات گردنی و نواحی اطراف آن را قویتر بکنند که در نهایت بتوانند فشار بیشتری را در این ناحیه تحمل کنند. حرکات ورزشی باید زیر نظر متخصص این حوزه انجام شود و هر ورزشی برای درمان مناسب نیست.
در روشهای خانگی سعی میشود با استفاده از گیاهان و مواد دارویی طبیعی التهاب را کمتر کرده و درد را کاهش دهیم. به عنوان مثال سرکه سیب، سیاه دانه، دارچین، زنجبیل و زردچوبه از جمله مواردی هستند که درد را کمتر کرده و التهاب را به طرز چشمگیری کاهش میدهند.
پیشگیری از دیسک گردن
همانطور که دیدید افزایش سن یکی از علل اصلی دیسک گردن است و ما کنترلی بر روی این موضوع نداریم. اما بسیاری از فاکتورها هستند که میتوانید با کنترل کردن آنها احتمال وقوع این عارضه را کاهش دهید. اگر میخواهید از دیسک گردن پیشگیری کنید به نکات زیر دقت کنید:
سیگار نکشید
مصرف الکل را قطع کنید
تغذیه سالم و مغذی داشته باشید
ورزش کنید و فعالیت منظم روزانه داشته باشید
یک وزن ایدهآل را مدیریت کنید و درگیر چاقی نشوید
در حین کار حتما وضعیت بدنی صحیح داشته باشید
از مکملها و ویتامینهای مناسب مانند کلسیم و آهن استفاده کنید
سخن پایانی
دیدید که دیسک گردن در جوانی اغلب به دلیل فشار زیاد و کار کردن طولانی مدت اتفاق میافتد. یکی از بهترین راهکارهای درمانی دیسک گردن استراحت دادن به ستون مهرهها است. اگر در این زمینه به اطلاعات بیشتری نیاز دارید سری به سایت درمانکده بزنید. درمانکده علاوه بر داشتن مجله پزشکی بروز، لیست جامعی از متخصصین را به همراه راه ارتباطیشان در اختیارتان میگذارد. از متخصص مغز و اعصاب گرفته تا پزشک اطفال و...
*** محتوای این مطلب تبلیغاتی است و ایرنا مسئولیتی درباره آن ندارد.
نظر شما