طلایی‌ترین وجوه اندیشه‌های امام خمینی(ره)، نگاه ایشان به جایگاه زنان است

تهران- ایرنا- رئیس موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام خمینی(ره) گفت: با بررسی‌های اندیشه‌های امام، شاید طلایی‌ترین وجوه این اندیشه‌ها، نگاه امام به جایگاه زنان است و امام با اندیشه خود چه تحولی در حوزه بانوان به وجود آورده است که قابل طرح، بحث و دفاع است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، حجت‌الاسلام علی کمساری روز سه‌شنبه - پنجم دی ماه- در نشست خبری «یکصد نشست دانشجویی در دانشگاه‌های مختلف کشور» با موضوع «زن در اندیشه امام خمینی(س)» که در موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام برگزار شد، اظهارداشت: زن در چنبره دو نگاه سنگین اعم از نگاه متحجرانه از خاستگاه اسلام سلفی و نگاه غرب‌گرایانه گرفتار بود. از این نگاه، زن مترقی در چارچوب هیچ قید و بندی نبود که دو نگاه مخالف در دو جبهه مقابل هم بود که هر دو به دنبال تضییع حقوق زنان بودند. شرایط جامعه به گونه‌ای بود که حوزه سلامت دینی او به خطر می‌افتاد و این جریان حاکم در گذشته بود و با آن مواجه بودیم.

وی گفت: در آتش این دو جریان، نگاه ققنوس‌وار به وجود آمد که اقدام کلیدی امام در حوزه زنان در اینجا بیشتر خود را نشان می‌دهد.

کمساری افزود: روایت سوم از زن خاستگاه دینی دارد که از زبان یک مرجع تقلید و کارشناس اعلای دینی قرائت می‌شود که زن را از محدوده فردی به دل اجتماع آورد. در این نگاه، زن می‌تواند به رسالت فردی خود عمل کند و نجابت و نقش مادری خود را حفظ نماید و می توان به زن جایگاه و نقش جدی اجتماعی در مقام اثبات و ثبوت اهدا کرد که تفاوت نگاه امام با بسیاری از بزرگان دینی در همین است.

رئیس موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام خمینی(ره) بیان کرد: امام در مبانی نظری بیاناتی عجیب و متفاوت را در خصوص زنان بیان می‌کند. امام می‌فرماید زن، مربی جامعه است و انسان‌ها از دامن زن تربیت می‌شوند.

وی گفت: وظیفه زنان، انسان‌سازی است که امام می‌فرماید اگر زنان از ملت‌ها گرفته شود، ملت‌ها با انحطاط مواجه می‌شوند.

کمساری افزود: رهبری می‌فرمایند روح و اندیشه امام، نرم‌افزار جمهوری اسلامی است و این، اهمیت اندیشه امام را نشان می‌دهد و امروز چیزهایی که زمانی دغدغه زنان جامعه بود، دیگر وجود ندارد. زنان در جامعه نقش خود را پیدا کردند.

وی با تاکید بر اینکه نباید با نگاه منفعت‌طلبانه به اندیشه‌های امام روبه رو شد، اظهار داشت: غباری که در خصوص زنان در جامعه به وجود آمد، تمام متولیان فرهنگی را به چاره‌اندیشی واداشت و به نظر می‌رسد که بعد فرهنگی چاره درمان است.

رئیس موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام خمینی(ره) گفت: اندیشه امام باید بازخوانی و به سمع و نظر جامعه رسانده شود که به همین منظور ۱۰۰ نشست با رویکرد تخصصی در دانشگاه‌های مختلف کشور در خصوص جایگاه زنان در اندیشه امام با محوریت دو استاد صاحب‌نظر برگزار می‌شود. سعی شده شخصیت‌هایی که دعوت می‌شوند، شخصیت‌های علمی و دانشگاهی باشند و کمتر به سراغ شخصیت‌های سیاسی با توجه به این که در آستانه انتخابات هستیم، رفته ایم.

کمساری خاطرنشان کرد: از این نشست‌ها، ۴۰ نشست دانشجویی و ۲۰ کرسی آزاداندیشی، ۳۰ نشست حوزوی و ۱۰ نشست هم در پژوهشگاه‌ها و مراکز علمی برگزار می‌شود که آغاز آن از ۱۳ دی در روز زن آغاز می شود و تا ۲۱ بهمن ادامه خواهد داشت و اختتامیه آن در حسینیه جماران با حضور منتخبان و برخی چهره‌ها برگزار می‌شود.

کمساری همچنین به خبرنگاری که پرسید ممکن است مطالب سخنران‌ها تبیین اندیشه‌های حضرت امام نباشد، گفت: ممکن است نشستی برگزار شود و مطلب سخنران با هدف برگزار کنندگان فاصله داشته باشد که جزوات توجیهی در این زمینه تدارک دیده شده تا مطالب سخنرانان منطبق با اهداف برنامه و در چارچوب بحث‌ها باشد.

وی در خصوص این سوال خبرنگار که آیا این نشست‌ها برای استفاده از پتانسیل‌های موجود در حوزه زنان با توجه به اتفاق‌های رخ داده در این حوزه در جامعه برگزار می شود گفت: یکی از دلایل نارضایتی ها و اعتراض و اغتشاش بخشی به نداشتن آگاهی برمی‌گردد که نتوانستیم نسل جوان را با اندیشه امام آشنا کنیم. 

رئیس موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام خمینی(ره) گفت: دستگاه‌های فرهنگی کم کاری کردند و نتوانستم منتقل کنیم و به دنبال این هستیم که روایت امام از زن به عنوان روایت سوم را مطرح کنیم. 

کمساری اظهار داشت: ۹۸ درصد مردم به اندیشه امام رای دادند. حال باید بگوییم این تعداد دچار اشتباه شده‌اند. درمانی که امام مطرح کرده محدود به زمان و مکان خاصی نبوده است و اندیشه امام پتانسیل راهبری است و شاید گوش جهان برای این کمی سنگین باشد اما باید ما اندیشه‌های امام را تببین کنیم و معتقدیم این پتانسیل در اندیشه امام وجود دارد. 

وی در خصوص انتخابات مجلس هم گفت: سیره عملی و نظری امام در خصوص نقش مردم روشن است و انتخابات اسفند برهه حساسی از تاریخ سیاسی انقلاب را رقم خواهد زد و رهبری بر مشارکت مردم در انتخابات تاکید کردند. خلف امام حق مردم را تعیین کننده می‌دانند و هیچ کس نمی‌تواند به طور مستقیم و غیر مستقیم بر آرای مردم تاثیرگذاری داشته باشد و محافلی هم به منظور انتخابات برگزار خواهد شد. 

رئیس موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام خمینی(ره) افزود: در نشست‌های زنان مساله انتخابات مطرح نمی شود و امروز بحث‌های غزه و ددمنشی رژیم صهیونیستی و مقاومت مطرح است که در سلسله نشست‌هایی به این مساله نیز پرداخته می‌شود.

مجمع دختران روح‌الله به زودی فعالیت خود را آغاز می‌کند

زینب سلطانی مشاور امور بانوان تنظیم و نشر آثار حضرت امام خمینی(ره) گفت: مجمع دختران روح‌الله به زودی فعالیت خود را شروع می کند که امور مربوط به این کار صورت گرفته که با هدف جلب مشارکت دختران ایران زمین و ترویج اندیشه امام در خصوص جایگاه بانوان برگزار می‌شود.

وی افزود: با توجه به ضرورت پرداخت به جایگاه حقیقی بانوان و ترویج اندیشه‌های امام برمبنای قرآن این مجمع راه‌اندازی می‌شود. در راستای نشر اندیشه امام در این زمینه یکصد نشست با عنوان زن به روایت سوم برگزار می شود که امید است گامی در تحقق این امر مهم باشد که تحقق جایگاه بانوان مستلزم نشر اندیشه‌های امام است.

بیش از ۲۰ عنوان کتاب در جهت تبیین اندیشه امام تالیف شده است

در این نشست، حجت‌الاسلام علی ملانوری معاون پژوهش، آموزش و برنامه ریزی راهبردی موسسه هم گفت: در مورد عموم اندیشمندان اعم از کسانی که اندیشه‌هایشان به ظهور رسیده و یا به حالت علمی باقی‌مانده، به دلیل حجاب معاصرت و یا غبارهای سیاسی و یا در هم تنیدگی متغیرهای اقتصادی و فرهنگی در اصل تبیین اندیشه امام خلاهایی وجود دارد و در اتکای علمی و تجلی این اندیشه‌ها در حوزه رفتار در جامعه وجود دارد. 

وی افزود: بیش از ۲۰ عنوان کتاب در جهت تبیین اندیشه امام تالیف شده و برگزاری گفتمان‌های علمی در آینده در دستور کار قرار دارد. تبیین اندیشه‌های امام نیازمند برگزاری برنامه‌هایی است که یکصد نشست در خصوص جایگاه زنان در این چارچوب برگزار می‌شود. امید است با این سلسله نشست‌ها گام‌های جدی در تبیین اندیشه‌های امام برداشته شود. 

ملانوری گفت: در حال بازتولید آثاری از امام راحل که مورد اقبال جامعه بوده هستیم که کتاب‌های ارزشمند علمی هستند که خواستار دارد اما خوانش این آثار کار دشواری است چون زبان سختی دارد و لازم است متخصص در این علم باشید. 

این نشست‌ها مقدمه ورود به بحث‌های گفتمانی در خصوص اندیشه‌های امام است

ابوالحسن اقبالی عضو کارگروه زنان موسسه و دبیر اجرایی یکصد نشست در خصوص جایگاه زنان در اندیشه امام گفت: این نشست‌ها مقدمه ورود به بحث‌های گفتمانی در روایت سوم در خصوص اندیشه‌های امام است. نیاز بود در فضای اندیشه نخبگانی موضوع زن مطرح و انفعالی که در حوزه زن در جامعه غالب شده، حرف امام سردست گرفته شود که با یک سری گفتمان‌ها و دیگر فعالیت‌ها، این اقدام‌ها امتداد خواهد داشت. 

وی همچنین گفت: نشست‌ها با همکاری نهادهای علمی برگزار می شود که در این زمینه معاونت فرهنگی وزارت علوم و سازمان بسیج دانشجویی همکاری دارند و از اساتیدی که در این حوزه‌ها فعالیت دارند به نشست‌ها دعوت می‌شوند. قرار نیست ۲۰۰ استاد در این نشست‌ها برای یکصد نشست حضور داشته باشند بلکه با ۹۰ نفر از اساتید در این باره گفت و گو شده است. 

عضو کارگروه زنان موسسه و دبیر اجرایی یکصد نشست در خصوص جایگاه زنان در اندیشه امام افزود: نشست‌ها میان دانشگاه‌های سراسری، علوم پزشکی، فرهنگیان و آزاد توزیع شده که لیست آن در حال نهایی شدن است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha